A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
nekem hasonló lépés volt - némi szerencsével - régebben egy Bezzera BB005. Ugyan kikapcsoltam belőle a mennyiség adagolást és csak karba őrlőként használom, de évek óta szépen teszi a dolgát. Nyilván van ennél feljebb-tovább, de ez legalább elfért a konyhában és annak idején nagyon baráti áron adta egy kávés kolléga.
Egy kérdésem lenne! Tudtok olyan megbízható helyet, szervízet, magánembert, aki el tudna vállalni egy Gaggia Baby (1980 körüli) szervízelést, rendbetételt, beállítást, esetleg pid-elést?
Szerintem ugyanolyan kúpos 38mm-es kést használnak, úgyhogy az őrlemény minőségében nem biztos, hogy előrébb lennél. Pár hete(hónapja?) hirdetett itt egy régi fórumtárs egy Bezzera BB005-öt, az már 48mm-es kúpos kést használ. Vagy sík késesből keresel egy használt Mazzert megbízható eladótól. Ott opció a gyári kés cseréje is. 64mm gyári helyett F64EVO kés, esetleg ha specialty kávét iszol vmilyen SSP kés. Mazzer Major esetén meg a 151C kés (ez már 83mm-es).
Nincs semmi ráírva, alumínium-szerűségnek tűnő, két részből összetekerendő részből áll, benne egy fém szűrővel, abba kell tenni a darált kávét és nem szabad letömködni, mint a kupolásnál, amelyik túlnyomással működik és külső csövön adja ki a kávét.
(És mellesleg anno a "Pirx kapitány" magyar hatalmas sikerű sci-fi tévéfilmsoroyat egyik sztárja volt a csövébe csillagszórót dugva űrhajóként eladva.)
A legnagyobb bajom az vele, hogy belül, középen jön fel a kávé, nem lehet látni.
Normális esetben a száján és a fedő csapójánál jön ki a maradék gőz jelezve, hogy kinyomott minden kávét, de gyakran egyben kiköp egy kis adag kávét mérhetetlen bosszúságot okozva, mert azonnal ráég a rezsóra.
Várni kell egy-két órát, amíg kihűl, és akkor is nehéz tisztítani. :-((
Jobb a külsős kifolyós megoldás, ott nincs esély a kávé szétfröcskölésére.
Ez érdekes lehet. Szeretném kérdezni a topiklakókat, hogy mi a véleményük erről. Az Ascaso mini i2-nél szeretnék valami jobbat. Mármint határozottan jobbat. Ez olyan, vagy keresgéljek a magasabb árkategóriában?
Sziasztok ! Hátha valakit érdekel.Eladóvá vált Promac Club ME kávéfőzőgépem,helyhiány,kihasználatlanság miatt.Amit a gépről tudok mondani,hogy 2008-as gyártás, a mai napig gyártják az új ára kb.3000 EUR,A Rancilio Group tagja, Rancilio más néven (s27).Hozzám talán 2016-ban került,második gépként használt, illetve nagyon ritkán volt bekapcsolva. Igazi olasz esszpresszót lehet vele készíteni,megfelelő kávéból,jó őrlővel.Egy kávégép szervizben vettem,kitisztítva,vízkőtelenitve,Parkerszelep,tömítések cserélve.Azóta csak ioncserélt kannás vízzel volt használva,talán 50 liter.Vízhálózatra köthető de nálam kannából működött.Méretei:Mag:460mm,szél:385mm,mélység:540mm,súlya 32kg. 4 literes sárgaréz boylere van,hőcserélős,E61 fejjel,csendes rotációs szivattyúval.Gőzcsap,teavízcsap,boylernyomásmérő van rajta.Programozható adagok és manuális,automata víztöltés.Az Expoligon kft -nél szinte minden alkatrész van hozzá,csak Rancilio néven.Adok hozzá 3db szűrőtartó kart az egyik nyitott,6 db szűrőkosarat abból 3 speciális,vakszürőgumit,tartalék felsőszűrőt,kartömítőgumit,tampert ami a képeken van. Minden kérdésre szívesen válaszolok.180000 Ft-ot kérnék érte.A gép Budapesten található. Tel:06 20 516 2920
Sajnos ennek az őrlőnek alapbetegsége, hogy nagyon gyenge a motorja és a mechanikája sem egy csúcs. Ha látszólag összeérnek a kések de nagyon durva az őrlemény akkor a tengely felfüggesztésével vagy a csapágyazással van probléma. Ne nagyon járasd mert így a kést is könnyen tönkrevághatod, mert ilyenkr elpattog a szemeken. Nem hinném, hogy ez házilag javítható, ha egyáltalán kapnál hozzá alkatrészt. Ezt az egy szervizt tudom Catlerhez ha meg akarod tartani ezt a típust: https://hu.fast.eu/szerviz-tevekenyseg/termekek-szerviz/
Van egy Catler CG-8030 kávédarálóm, ami mostanság nagyon nem jól muzsikál. Őrlés közben beszorulnak a szemek és mintha összeérnének a kések, de szétszedve nem látom, hogy sérült lenne. Csak nagyon durva örleményre képes. Van ötletetek, hogy mi lehet a gond? Előre is köszi!
Próbáltam már az elmúlt 8 hónapban (azóta van meg a komolyabb Krups karos kávéfőzőnk) több fajtát is, de ez lett a család kedvence és az enyém is. Kellemes ízhatás és szép crema réteg. Most rendeltem 2 csomag Pellinit, ez is nagyon kellemes. 60% arabica és 40% robusta. Ez a kettő lett az itthoni kedvencünk. https://kavearuhaz.hu/termek/szemes_kave/pellini/pellini-break-rosso-szemes-kave-1kg/
Nekem is az a tapasztalatom, hogy a tisztán 100%-os arabica kávé valahogy savas nekem, de a családban sem igen lett közkedvelt. Kevert robusta és arabica kávéval már jobb. Viszont próba képpen vettem egy Lavazza kávét, ami 100%-ban robusta. Kicsit tartottam tőle, hogy talán majd nem válik be, de a család egyik nagy kedvence lett azonnal és már többször rendeltünk ebből. Nagyon szép crema és kellemes kávé íz.
Természetesen a Brikka alatt is azonnal el kell zárni, amikor elkezdi a kilövellést. (Meg úgy általában, a kávéfőző nevet megérdemlő összes készülék mellett ott kell állni és figyelni, hol tartanak a cseppek.)
Ez Moka Express, vagy Brikka? Az utóbbi normál esetben elég hangos. A Moka Expresst meg érdemes kis lángon/teljesítményen melegíteni, és akár már azelőtt elzárni, hogy a teljes kávémennyiség kijönne. Ehhez persze ott kell állni mellette.
Úgy tűnik, másnak is eszébe jutott az ötletem, filteres kávét ittam, csak annyi volt rajta, hogy "100% Arabica", savanyúan kesernyés íze volt, nem győztem tejjel és cukorral feljavítani, soha többet Arabica-t. :-(
Most gyorsan találtam egy random olasz kávés webshopot. Itt azt látom, hogy az Aroma gépek (a Lollina gyártója) jóval olcsóbbak, mint bármelyik La Piccola. Azt persze nem tudom, mi volt a helyzet évekkel ezelőtt, de ez az alapvető árkülönbség részben megmagyarázza a dolgot.