Keresés

Részletes keresés

vinik táltos Creative Commons License 2021.12.21 0 0 28619

Üdv!

Beugrott a majom a vízbe. Öt liter vízbe (csapvíz) tettem a zacskó (50 gr) citromsavat. A papir nem mérte,  méréshatáro kívül volt.

Átöntöttem 10 literes edénybe, + 5 liter csapvíz, ezt sem mérte, beöntöttem 20 literes edénybe, + 10 liter csapvíz, ekkor a mérőhengerben a hozzáadott  5 csepp kontroll folyadékban a papír színskála színe megegezett a 4,5 savassággal.

Tehát 20 liter csapvízben 50 gramm citromsav feloldva adott 4.5 értéket.

Ezek szerint a nyár folyamán a fóliasátorban folyamatosan négyszer annyi töménységű savas vízzel itattam a citrusaimat. Becsületükre szól, hogy még egy évben sem voltak ilyen egészségesek, szépek és terméshajlamúak.

Mindezek ellenére a továbbiakban 20 liter vízben oldom fel a tasak citromsavat.

Köszönöm, hogy rá(m) vílágítottatok a kérdésben.

Előzmény: vinik táltos (28618)
vinik táltos Creative Commons License 2021.12.20 0 0 28618

Üdv!

A mai napon sikerült vennem egy PH mérőt (900 Ft). 

Mint kiderült, ez akvárium vizének a mérésére való, de a skála 4.5 és  7.5 között mér, gondolom használhatom a citrusokhoz is.

Van nálunk több gazdabolt, több papír-írószer, gyógyszertár , szupermarketek, ma körbetelefonáltam a többségét, mert tudtam volna venni max 5.000 Ft-ért digitálist, de egy kisállatboltban végül kaptam ezt:

Ismeri Valaki, használta már?    Holnap az öt literes locsolóba beöntök egy 50 grammos citromsavat, s "ugrik a majom a vízbe", kiderül, hogy túl erős volt -e.

Még annyit: több éves tapasztalat alapján mennyi az ideális PH a citrusoknak? Esetleg nem egyformán kívánják?

Ui: ha olyan helyen járok, ahol lehet kapni digitálist a rászánt összegért, akkor megveszem.

bombaba Creative Commons License 2021.12.20 0 0 28617

Öröm végignézni, szépek.

Előzmény: JHutter (28616)
JHutter Creative Commons License 2021.12.20 0 0 28616

TÉLI Napok...

csoer Creative Commons License 2021.12.18 0 0 28615

OK!

Megértem amit írtál, további óvatos és eredményes kísérletezgetést.

Egy biztos, a citrusoknál sem mindegy a talaj PH-ja, ami jobb, ha kissé savas, mint a semleges.

A kissé savas mértékét pedig döntse el mindenki magának.

Előzmény: gomba2008 (28614)
gomba2008 Creative Commons License 2021.12.17 0 0 28614

Hááát...kérlekszépen, a hortenziának köztudottan megnő az orra, ha hazudik! :D

Semmi köze a citrusokhoz, de a talaj savasságát egészen jól lehet tesztelni vele. A kék hortenzia ugyanis rózsaszínűvé válik, ha a talaj nem eléggé savanyú. Szeretek velük játszani, próbálom olyan savassá tenni a földjüket, amennyire képes vagyok rá, ezért is vettem a Ph mérőt. Új játék, gyakran használtam a nyáron, és akkor jöttem rá, hogy mindegy mit teszek, csak idő kérdése, hogy mikor lesz újra semleges a talaj. A döbbenet az volt számomra, hogy a lekomposztált fenyő is jó esetben 6,5. Nem katasztrófa ez, csak szeretném érteni. A kénpor pl. jól működik egy határig, de ha eltúlzom, megégeti a gyökérzetet. 

A citrusokhoz sem értek, ezért garázdálkodok itt. Néhányan egészen profik vagytok, gondoltam lopok ötleteket. Az ember mindig tanul valamit, vagy a saját kárán, vagy másoktól. Rábeszélt pl. egy ismerős kertészbolti eladó vagy két éve, hogy minek nekem vaskelát, a vasgálic sokkal olcsóbb. Két év után kezdett a dolog gyanús lenni, utánaolvastam a témának, és vettem rendes vaskelátot, ami a semleges, sőt, a lúgos talajban is működik. Méregdrága volt, de megérte, mert a citrusok szépen magukhoz tértek. A citromsavas trükköt meg itt olvastam. 

Aztán, ha valamit rosszul tudok, hát bocs...majd felhomályosít valaki. 

Na, most kisütött a nap, az üvegházban lett hamarjában 20 fok. Nem számít szerintem semmit, ez néhány óráig tart csupán, amíg direkt napfényt kap. 

Előzmény: csoer (28612)
bombaba Creative Commons License 2021.12.16 0 0 28613

Ez is olyan eset, mint a közelmúltbéli öntözővíz savasítás, az egy kanna vízbe tett 50 gr citromsavval, ami így "pont jó". Ránézésre. 

Kis sikersztorik.

Előzmény: csoer (28612)
csoer Creative Commons License 2021.12.16 0 0 28612

Bocsika és elnézést és stb. De!

Mint írtad: "hortenziák nem hazudnak"

Honnan tudod, hogy nem hazudnak a hortenziák?

Mi köze a hortenziáknak a mamutfenyőhöz,bambuszhoz, akarom mondani a citrusokhoz?

Előzmény: gomba2008 (28611)
gomba2008 Creative Commons License 2021.12.16 0 0 28611

Nem egy drága spéci műszer, én is gondoltam már rá, hogy talán nem a frankót méri, de a hortenziák nem hazudnak. 

Előzmény: bombaba (28609)
gomba2008 Creative Commons License 2021.12.16 0 0 28610
Előzmény: bombaba (28609)
bombaba Creative Commons License 2021.12.14 0 0 28609

Mivel mérsz?

Előzmény: gomba2008 (28608)
gomba2008 Creative Commons License 2021.12.11 0 0 28608

Nálam 6,5. Mindegyik. A friss is, az állott is. A lime cserepében zömmel 7 ph, de közvetlenül a növény tövéhez szúrva a szondát már 4,5-5 körül van. Ez már jó, de citromsavas esővizet kap. Itt alapból olyan kemény a víz, hogy kopog...:(

Előzmény: beetee (28606)
beetee Creative Commons License 2021.12.11 0 0 28607

Nyáron. Télen még nem néztem.

Előzmény: beetee (28606)
beetee Creative Commons License 2021.12.11 0 0 28606

Nincs ezen mit lecsekkolni. Lemértük.

Friss esővíz nálunk olyan 5,5 pH körül van. 8-10 napos állásban (függ attól miben van, ott kap-e levegőt, algásodik-e...) semleges lesz sőt átmehet 7 pH fölé is.

Előzmény: gomba2008 (28605)
gomba2008 Creative Commons License 2021.12.11 0 0 28605

Na, ezt most lecsekkolom. Tegnap esett, bizonyára találok itt-ott az udvaron friss esővizet is,k és van egy fél köbös tárolóm is. 

Keserűsót néha én is használok.

Előzmény: bombaba (28604)
bombaba Creative Commons License 2021.12.09 0 0 28604

Teljesen mellékes, hogy a meszes talajból a citrusok a vasat fel tudják-e dolgozni,  ha a meszes talalból  semmit nem tudnak használni. Az elmúlt évek felfedezése volt, hogy pl. tárolás folyamán az esővíz elvesztette savasságát, azaz tárolt esővíz már nem azonos hatású a friss esővízzel.

Meg kell nézni, milyen hatást vált ki a friss esővíz a citrusokból, és rögtön látható, amelyiknél a talaj már nem jó - láthatóan felüdül az esővíztől.

Végülis megoldható a "hisztis" növények jóléte a  rhododendron földdel és a citromsavas öntözővízzel. Utóbbi nélkül nyár vége felé sárgulni kezdenek a citrusok, és mindenféle hiánytünetet produkálnak. Évente 2x szoktam permetezni/locsolni  "zöldítő"-vel, és lehet locsolni 1-2x évente Epsom sóval (magnézium pótlás)

Előzmény: gomba2008 (28603)
gomba2008 Creative Commons License 2021.12.08 0 0 28603

Azt tapasztalom, ha nem kapnak vasat, sárgulni kezd a levelük. Direkt olyan vaskelátot vettem, ami meszes talajban is képes felszívódni, és szinte azonnal látható is az eredmény, az új hajtások szine újra lilás lesz. 

Bármit csinálok, bármibe ültetem őket, a talaj semleges lesz egy idő után. Esővízzel locsolok, mióta itt olvastam, azóta használom a citromsavat is, eleve citrus, vagy rhododendrom földet veszek nekik, idővel mégis lúgosodni kezd a talaj. Próbálkoztam ventillált kénporral is, majd tavasszal kiderül milyen eredménnyel. Az az igazán érthetetlen, hogy direkt komposztáltam fenyőféléket ezeknek a hisztis növényeknek. Mániám pl. a kék hortenzia (ami szinte azonnal rózsaszínűre vált). És az is 7-es! Nem értem, de ez van. 

Előzmény: bombaba (28602)
bombaba Creative Commons License 2021.12.08 0 0 28602

A vaskelátot nyugodtan elhagyhatod. 

Még régen rögzült, azóta szájhagyomány útján terjed a citrusok magas vasigénye. A rögzülés oka, hogy nem tudtak a citrusok savanyú talaj iránti igényéről, csak a korlátozott vasfelvételt észlelték, amit plusz vas adagolásával tudtak orvosolni. Mióta savanyú talajba ültetjük a növényeket és gondoskodunk a talaj savanyú állapotának fenntartásáról folyamatosan, már fel tudja a vasat venni a talajból és nem szükséges plusz vaspótlás.

Előzmény: gomba2008 (28600)
csoer Creative Commons License 2021.12.06 0 0 28601

Na akkor ezek szerint jó helyük van és jól érzik magukat a növényeid.

Sok sikert a teleltetéshez.

Előzmény: gomba2008 (28600)
gomba2008 Creative Commons License 2021.12.05 0 0 28600

Nos, eltelt egy hónap. Az üvegház mint teleltető, működni látszik. Persze még nem volt mínusz 5-6 foknál hidegebb, de az sem lesz gond, tudom fűteni ha szükséges. Fagypont alá sem megy ott a hőmérséklet, és miután tél van, a nap is csak néhány órán át melegíti legfeljebb. Napos időben 16-17 fok a maximum, az is csak 3-4 órára. Egyébként igyekszem 5 fok körül tartani. Az ott lévő citrusok alszanak. Nem virágoznak, nincsenek új hajtások, kapnak kevés vizet néha, és ennyi. A természetes fény talán érzékelteti velük az évszakot. Idebent az egy kis lime lakik, tele van virággal, és terméskezdeménnyel. Előbb csutakoltam le róla a pajzstetveket. Jövőre kint lakik majd ő is. 

Minden savanyú talajt kedvelő nvövényre szórtam locsolás előtt egy kis citromsav port, és vaskelátot is. Ez így roppant egyszerű.

Előzmény: csoer (28593)
beetee Creative Commons License 2021.11.25 0 0 28599

Első éves Trifo csemeték(magoncok) kibírják kint, vagy azért inkább vigyem be valami nem nagyon fagyveszélyes helyre?

bombaba Creative Commons License 2021.11.24 0 0 28598

Na, ez már konkrét kérdés. De mindenkinek kialakul egy idő után saját keverék vagy más. nekem nem sikerült saját keverést kialakítanom, csak szokásaim vannak.

Rododendron foldet szoktam venni, ez elég savanyú és elég könnyű talaj. 

Locsolás citromsavas vagy ecetes vízzel és táppal. A táp változó. Amíg lehetett kapni, addig az Agriplant 2 tápja vált be, mióta nem gyártják, azóta ismét kísérletezés, keresgélés  folyik.

Előzmény: Budai Szabolcs (28597)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2021.11.21 0 0 28597

Szia talajra vonatkozóan van valami konkrét kipróbált amit ajánlani tudtok?

Előzmény: bombaba (28596)
bombaba Creative Commons License 2021.11.09 0 0 28596

Mire vonatkozik a kérdésed, edényre vagy talajra?

Előzmény: Budai Szabolcs (28595)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2021.11.02 0 0 28595

Segítsetek mibe szoktátok ültetni át a citromfákat.?

gomba2008 Creative Commons License 2021.11.01 0 0 28594

Itt volt már -4 fok is, nem akartam megfagyasztani őket. Meglátom tavasszal mi lesz a helyzet, az üvegház most van tesztelés alatt. Ha nem szeretik, akkor következő télen újra a lakásban telel legalább az a 3 db. amit szeretek. Végülis azzal nem nekik volt bajuk, csak én szerettem volna kevesebb növényt idebent.

No meg nem értettem a téli virágzást, de már látom, hogy ez bizonyára nem teljesen abnormális, hiszen másoknál is szokott így lenni. A citromsavas trükk is tetszik, szórtam is a lime cserepébe egy keveset, majd az öntözővíz megoldja a többit. Lehet, a vaskelátot is így fogom ezentúl adagolni. Kevesebb macera, mint koktélt keverni. Eleve nem értem, hogy miért tolódik el a semleges irányba a kifejezetten savanyú talaj, de eltolódik. Pedig esővízzel locsolok. 

Előzmény: csoer (28593)
csoer Creative Commons License 2021.11.01 0 0 28593

Egyszerű, talán a Buddha keze kivételével a többség akár -1 c fokot is elbír. Nálam elbírt idén is.

Minél rövidebb  a teleltetés annál jobb. Ezért én november közepe tájékán (amikor már komolyabb fagyok is lehetnek) rakom teleltetőbe és márciusban (az időjárást és a komolyabb kora tavaszi fagyokat figyelve) rakom ki.

Így köze 4 hónapra próbálom zsugorítani a teleltetés idejét.

Akinek nincs lehetősége (helye) a citrusok teleltetésére, nem érdemes tartania citrust. Ez van.

Előzmény: gomba2008 (28591)
vinik táltos Creative Commons License 2021.11.01 0 0 28592

A bepakoláskor megtaláltam a cédulát:

A cédula eleje                                                                        A cédula hátlapja

A Buddha keze mögött az milyen növény?

Jelenleg a pince előterében telelnek a citrusaim, nappal sem megy 10° C  fölé a hőmérséklet, reggel a kertben minusz 2, az előtérben 4-5 fok van.

Ez most jó, de ha jönnek a komoly mínuszok, akkor be kell vinni a melegebb pincébe.

Előzmény: csoer (28574)
gomba2008 Creative Commons License 2021.11.01 0 0 28591

Pincém nincs, a vízóra akna sötét, és valószínűleg a kánagumók fognak ott telelni. Eddig a fűtetlen szoba jól működött aránylag, de amit csak lehetett kiraktam most az üvegházba, hogy én is elférjek a lakásban. A ház nyugati oldalához lett toldva, ott volt hely. Télen olyan sok napsütés ott nem lesz, inkább a február-március lesz az az időszak, amikor nappal jócskán felmelegszik. No meg a mostani gyönyörű október. Már nem macerálok senkit, a lime marad idebent, mert ő a legkisebb. A többi erős növény, velük kísérletezek. Lehet, hogy korai volt még bepakolni? Itt azért már voltak fagyos reggelek. Tavasszal mikor szoktátok őket kirakni? Hajlamos vagyok elkapkodni. Legalábbis eddig, mert erősen útban voltak. Mostantól majd ráérek.  

Előzmény: csoer (28590)
csoer Creative Commons License 2021.11.01 0 0 28590

Az üvegház jó, ha nem üvegházként funkcionál.

Annyira fűteni, hogy kb. 10 c fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklet és téli napsütés esetén se legyen melegebb (télen előfordulhat enyhe időben nappal, erős fényben felmegy jócskán a hőmérséklet egy totál világos helyen).

Egyébiránt mindenki maga tudja, hol tudja teleltetni.

Nagyon nem mindegy, mennyi növényről van szó. Néhány darab teleltetése nem lehet kérdés.

Nekem közel 40db nagy dézsás és cserepes és fűtetlen pincébe teleltetem, ahol kevés fény van.

Előzmény: gomba2008 (28585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!