Ismét egy őrületes hülyeség. Biztos lehet eme állításra is lehet hozni igazoló példákat, de attól mert egy orvos elront egy műtétet nem minden doki kontár.
Nem véletlen - mert őrölt drága. És nem fogod annyiért megvenni. Én termelgetek itthon ezt azt saját célra, van pár magaságyásom. Egyik évben összeadtam mennyire jön ki fajlagosan mondjuk 1kg paprika, paradicsom - gyakorlatilag luxusélelmiszer árszintje kategória. És akkor arról nem is beszélek, mi van ha vegyszermentesen termelsz, és egyik napról a másikra ledől a paradicsomod fele, és elviszi valami gomba. De bárki kipróbálhatja akár otthon egy balkonládában is, hogy pár ő paradicsom is mennyi erőforrás lesz házilag vegyszermentesen, miközben megveszed párszáz ft-ért a boltban.
Na ezért piszok drága a jó termék. Sokkal élőerő és erőforrás igényesebb, mert nem csak egyszer kétszer egy szezonban lefújod ezzel azzal, hanem napi szinten kell vele foglalkozni és kézimunkázni. Persze nyilván a másik oldala is megvan.
Ezzel nem tudok egyet érteni. Persze van olyan is aki "divatból" az mert trendi és menő sokak szerint vagy szerinte, stb. Mint ahogy sok fiatal divatból tart azonos neműekkel nemi kapcsolatot manapság vagy akár divatból volt punk vagy épp rocker vagy Cure-os.
De ez messze nem azt jelenti, hogy mindenki így van vele. Én azt érzékelem, hogy a "csendes többség" nagyon nem így van vele, és persze van egy vékony divat réteg is. Kb ha egy biciklis átmegy a piroson automatikusan minden bringás hülye és szabályszegő egyesek szemében.
Ezek a műhús árak nem igazak. Valóban nem olcsók, de a "csúcstermékek" is ennek fele nagyságrendje jellemzően, de ami sokszor olcsóbb is akár mint a hús maga, pl szejtán alapú termékeknél legtöbbször így van.
Ne,csak pálma/kókusz alapú cuccok vannak, ezek inkább tejtermék jellegű cuccoknál vannak jelen, nem a húsoknál.
Az meg hogy ki mit vesz meg, az ő dolga (bár sok szempontból meg nem), én az ilyeneket szanáltam az étrendemből, és csak nagyon ritkán fordul elő.
"aki egészségesen akar étkezni úgy, hogy az még ízletes is legyen,
annak alaposan meg kell dolgozni ezért a konyhában és sokba is kerül."
Ez így szerintem nem igaz, nem ÉS hanem VAGY kapcsolat van a sokba kerül kontra otthoni konyhai előállítás. Többezer ft pl. fajlagosan ilyen olyan növényi krém, pástétom kilója ha megvesszük, otthon megcsinálva meg filléres ugyanaz.
Azaz az otthoni konyhai tevékenység felül tudja írni az árakat, kvázi az időd mint munkaóra ezt pótolhatja. A gond inkább az - pl. nálam is meg sok más embernél is - hogy nekem egy ideje az életben a legfontosabb kincs a szabadidő lett. És az a kevés ami van nem biztos hogy a konyhában szeretném tölteni. A vegán cuccokat jellemzően otthon "fillérekből" el lehet készíteni. Az idézőjel azért, mert az utóbbi időkben az alapanyagárak (zöldség, gyümölcs, magvak, hüvelyesek, stb.) is jelentősen megugrott, de azért még így is anyagilag sokkal jobban lehet kijönni házi elkészítéssel - ha van rá lehetőség és idő mindig.
Messziről importált, ágyon feldolgozott termékek, esőerdők kipusztítása árán termelt pálmaolaj , szója és egyéb egzotikumok.... Nem is sorolom tovább. Àlságos dolog a vegánság mellett a környezetvédelmet emlïteni!
Vegánnak lenni nem "divatbohózat", csak nagyon bonyolult. Csak növényekkel nem könnyű teljes értékű fehérjét bevinni a szervezetbe. Ha az ember rendesen akarja csinálni, akkor kb. az egész élete arról szól, hogy összeállítsa, mit mivel egyen, valamint ezeket beszerezze.
Azt hiszem, ebben az országban a rendes éttermet megfizetni tudó réteg nagyon szűk. Függetlenül attól, hogy vegetáriánus vagy húst is árusító étteremről van szó.
Még a rántott sajttal és gombával is kiegyeznék, ha nem húsos olajban sütnék. De fel sem tudják fogni, hogy az úgy nem jó. Meg, hogy a húsleves leve sem jó, ha kivették belőle a húst.
A topiknyitó vegetariánus. A vegán tényleg egy külön sztori, divatbohózat.
Aki vegetariánus, eheti a teljes zöldség-gyümölcs kínálatot, tejtermékeket, tojás(os termékeket), stb. - tehát a bolti választékkal szerintem nincs gond.
A vega étterem problémáját meg leírtam az előbb.
Talán az lehetne jobb, hogy a "normál" éttermek is kínáljanak olyan finom zöldséges ételeket, amik nem merülnek ki a rántott gomba-sajt-karfiol háromszögben.
Igen, így gondolom én is, hogy egyre nehezebb és drágább normális élelmiszert venni. Az ipar a lehető legolcsóbban előállítható "élelmiszernek látszó" dolgokat tol ránk Az "apróbetű" meg kit érdekel?
Jelenleg vegánnak lenni "divat". Tényleg az. A kínálat át is alakult főleg vegánná.
Hogy van-e fizetőképes kereslet? Van. Ezekért a pálmarostból meg színezékekből gyártott "műhúsokért" iszonyatos pénzeket kérnek el. Ha Ft / kg árat nézünk, 15-20 ezret simán. És sokan megveszik.
"Sajnos a boltokban is minimalizálódott a kínálat. Ráadásul "műhúsokból" áll a kínálat legnagyobb része."
Ezzel nem tudok egyetérteni, vagy nem egyen vásárolunk. :-)
Külön polcok, szekciók vannak már vega és vegán termékekre is, régen ilyen nem volt. Kb az összes nagy áruházláncban már akár külön részlegek is vannak. 10-15 még híre sem volt ilyeneknek. Igen megjelentek a műhúsok is, de van azért más is.
A vega vegán vendéglők nagy átlagban sajnos aránytalanul és legtöbbször iszonyatosan drágák. Kevés az az ember aki ezt meg tudja fizetni. Azaz a népesség egy kis százalékát megcélozva de fajlagosan drágább szolgáltatás. És innentől életképtelen is lesz. Pár helyen fent tud maradni, főleg nagyobb lakosságszámú és népsűrűségű helyeken, ahol ez a kevés ember is eltartja úgy ahogy, De ilyen hazánkban csak pár város van.
Pl belegondolni, hogy a Balaton mint turista paradicsom és alig van egy két lehetőség.
Régen Keszthelyen volt egy jó vegetáriánus "kifőzde", de sajnos megszűnt. Rengeteg vegetáriánus étterem megszűnt az országban. Sajnos a boltokban is minimalizálódott a kínálat. Ráadásul "műhúsokból" áll a kínálat legnagyobb része.
Nekem a "vegán hús" összetételével van a legfőbb bajom. Nem akarok rehidratált borsófehérje-extrudátumot, metil-cellulózt, pálmarostot, glicerolipideket, triglicerideket, foszfolipideket, aromákat, stabilizátorokat, színezékeket + még mindenféle egyéb E-ket enni.