Keresés

Részletes keresés

misked Creative Commons License 1999.11.17 0 0 37
Valóban szórakoztatóak ezek a nevek, és hallottam már olyat is, hogy Nemoda Buda,
a gimiben pedig volt két szép évfolyamtársam : Kis Virág és Havasi Gyopár :-))

Nekem a keresztelőmön 3 nevet adtak. Kettőt a két nagyanyámra való tekintettel . De csak az elsőt használom, ami "igazi" magyar, és szarvasünőt jelent, ( Enéh Vörösmarty...stb.), és
alliterál a vezetéknevemmel. A vezetéknevem egyébként egy Kolozsvár melletti községnévből jön. Mennyi rejtély... ( Most lehet találgatni, hogy is hívnak :-)))) ).

P.S.: Szép a topic Elizabeth!

Előzmény: buta Elizabeth (36)
buta Elizabeth Creative Commons License 1999.11.17 0 0 36
Kedves Ismerősök és Mindenki !
Nagyon örültem a hozzászólásoknak, csak tegnap este némi munkabéli zűröm volt (akit érdekel: Karrier vagy magánélet topic) és emiatt majd délelőtt fogok bogarászni Nektek névmagyarázatokat.
Addig is néhány elrettentő variáns, szórakoztatásul:
Kandiss/ Kandisz Nóra
Pop Simon
Kis/Nagy Ajándék
Futaky Bátor
Fekete Piros
Fekete Barna x
Vad Virág x
Rózsa Ibolya x
Bárány Farkas
Werth Elek
Werth Győző
Tompa Zseni
Piros Alma
Zöld Alma

Az x-szel jelöltek személyes ismerőseim, de nem zavarja őket a dolog.
A gyöngyszem, amit mindenhol el szoktam msélni:
Szabó hármasikrek - Szamanta, Pamela és Épril (mert csak fonetikus átírással engedélyezték), és majd jó tíz év múlva, mikor szegény Szami hazajön és megkérdezi, hogy miért így nevezték el, anyu válasza: tudod, kislányom, volt egy szappanopera, és volt benne egy iszákos, gyenge jellemű nő, a Samantha...ő volt a főszereplő felesége...Szegény gyerek meg éghet a neve miatt.

A Jeromos a görög Hieronymusból (ejtsd:Hieronümosz) származik, annak hangtani változata-variációja, jelentése: szent nevű.

Az Anna eredeti alakja a héber Hannah, jelentése: kegyelem, Isten kegyelme.(A Ladó-féle könyv szerint kellem, báj kecsesség). A Biblia szerint Anna Mária édesanyja volt. Szent Anna az anyák, az özvegyek, a házasság, a bányászok és a hajósok védőszentje.

A többieknek még írok,
Üdv,
Elizabeth

Előzmény: JAn (30)
nemisbéka Creative Commons License 1999.11.16 0 0 34
Herk Eperke es tarsai kellokepp elrettentoen hangzanak. Az en filozofiam gyereknevvalasztast illetoen: kapjon olyan nevet, amilyen nincs a kornyezetemben. Ne az anyamet, apamet, nagypapaet, nagymamaet, legjobb baratnoet vagy barki maset -- nem akarok raruhazni valami olyat, amihez en mast kotok. Ami a gyerekeme lesz, legyen csak az ove.
kriszi Creative Commons License 1999.11.16 0 0 33
Borókát többet is ismerek, az elmúlt években úgy látszik, gyakoribb lett. Barátnőm lánya még a Villő utónevet is megkapta mellé. hangzásra nekem tetszik a Boróka, de belegondolok, hogy felnő, és továbbra is Boróka lesz. Jelenleg futó baba-projektünkben - bár ezt már az SZT Negativ topicban is írtam - a Dorottya Flóra párosítás a nyerő. Életem párjának is "ritka" vezetékneve van, azért választottunk kettőt. Ha lány lesz, és követi majd még egy lány, akkor a Borbála a nyerő. Ezeket szépen lehet becézni is.
Előzmény: Maminti (31)
wicca Creative Commons License 1999.11.16 0 0 32
Miután Gyötör Emilben felszólított, hogy mindenkinek énekeljem el az ő nótáját nem hagyhatom ki. Tehát a név determinál, csak Gyötörnek:
Tibi, te bitang óóó, Tibi, te bitang óóóóóóóó
:-)

Más, egy kolleganőmet Dr. Kontár műtötte... :-)
és ismertem egy Kámea nevű lányt....

Előzmény: Gyötör (28)
Maminti Creative Commons License 1999.11.16 0 0 31
Bár a Szülés, terhesség topikba már leírtam, ide azért jobban illik: egyszóval pár évvel ezelőtt az SZTK-ban láttam az egyik rendelőajtón a táblát: dr. Kakasné dr. Csirke Jolán... Ők még a házastársuk nevében is passzolnak egymáshoz... :)

Egy ikerpárt a szüleik Kincsőnek és Bíborkának neveztek el. Anyuék szomszédjában a nemrég született kislányt Borókának hívják.

JAn Creative Commons License 1999.11.16 0 0 30
Sziasztok!

Nagyon jó a topic!
Szerintem is lehet abban valami, hogy egy név illik valakire, de jellembéli hasonlóságot nemigen vélek felfedezni. Szerintem sok múlik azonos nevű ismerőseinken - általában az ő hatásukra szoktam "átkeresztelni" az embereket (úgy hasonlít rá...)

A névadásról nekem van egy elméletem (de az is lehet, hogy olvastam valahol régen, csak épp a sajátomnak tudom be)- szerintem rövid vezetéknévhez hosszabb keresztnév illik és fordítva, illetve egy gyakori névhez szerintem nagyon szép tud lenni egy ritka, érdekes keresztnév, de ugyanez ritka vezetéknévhez már furcsa lehet. (Meddig tarthat szegény gyereknek, amíg bediktálja/ betűzi a nevét pl. egy hivatalban.)
Ritka vezetéknevű barátom egyébként a keresztnevére szokott mozijegyet foglalni...

wicca Creative Commons License 1999.11.16 0 0 29
Tagadom, tagadom, tagadom!
Se a nick nevem, se a polgári nevem nem determinál (különben se tessék idegen szavakat használni!) semmit, és nem vállalok közösséget se az Évákkal, se a Viktóriákkal, se pedig a polgári druszáimmal.
Nekem sajna nincs második nevem... ami van az meg nem tecc, bár atyám tudományos alapon választotta (vegyes hangrendű). Ezért minden jövendőbeli szülőt bíztatok két név adására, hogy legalább a gyerek is választhasson.
Előzmény: Gyötör (28)
Gyötör Creative Commons License 1999.11.16 0 0 28
Buta dolog, de igenis vélek hasonlóságot felfedezni azonos keresztnevűek jellemében, tehát szerintem - bár semmi tudományos alapja nincs, tiszta babonaság - de valamilyen szinten egy név determinál. :-)
Pl. a Gyötör elég beszédes név, a jellegéről kérdezd a Ffi-női iszapbirkóban megfordulókat... :-D
Zaza Creative Commons License 1999.11.16 0 0 27
És nem bánta meg azóta, hogy így nevezte el? Mert hát jó poén (vagy mégse) , de nem szeretnék szegény kislány helyében lenni...
És hogy becézi?

Ja, sziasztok!
Zoltán vagyok, és ha jól emlékszem erről a névről még nem volt szó, csak futólag. Kiváncsi lennék a pontos eredetére.
Hogy összefüggésben lenne a jellememmel? Háát :-))

Zaza

Előzmény: juci (25)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.16 0 0 26
Így van, nem "magyar eredetű", bár ha így nézzük, akkor szinte alig van olyan. Ez még a vándorlások idején ragadt meg, és a törökben sincs ilyen keresztnév. Sok keresztnevünk eredeti jelentése valamilyen rang volt. Ilyen pl. a Gyula, vagy a Csaba, és ilyen a Zoltán is.
Igazán magyar neveket azok között kell keresni, amiknek nincs idegen nyelvekben megfelelőjük, nem használják azokat máshol.
Ja, egyik "kedvenc" női nevem a Tünde, na ez is Vörösmarty kitalálmánya. Tudott valamit az öreg :)
Előzmény: adria (14)
juci Creative Commons License 1999.11.16 0 0 25

Hogy visz rá valakit a lélek arra, hogy gyanútlan kislányát Skolasztikának nevezze el...?
csepp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 24
Tényleg régi magyar név!
Nyuszog Creative Commons License 1999.11.16 0 0 23
Aranyos. A bölcsiben volt egy Csenge (kislány), most meg van egy Csenger. Úgy tudom, hogy ezek magyar nevek. Volt egy időszak, amikor az én Lucámnak volt a leghétköznapibb neve. Felénk meg Bencével lehetne Dunát rekeszteni. Amúgy aranyos név egy KISfiúnak.
Előzmény: csepp (22)
csepp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 22
A Cseppke névhez mit szóltok?
Én nagyon szeretném ezt második névnek adni a kislányunknak, ha lesz, bár csak az egy pé-s változat szerepel az utónévkönyvben.

Bár ha nem ez lesz a neve hivatalosan, akkor is szinte, biztos, hogy így fogjuk szólítani, már most is így beszélgetünk róla.

Amúgy most a Fanni Réka a nyerő.

kockasfulunyul Creative Commons License 1999.11.16 0 0 21
Azt nem hiszem, hogy befolyásolja a jellemet, de nekem sokban igaz a nevem jelentése a jellememre.

Az elnevezésekről pedig: a férjem (huh, ezt először írtam le...) húgát Hajnalkának hívják, de az apukája rendszeresen Sárának nevezi.

Előzmény: Nyuszog (19)
Yv Creative Commons License 1999.11.16 0 0 20
Nyuszog: nem hiszem, hogy a nevem befolyásolná a jellemem. Vagy ha igen, hát akkor tényleg egyformák lehetünk:)
Sokszor történt már meg, hogy idegenek le-Krisztináztak. Merthogy olyan Krisztinás vagyok. Volt egy srác a videótékában, aki következetesen Krisztinának szólított, pedig tudta, hogy nem úgy hívnak.
Előzmény: Nyuszog (19)
Nyuszog Creative Commons License 1999.11.16 0 0 19
Yv, nekem Veronika a második nevem. Most ha tényleg nomen est omen, akkor bennünk nagyon sok hasonlóságnak kell lennie. :) Tényleg, a név befolyásolhatja a jellemet?
Előzmény: Yv (16)
Yv Creative Commons License 1999.11.16 0 0 18
:))))
Előzmény: macsó (17)
macsó Creative Commons License 1999.11.16 0 0 17
Az én nevem András. Azt jelenti, férfi.
Ami ugye spanyolul macho...
:-)))
Yv Creative Commons License 1999.11.16 0 0 16
Becézés:) Engem Apa Verának hív. Hát hogy lehet Verának becézni egy Katalint??? Akkor már lennék Vera. Veronika.

Renáta, Melinda, Erika nekem sem igazán tetszik:) Leányom Maja lesz, ez már eldőlt, vagy Riana, ez még nem biztos, csak szerettem volna hallani Elizabeth véleményét róluk.
Erik-Erika párosítást meg amúgy sem akarok. Az fantáziátlan.

Volt barátom családjában nemrég születtek ikrek. Ádám és Éva. Hááááát...

Előzmény: Nyuszog (15)
Nyuszog Creative Commons License 1999.11.16 0 0 15
Yv, ugyanaznap Katinka van a naptárban. A Katalin jobban tetszik. Nekem bátyám van, akinek ugyanaz a neve, mint apunak.:( Utálja is rendesen a tesó. És nekik még második nevük sincs. Ahogy nézem a neved, nekem a Renáta ugrott be, de ha nagyon kemény, akkor lehetne pl. Melinda. Vagy a fiú alapján Erika? Bár ezek nem tartoznak a kedvenceim közé, csak úgy puzzle-zok.

Becézők! Nem kell mindenáron becézni. Nekem anyu adott egy olyan becenevet, amit azóta is szégyellek, és ha nyilvános helyen találkozunk szerencsére nem is meri használni, de a szalonképes becenévre meg alig hallgatok, nem szoktam hozzá tőle. Egy ismerőröm a Viloletta nevű lánykáját sem becézi, pedig az már elég hosszú. Jó, persze vannak normális becenevek. Én a lányomat sokféleképpen hívom, de a Lucát nem ragozom.

Előzmény: Yv (10)
adria Creative Commons License 1999.11.16 0 0 14
Szia bagojj!:)) A Zoltan is nagyon szep nev bar nem magyar hanem torok eredetu, valoszinuleg a szultanbol szarmazik...
Az en nev-sztorim:
En a fenti neven kezdtem internetezni 4 eve. Az interneten ismertem meg a ferjemet, aki termeszetesen ezen a neven szolitott IRL is. Ez okozott nemi bonyodalmat a csaladban. Amikor egy eve osszehazasodtunk en nem akartam felvenni az o nevet, ami ot kicsit sem zavarta. Viszont a batyam felrevont es szigoruan kozolte, hogy a hazassag alakalmaval ugy illik, hogy a ferj megajandekozza a feleseget nevvel es en ne utasitsam vissza. Ezt otthon megbeszeltuk a ferjemmel es kompromisszumra jutva hazassagunk alakalmaval megajandekozott a nicknevemmel:)) Igy van ket keresztnevem es nem kell allandoan magyarazkodni, hogy a ferjem es csaladja, baratai stb. miert ugy szolit ahogy. Az engedelyeztetes eleg kalandos volt, egy hettel az eskuvo elott meg nem volt meg :)
egg Creative Commons License 1999.11.16 0 0 13
kedves b. elizabeth!
-mi a véleményed a bérmanevekről?
-és mit tudsz a jeromos névről?
-továbbá mit szólsz a vicces nevekhez pl: Piros Mercédesz, Nagy Ajándék?(szerintem itt segíthet egy további "normális" keresztnév adása is..)
remélem nem túl sok egyszerre...
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.16 0 0 12
Asszem, Nagy Bandó egyik kabaréjában (ha jól tévedek, a Bástyacsótány 77.-ben) említette a "lakótelepi neveket". Sok a gyerek egy rakáson, nehogy má' valami egyszerű nevük legyen, és akkor megszaporodnak az Alexandrák, Dzseniferek, Afroditék, és egyéb cifra nevek.
Én magam a szép magyar nevek híve vagyok. Így a Csaba, Szabolcs, Gyöngyvér, Réka, és hasonlók.
Igazán azt utálom, amikor úgy választanak valami idegen nevet, hogy annak van magyarabb megfelelője, de mégis a "divatosabb" mellett döntenek a szülők.
MAMAhal Creative Commons License 1999.11.16 0 0 11
Kedves Elizabeth !
érdekes, én azt hittem a Csaba ősmagyar név.
Légyszíves írj nekem a Zsolt és Anna nevekről.Köszi.

Nekem legjobban az alliteráló nevek tetszenek.Volt egy osztálytársam, akit úgy hívtak:Csákvári Csanád.

Yv Creative Commons License 1999.11.16 0 0 10
Szia Elizabeth:)
Nos akkor Kerékgyártó Majánál tartottunk:) Tudom, nem tetszik, de én már megszoktam, nekem tetszik, szóval Ő Maja lesz, de azért érdekelne a véleményed.. És Kerékgyártó Erik?
És még egy:) A Riana névről tudsz valamit? Nekem nagyon-nagyon tetszik, ha lesz második lányom Riana lesz (teljesen önkényesen, mert apajelöltnek nem tetszik:) ). Ha második fiú lesz, akkor Viktor névre hallgat egy közös barát tiszteletére:) (mióta Viktor tud a kisViktorról egyre csak sürget:) )

Szia Nyuszog-Katalin:) Nekem is hamarosan itt a névnapom. Azt hiszem ugyanaz nap, mint Neked. Elég idétlen, mert Anya neve is ugyanez:( És ráadásul Ötsi ugyanúgy László, mint Apa:(
Nem értem a szüleim, szerintem elég butaság ez a névadás. Én el nem tudnám képzelni a lányomat, mint Katalint. Még Katának sem, nem kell a kavarodás.

Nyuszog Creative Commons License 1999.11.16 0 0 9
Elizabeth, megtaláltalak! Én a másik híres novemberi név viselője vagyok. Anyukám után lettem az. (Neki a szájhagyomány szerint harmadik keresztneve is van!) A második nevemet meg a nagymamám után kaptam. Nem valami fantáziadús választás, ezért lett a lányom Luca. (+ az enyém, hogy adjunk a hagyományoknak, de nem használjuk, ha nem muszáj) Olyat előtte ugyanis nem ismertem, csak úgy kipattant a fejemből. Fiúnevekkel viszont gondban voltam, mert "Nagy"-on gyakori a vezetéknevünk, és ragaszkodom a magyar nevekhez, de a nem gyakoriak nem igazán tetszettek. A természet megoldotta a problémát.
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.16 0 0 8
Sziasztok, érdekes ez a két keresztnevezés. Atyám először a Gábor Richárd nevet szánta nekem, egy kisvárosban születtem, nem volt nagy fakszni, megüzenték az anyakönyvvezetőnek mit írjon be, ő meg elfelejtette a Richárdot beírni, így lettem csak Gábor. Nem is bánom, mert úgy alakult, hogy raccsolok és megőrülnék, ha még a Richárddal is szenvednem kéne (a vezetéknevem is R betűvel kezdődik)... Lám-lám milyen szempontok :))
Kamaszkoromban meghalt Apu, rá egy évvel kérvényeztem a Beügyminisztériumnál, hogy felvehessem az ő keresztnevét (Tamás), így lettem az, ami ma, így is használom, ha rövidíteni kell, a Gábort szoktam G.-vel jelölni, de élőben persze mindenki Gábornak hív. Ezért egyáltalán nem bánom, hogy csak egy keresztnevet kaptam, Nektek is javaslom megfontolásra, ha nagyobb lesz a gyerek és elégedetlen a szülői választással, még mindig hozzácsaphat egy neki tetsző nevet, de ha már van neki kettő, akkor már nehezebb lemondania valamelyikről. Külön érdekesség, hogy bár a vezetéknevünk elég ritka, nem is köthető semmihez, mégis ahol lakom, van egy önkormányzati képviselő akit R. Gábornak hívnak. Még szerencse, hogy a telefonkönyvben is R. Gábor Tamásként jelentem meg, egy pár telefontól megkíméltem magam azt hiszem. Mindenesetre elég kínos volt, egyáltalán nem szimpatizálok azzal a párttal amelyiknek a színeiben indult, sőt, éppenséggel az ellenoldalon vagyok tag, senki nem kérte ugyan számon rajtam, de néha magamtól elmondtam, hogy véletlen névazonosságról van csak szó.
buta Elizabeth Creative Commons License 1999.11.16 0 0 7
Kedves Windy!
A férjemet zavarta a régi szerelmem neve, de a Péter György megoldás nekem is tetszett. A nevek mögötti tartalom keresése Lettországból jött , (kint végeztem el az egyetemet, elméleti nyelvész volnék), ahol nem adnak azonnal nevet a gyereknek, hanem a születés dátumához képest, acsaládban már előfordult nevekhez képest és jelentés alapján döntenek. Három hónapig lehet gondolkodni vagy változtatni.
A zsidó családokban a körülmetélésig nem nevezték nevén a gyermeket, azt mondták, hogy "a kisfiú " és a nevet először a circumcisio után mondták ki.
Később még írok, de most megyek, mert keltenem kell a családot.
Üdv,
Elizabeth
Előzmény: hWindy (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!