Megnéztem a HBO magyar gyártású sorozatát, A besúgót. Miért itt a politikában nyitok róla topicot? Mert félreérthetetlenül a FIDESZ megalakulása a cselekmény ihletője.
Én sem szeretem viktorunkat, de szerintem akkor is jól nyomta annak idején. Rokonszenvesnek akkor sem volt az, de a hülyegyerek pökhendiségét betudtam a korának megfelelő szereplési kényszernek ;-)
Na meg csak és kizárólag figura-sablonokban képesek gondolkozni, gondolom van valahol a filmgyárban néhány kartonból kivágott nagy kedvenc, mint pölö:
- magyar macsó atlétában,
- kis simlis susogós melegítőben,
- "A" nagyhangú alfahím,
- kis hülye szőke tyúk,
- szemüveges barna tyúk,
aztán ezeket előszedik, kicsit leporolják őket és snitt, már indulhat is a kamera. Azt mondjuk csodálom, hogy az HBO részéről hogy nem érkezett valamiféle szakmai támogatás...
Meg amit még egy nagyon bölcs ember mondott: "Onnan tudod, hogy nem a valóságban vagy, hanem csak valami írott sz@rt olvasol vagy nézel, hogy a szereplőket még csak véletlenül sem hívják ugyanúgy, még az apáról fiúra szálló keresztnevek végtelen sorát is képes megszakítani a dramaturgiai célszerűség és egyszerűsítés primitivizmusa."
Te is nyelsz, csak annyira agymosott vagy, hogy nem tűnik fel, hogy OV pont azt csinálja amit Kádárék 40-50 évvel ezelőtt: hatalmas adósságokat lapátolnak össze, hogy a drága gulyáskommenizmuson nevelkedett magyarjaink tele béllel kussban üljenek és ne zavarják el őket.
Egyetértek, sajnos semmiféle szakmaiság és/vagy tehetség nincs a forgatókönyvekben. A rendező kitalál valamiféle sztorit meg sematikus alapfigurát, arra rátolnak még pár papírmasé szereplőt és párbeszédet raknak a szájukba, aztán ennyi. Az egész egy összelapátolt sz@rkupac lesz végül, mert nem veszik a fáradtságot, hogy a jellemeket és szituációkat kicsit is kibontsák, megmutassák az egyének egyediségét, a történet szálait ne a kiszámíthatóság jegyében mozgassák. Van egy dramaturgiai szál, aztán azon rángatják végig a szerencsétlen színészeket, amitől az egész totálisan közhelyes, kiszámítható és előre borítékolható lesz. De hát nem lehet mindenki David Lynch vagy Aki Kaurismäki, hogy olyan csodálatos kis mikrokozmoszokat bontogasson ki, mint ők szokták, ez van. Mondjuk attól még lehetne elfogadható forgatókönyvet írni, de még az sem megy.
egeszsegere. epp itt az ujabb veszhelyzet, mert miniszterelnokur szereti az indianosdit, meg szereti a harcot. pinter ur meg ugy nez ki, hogy ugy gondolja, hogy az oktatasugyben a tanarok jelentik a problemat, ugyhogy rendet akar csinalni az iskolakban. de ahogy irod, az emberek valoban erre szavaztak, ugyhogy elvezze mindenki az ujabb 4 evet. habar talan jobban meg kell majd nezni a bevasarlasokkor a bevasarlokocsi tartalmat.
mo-on tudnak jo mozifilmeket csinalni (nehanapjan), es ez a multban is igy volt. ellenben filmsorozatokat nagyon nem tudnak osszekalapalni. ez a sorozat se jo. tul sokat akar, sok a cselekmeny, egyatalan nem realis. a szereplok amugy nem rosszak, de pl. a foszereplo, Szava, olyan szinten antipatikus, hogy szinte mar faj ranezni. szoval legeloszoris meg kellene tanulni forgatokonyvet irni, mert az nagyon nem megy. (habar ez az a pont ahol a kulfoldi sorozatok 80%-a is elverzik.)
72-ig átvertem öket. Soha nem tagadtam, hogy klerikális nevelést kaptam, hogy burzsujok voltak a szüleim, hogy útálom a rendszert. Nyitott könyv voltam. Nem volt mit besúgni. Leszálltak rólam.