A tagadók hiába tagadnak. Itt pláne, mert tilos nekik.
Nyissátok fel a szemeteket, és lássátok a problémákat!
A topik első körben az Ószövetségre koncentrál, konkrétan a példabeszédekre, és a prédikátor könyvére.
Második körben a prófétikus könyvek kerülnek sorra.
Harmadik körben az Újszövetségi levelezés.
Negyedik körben a négy kanonizált evangélium.
És legvégül János Jelenései.
- most, a bibliai iratok között egyedi módon, ilyen görög párbeszéden-keresztül-fejtem-ki-érveim/ellenérveim jön. Első barát:
- "A tántorgót a te beszédeid fentartották, és a reszkető térdeket megerősítetted; / Most, hogy rád jött a sor, zokon veszed; hogy téged ért a baj, elrettensz! … Amint én láttam, akik hamisságot szántanak és gonoszságot vetnek, ugyanazt aratnak."
- "Vajjon a halandó igaz-é Istennél: az ő teremtője előtt tiszta-é az ember? / Ímé az ő szolgáiban sem bízhatik és az ő angyalaiban is talál hibát: / Mennyivel inkább a sárházak lakosaiban, akiknek fundamentumok a porban van, és könnyebben szétnyomhatók a molynál?! / - tehát az emberiség egy hangyaboj, A Seregek Ura meg egy kölök nagyítóval :(
- "Hanem nyomorúságra születik az ember, amint felfelé szállnak a parázs szikrái. / Azért én a Mindenhatóhoz folyamodnám, az Istenre bíznám ügyemet."
- "Aki semmivé teszi a csalárdok gondolatait, hogy szándékukat kezeik véghez ne vihessék." - de ha Mr. Isten ezt csinálja, akkor minden tettünk "igaz"...?
- "Ímé, boldog ember az, akit Isten megdorgál; azért a Mindenhatónak büntetését meg ne utáljad!" - stockholm szindróma itt is
- "Az éhínségben megment téged a haláltól, és a háborúban a fegyveres kezektől." - én nem számítanék rá a helyedben
- "Lőn pedig, hogy egy napon eljövének az Istennek fiai, hogy udvaroljanak az Úr előtt. Eljöve a Sátán is közöttök, hogy udvaroljon az Úr előtt.", szóval új talcsi/fejezet az ügyben
- "Monda pedig az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs a földön olyan, mint ő; feddhetetlen, igaz, istenfélő, bűngyűlölő. Még erősen áll az ő feddhetetlenségében, noha ellene ingereltél, hogy ok nélkül rontsam meg őt." - szóval Mr. Isten elismeri hogy Mr. Sátán beugratta
- de Sátán még nem adta fel a minőségellenőrzést (ugyanis a héber szó jelentése): "És felele a Sátán az Úrnak, és monda: Bőrt bőrért; de mindent amije van, odaad az ember az életéért."
- válasz: Csinálj amit akarsz, csak meg ne öld ("Monda pedig az Úr a Sátánnak: Ímé kezedben van ő, csak életét kiméld."). - Isten szeret téged, lol.
- "És kiméne a Sátán az Úr elől, és megveré Jóbot undok fekélylyel talpától fogva a feje tetejéig."
- "És vőn egy cserepet, hogy azzal vakarja magát, és így ül vala a hamu közepett." - erről eszembe jut Diogenész. Annak beszóltak, hogy a hordó még oké, de az ivócsésze már képmutatás! Diogenész eldobta a cserepét.
- Jób felesége: "Átkozd meg az Istent, és halj meg!" Jób mondta a feleségének: "Úgy szólsz, mint szól egy a bolondok közül. Ha már a jót elvettük Istentől, a rosszat nem vennők-é el? Mindezekben sem vétkezék Jób az ő ajkaival."
- Új szereplők érkeznek: "Mikor pedig meghallá Jóbnak három barátja mind ezt a nyomorúságot, amely esett vala rajta: eljöve mindenik az ő lakó helyéből: a témáni Elifáz, a sukhi Bildád és a naamai Cófár; és elvégezék, hogy együtt mennek be, hogy bánkódjanak vele és vigasztalják őt."
2. fejezet vége.
3- fejezet:
- "Ezután megnyitá Jób az ő száját, és megátkozá az ő napját. … Mért is nem haltam meg fogantatásomkor; mért is ki nem multam, mihelyt megszülettem?" - de fontos,h ogy nem Herr Gottot!
- Jób egy gazdag, szinte már feleslegesen áldozgató híve Mr. Istennek. Van neki családja, meg ismerettsége, meg vagyona dögivel. És akkor "Lőn pedig egy napon, hogy eljövének az Istennek fiai, hogy udvaroljanak az Úr előtt; és eljöve a Sátán is közöttök."
Isten egy hiú segg, ott villog Jóbbal, mire "Felele pedig az Úrnak a Sátán, és monda: Avagy ok nélkül féli-é Jób az Istent? Nem te vetted-é körül őt magát, házát és mindenét, amije van? … De bocsássad csak rá a te kezedet, verd meg mindazt, ami az övé, avagy nem átkoz-é meg szemtől-szembe téged?!"
- A fogadás tehát megköttetett Jób kárára. "Istennek tüze esék le az égből, és megégeté a juhokat és a szolgákat, és megemészté őket. … És ímé nagy szél támada a puszta felől, megrendíté a ház négy szegeletét, és rászakada az a gyermekekre és meghalának."
Reakció: "Akkor felkele Jób, megszaggatá köntösét, megberetválá a fejét, és a földre esék és leborula. / És monda: Mezítelen jöttem ki az én anyámnak méhéből, és mezítelen térek oda, vissza. Az Úr adta, az Úr vette el. Áldott legyen az Úrnak neve!"
- "Vesd a te kenyeredet a víz színére, mert sok nap mulva megtalálod azt." - Idiocracy
- "Aki a szelet nézi, nem vet az; és aki sűrű fellegre néz, nem arat." - így van, a meteorológusoknak más a dolga!
- "Miképpen hogy nem tudod, melyik a szélnek útja, és miképpen vannak a csontok a terhes asszony méhében; azonképpen nem tudod az Istennek dolgát" - de mi tudjuk!!!
- "Valami eljövendő, mind hiábavalóság." - hedonista javaslat?
- "de megtudd, hogy mindezekért az Isten tégedet ítéletre von!" - fontos megjegyezni, hogy ezt szerinte még életedben!
- "A bölcseknek beszédei hasonlatosak az ösztökéhez, és mint a szegek, erősen le vannak verve a gyülekezetek tanítóinak szavai; melyek egy pásztortól adattak." - a fideszkdnp szerint a tudományt fel kell számolni, ne feledjük. Meg hogy ez nem a tudományt érti bölcsesség alatt, hanem hogy Lapos Föld.
- "A dolognak summája, mindezeket hallván, ez: az Istent féljed, és az ő parancsolatit megtartsad; mert ez az embernek fődolga!" - egy kérdés marad: honnan "tudja"?
- "Az embernek bölcsesége megvilágosítja az ő orcáját" - és az ilyenek miatt kezdték glóriával ábrázolni a népeket. Fene, a sztoriban Mózesnek szó szerint világított az arca, hogy fátylat kellett hordania! Nem maszkot, fátylat! Ami női ruhadarab! Érzékenyítés? Mózes transgender?
- "Én mondom, hogy a királynak parancsolatját meg kell őrizni, és pedig az Istenre való esküvés miatt." - lol?
- "Mivelhogy a király szava hatalmas; és kicsoda merné néki ezt mondani: mit mívelsz?" - először talán a franciák voltak, akik végleg megmondták hova dugja a király a parancsait?
- "Aki megtartja a parancsolatot, nem ismer nyomorúságot" - ostoba és gyáva mondás.
- "Egy ember sem uralkodhatik a szélen, hogy feltartsa a szelet" - szánalmasan tudatlan
- "Bár meghosszabbítja életét a bűnös, aki százszor is vétkezik; mégis tudom én, hogy az istenfélőknek lészen jól dolgok, akik az ő orcáját félik; / A hitetlennek pedig nem lesz jó dolga, és nem hosszabbítja meg az ő életét, olyan lesz, mint az árnyék, mert nem rettegi az Istennek orcáját." - ezt mire teccik alapozni?
- "Mind az ég alatt való dolgokban e gonosz van, hogy mindeneknek egyenlő szerencséjök van" - hát nem tökre mintha nincs isten?
- "a halottak semmit nem tudnak, és azoknak semmi jutalmok nincs többé" - nincs menyország, nincs pokol.
- "Jobb a bölcsesség a hadakozó szerszámoknál" - hááát, attóóóól függ.
- "A bölcs embernek szíve az ő jobbkezénél van" - hö?
- "Ha megharap a kígyó, amíg meg nem varázsoltatott, azután semmi haszna nincsen a varázslónak." - a varázslat igazi, és Harry Potter az Aki Túlélte!
- "Van egy gonosz, amelyet láttam a nap alatt, mintha tévedés volna, amely a fejedelemtől származik. / Hogy a bolondság nagy méltóságra helyeztetett, a gazdagok pedig alacsony sorsban ülnek." - miután összezagyválta a szavak értelmét jó szektásként, nem tudom mit akar mondani itt
- "Vígasságnak okáért szereznek lakodalmat, és a bor vídámítja meg az élőket: és a pénz szerzi meg mindezeket." - éljen a kapitalizmus?
- "Még a te gondolatodban is a királyt ne átkozd, és a te ágyasházadban is gonoszt a gazdagnak ne mondj: mert az égi madár is elviszi a szót, és a szárnyas állat is bevádolná a te beszédedet." - a III.III-as ügyosztály már akkor létezett?
- "Jobb egy teljes marok nyugalommal, mint mind a két maroknak teljessége nagy munkával és lelki gyötrelemmel." oooké, emo-gyerek
- "Hogyha együtt feküsznek is ketten, megmelegesznek; az egyedülvaló pedig mimódon melegedhetik meg?"
- "Jobb a szűkölködő, de bölcs gyermek a vén és bolond királynál" -hallod, Viktátor?
- "Mikor Istennek fogadást téssz, ne halogasd annak megadását; mert nem gyönyörködik a bolondokban." - érdekes szóválasztás
- "Mikor megszaporodik a jószág, megszaporodnak annak megemésztői is; mi haszna van azért benne urának, hanem hogy csak reá néz szemeivel?" - kicsit önző felfogás, de ez van. Kontextussal együtt meg mérsékletre int, ami már egyenesen jó.
- "Annakokáért ez is gonosz nyavalya, hogy amint jött, akképpen megy el." - uhm, közgazdaságtanból bukta?
- "Van egy gonosz, amelyet láttam a nap alatt, és nagy baj az az emberen; / Mikor valakinek az Isten ád gazdagságot és kincseket és tisztességet, és semmi nélkül nem szűkölködik, valamit kivánhat lelkének, és az Isten nem engedi néki, hogy éljen azzal, hanem más ember él azzal: ez hiábavalóság és gonosz nyavalya!" - ez most vagy nagyon durván szektás beszéd, vagy azt állítja, Mr. Isten egyszerűen gonosz.
- "Valami van, régen ráadatott nevezete, és bizonyos dolog, hogy mi lesz az ember, és nem perlekedhetik azzal, aki hatalmasb nálánál." - argument from power logical fallacy
- "a halálnak napja jobb az ő születésének napjánál." - hülye Dustman
- "Jobb a szomorúság a nevetésnél; mert az orcának szomorúsága által jobbá lesz a szív." - ez egészen hibbant
- "Tekintsd meg az Istennek cselekedetit; mert kicsoda teheti egyenessé, amit ő görbévé tett?" - bárki aki dolgozik rajta (most a kérdés kedvéért feltételezve hogy van Isten, holott bizonyítottuk hogy nincs)?
- "Ne légy felettébb igaz, és felettébb ne bölcselkedjél; miért keresnél magadnak veszedelmet?" - érrrdekes hozzáállás
- "A bölcseség megerősíti a bölcset inkább, mint tíz hatalmas, akik a városban vannak." - fogadjunk?
- "Ne figyelmezz minden beszédre, melyet mondanak, hogy meg ne halld szolgádat, hogy átkoz téged." - hol él ez?
- "Amit az én lelkem folyton keresett, és nem találtam. Ezer közül egy embert találtam; de asszonyt mind ezekben nem találtam." - nincs mese, melegnek kell lenni.
egy nagy mélyedésből kell kivenni a golyot ahol sötétebb van mint egy befalazott pincében (vagy ha egy gödör le lenne fedve betonnal) (éteri) van egy nagy daru amivel ezt ki lehet huzni, sárga szinü és ezzel lehet elhozni az embereknek is a fekete bilincs satuként és lakatként zárja körül a golyot (3águ), a fekete bilincs szemmel látható (nagyon erős) a golyo természetesen sárga szinü és az egész körül is van egy sárga pöttyös ragyogás, a golyo belseje is izzik ezt ki kell emelni és berakni a világ helyére, utána halkan pattan ha sikerült e (nehéz irni pl) hát amugy nemtom, az irás jol sikerült de ezelött is voltak számomra ugyanilyen- vagy erősebb irások is/vagy élmények (rengeteg sok volt már) tehát nagyon jol sikerült az irás (nem szokott de ilyen a gazdag irás amit emlitettem) van drágakö meg más gépek, jármüvek is ilyen használatra (ezt teszi lehetővé a szabad irást) hát szoval ezidáig voltak a jo élmények (mert fájdalmasann tünnek el és örömmel jelennek meg pl csak 1 napig tart ilyen)
No, akkor a Prédikátor Könyve. Hiába no, sok "könyv" (inkább irat) van a Bibliában...
- a tartalomjegyzékben egyszerűen "A Prédikátor Könyve", belül viszont már "A prédikátor Salamon könyve".
- "A prédikátornak, Dávid fiának, Jeruzsálem királyának beszédei." - ez lehetne egyértelmű, de láttuk, hogy "Dávid fia"-nak számít az ÖSSZES király a Bibliában, szóval mégsem. Különben is egyszerűbb lett volna a konkrét nevén nevezni. Ezek után azt tippelem egyik királyé sem, ez afféle általános útmutató akarhatott akár lenni általában az Árja Faj királyainak
- "Felette nagy hiábavalóság, azt mondja a prédikátor; felette nagy hiábavalóság! Minden hiábavalóság!" - most ki a narrátor, ki a beszélő, meg mirt kell az olvasót összezavarni.
- "Ami volt, ugyanaz, ami ezután is lesz, és ami történt, ugyanaz, ami ezután is történik; és semmi nincs új dolog a nap alatt." - nihilizmus? Sztoicizmus? Mindenesetre elég fura.
- "Én prédikátor, királya voltam Izráelnek Jeruzsálemben." - ez mind szép és jó lenne, de egy királyt se tudok a Bibliából, aki Jeruzsálemben, tehát Júda területén uralkodott volna, egyúttal Izráel felett (is), aztán ex-király lett volna. Ez vmi fikciós szamárság tehát.
- "Láttam minden dolgokat, melyek lesznek a nap alatt, és ímé minden csak hiábavalóság, és a léleknek gyötrelme! ... Adtam annakfelette az én elmémet a bölcseségnek tudására, és az esztelenségnek és bolondságnak megtudására. Megtudtam, hogy ez is a lélek gyötrelme." - ez nem úgy hangzik mintha Mr. Prédikátor nagyon hinne Mr. Istenben, vagy bárkit annak hitére akarna irányítani.
- "Azért gyűlöltem az életet; mert gonosznak látszék nékem a dolog, ami történik a nap alatt; mert mindez hiábavalóság, és a léleknek gyötrelme!" - súlyos depresszió, ami öngyilkos gondolatokká nőtt.
- "Azért úgy láttam, hogy semmi sincs jobb, mint hogy az ember örvendezzen az ő dolgaiban, mivelhogy ez az ő része e világban: mert ki hozhatja őt vissza, hogy lássa, mi lesz ő utána?"
- "Még a sárkányok is oda nyujtják emlőiket" - sárkányok. Anyám borogass.
- "kegyetlen, mint a strucmadarak a pusztában." - az író eléggé el van tévedve a struccok utódnevelési képességeivel.
- "Bizony nagyobb az én népem leányának bűnhődése Sodoma bűnhődésénél, amely elsülyedt egy pillanat alatt" - én erre valahogy nem emlékszem. És mivel írásba adtátok, utána tudok nézni. Ééés, tényleg nem elsüllyedés volt!
- "Irgalmas anyák kezei megfőzték gyermekeiket" - hol is kezdjem mi a gondom ezzel a sorral...
- "Vizünket pénzért isszuk, tűzifánkat áron kapjuk." - és ezzel mi a gond. Képzeld csak el ha minden nap le kéne menned a Dunához/akármi folyóhoz vizet merne, onnan hazacígölni... És van még aki fával fűt? Miért nem adott Mr. Isten tervrajzot napelemhez, atomerőműhöz - tán csak mert nem létezik?
- "Bőrünk, mint a kemence, megfeketedett az éhség lázától." - egyértelmű. Ha éhezel, néger leszel!
- "Az ifjak a kézi malmot hordozzák" - és eddig vajon ki csinálta, árja testvéreim? Valami rabszolgafajjal dolgoztattatok? Derogált gabonát őrölni?
- "A Sion hegyéért, hogy elpusztult" - nem, nem drágaságaim, ma is ott van a helyén!
Először is, mi olyan "realisztikus" az Ószövetség elejében a nagy büdös hülyeségen kívül? A valóságba szólás (varázslás) abszurd, a 7 nap alatt teremtés abszurd, a lapos Föld abszurd, a rossz megjelenési sorrend abszurd, a szétválasztatlanul mégis elkülöníthetően létező sötétség és világosság abszurd - az egész abszurd.
1934-es kutatásra mintha az lenne 2020-ban a tudományos közmegegyezés - eléggé abszurd.
Sigmund Freudra hivatkozni mint 2020-ban bárminek az autoritása egyszerűen abszurd.
Unwin következtetései amúgy különösebb szaktudás nélkül is beláthatóan ostobaságok. A problémafelvetései jók, csak nem számol azzal, hogy mi okozza a problémákat, sem pedig a tudomány eredményeivel nincs tisztában (az emberi szexualitást először Kinsey vizsgálta érdemlegesen,akinek a kutatása először 1948-ban került publikálásra!
----------------
VITAINDÍTÓ:
- Jeremiás Siralmai más fordításban egyszerűen Sirámok. Ez elég érdekes, nemde?
- "Jaj! de árván ül a nagy népű város! Olyanná lőn, mint az özvegyasszony! Nagy volt a nemzetek között, a tartományok közt fejedelemasszony: robotossá lőn!" - neee, ez is az "elveszett aranykoron" fog siránkozni...!
- "Számkivetésbe méne Júda a nyomorúság és a szolgálat sokasága miatt!" - oké, legalább be tudjuk lőni, mikor vagyunk.
- "Elnyomói főkké lettek; ellenségei boldogok! Bizony az Úr verte meg őt az ő sok bűne miatt; gyermekei rabságra mentek az elnyomó előtt." - igazi szektás mentalitás. Lehetetlen hogy mások egyszerűen jobbak legyenek a szektánál! A gond az volt, hogy nem áldoztatok fel még több marhát! Meg hogy csak egy Meseország Mindenkié-t daráltatok le!
- "sajtóba taposta az Úr Júda szűz leányát." - szűz ám, mint a Manci a sarkon!
- "Felgerjedt haragjában letördelé Izráelnek minden szarvát;" - hm... Júda a nő, Izráel a ffi? Duális istenkép? Ashera-imádás?
- "A földön ülnek, elnémultak Sion leányának vénei, port szórtak a fejökre; zsákba öltöztek, földre csüggesztették fejöket Jeruzsálemnek szűzei." - az biztos megoldja majd a gondokat!
- "mikor elalélt a kis gyermek és a csecsszopó a város utcáin. / mikor elalélt a kis gyermek és a csecsszopó a város utcáin." - alkoholt gyereknek, szőt, csecsemőnek?!? #KeresztényKultúra
- "Az utcákon a földön fekszik gyermek és vén; szűzeim és ifjaim fegyver miatt hullottak el; öldököltél haragod napján, mészároltál, nem kiméltél." - ez vicc? ha igen, akkor nem vicces.
- "Én vagyok az az ember, aki nyomorúságot látott az ő haragjának vesszeje miatt. / Engem vezérlett és járatott sötétségben és nem világosságban. … Ólálkodó medve ő nékem és lesben álló oroszlán." - és ennek ellenére nem lépett működésbe az önfenntartó ösztöne!
- "Jó az Úr azoknak, akik várják őt; a léleknek, amely keresi őt." - egy sorral feljebb nem ezt mondta...
- "Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában." - gyerekmunka támogatása?
Kezdetben - primitív szinten -, amikor az ember kevés ismerettel rendelkezett, mindenféle kitalált lényekkel népesítette be a környezetét, s ezekkel magyarázott meg mindent. "Ahány ház, annyi szokás" alapon még törzsi szinteken is nagy volt az eltérés abban, hogy milyen narratívát használt. De ezek elegek voltak a primitív, állatszerű közösségben élő csoportoknak.
Később a civilizáció némileg fejlődött, az állati szintről magasabbra lépett, komolyabb eszközöket használt, s magyarázatai - bár még csak nagyon érintőlegesen - közeledtek a valósághoz. Némelyik megállapításai még ma is megdöbbentően realisztikus elemeket tartalmaz (pl. a teremtéstörténet első néhány sora az Ószövetségben).
A rendkívül lassú fejlődés nagyon ritkán elért egy olyan szintet, ahol a racionalitás az előtérbe került. A hiedelmeket felváltotta a logikus gondolkodás, a tudásszomj, az új ismeretek felhalmozása, stb. Itt már nem a narratívák kerültek előtérbe, hanem a tudományos eredmények. De egy ilyen civilizációs fellendülésnek komoly ára volt!
J. D. Unwin a történelmi adatokat tanulmányozva vizsgálta azt, hogy miként virágoztak fel, majd hanyatlottak le a múltban civilizációk. Ő ezt a 3 szintet "zooisztikus"-nak, "manisztikus"-nak és "deisztikusnak" nevezte el, és S. Freud sugallatára (szublimáció elmélet) összevetette a szexuális szokásokkal. Noha cáfolatra készült az elmélet ellen, az eredmények magát is megdöbbentették, sőt addigi nézeteinek feladására késztették!
A kutatását 1934-ben tette közzé (Sex and Culture), ám az hosszú időre feledésbe merült. Kicsit bővebben erről itt egy cikk:
Nem tudhatta, hogy a jelenség, amelyet felfedezett kipróbálásra került (szándékosan-e?). A szigorú monogámia 50 évvel ezelőtti fellazítása, és a világ fejlett területein a lazítás elterjedése valóban 2-3 generáció után egy civilizációs zuhanást produkált, amelyet csak a műszaki élet látványos eredményei palástoltak el. Hamarosan a túlnépesedő területen található "manisztikus" szintet fogjuk elérni, az itt már régóta tapasztalható népességcsökkenés, és az abból származó szakemberhiány miatt (a szakemberek többsége az öregeknél van, és most kezdenek kihalni, ám a pótlásuk csak minimális a fiatalok köréből).
A racionalitás helyett a külsőségek dominálnak, csak a manipulált látszat a döntő (lásd lájkolások), és ilyen - lassan civilizálatlanodó - szinten a narratívák érvényesülnek. Nem a tudomány eredményeire épülnek a magyarázatok, hanem jól kifundált ideológiákra. Kitűnő terep egy majdan bevezetendő diktatúrának, amely az egész világra kiterjed. (Az elmúlt korok hanyatlásaiban, ha nem pusztult el a társadalom, évszázadokig diktatúrák, zsarnokságok következtek).
Még nem látjuk az új világrend lényegét, és rajtunk a sor, hogy ki tudjuk-e vonni magunkat a narratívák alól. Azonban ennek az az ára, hogy energiát kell valahonnan nyerni hozzá. S amíg a többség élete a párkapcsolati bukdácsolások fájdalmaiban fetreng - végső soron boldogtalanul -, erre semmilyen esélyünk nincs. Látszólag csak arra van az esély, hogy elfogyunk, a minket felváltó "manisztikusok" örömére. (de ők is koppannak, mert máig is belőlünk éltek, és szaporodtak).
Érdekes megfogalmazás, hogy "minden narratíva". Ennek mi az oka? Egyszerűen a sok ember létezése? Vagy a túlságosan nagy munkamegosztás? Vagy az emberi elme azon vágya, hogy megszabaduljon a Valóságtól??
- "Agurnak, a Jáké fiának beszédei, prófécia, melyet mondott a férfiú Itielnek" stb. - azaz a prófécia pusztán egy politikai beszéd. Se több, se kevesebb, pláne nem lézerszem és teleportáció, jövendőmondás, vagy más szuperképesség. Hanem egy sima politikai beszéd!
- "Kicsoda ment fel az égbe, hogy onnan leszállott volna?" - mondjuk Illés? Vagy Énokh?
- "Ki állapította meg a földnek minden határit?" - azaz a Föld lapos!
- "Ne tégy az ő beszédéhez; hogy ... hazug ne légy." - ezt a hívők folyton megszegik!
- "Kettőt kérek tőled; ne tartsd meg én tőlem … Se pedig megszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek" - azaz a vallási elmebajon átdereng a valóság fénye! Szegény = kényszerből lop, az erkölcs relatív!
- "Van oly nemzetség, aki az ő atyját átkozza, és az ő anyját nem áldja." - van. És? Megvan annak az oka.
- "Van kevély szemű nemzetség, és akinek szemöldökei igen fellátnak!"
- "A sír és a meddő asszony, a föld meg nem elégszik a vízzel, és a tűz nem mondja: elég!" - meddő nő ássa el magát?
- "E három megfoghatatlan előttem, és e négy dolgot nem tudom: / A keselyűnek útát az égben, a kígyónak útát a kősziklán, a hajónak nyomát a mély tengerben, és a férfiúnak útát a leányzóval." - megvan a 4, de hol a 3?
- "E négy apró állata van a földnek, amelyek bölcsek": a hangya, a mormota, a sáskák, a pókok. A pókok különösen, mert azok #IlluminatiConfirmed
- "Három állat van, amely szépen jár, sőt négy, amely jól jár. … és a király, akinek senki nem mer ellene állani." - tehát a király egy állat. Stimmt.
- az utolsó fejezet egy újabb "prófécia", azaz tanmese
- mindenki rúgjon be! #AlkoholizmusÜberAlles
- "Derék asszony … Hasonló a kereskedő hajókhoz, nagy messziről behozza az" árát - a nő tehát tulajdon. Nem személy.
Az "exegézis" az "apológia". Az "apológia" magyarul "bocsánatkérés". Ami bizonyítja, hogy a Biblia teli van hibákkal, hülyeségekkel. Művelői papok, NEM tudósok.
Egyébként ha nagyon erőlteted, a dolog ott tart, hogy 30,000+ különböző bejegyzett keresztény felekezet van, plusz a nevenincs mikroszekták, amik semmiben nem tudnak egymással megegyezni, és egyre szaporodnak.
Ellenben tudomány az egy van, mindig is egy lesz.
De haladjunk:
VITAINDÍTÓ:
- "Az eszes meglátja a bajt, elrejti magát;" - ez nem úgy hangzik mintha arra bíztatna, minden körülmények között vállald a hited... Inkább arra, hogy hazudj.
- "Boldog ember, aki szüntelen retteg" - egyetlen pszichológus sem értene ezzel egyet
- "mikor pedig uralkodik az istentelen, sóhajt a nép." - figyelitek hogy kisajátítja a "nép" szót a szektás? Tökre mint a "nemzet" szót Pártunk és Kormányunk. Vagy mind a "jobboldal" fogalmát. Annyira, hogy a fideszkndpmihazánk szerint a Jobbik baloldali párt!
- "Láttál-é beszédeiben hirtelenkedő embert? a bolond felől több reménység van, hogynem afelől!" - tehát kérdéseket feltenni, kutatni TILOS. #LeATudománnyal #TiltsákBeATudósokat #VisszaABarlangokba
- a többi a szokásos gój-gyalázás, tudományellenesség, és öntömjénezés.
2. Az Ószövetséget egyenrangúnak tekintik az Újszövetséggel.
3. Nem veszik figyelembe az egyes "könyvek" műfaját.
4. Ha sarokba szorítjuk őket, rögtön más témára térnek (de már a beszélgetés elején felsorolnak belőlük néhányat).
5. Erőszakkal azt akarják belemagyarázni, amit ki akarnak hozni belőle (ezt hívják ideologizálásnak).
Az elmúlt 50 évben lezajlott egy kulturális forradalom, amelynek hatására a civilizáltság (benne leginkább a racionalitás) a mélybe süllyedt, melyet technikai újdonságokkal igyekeztek ellensúlyozni (azt mutatván, hogy fejlődés van, közben az évtizedek óta fiókban lévő találmányokat vették csak sorra elő).
Ez eredményezte azt, hogy az embereknek ma már mindent be lehet magyarázni. A szakértők ezt a jelenséget úgy tálalják, hogy már nem a valóságot látjuk, hanem csak a narratívákat (kb 20 éve, amikor még nem volt annyira ismert, Soros ezt egy hazai riportban úgy jellemezte: "Minden narratíva!". Akkor még nem tudta, hogy küldetést kap.)
Köszönjük az új narratívákat. Köszönjük, hogy tanultak a Jehova Tanúi módszereiből.
Az eredeti és ellenmondásmentes változat már évszázadok óta alakul, és úgy hívják: exegézis.
Érdemes először azt tanulmányozni, utána elhinni a téveszméket.
- "És tudomány által telnek meg a kamarák" - mármint vallásos badarság által. Na azt szeretném én látni!
- "a tudós ember nagy erejű." - mintha Einstein nem az erejéről lett volna híres
- "Aki azt mondja az istentelennek: igaz vagy, ezt megátkozzák" - még akkor is ha az istentelennek van igaza, ne felejtsük!
- "Még ezek is Salamon példabeszédei, melyeket összeszedegettek" - és ez a szöveg része! Egy példabeszéd! Sületlenség.
- "Ha mézet találsz, egyél amennyi elég néked"
- "Ha éhezik, aki téged gyűlöl: adj enni néki kenyeret; és ha szomjúhozik: adj néki inni vizet; / Mert elevenszenet gyűjtesz az ő fejére, és az Úr megfizeti néked." - képmutató, áskálódó bagászs. Aztán csodálkoznak hogy kitör az antiszemitizmus.
- "Aki bolond által izen valamit, lábait vagdalja el magának ... Mint a lövöldöző, aki mindent megsebez, olyan az, aki bolondot fogad fel" - ne szólj a gójhoz, ne dolgoztass a gójjal, ne tűrd el hogy a gój létezzen!