Annak idején (a könyv elolvasását követően) legalábbis én azon tűnődtem, hogy miért is nevezte el a
szerző a pomogácsokat pomogács-nak és ha már így tett, volt - e ennek valami olyan előzménye, ami
esetleg ahhoz köthető, hogy valami személyes jellegű problémája, konfliktusa támadt a nemsokára, a
86. életévét betöltő jeles irodalomtörténésszel, Pomogáts Bélával. Ámde hiába érdeklődte ez-ügyben, senkitől semmi érdemlegeset nem tudtam meg. Így aztán maradt a találgatás-persze eredménytelenül.
Csak akkor, ha majd tényleg jönnek a Pomogácsok. Bár ifjúsági fejjel elolvastam annak idején a könyvet
és ráadásul még azt a címeres gazságot is elkövettem, hogy nem átallottam anno, gyermekeim kezébe
is nyomtam elolvasás céljából, sőt ezt követően a bűnömet még azzal is képes voltam überelni, hogy az unokáimnak is ezt ajánlottam. Mára már beláttam a tévedésemet. Ha most kellene ilyet cselekednem,
csakis Tóth Tihamér atya :"Hát érdemes volt fiúk?" c. szexuális felvilágosító munkájával traktálnám őket (természetesen csakis a fiú - unokáimat). A leányoknak maradhatna Schlachta Margitka : Miért helyes a
bot-büntetés és a korbácsolás ? c. parlamenti értekezésének könyv - lenyomata (az okulásuk céljából).