Keresés

Részletes keresés

bigzed Creative Commons License 2011.08.08 0 0 5563

ez erdekes lehet akkor nekem, utana nezek, koszi

Előzmény: halaloszto (5561)
bigzed Creative Commons License 2011.08.08 0 0 5562

padisah, angyalhentes!

Egy chat szervernek is ilyesfajta modon kell mukodnie, nem? A szervernek szolnia kell a kliensnek, ha uzenete erkezett egy masik klienstol peldaul.

Előzmény: padisah (5556)
halaloszto Creative Commons License 2011.08.08 0 0 5561

webservice-nel pl alapbol van olyan, hogy aszinkron webservice. a hivo a hivasban ad egy url-t. a szerver ha befejezte a cuccot, (megtortent amire varunk) erre az url-re hiv vissza.

vajk

Előzmény: bigzed (5554)
Artemis Entreri Creative Commons License 2011.08.07 0 0 5560

Ha már EJB. Egy ilyen esetben simán jó lehet egy remote EJB kapcsolat. Ha már van alkalmazásszerver, használjuk ki. Nem bonyolult feldobni két remote EJB interfészt meg egy kis implementációt a kommunikáció miatt.

Előzmény: angyalhentes (5555)
Artemis Entreri Creative Commons License 2011.08.07 0 0 5559

A Tomcat/Spring combó a legtöbb esetben megfelelő lehet. MDB-t kiváltani viszont nem szeretnék ezzel a combóval pl :)

Előzmény: angyalhentes (5558)
angyalhentes Creative Commons License 2011.08.07 0 0 5558

Mondom, ez nekem csak a privát véleményem. Könnyen elképzelhető, hogy van olyan helyzet, amire az EJB a tökéletes megoldás, de az biztos, hogy sok olyan helyen erőltetik, ahol nem.

Előzmény: padisah (5557)
padisah Creative Commons License 2011.08.07 0 0 5557

akkor ezek szerint nem sokat vesztettem hogy kimaradt az EJB :)

Előzmény: angyalhentes (5555)
padisah Creative Commons License 2011.08.07 0 0 5556

ilyet két szerver között szoktak csinálni

angyalhentes Creative Commons License 2011.08.07 0 0 5555

Általában véve a kilens mindig az, aki kezdeményez. A szerver az, aki válaszol. Ha a szerver "visszahív", akkor abban a kontextusban ő kliens lesz, a másik fél meg szerver.

Ebben nincs semmi ördögtől való, de ez akkor már nem egy tiszta szerver-kliens rendszer, hiszen ugyanaz a fél felváltva lehet ez is és az is. De nem is igazán peer-to-peer, mert a leírásod szerint a felek nem egyenrangúak.

Megoldható a dolog, de azért számtalan kérdés felvetődik:

1. Megéri-e? Mennyit nyersz azzal, hogy pull helyett push modellt használsz? És mennyivel lesz ettől bonyolultabb a rendszer?

2. Tűzfalak. Sokszor egyszerűen nem lehet mindkét irányból kapcsolatot kezdeményezni. Ezt tudnod kell kezelni.

3. Terhelés. Bár első ránézésre úgy tűnik, ezzel a húzással csökkented a szerver terhelését, ez nem feltétlenül van így. Mi történik akkor, ha a kliens lassú és a szerverről indított visszahívást percekig dolgozza fel? Vagy mondjuk ha lassú a hálózat.

4. Skálázhatóság. Mi van, ha több szervert akarsz párhuzamosan működtetni? 

Hogy ez hogy néz ki EJBs környezetben, azt nem tudom. Személyes véleményem szerint az EJB egy teljesen elbaszott ötlet volt, amit addig sikerült pofozgatni, amíg már majdnem olyan használható nem lett, mint a nem EJB, csak még mindig százszor bonyolultabb.

bigzed Creative Commons License 2011.08.07 0 0 5554

Sziasztok!

Szerver-kliens alkalmazasoknal (akar konkretan egy Szerver - vastagKliens EE elosztott alkalmazasra gondolva)  ugyebar az alap hozzaallas az, hogy a klens hivogatja a szervert. Mennyire ordogttol valo dolog az, ha a szerver is hivja a kliens alkalmazast? Szoktak ilyet csinalni? (RMI-vel ez siman megoldhato ugy egyebkent, alacsonyabb szinten, tehat ha nem egy EE projectre gondolva). (ugyebar EE is kb RMI-re epit) Peldaul egy keszletnyilvantarto rendszerben hogy a kliens mindig a legfrisebb adatokat lassa, "ne kelljen allandoan a frissites gombot nyomkodni", vagy pl masodpercenkent kerdezgetni szervert, hogy modosult e a keszlet, ha valtozas van a keszletben, a szerver szol a klienseknek, hogy frissitsek az adataikat.

Csekely ismertem JavaEE teruleten azt sejteti, hogy nem egyszeru ez a kicsit forditott hozzaallas.

Tamogatja ezt a java EE specifikacio. Pl egy ha egy alkalmazasszerverre - EJB-kkel, webservice-szal - gondolok.

Koszi

bigzed Creative Commons License 2011.08.05 0 0 5553

dinamikus web projectet csinaltam magam is.

Előzmény: padisah (5552)
padisah Creative Commons License 2011.08.05 0 0 5552

újabb Eclipsekben lehet eleve olyan projectet csinálni ami dinamikus web applikáció, és ott ezeket a foldereket megcsinálja, STS-el meg van beépített tomcat server amin pár kattintással futtatható is - de ez annyira nem jó, mert instabil, folyton szétesik a webalkalmazás, cleanelni kell, az meg sokáig tart etc

Előzmény: bigzed (5551)
bigzed Creative Commons License 2011.08.04 0 0 5551

Koszonom a tippeket, megprobalkozom veluk. (azt gondoltam, hogy megoldhato ez "egy klikkel" az eclipse IDE-n belul, ezek szerint tevedtem). Megnezem az ant-et.

Előzmény: padisah (5550)
padisah Creative Commons License 2011.08.04 0 0 5550

a projecteden belül kell csinálni egy lib foldert, abba betenni a jar-t ami a people class-t tartalmazni, majd erre a jarra hivatkozni build path-ból

ilyenkor elvileg az eclipse amikor war file-t csinál a projektből tudni fogja hogy azt a lib foldert  és a tartalmát be kell építse a war-ba

van olyan file is a projekt könyvtárában hogy .classpath abban is lehetnek érdekes dolgok, én még nem piszkáltam

általában nem szórakozok ezzel, hanem total commanderrel bemásolom aminek ott a helye, és magától nem kerül bele, főleg ha tutorial projektről van szó

a másik variáció ahogy a kolléga mondja, ant, build.xml, vagy maven+pom.xml, vagy ivy, az nemtudommilyen.xml-t használ

Előzmény: bigzed (5548)
el Papi Creative Commons License 2011.08.04 0 0 5549

ant, build.xml a varazsszavak.

Tutorial

Előzmény: bigzed (5548)
bigzed Creative Commons License 2011.08.04 0 0 5548

ahol jar-kent megadtam a kulso classt, ott megadhatom classkent is. a hibajelenseg u.az. az eclipse latja a projectemben, hogy hol a People osztaly, nem is jelez hibat az ide, amikor hivatkozom a kulso tipusra. ezzel nincs gond. viszont a tomcathez mar nem jut jol el a project. mmint mondtam megneztem, hogy belekerul a war fileba, ha exportalok egyet. se abba sem teszi bele a People classt.

Előzmény: NevemTeve (5547)
NevemTeve Creative Commons License 2011.08.04 0 0 5547

classpath lenne egy ötlet

Előzmény: bigzed (5546)
bigzed Creative Commons License 2011.08.04 0 0 5546

Hali!

Eclipse - JavaEE - Tomcat

A szervletem "import com.beans.People" - kovetoen hasznal egy masik csomagan definialt, importalt People tipust. Az Eclipse IDE telmeszetesen "latja" az idegen People osztalyt (A build path-nal add external jar menuponttal megadtam a kulso osztaly hol talalhato), nem mutat hibat a kodban. A project run as/run on server utan viszon nem talalja a tomcat a People osztalyt.

javax.servlet.ServletException: Servlet execution threw an exception

java.lang.NoClassDefFoundError: com/beans/People

Egyebkent ha war exportalok a projectbol, abba sem kerul bele a People osztaly.

Meg tudna v.ki mondani, hogy mit kell meg beallitani az eclipse-ben, hogy a tomcat is lassa a People classt?

koszi

el Papi Creative Commons License 2011.07.17 0 0 5545

Java tutorial az alapoktol. Nem tudom mennyire jo, nem neztem vegig, csak belepillantottam.

http://www.javatutorialhub.com

Rockmenyét Creative Commons License 2011.06.01 0 0 5544

Köszi, ez nagy segítség volt!

crockl Creative Commons License 2011.05.31 0 0 5543

vagy a masik, hogy regisztralod az adott hivast hibernate-nek. RegisterFunction("adddate", new SQLFunctionTemplate(NHibernateUtil.Date, "adddate(?1, ?2)")); es utana hasznalod hql-be.

Előzmény: crockl (5542)
crockl Creative Commons License 2011.05.31 0 0 5542

milyen adatbazissal hasznalod? Hasznalhatod az adatbazisod fugvenyeit. Ha HQL nem tudja ertelmezni akkor azt kuldi tovabb az sql szervernek. Mondjuk mysql-be: adddate() stb stb

Előzmény: Rockmenyét (5541)
Rockmenyét Creative Commons License 2011.05.31 0 0 5541

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni, hogy HQL-ben milyen módon lehet dátumokkal matematikai műveleteket végezni? Tehát például összeadni/kivonni két dátumot, vagy egyéb dátumkezelő függvények.

A konkrét feladat a következő lenne: egy adattábla eseményeket tartalmaz, az esemény időpontja timestamp típusú mezőben van letárolva. Ebből az adattáblából szeretnék listázni mindig "1 napnyi" adatmennyiséget. Tudom meg lehet oldani egyszerűbben is kezdő- és végdátum paraméterrel, de érdekelne az elegánsabb megoldás.

Minden ötletért előre is köszönet!

Artemis Entreri Creative Commons License 2011.04.24 0 0 5540

Másik gondolatom, hogy azt is kellene vizsgálni, hogy a sorok t[2] tömbjében szerepel-e a ,,be,, szó. Ha igen akkor csak ezeket írja ki.

És nincs hozzájuk későbbi időpontban "ki".

Szerintem itt felesleges a Calendart erőltetni. A "mezei" java.util.Date bőven elég, mivel műveleteket nem végzel vele, csak parseolod SimpleDateFormat-tal egy Stringből.

Előzmény: szunyog188 (5528)
crockl Creative Commons License 2011.04.23 0 0 5539

es ilyenkor a diak kivagja magat, hogy mivel nem volt meghatarozva a feladatban, ezert 0-nak vettem, stb stb. 1 feladatot sosem lehet 100%-osan specifikalni. Mi van azokkal, akik az ablakon at mentek ki? ;)

Előzmény: halaloszto (5538)
halaloszto Creative Commons License 2011.04.23 0 0 5538

viszont pont az ilyen hazikat kiado oktatok szoktak utanna belekotni a sajat maguk altal kiadott feladat alulhatarozottsagaba. es szopatjak a hallgatot ilyenekkel, hogy fiam, nem is foglalkoztal a kiindulasi allapottal.

vajk

Előzmény: crockl (5537)
crockl Creative Commons License 2011.04.22 0 0 5537

ez velhetoen 1 primitiv hazi feladat vagy hasonlo, nem kell bele lovagolni magat senkinek, sztem :)

Előzmény: halaloszto (5536)
halaloszto Creative Commons License 2011.04.22 0 0 5536

realisztikus? ne rohogtessel mar halalra. a Valodi Elet ben egy ilyen problemat az eletben nem allnak neki mezitlab javaban megoldani. van egy olyan cucc hogy adatbaziskezelo, eleg regi, de bevalt.

vajk

Előzmény: padisah (5535)
padisah Creative Commons License 2011.04.22 0 0 5535

egy realisztikus rendszerben napi logra lehet számítani, ha a cég elég nagy, és 10,000 embert foglalkoztatnak folyamatos műszakban, akkor a napi ki/be forgalom lehet kb 20,000 vagy 25,000, ha kijár mindenki ebédelni, akkor mondjuk 30K

ez 30K sor, soronként kb 100 karakterrel, ami kétbájtos utf kódolás mellett kb 6 MByte, ennyi biztosan elfér a memóriában

a legtöbb cégnél nincs ennyi ember egy telephelyen, még a nagyobbak közül sem

nem tudni milyen módon, és milyen gyakorisággal akarják olvasni, tehát nap 1 logfájlt feltételeztem, de lehet hogy kevesebb a dolgozó, és csak havonta cserélnek logfájlt, amit naponta többször is beolvasnak

ami meg még valószínűbb, hogy a rendszer eleve nem fájlba logolja a ki/be lépéseket hanem adatbázisba, és akkor már sokminden másképp alakul

Előzmény: halaloszto (5534)
halaloszto Creative Commons License 2011.04.22 0 0 5534

Ez mind szep, csak nincs tisztazva par alapkerdes:

- mi a helyiseg allapota a log elotti pillanatban? nem tudunk rola semmit.

- ugy tunik az idonk felbontasa masodperc. ha a log szerint 10:21:12-kor kiment, akkor 10:21:12-kor bent volt vagy sem? 

- mekkora a log varhato merete? siman lehet hogy minden megkozelites ami elore beolvassa memoriaba az halott

vajk

Előzmény: padisah (5533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!