Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Ha már ilyen szépen összejött a csapat: MINDENKI SZÍVES FIGYELMÉBE AJÁNLOM A TOPIKNYITÓ SZAVAIT:
Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény. Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Legjobb tudomasom szerint nagyjabol ossze-vissza forognak a galaxisok a terben, hiszen van amit lapjaval es van amit elevel latunk, es koztesek is vannak, nemelyek erre, nemelyik arra dol. Igy eleg nehez ugyanarra forogni.
Bar a galaxisoknak nincs sok koze az aramlasokhoz, de ha megnezed pl. a Jupitert, azon lathato, hogy a felho savjainak a forgas iranya nem egyezik, es a nagy voros folt forgasi iranyaval ellentetes kisebb viharok vannak benne. Vagyis meg egy bolygon belul sincs olyan rendezo elv, ami a forgasokat szinkronizalna.
Bar a peldam nem jo, hiszen ez aramlas, a kozvetlen erintkezes es a surlodas alakitja az iranyokat, mig a galaxisok egymasra hatasa tisztan gravitacios, de remelem lejon a lenyeg.
Viszont nekem is lenne egy nem tul szakszeru kerdesem a forumtagokhoz.
Jelenleg irok egy regenyt, aminek a helyszine egy kotott tengelyforgassal rendelkezo bolygopar, vagyis mindket bolygo mindig ugyanazt az oldalat forditja a masik fele. Ertelemszeruen egymas korul keringenek, olyan tavolsagban, hogy az egyikrol felnezve a masikra az ott levo nagy felhorendszereket meg ki lehet venni, de mast nem.
A konyvben torekedek a termeszettudomanyok szabalyainak betartasara, de ezt nem mindig tudom betartani. A bolygok tavolsaga szerintem nem felel meg az egi mechanika szabalyainak, erzesre tavolabb kene lenniuk egymastol, mint ahogy irom. Ezt abbol gondolom (de zoldfulu vagyok a temaban, szoval lehet hogy tevedek) hogy feltetelezve, hogy:
- a ket bolygo egymas koruli keringesi sikja megegyezik az epliktikaval (vagyis az egyik bolygo arnyeka mindig a masik bolgyo egyenlitojen halad vegig)
- egy bolygo tengelyforgasa megadja egy nap hosszat
- a kotott tengelyforgas miatt ez azt jelenti, hogy egy nap a ket bolygo egymas koruli forgas ideje
- a szereplok altal latott bolygo meret maximum akkora, mint ahogy mi a holdat latjuk
- de a hold tomege joval kisebb mint az elkepzelt bolygoke
- a bolygok cirka fold meretuek
Egy ilyen vilag szerintetek mennyire marhasag csillagasz szemszogbol?
Azert kerdezem, mert ha csak egy kicsit kell faragni a tavolsagokon, idokon, akkor azt meg tudom tenni, amennyiben az nem teszi lehetetlenne a jelenlegi dramaturgia alakulasat.
A ket bolygo meretet, tomeget szeretnem megtartani nagyjabol Fold meretunek, hogy ne legyen se tul kicsi a gravitacio (gyenge legkor) se tul nagy (negykezlabazo emberek).
A ket bolygo tavolsagat is szeretnem olyan latszolagos tartomanyban tartani, mint a hold merete, bar ez csokkenhet a felere, lenyeg, hogy ne egy fenypont legyen, hanem lassak a masik vilagot, legalabb a nagy felhociklonok kavargasat tavcso nelkul.
A kotott tengelyforgasnak maradnia kell, mert ez lenyeges elem a tortenetben.
A napok hossza viszont valtozhat, foleg hogyha nem tul extrem a valtozas.
Szerintetek milyen nap hosszal (egymas koruli keringesi idovel), milyen tavolsaggal (es latszolagos merettel) maradhat egymas koruli palyan ket fold meretu bolygo?
Nem kell pontos ertek, eleg egy jo becsles, hiszen regenybe lesz.
Azt szeretnem, hogy legalabb egbekialto marhasagot ne irjak, ezert kerdezem.
A kérdés, adott. Mire gondolhatott, a költő? Már mint, Lucas bátyánk, a Birodalom visszavág végén, amikor az eltávozó Ezeréves Sólyom mellett, nézik, azt a távoli objektumot? Kizárt, hogy az egy fehér törpe legyen, gyűrűkkel, mintsem inkább, egy galaxis lesz az! (A SW-os topikban folyó diskurzusra felfigyelve.)
A miheztartás véget jó tudni, hogy az a "kvark kapitány", aki ezt a "mély értelmű" kérdést feltette, nem más, mint "szuperfizikus", a szuperfizika prófétája.
Lenne egy csillagászati kérdésem, hátha tud valaki segíteni.
Úgy tanultuk, hogy naprendszer bolygói mind ugyanabban az irányban keringenek a Nap körül.
A kérdésem az, hogy a bolygók az óramutató járásával egyirányban keringenek, vagy az óramutató járásával ellentétes irányban. Hogyan lehet megállapítani kísérlettel (méréssel), hogy a Föld milyen irányban halad?
Apróért vettem egy egészen nagy (98 mm átmérőjű, kb 500 mm fókusz) légréses akromátot, szerintem valamiféle régi binokliból volt bontva. Amolyan üstökösvadász utazótávcsőnek szántam, viszont kicsit kiábrándított. Nem számítottam rá alapból sem, hogy túl nagy nagyításokra alkalmas lesz, de azért egy 25 mm-es oklival (ez a minimális értelmezhető nagyítás!) elvártam volna, hogy tiszta, éles képet adjon. Ezzel szemben durva asztigmatizmust érzékeltem, kiterjedt objektumok még jók voltak (kromatikus ab.-t nem érzékeltem), de a pontszerű fényforrások iszonyatosan kómásak voltak, akárhogyan is próbáltam fókuszálni. Valaki tapasztalt már ilyet, tudja mi a megoldás? Azt nem akarom elhinni, hogy ekkora méretben legyártanak egy ócska lencsét... Arra tudok gondolni, hogy vagy rosszul van összeszerelve, vagy valami speciális korrekciós okulár kellene hozzá. Pár kép az objektívről és a képéről 15 mm-es okulárral (élőben nem ilyen pocsék a kép azért, csak kézből nehezen fotóztam bele, azért talán látszik a lényeg). Nem tűnik sérültnek semmi, a lencsét fixek, nem mozognak.
Hol van az interneten olyan portál, amin rengeteg galaxis képét nézhetném meg, de ingyen ?
ChatGPT
Az interneten számos portál és adatbázis található, ahol ingyenesen megtekinthetők és kutathatók galaxisok képei. Néhány ilyen hely, ahol rengeteg galaxis képét találhatod:
Hubble Space Telescope: Az űrteleszkóp, amelyet az űrbe küldtek, több évtizeden keresztül készített csodálatos galaxisokról és más égitestekről készült képeket. A Hubble Space Telescope honlapján és más űrkutatási intézmények weboldalain ingyenesen elérhetők ezek a képek.
NASA Image Gallery: A NASA nagy képgyűjteménye, amely számos galaxisról és az űrben található más érdekes objektumról készült felvételeket tartalmaz.
European Southern Observatory (ESO) Image Archive: Az ESO egy európai kutatóintézet, amely sok kiváló minőségű galaxis képet tartalmaz az űr mélyebb régióiról.
Sloan Digital Sky Survey (SDSS) SkyServer: Az SDSS egy égbolt szkennelési program, amely több millió galaxisról készített képeket tartalmaz. A SkyServer ingyenesen elérhető és lehetővé teszi a kutatók és az érdeklődők számára, hogy felfedezzék az univerzum különböző részeit.
NASA's Astronomy Picture of the Day (APOD): A NASA minden nap új égitestekről és csillagászati jelenségekről készült képet oszt meg ezen az oldalon, amelyek között gyakran vannak galaxisokról készült csodálatos felvételek is.
Ezek csak néhány példa azokra az internetes portálokra és adatbázisokra, ahol ingyenesen megtekintheted a galaxisok és más égitestekről készült képeket. Böngéssz ezeken az oldalakon, és fedezd fel a csodálatos világot, amit a galaxisok és az univerzum kínálnak!