Keresés

Részletes keresés

Megeszi Creative Commons License 2020.05.06 0 0 116

Ez nem vallásos, hanem filozófiai/pszichológiai topic. 

Van éppen elég vallásos/keresztény topic, tisztelettel kérlek, légy szíves próbálkozzál ott. 

Köszönöm szépen!

Előzmény: almakk (115)
almakk Creative Commons License 2020.05.06 0 0 115

Mit jelent halottnak lenni?

Ha csak ebben az életben reménykedünk, minden embernél nyomorultabbak vagyunk.

Mielőtt megfogantál, halott voltál? Mit éreztél akkor? Tudtad, hogy nem létezel?

Monda nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.

Mi (jó/rossz) történhet veled akkor, ha (már) nem létezel?

Mert mikor a halálból feltámadnak, sem nem házasodnak, sem férjhez nem mennek, hanem olyanok lesznek, mint az angyalok a mennyekben.

Kinek a döntése, hogy megszülettél? Kinek a felelőssége az életed? És a halálod?

Kié az élete?

Ekkor elbocsátván a sokaságot, beméne Jézus a házba. És az ő tanítványai hozzámenének, mondván: Magyarázd meg nékünk a szántóföld konkolyáról való példázatot.

Báb-e vagy, ha amíg létezel: azt tesznek veled, amit csak akarnak? Úgy gondolsz az élet(ed)re és a halál(od)ra, ahogy azt tanították neked – vagy majd te eldöntöd?

Annakokáért a mit parancsolnak néktek, mindazt megtartsátok és megcselekedjétek; de az ő cselekedeteik szerint ne cselekedjetek. Mert ők mondják, de nem cselekszik.

Van élet a halál előtt?

És, ha be akarjátok venni, Illés ő, a ki eljövendő vala.

Jó permanens halálfélelemben élni?

És haláltusában lévén, buzgóságosabban imádkozék; és az ő verítéke olyan vala, mint a nagy vércseppek, melyek a földre hullanak.

Előzmény: pimpa1982 (112)
Megeszi Creative Commons License 2020.05.06 0 0 114

Köszönöm szépen! Ez igazi ajándék! :)

Előzmény: lxt (110)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2020.05.06 0 1 113

De könnyű dolgom van. Én is válaszolni akartam a feltett kérdésekre, de mivel szinte 100 %-ban ezeket írtam volna, nem teszem. Mindössze annyit írok, egyet értek veled.

Előzmény: pimpa1982 (112)
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.06 0 0 112

A legjobb kifejezés erre talán az elhunyt szó amikor is az élet eltávozik az emberből.A belső szervek leállnak működésükben és a szervezet öt percen belül már sejtszinten elkezdi magát bontani lefelé (a bomlás hidegben elhúzódhat vagy melegben felgyorsulhat vagy adott körülmények között mumifikáció is szóba jöhet)

Mielőtt megfogantál, halott voltál? Mit éreztél akkor? Tudtad, hogy nem létezel?

Mielőtt megfogantál nem volt semmi ugyanúgy ahogy ha meghalsz se lesz semmi utána.

A születés olyan mint egy doboz gyufa meg egy gyufaszál.Ha összeérinted a kettőt akkor bekövetkezik az élet maga a láng, azonban ha nem csinálsz semmit akkor nem fog történni semmi sem.Tehát élet sem fog kialakulni.Ha meggyújtottad a gyufaszálat az szépen leég a tetejétől az aljáig aztán élettelené válik azaz halottá

Semmi jó nem származik abból ha valaki meghal de ez az élet rendje jelenleg, élünk aztán meghalunk.Talán a jövőben ezt ki tudjuk majd kerülni magát a halált de tudosók szerint is legalább még 500-1000 év mire halottakat fel tudnának támasztani

Ha már meghaltál sok rossz történhet veled láttam már olyan videókat hullaházakban, hogy a hányinger kerülgetett de ezt már te mint halott nem fogod érzékelni

Kinek a döntése, hogy megszülettél? Kinek a felelőssége az életed? És a halálod?

Kié az élete?

A döntés a szüleidé, hogy megszületsz és egészen felnőtt korodig az ő felelősségük is az életed. Persze az öngyilkossággal ők sem tudnak mit csinálni amikor a tinédzser gyerekük felakasztja magát mondjuk mert lelki válságban van. Szerintem 18 év felett viszont már az életed a te felelősséged, te döntesz arról, hogy folytatod e az életed vagy befejezed (de a befejezésnek nagyon súlyos indoknak kell lennie mert a halál választása a legkomolyabb döntés az életben)

Báb-e vagy, ha amíg létezel: azt tesznek veled, amit csak akarnak? Úgy gondolsz az élet(ed)re és a halál(od)ra, ahogy azt tanították neked – vagy majd te eldöntöd?

Igen végsősoron báb vagy akit rángatnak az iskolában majd később pedig főként a munkahelyen. Ha pedig rossz emberekkel hoz össze az élet akkor pedig kialakulhat olyan helyzet, hogy azt tesznek veled amit akarnak. Ez például háborúban hadifogolyként szokott előfordulni főként a szegényebb keleti részeken, nyugaton nem annyira kegyetlenek az emberek mert jobb életkörülményeik vannak. 

Van élet a halál előtt?

Van élet a halál előtt de nem olyan élet mint amit most élsz hanem két különálló sejtszintű élet létezik. Az élethez kell egy férfi meg egy nő, hogy az kialakuljon, enélkül nincs a klasszikus értelemben vett élet

A halál előbb utóbb be fog következni még egyenlőre, úgyhogy nincs mitől félni.A halál előbb utóbb úgyis eljön ha félsz ha nem félsz tőle. Inkább csak reménykedni kell, hogy hosszú egészséges életed legyen és szenvedés és fájdalommentes vége legyen a történetnek

pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.06 0 0 111

1.) Általában az öngyilkosok gyenge idegzetű emberekből kerülnek ki, akik inkább a halált választják egy nagyon stresszes időszakban amikor egy rossz probléma vagy sok rossz probléma összejön például, mintsem, hogy megoldják azokat a problémákat

Nem látnak más kiutat a dolgokból csak a halált, pedig az esetek döntő többségében lenne választás a túlélésre

2.) Ezzel nem értek egyet 

Igaz, hogy az életem az anyámnak meg apámnak köszönhetem de az életem az én tulajdonom mint felnőtt embernek

Ha már az utolsó cérnaszál is elszakadt és végeláthatatlanul nincs más megoldás és öngyilkos akarok lenni az az én választásom lesz mivel én döntök a saját életem felett

Ezzel nem öngyilkosságra akarok buzditani senkit sem,de ha valaki végső stádiumos rákos például akkor legyen meg neki a lehetősége a kegyes halálhoz az eutanáziához, ne pedig a kórházban tartsák állandó altatásban amig meg nem hal

lxt Creative Commons License 2020.05.05 0 2 110

Megannyi, hétköznapinak számító eseménynek van valós kockázata/veszélye, amelyek bekövetkezte révén, bizonyosan romlik az életminőségünk és/vagy tartós egészségkárosodást szenvedhetünk – a lelki traumákat is ide értve. De, amitől szinte mindenki retteg (noha éppen attól oktalanság félni), az a halálunk – az elmúlás.

Mitől félünk, ha a halálra gondolunk?

A saját halálunktól való általános félelemnek (jóindulattal) észszerű magyarázata nem másban keresendő, mint a halál mibenlétének félreért(elmez)ésében. Ezen általános, alapvetően ismerethiányos (lét)állapotnak kulturális (vallási gyökerű) háttere van; amiből okszerűen, mégis paradox módon következik az ellenkezője: nem kevés vallásos ember, ugyanezen oknál fogva, hite szerint nem fél a haláltól – legfeljebb az élet(vitel)ének túlvilági vagy éppen karmikus következményeitől tart kissé. (Tiszta őrültekháza.:-))

Nem akarunk meghalni. Ez rendben is van. Meghalni nem jó – ha jobb élni, mint nem létezni.

Az öngyilkosság elvitathatatlan jogunk/lehetőségünk arra, hogy megszabaduljunk attól az élettől, amit nem akarunk élni – mert nem tudjuk, vagy már nem is akarjuk azt megváltoztatni. Miért is volna ránk nézve kötelező egy ilyen élet(minőség) fenntartása?

A közhelyszintű, néhány szavas idiómák, vagy éppen a terjengős parabolák, melyek elítélik, de sőt elvitatják ennek jogát tőlünk, két alapvetés kombójából erednek.

1. „Gyáván megfutamodik az, aki nem vállalja a sorsát.”

Ez a megközelítése az öngyilkosságnak (mint az önrendelkezés egyik szélsőséges formájának), valójában a szervilis (opportunista) tömeg betanult mantrája. Azoké a (nem túlzás) milliárdoké, akik halálfélelmük vagy szabadságféltésük okán érzik tehetetlennek, de (és láss csodát!) mégsem kiszolgáltatottnak magukat. Ők csak teszik, amit tenniük kell. (Fontos: amit tenniük kell, az jellemzően nem az ő döntésük.) Addig tolják a sz...pórollert, amíg csak tehetik.

Ja, és nem gyávák!

2. Az életünk nem a tulajdonunk, azt kaptuk ezért nem is rendelkezhetünk vele.

Én kérek elnézést azért, mert vagyok. Igyekszem, amennyire az tőlem telik. Hiszem, egyébiránt magamtól is tudom: az öngyilkosság, kötelezettségszegés. Olyan vastag gyertyát, vagy ha kell, akkora máglyát gyújtok… és ha kell, megvédem, terjesztem a hitet, (hit)hű katonád maradok… bocsáss meg: tegnap a pap szeretőjéről fantáziáltam… mert homofób se vagyok.

Ja, és nem hülyék!

Néhány kérdés – melyek talán enyhülést hozhatnak; több tartást, kötetlen, halálfélelem nélküli életet, felszabadult szabadságérzetet adhatnak annál, mint a toplistás mesekönyvek.

Kié az életed?

Van élet a halál előtt?

Ne féljetek!

Se meghalni, se élni.:-)

fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2020.05.05 -1 0 109

Az ilyen zseniális festmények révén értékes a topik. 

Előzmény: pimpa1982 (107)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2020.05.05 0 1 108

Már úgy értettem, teljesen egyet értettem veled. Tényleg sz@rt ér ez a topik. Ritkán mondok ilyet.

Előzmény: Egy nagy felhő (103)
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.05 0 0 107

Nekem Böcklin-Der Krieg festménye emlékeztet a halálra

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Arnold_B%C3%B6cklin_-_Der_Krieg.jpg

Előzmény: fidelio-Pyrandus (106)
fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2020.05.05 0 0 106

Zseniális középkori festmény: Halál.

Előzmény: fidelio-Pyrandus (105)
fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2020.05.05 0 0 105
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.05 0 1 104

Nemtudom ki irta, én már azon is csodálkozom, hogy ez a topik megért több mint 100 hozzászólást

Előzmény: Egy nagy felhő (103)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2020.05.05 0 0 103

Tök egyet értek veled. Nem én írtam ezt? :-)

Előzmény: pimpa1982 (101)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2020.05.05 0 0 102

"Talán azért akarjuk(ják) "megmenteni" az öngyiket, és azért tabu a halál, mint téma, mert szerencsétlen emberek önnön értelmetlen, semmitmondó létüket vélik felfedezni ebben... Ezért a visszautasítás, a harag, a mocskolódás... Én megértem... "

Ezt "visszautasítom" . Ellenzem az önhyilkosságot, de nem a magam nyomorult élete miatt, hanem az élet szeretete miatt. Persze, mivel tisztelem a szabadságot, és nincs bennem gyűlölet, ezért nem török pálcát az öngyilkos felett.

De azt én is bűnnek tartom, ha valaki kis gyerekének a lelkét a saját halálával töri meg. Ez szeretetlenség, és mentség csak a nagy fájdalom, vagy bomlott elme lehet.

Előzmény: Megeszi (99)
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.05 0 0 101

"Talán azért akarjuk(ják) "megmenteni" az öngyiket, és azért tabu a halál, mint téma, mert szerencsétlen emberek önnön értelmetlen, semmitmondó létüket vélik felfedezni ebben... Ezért a visszautasítás, a harag, a mocskolódás... Én megértem... "

Ezt elég rosszul gondolod.Pont azért próbálja az ember lebeszélni az öngyilkosokat az elkövetésről, hogy rávilágitson arra, hogy az életet nem az árnyékos oldaláról kell nézni, van az életnek napos oldala is

Persze nem mindenki születik Hiltonékhoz, hogy csak az élet napos oldalán sütkérezzen de azért el lehet jutni egyről a kettőre csak akarni kell

Nincs bennem harag és nem mocskolódom csak értetlenül állok olyan öngyilkos jelöltek előtt akik egészségesek fizikálisan mentálisan és előre tudnának lépni az életben de ők ehelyett kinyirják magukat

Előzmény: Megeszi (99)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2020.05.05 0 0 100

Mindennel egyetértek, amit írtál kivéve a mennyel kapcsolatosat, de én ker. vagyok.

Előzmény: pimpa1982 (98)
Megeszi Creative Commons License 2020.05.05 0 0 99

Talán azért akarjuk(ják) "megmenteni" az öngyiket, és azért tabu a halál, mint téma, mert szerencsétlen emberek önnön értelmetlen, semmitmondó létüket vélik felfedezni ebben... Ezért a visszautasítás, a harag, a mocskolódás... Én megértem... 

Tehát akkor a nehézfejűeknek. Senki nem kötelez senkit, h ezt a topcot olvassa. A topic témája a halállal való barátkozás, és nem az élet szépsége, illetve a halál "cúnaszága"... :)

Előzmény: Megeszi (90)
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.05 0 0 98

Szerintem sem azért születtünk erre a világra, hogy megöljük magunkat, az öngyilkosságnak csak már akkor van értelme ha mondjuk végső fázisos beteg valaki és nem akar szenvedni

Valami megoldás mindig van arra, hogy az ember elkezdjen épitkezni a saját életében ha arra fizikálisan és mentálisan képes

Nem hiszek a mennyország - pokol témában, szerintem mind a kettő a földön van az életben. És szerencse vagy balszerencse kérdése, hogy hova milyen indulatú emberek közé kerül az ember

Előzmény: Egy nagy felhő (97)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2020.05.05 0 1 97

Érdekes. Akár lenne túlvilág, akár nem (szerintem van, holott szinte materialista vagyok), az nem kéne, hogy bátorítsa az öngyilkossági szándékkal rendelkezőket, mert:

1. Létezik életösztön is.

2. A meghaló nem feltétlenül jó helyen ébred,

hisz a ker. hit szerint nem csak menny van, hanem pokol is.

Előzmény: pimpa1982 (96)
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.05 -1 0 96

valaki azt irta, hogy linkeljünk be olyan dolgokat ami eltántorit a haláltól

Millió képet be lehetne linkelni de aki ki akarja magát csinálni az úgyis ki fogja

Én csak annyit mondok, hogy jól gondolja át mindenki mit csinál mert abszolút nem biztos, hogy létezik "reinkarnáció" meg "túlvilág" hanem csak egyszerűen vége van és kész mindennek örökre a halál beálltával

Előzmény: Egy nagy felhő (95)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2020.05.05 0 1 95

Kicsit irigylem azokat, akiknek van bátorságuk hullákat nézegetni. Az én idegeim túl gyengék ehhez. Azonban már tudom, te miért linkelsz be ilyen képeket. Halálvágy elleni orvosság gyanánt. Ravasz. ;-)

Előzmény: pimpa1982 (94)
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.05 0 1 94

Hangot? Milyen hangról beszélsz? Már hangok is vannak a fejedben? Akkor te skizofrén vagy aki orvosi ellátásra és gyógyszerekre szorul

Egyébként is aki a halálról fantiziál annak valami abszolút nincs rendben a fejében

A halál a rothadásról, az elviselhetetlen bűzről és a tested felzabáló férgekről szól, nem pedig Brad Pitt személyében fog eljönni érted és egy romantikus zongora szóló alatt szépen elaltat mint Csipkerózsikát

Ezt olvasgasd romantikus hollywoodi mesék nézése helyett

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hullajelens%C3%A9gek

Előzmény: Megeszi (93)
Megeszi Creative Commons License 2020.05.05 0 1 93

Egy hangot nem sikerült megértened. Ahová kattintasz, azt olvasod. Ne kattints ide. Jó ott neked ahol vagy!

Előzmény: pimpa1982 (91)
Megeszi Creative Commons License 2020.05.05 0 1 92
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.05 -1 0 91

Voltál már phszihológusnál ezzel a témáddal kapcsolatban?
Ez már egészségtelen szint amit csinálsz a halálvággyal kapcsolatban

Javaslom egy jó phszihiáter felkeresését beszéld meg vele ezt a témát

Előzmény: Megeszi (90)
Megeszi Creative Commons License 2020.05.05 -2 0 90

Még egy: 

A HALÁL

Csontos, szilaj apáca,
bekenve tömjénnel, viasszal,
a mellén mákvirág-csokor;
bús csöndet, bánatot vet,
amerre elmegy,
bölcsőt és ravatalt cipel.

A kórházak sötétes folyosóján
zavartalan figyel,
rútul kacag,
testvérével, a sunyi Lázzal
a lámpalángokat meglengeti,
a betegek rá megvacognak.
Aztán a temetőbe tér
pár kedvesével.

Gyakran csatába megy, a harci sorban
mint züllött, háborús kokott,
és véres pántlika a dísze
úgy táncol a harc ritmusára;
és pestis az ő karneválja.

A csecsemőre, ki világra jön
sötét jegyet nyom
s ez nem tűnik el arcáról soha.

Előzmény: Megeszi (89)
Megeszi Creative Commons License 2020.05.05 -2 0 89

Ó, a halál.

Ó, a halál.

Mi ismerjük csak, pici gyerekek.
Utunkba áll
s könnyes, pityergő szájunk megremeg.
Ó, a halál.
A játszótársunk és tréfál velünk.
Rohanva száll -
Ő a fogó - és jaj, jaj, jaj nekünk,
tépázza gallérunk, ijedve forgunk
és kacagás közt betöri az orrunk.
Kutakba látjuk, mély vizek felett,
sötét szobákba kuksol reszketeg,
lepedőben - így mondta ép a dajka -
kasza van a kezében, nincsen ajka
és fondoran vigyáz,
mikor suhan az esti láz
s a hőmérőn, ha ugrik a higany,
csontos markába hahotáz vigan.
Övé a bál,
Ő a halál.
Farsangos éjen a nagyok mulatnak,
de kis szobánkba fekete az ablak,
az éjbe kint
Ő ránt tekint.
Mi gyermekek, mi küszködünk vele
s játékpuskánkat fogjuk ellene.

Kosztolányi Dezső 1910

Senki ID Creative Commons License 2020.05.04 0 2 88

tood nincs az a vírus, amely megváltoztatná egyetlen ember személyiségét is. a változáshoz az embernek önmagát kell felismernie a világban, ha úgytetszik a tükörben. ha ez nincs +, v. nem látja a rengetegben önmagát, általa egyébként negatívumnak vélt tetteit, addig képtelen változni is. ha saját tetteit elfogadja, jóként látja, tudatosan teszi, addig nem változik. de ha van is felismerés, erő nélkül sincs változás. az emberek ált. nem erőlködnek. minek ha egyszer úgy is van valahogy. merugye olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy. sokan szabadultak már börtönökből is, ám a változás nagyon keveseknek adatott. az "ördög" legyőzése, amely ott lakozik mindenkiben, nem könnyű dolog.

Előzmény: PETYUS (82)
Megeszi Creative Commons License 2020.05.04 0 0 87

Lehet, hogy csak sajnálta magát. Részemről megengedem bármely haldoklónak, még annak is, akinek ez megváltás, hogy gyászolja saját magát... Ez tök emberi... Nem azt gondolom, h úgy barátkozzunk meg a halállal, h röhögve öleljük keblünkre... Báár... az lenne a legjobb... :)

Előzmény: Egy nagy felhő (83)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!