Hat napja, augusztus 11-én ezeket kérdeztem az MGKE Elnökségének egyik tagjához címzett üzenetben:
- Van-e joga önállóan dönteni személyek TuHu-n belüli sorsáról Old Eye-nek? - Megvonhatja-e önhatalmúlag valakitől a szólás lehetőségét, illetve a munkavégzés lehetőségét? - Ha nincs, azaz ha az Elnökség dönthet a fórumhasználati jogosultságról, akkor miért nézik ezt mégis el neki? - Ha nincs a korábbi szerkesztési munkámmal szemben érdemi, minden közreműködő által ellenőrizhető kifogás, akkor mi ad indokot ahhoz, hogy egy önként vállalt tevékenység folytatásának lehetőségétől megfosszanak? - Ha már mégis meglépte az önkényes lépését Old Eye, akkor nem volna legalább annyi elvárható, hogy erről nyíltan tájékoztasson? Nem csak engem, a TuHu közösségét is? - Végül, milyen gondolkodásmód az, amely minden üzenetet meg nem történtként kezel úgy, hogy egyikre se válaszol? (Ez egyaránt áll Old Eye-re és az MGKE Elnökségének minden tagjára.)
Már-már teljes természetességgel erre sem érkezett válasz.
Soha nem gondoltam volna, hogy fél tucat begubózott személy így járjon el valakivel szemben, s további kb. fél tucat ennek örüljön, megnyugvással töltse el őket.
"1.6 Fórumhasználati szabálysértés esetén a fórumhozzászólási jogosultság felfüggesztésének időtartama első alkalommal 1 hónap, ismételt elkövetés esetén 2-4 hónap vagy akár végleges is lehet. Erről az Elnökség többségi határozattaldönt."
A fenti idézet kivonat a hatályos szabályozásból.
Eszerint többségi határozattal Elnökség dönt, nem a TuHu önjelölt "gazdája". Ám ő úgy érezte megtehet mindent.
Megvonhatja a fórumhasználat lehetőségét, lehetetlenné teheti az érdemi munkát. És mindezt volt aki még meg is köszönte.
Ennyit a szabályokról, meg a belterjesen működő társaságról, illetve annak önjáró tagjáról.
Mert ugye mondani se kell, az alábbi bevezető kérdés ugyanúgy visszafagyott, mint oly sok korábbi más.
"Mondd csak, ******, véglegesen eldöntötted, hogy nem engedsz a TuHu-n dolgozni és erről nem vagy hajlandó tájékoztatni?
A válasz pedig így szól:
"Már rég végleges és szóltam is. Nem tudod elfogadni."
Akkor nézzük, hogy "... szóltam is" mit is takarhat?
Tavaly október 9-én, hozzám címzett utolsó üzenetként ez a bejegyzés került a TuHu fórumára:
"alnibell! Gőcze László!
Megkértem az Elnökséget, kapcsolja ki a felhasználói profiloldaladat. Indok: Tartalmi rombolás: a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően, szándékosan akadályozó és zavaró, agresszív vagy témán kívüli (offtopic) hozzászólások.
Ez nem az első eset.
Pár napja kérted, a jelenlévők valamelyike lépjen kapcsolatba veled szakmai kérdések megvitatására. Senki sem jelentkezett. Egy értelmes ember ebből megérti, itt semmi keresnivalója, fogja kalapját, el se köszön és elmegy, vissza se néz. Maradtál. Vérig sértettél egy igazi kívülállót, pedig régen sokat tett le az MGKE asztalára, és most is, ha baj van szó nélkül jön és segít, valamint alapító atyáink egyikét, aki rég másutt dolgozik, de még most is csiszolgatva az adatbázist a turistautak.hu oszlopa maradt - nem felejtik el gyökereiket. Mi vagy hozzájuk képest?
Utolsó kérdésed, miért nincsenek nyílt fórumok, költői. Mindenki tudja a választ. Te is. Miattad. Könnyű dolog arctalan névtelenségbe rejtőzve ontani turistautak.hu-val kapcsolatos valóság- és tárgyismeret nélküli eszmefuttatásokat. Az idetévedő látogatóknak, kik érdeklődését felkeltette az MGKE tevékenysége, de kérdéseket feltenni, pl "Ládát szeretnék keresni, hogy kezdjem?" vagy "Szeretnék térképet csinálni, hova forduljak?" most nincs lehetőségük. Miattad.
Bármilyen döntést hoz az Elnökség, hozzászólásaidnál tovább is tartom magam ehhez: DNFTT"
Két dolog teljesen nyilvánvaló.
1.) A profiloldalak ma is léteznek. Azaz vagy nem történt meg a törlésre vonatkozó kérés vagy sikertelen volt az.
2.) Az utolsó mondat nem mond mást, mint hogy nem áll velem szóba. De előtte egy szó sem esett arról, hogy az Elnökség elé terjesztett kérés teljesítéséig bárki is megvonná tőlem a szólás lehetőségét, s különösen nincs szó a bejegyzésben arról, hogy megvonnák tőlem a szerkesztési jogosultságot.
Helyette bekövetkezett az, ami most is fennáll.
Az önjelölt "gazda" önhatalmúan megvonta mindkettőt. A szerkesztési jogot ugyan szó szerint nem vonta meg, de egy technikai művelettel ellehetetlenítette.
A fenti, pirossal szedett idézet indoklása meg úgy sánta, ahogy van.
Ugyanis: "Lehet-e a folyamatos társalgás akadályoztatásáról beszélni ott, ahol két bejegyzés között napok telnek el? Lehet-e a társalgás feltűnő vagy szándékos zavarásáról beszélni ott, ahol a hozzászólások egyszerű válaszok a mások általi közbeszólásokra?"
Két nappal ezelőtt ezt az üzenetet küldtem el az MGKE címére:
"Tavaly október 9. óta nem tudom a szerkesztésemet feltölteni, mert a rendszer minden billentyűműveletet követően kiléptet és újra kéri a bejelentkezést. Ezt már jó néhány alkalommal jeleztem, de egyetlen megszólított se reagált rá. A korlátozást vélhetően Old Eye követte el úgy, hogy esetemben a várakozási időt a minimumra (esetleg 0-ra állította be), de sem erről, sem ennek miértjéről nem tájékoztatott. Kérem, legalább annyi gerincesség legyen bennetek, hogy a kizárás, az ellehetetlenítés tényéről tájékoztattok engem, vagy pedig intézkedtek a korlátozás haladéktalan megszüntetésére! Üdvözlettel: Gőcze László {alnibell}"
Ahogy azt eddig megszoktam, most se érkezett rá válasz. Ha két nap nem volt elég a válaszadásra, már vélhetően így is marad.
Szóval, szinte mindenkinek van valamilyen turistaút-nyilvántartása, még az OSM-nek is egy online, csak éppen az ehhez szükséges forrást alapvetően szolgáltató TuHu-nak nincs és valamiért eddig nem is lehetett.
Pedig, egy nyitott kérdést kivéve, megvan hozzá minden. Szinte mindenben eleget tehetne az MTSz által 2010-ben megfogalmazott kritériumoknak.
Csak annyi kellene hozzá, hogy a kizárólag szakmai jellegű kérdésekre válaszoljanak és, hogy adják vissza számomra a normális munkavégzés lehetőségét.
Ha ezek meglesznek, és a most még nyitott kérdésre egyértelmű pozitív a válasz, akkor csak akarat kérdése, hogy létrejöhessen egy egységes, offline turistaút-nyilvántartás.
Az lehet olvasni egy szomszédos topikban, hogy nincs igény a az egységes turistaút-nyilvántartásra.
De ha jól megnézzük, mindenkinek van valamilyen, még az OSM-nek is, pedig leginkább onnan hallani ellenző hangokat.
A TuHu-nak nincs, nem volt rá igazi fogadókészség, később máshonnan mindent megtettek azért, hogy a vonatkozó kezdeményezés elvetéljen.
A MTSz a felmérései alapján készít egyet magának, de az nem nyilvános.
Itt tartunk most.
Pedig szinte minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy végre elkészüljön egy egységes nyilvántartás, amely nem csak megyei-, hanem kistájegységi bontásban is lehetővé tenné a lekérdezéseket és igazodna az MTSz hajdani elképzeléséhez.