Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Beugrott a majom a vízbe. Öt liter vízbe (csapvíz) tettem a zacskó (50 gr) citromsavat. A papir nem mérte, méréshatáro kívül volt.
Átöntöttem 10 literes edénybe, + 5 liter csapvíz, ezt sem mérte, beöntöttem 20 literes edénybe, + 10 liter csapvíz, ekkor a mérőhengerben a hozzáadott 5 csepp kontroll folyadékban a papír színskála színe megegezett a 4,5 savassággal.
Tehát 20 liter csapvízben 50 gramm citromsav feloldva adott 4.5 értéket.
Ezek szerint a nyár folyamán a fóliasátorban folyamatosan négyszer annyi töménységű savas vízzel itattam a citrusaimat. Becsületükre szól, hogy még egy évben sem voltak ilyen egészségesek, szépek és terméshajlamúak.
Mindezek ellenére a továbbiakban 20 liter vízben oldom fel a tasak citromsavat.
A mai napon sikerült vennem egy PH mérőt (900 Ft).
Mint kiderült, ez akvárium vizének a mérésére való, de a skála 4.5 és 7.5 között mér, gondolom használhatom a citrusokhoz is.
Van nálunk több gazdabolt, több papír-írószer, gyógyszertár , szupermarketek, ma körbetelefonáltam a többségét, mert tudtam volna venni max 5.000 Ft-ért digitálist, de egy kisállatboltban végül kaptam ezt:
Ismeri Valaki, használta már? Holnap az öt literes locsolóba beöntök egy 50 grammos citromsavat, s "ugrik a majom a vízbe", kiderül, hogy túl erős volt -e.
Még annyit: több éves tapasztalat alapján mennyi az ideális PH a citrusoknak? Esetleg nem egyformán kívánják?
Ui: ha olyan helyen járok, ahol lehet kapni digitálist a rászánt összegért, akkor megveszem.
Hááát...kérlekszépen, a hortenziának köztudottan megnő az orra, ha hazudik! :D
Semmi köze a citrusokhoz, de a talaj savasságát egészen jól lehet tesztelni vele. A kék hortenzia ugyanis rózsaszínűvé válik, ha a talaj nem eléggé savanyú. Szeretek velük játszani, próbálom olyan savassá tenni a földjüket, amennyire képes vagyok rá, ezért is vettem a Ph mérőt. Új játék, gyakran használtam a nyáron, és akkor jöttem rá, hogy mindegy mit teszek, csak idő kérdése, hogy mikor lesz újra semleges a talaj. A döbbenet az volt számomra, hogy a lekomposztált fenyő is jó esetben 6,5. Nem katasztrófa ez, csak szeretném érteni. A kénpor pl. jól működik egy határig, de ha eltúlzom, megégeti a gyökérzetet.
A citrusokhoz sem értek, ezért garázdálkodok itt. Néhányan egészen profik vagytok, gondoltam lopok ötleteket. Az ember mindig tanul valamit, vagy a saját kárán, vagy másoktól. Rábeszélt pl. egy ismerős kertészbolti eladó vagy két éve, hogy minek nekem vaskelát, a vasgálic sokkal olcsóbb. Két év után kezdett a dolog gyanús lenni, utánaolvastam a témának, és vettem rendes vaskelátot, ami a semleges, sőt, a lúgos talajban is működik. Méregdrága volt, de megérte, mert a citrusok szépen magukhoz tértek. A citromsavas trükköt meg itt olvastam.
Aztán, ha valamit rosszul tudok, hát bocs...majd felhomályosít valaki.
Na, most kisütött a nap, az üvegházban lett hamarjában 20 fok. Nem számít szerintem semmit, ez néhány óráig tart csupán, amíg direkt napfényt kap.
Nálam 6,5. Mindegyik. A friss is, az állott is. A lime cserepében zömmel 7 ph, de közvetlenül a növény tövéhez szúrva a szondát már 4,5-5 körül van. Ez már jó, de citromsavas esővizet kap. Itt alapból olyan kemény a víz, hogy kopog...:(
Friss esővíz nálunk olyan 5,5 pH körül van. 8-10 napos állásban (függ attól miben van, ott kap-e levegőt, algásodik-e...) semleges lesz sőt átmehet 7 pH fölé is.
Teljesen mellékes, hogy a meszes talajból a citrusok a vasat fel tudják-e dolgozni, ha a meszes talalból semmit nem tudnak használni. Az elmúlt évek felfedezése volt, hogy pl. tárolás folyamán az esővíz elvesztette savasságát, azaz tárolt esővíz már nem azonos hatású a friss esővízzel.
Meg kell nézni, milyen hatást vált ki a friss esővíz a citrusokból, és rögtön látható, amelyiknél a talaj már nem jó - láthatóan felüdül az esővíztől.
Végülis megoldható a "hisztis" növények jóléte a rhododendron földdel és a citromsavas öntözővízzel. Utóbbi nélkül nyár vége felé sárgulni kezdenek a citrusok, és mindenféle hiánytünetet produkálnak. Évente 2x szoktam permetezni/locsolni "zöldítő"-vel, és lehet locsolni 1-2x évente Epsom sóval (magnézium pótlás)
Azt tapasztalom, ha nem kapnak vasat, sárgulni kezd a levelük. Direkt olyan vaskelátot vettem, ami meszes talajban is képes felszívódni, és szinte azonnal látható is az eredmény, az új hajtások szine újra lilás lesz.
Bármit csinálok, bármibe ültetem őket, a talaj semleges lesz egy idő után. Esővízzel locsolok, mióta itt olvastam, azóta használom a citromsavat is, eleve citrus, vagy rhododendrom földet veszek nekik, idővel mégis lúgosodni kezd a talaj. Próbálkoztam ventillált kénporral is, majd tavasszal kiderül milyen eredménnyel. Az az igazán érthetetlen, hogy direkt komposztáltam fenyőféléket ezeknek a hisztis növényeknek. Mániám pl. a kék hortenzia (ami szinte azonnal rózsaszínűre vált). És az is 7-es! Nem értem, de ez van.
Még régen rögzült, azóta szájhagyomány útján terjed a citrusok magas vasigénye. A rögzülés oka, hogy nem tudtak a citrusok savanyú talaj iránti igényéről, csak a korlátozott vasfelvételt észlelték, amit plusz vas adagolásával tudtak orvosolni. Mióta savanyú talajba ültetjük a növényeket és gondoskodunk a talaj savanyú állapotának fenntartásáról folyamatosan, már fel tudja a vasat venni a talajból és nem szükséges plusz vaspótlás.
Nos, eltelt egy hónap. Az üvegház mint teleltető, működni látszik. Persze még nem volt mínusz 5-6 foknál hidegebb, de az sem lesz gond, tudom fűteni ha szükséges. Fagypont alá sem megy ott a hőmérséklet, és miután tél van, a nap is csak néhány órán át melegíti legfeljebb. Napos időben 16-17 fok a maximum, az is csak 3-4 órára. Egyébként igyekszem 5 fok körül tartani. Az ott lévő citrusok alszanak. Nem virágoznak, nincsenek új hajtások, kapnak kevés vizet néha, és ennyi. A természetes fény talán érzékelteti velük az évszakot. Idebent az egy kis lime lakik, tele van virággal, és terméskezdeménnyel. Előbb csutakoltam le róla a pajzstetveket. Jövőre kint lakik majd ő is.
Minden savanyú talajt kedvelő nvövényre szórtam locsolás előtt egy kis citromsav port, és vaskelátot is. Ez így roppant egyszerű.
Na, ez már konkrét kérdés. De mindenkinek kialakul egy idő után saját keverék vagy más. nekem nem sikerült saját keverést kialakítanom, csak szokásaim vannak.
Rododendron foldet szoktam venni, ez elég savanyú és elég könnyű talaj.
Locsolás citromsavas vagy ecetes vízzel és táppal. A táp változó. Amíg lehetett kapni, addig az Agriplant 2 tápja vált be, mióta nem gyártják, azóta ismét kísérletezés, keresgélés folyik.
Itt volt már -4 fok is, nem akartam megfagyasztani őket. Meglátom tavasszal mi lesz a helyzet, az üvegház most van tesztelés alatt. Ha nem szeretik, akkor következő télen újra a lakásban telel legalább az a 3 db. amit szeretek. Végülis azzal nem nekik volt bajuk, csak én szerettem volna kevesebb növényt idebent.
No meg nem értettem a téli virágzást, de már látom, hogy ez bizonyára nem teljesen abnormális, hiszen másoknál is szokott így lenni. A citromsavas trükk is tetszik, szórtam is a lime cserepébe egy keveset, majd az öntözővíz megoldja a többit. Lehet, a vaskelátot is így fogom ezentúl adagolni. Kevesebb macera, mint koktélt keverni. Eleve nem értem, hogy miért tolódik el a semleges irányba a kifejezetten savanyú talaj, de eltolódik. Pedig esővízzel locsolok.
Egyszerű, talán a Buddha keze kivételével a többség akár -1 c fokot is elbír. Nálam elbírt idén is.
Minél rövidebb a teleltetés annál jobb. Ezért én november közepe tájékán (amikor már komolyabb fagyok is lehetnek) rakom teleltetőbe és márciusban (az időjárást és a komolyabb kora tavaszi fagyokat figyelve) rakom ki.
Így köze 4 hónapra próbálom zsugorítani a teleltetés idejét.
Akinek nincs lehetősége (helye) a citrusok teleltetésére, nem érdemes tartania citrust. Ez van.
Pincém nincs, a vízóra akna sötét, és valószínűleg a kánagumók fognak ott telelni. Eddig a fűtetlen szoba jól működött aránylag, de amit csak lehetett kiraktam most az üvegházba, hogy én is elférjek a lakásban. A ház nyugati oldalához lett toldva, ott volt hely. Télen olyan sok napsütés ott nem lesz, inkább a február-március lesz az az időszak, amikor nappal jócskán felmelegszik. No meg a mostani gyönyörű október. Már nem macerálok senkit, a lime marad idebent, mert ő a legkisebb. A többi erős növény, velük kísérletezek. Lehet, hogy korai volt még bepakolni? Itt azért már voltak fagyos reggelek. Tavasszal mikor szoktátok őket kirakni? Hajlamos vagyok elkapkodni. Legalábbis eddig, mert erősen útban voltak. Mostantól majd ráérek.
Annyira fűteni, hogy kb. 10 c fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklet és téli napsütés esetén se legyen melegebb (télen előfordulhat enyhe időben nappal, erős fényben felmegy jócskán a hőmérséklet egy totál világos helyen).
Egyébiránt mindenki maga tudja, hol tudja teleltetni.
Nagyon nem mindegy, mennyi növényről van szó. Néhány darab teleltetése nem lehet kérdés.
Nekem közel 40db nagy dézsás és cserepes és fűtetlen pincébe teleltetem, ahol kevés fény van.