Keresés

Részletes keresés

Szibillia3 Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4853

Ha nem is bukdácsoló, de kitűnő, az Isten is orvosnak teremtette és van olyan, akit az orvos szülők nem hagytak meg kertésznek (inkább). :)

A szerencse az egyik legfontosabb tényező a magyar egészségügyben és a szerencsétlenség a másik. :)

Elég lenne, ha annyi eszükbe jutna, hogy ez a test valaki anyja,apja, testvére, gyereke, nagyszülője, szerelme, mindene, ahogy neki is vannak ilyenek és mindent megtenne értük, hát... ezt kéne a másik embernek a valakijéért is. 

De szerintem a legalapvetőbb gondolat (bibliai is), hogy azt tedd mással, amit szeretnéd, hogy veled is tegyenek. 

Aki ezt figyelembe veszi és "használja", az mindent megtett, amire képes volt. 

Előzmény: Káli. (4844)
Szibillia3 Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4852

Van elhülyülő, ellustuló, és elközömbösödő.

Endrém stoppolta a poltikát :))), így csak annyit írok, hogy nem értem, hogy volt orvos, aki nyomta az oltásokat és volt aki nem. 

Hogy lehet ez? Ugyanolyan diplomával. 

Előzmény: Töck Jenő (4842)
Szibillia3 Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4851

Hát és itt fontos, hogy normális "öregek" legyenek a fiatalok körül és segítsék, vajon mind képes erre? Nem. Ki húzza ezért a rövidebbet? A beteg. :( 

Előzmény: Töck Jenő (4841)
Szibillia3 Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4850

Szia Endrém, dehát (de hát?) te kezdted a 4811-es hsz-eddel, én csak reflektáltam. :))

Előzmény: endrebá (4845)
Káli. Creative Commons License 2024.07.01 0 1 4849

Most már igazán megbocsájthatnál nekem! :P

Az EÜ. dolgozói egy zárt közösség, összetart, és minden percet kihasználnak arra, hogy azt a sok érzelmi energiát amit kiadnak magukból, azt valahogy pótolják! Ezért van az, hogy a házasságok több, mint kétharmada orvos-nővér, orvos-mentős, ápoló-nővér, orvos-orvos között alakul ki. Olyan kimondhatatlan kötelék ez, amit egy civil nem is érthet.

A műtéti osztályokon a szeretőzés is arra jó, hogy energiákat adjon és kapjon, feszültségoldásként,

kóbor numerák előfordulnak két műtét között, hallomásból tudom, nem tapasztalás!

Ha civil emberrel kötöd össze az életedet, az sohasem érti meg azt, ha a kérdésére, hogy milyen napod volt ma? A válasz úgy is az lesz, hogy szar, és bogozza ki, mit is jelent!

Káli. Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4848

Akkor töröltesd, bár azt el kell mondanom, hogy az ápolónők fele vagy egyedülálló, vagy elvált, esetleg özvegy és egyedül nevelik a gyerekeiket! Mire nem képes egy nő!!!! 

endrebá Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4847

..és erről a témáról ettől többet nem lehet mondani.

Föltételezni igen, de már az alap-cikkben megírta a jogász, hogy mindenre van kapacitás amit a hatalom fontosnak tart.  Ha nekik kell, akkor lesz - mindegy hogy nekem meg neked nem kell.

Előzmény: Aphelix (4821)
endrebá Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4846

Hm.

Rég olvastunk már hasonlóan rosszindulatú törvényről.

Előzmény: Töck Jenő (4820)
endrebá Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4845

Szia Szibillia.

Ahogy Aphelixnek is mondtam, ez már annyira halványan nőhatalmis téma, hogy mittudomén mikor lesz elege a moderációnak.

Azt tudom hogy politikát már töröltek a Trafópálcáról.. nem is egyszer.

Nem bánom hogy ha beszélgetünk a betegségügyi bizalom változásairól, de verekedni ne verekedjetek.  :-)))

Előzmény: Szibillia3 (4818)
Káli. Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4844

Szerintem a hatodik év végéig nem jutnak el a bukdácsolók és még ott van a diplomavédés, elég nagy a lemorzsolódás az egyetemeken.

"Szerencsétlen hülyével", én is találkoztam, bár a lexikális tudása az maximális volt, de az elmebajt mindenki észlelte.

Az első önálló ügyelete majdnem botrányba fulladt, de a nővérek toppon voltak és hívtak be másik orvost!

Régen volt, azóta aláírattak velem egy titoktartási dokumentumot, így konkrétumokat nem írhatok.

Abban egyetértek veled, hogy nagy adag szerencse is kell ahhoz, hogy jó és megbízható orvoshoz kerülj, aki a tudása maximumát adja és ha mázlid van, még a feltételek is adva vannak!

A másik oldalt pedig mindenki elfelejti, hogy az emberi test nem egy autó, amit elvisznek egy szervizbe, és megjavítják. Sok autó, ennek ellenére megy a bontóba! :(

Előzmény: Szibillia3 (4840)
Káli. Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4843

Ha jól emlékszem, te még a régi képzésben vettél részt, tehát a rezidens időszak még nem volt bevezetve Magyarországon? 

Előzmény: Töck Jenő (4839)
Töck Jenő Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4842

"Hibát az öregebbek is vétenek, nem keveset."

De nem mindegy, hogy mennyit és mekkorát. Kétségtelen, hogy van köztük hülye is.

Töck Jenő Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4841

Az egyetemeken (mindenhol) csak az alapokat tanítják meg. A valódi tudást munka közben kell megszerezni. Az viszont igaz, hogy aki jobb tanuló volt az általában (NEM MINDÍG!) előnnyel indul.

Szibillia3 Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4840

Hibát az öregebbek is vétenek, nem keveset.

Az ifjú titán, akiről én írtam, nagyon jó tanuló volt, és igyekvő, de nem is igazán a saját öreg által leuraltságáról beszélt, hanem globálisan. 

A hibák meg... hát kérem beteget "gyógyít" a végig bukdácsoló is, meg a kitünő is, és ez azért egy gyógyításnál komoly különbség, és sajnos

a beteg azt sem tudja, hogy melyikhez kerül, mert nincs ráírva, hogy ez egy szerencsétlen hülye, végigbukdácsoló volt, neked most elég szar a helyzeted (a betegnek), hogy őt 

nyerted meg. 

Nekem rossz a véleményem (tapasztalat és ismerősöktől hallás) az eü és az orvosok, egészen sokat kéne pedálozniuk, hogy ez megváltozzon. 

Jó annak, aki jó kezekbe kerül. 

Előzmény: Töck Jenő (4838)
Töck Jenő Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4839

Félreértések elkerülése végett kezdőként én sem tudtam mindent, volt hova fejlődnöm. De nem szégyelltem tanulni.

Előzmény: Töck Jenő (4838)
Töck Jenő Creative Commons License 2024.07.01 0 0 4838

Itt az a probléma, hogy nyugatról kiindulva az oszd meg és uralkodj elv alapján az emberekkel elhitetik, hogy már az egyetem elvégzése után mrögtön mindent tudnak. Hozzám is küldtek ilyen ifjú titánt. Egy büdös szava nem lehetett a fogadtatást illetően. Még emlékeztem arra, hogy kezdő koromban szép fokozatosan kaptam egyre nehezebb feladatokat. Az ifjú titán elemi (nagyon elemi) hibákat követett el, de meg volt sértve, hogy három hónap után nem ő a főtervező. Ez a statikában is sajnálatos, de az egészségügyben fokozottan az. Három hónap után a az ifjú zseni elment, mert nem volt elég gyors az előremenetele. Amikor kezdtem a szakmát négy rangosztály volt, kezdő, "C", "B" és "A". A minősítéshez az alábbi kellett: diploma, 3, 5 és 8 év munkaviszony ilyen területen.

A kormányt azért illeti hiba, hogy nem fegyelmezi őket jobban. Találkoztam olyan fiatal nagyeszűvel aki amikor ki kellett számolni egy egyszerű ( egy és kétjegyű) szorzást nyúlt a számológéphez.

Előzmény: Szibillia3 (4837)
Szibillia3 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4837

Van nem is olyan régen végzett orvos ismerős, nem áradt a lelkesedéstől, hogy mennyire jó volt az oktatás és a gyakorlat. 

A kórházakban a régi öregeknek nagyobb beleszólási joguk van az egész kórházi létbe, mint a nagyfőnököknek, és ezek a drága

öregek ki is csesznek rendesen a "kicsikkel". Szerintem itt ez is probléma.

Nem tudom, hogy kifizettetik-e a tandíjat már, te biztosan tudod? Mert amikor erről szó volt, akkor ment a hőbörgés, és akkor ez abba is maradt.

Nem hiszem, hogy azért megy el a legtöbb orvos, mert nem tudnak az esküjüknek megfelelően gyógyítani. Vagy legalábbis nem ez 

a legtöbb esetben, hanem a pénz, és az egyébként is jobb és normálisabb élet, mint ebben a .... országban. 

Én nem hiszek az orvosok lelkiismeretében. :) 

Előzmény: Káli. (4835)
Szibillia3 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4836

Az emberek többsége az aligfizetésből hogyan kötne biztosítást?

Bár nem vagyok tökéletes az amerikai biztosítási rendeszerből, de ott attól függően, hogy mit fizet látják el "ingyen", a többit

fizethetik kápéban, vagy nem kapják meg az ellátást. 

Itt nagyon ócskák a fizetések, egy csomó ember halna meg, vagy agonizálni jó ideig. 

Előzmény: Káli. (4834)
Káli. Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4835

Magyarországon nagyon jó az orvosképzés, mindenki a világban megállja a helyét, a kérdés az, hogy amire felesküdnek, az itthon megvalósítható-e? Mert a véleményem az, hogy nem! Akkor fizetik ki a tandíjat, és lépnek le, ez főleg lelkiismereti ok és nem csak anyagi!

Előzmény: Szibillia3 (4833)
Káli. Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4834

Kitől kéred számon az elégedettséget, az orvostól vagy a betegtől? Szerintem mind a két oldal szenved, kb.-13-14 éve!

Talán azért, mert még fiatal voltam és lelkes, a legjobb éveim azok a hetvenes évek végére datálódtak! Ha grafikonon kellene jeleznem, az volt a csúcs, onnantól csak lejjebb és lejjebb, de 2010-től, nagyot zuhant. A kórház-bezárások akkor kezdődtek, a legjobb orvosaink már külföldön dolgoznak, nővér utánpótlás gyér, a régiek kiégtek, kiöregedtek, vagy meghaltak!

Gyógyításra már nincs idő, max életet menteni, 3 nap után aki megmarad, ott felteszik a kérdést, hazamegy, rehabra megy,a kevésbé szerencséseknek marad a fizetős ápolási osztály.

A megoldás az lenne talán, hogy átvegyünk egy jól működő rendszert a betegbiztosításra, de félő, hogy azt a pénzt amit befizetünk, ugyanúgy lenyúlják, mint a magánnyugdíjakat!

Előzmény: Töck Jenő (4832)
Szibillia3 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4833

Előfordulhat, hogy Nyugat-Európában dolgozó orvosoknak sokkal nagyobb a követelmény egy magyar orvosnak, mint itt (pont vagy kérdőjel) így ott jobban össze is szedik magukat (pont vagy kérdőjel)

És a kórházak, rendelők színvonala is magasabb (pont vagy kérdjőjel) És a gyógyítási lehetőségek is, illetve jóval "előrébb" vannak (pont vagy kérdőjel) 

Vajon teljesen elfogadott lehet egy olyan szakmában "elengedni" az itt tanuló (a mi adónkból) dolgozókat, ami totális hiányt eredményez az "anya"országból? 

Ezt jelenti a szabadság, hogy itt már alig vannak, amelyik maradt az meg olyan is, és ezt engedni kell? 

Igen, természetesen a kérdésemre adott válasz nem lehet más, bár nevetséges és nagyon szomorú az itteni betegeknek, akiknek a pénzéből tanulták meg ezek a szakmát.

Előzmény: Töck Jenő (4832)
Töck Jenő Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4832

" magas fizetés már megvan,"

És az elégedettség? Attól tartok, hogy a Ny-európai drágább (is)....

Volt hozzá szerencsém

Előzmény: Káli. (4830)
Szibillia3 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4831

Rajtuk is múlik. Mert már azért nem keresnek keveset, a legtöbb már fizetős helyen is dolgozik, sőt az állami szakrendelőből küldi a beteget magához a fizetőshöz.

Közömbösek, a tudásuk sem tökéletes, empátia kevés, állítólag fásultak (hát... ez nem az a szakma, ahol fásultságra lehet hivatkozni).

És a rendszer is "szar", kevés, rossz, nem kielégítő, stb.

A kettő együtt túl sok és sokk. 

Ne legyen beteg senki, erre nagyon kell igyekezni figyelni, természetesen nem megy, tökéletesen még inkább nem. 

De aki a magyar egészségügy markába kerül, annak nehéz dolga van. 

A szűrések nem az egészségünket "védik". Leírtunk pár dolgot, hogy mi az oka. 

Borzasztó, hogy erre készülnek. 

(tiszetelet a jó orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak, ezt nem győzöm hangsúlyozni) 

Előzmény: Töck Jenő (4829)
Káli. Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4830

A magas fizetés már megvan, a kormány hibája az, hogy romlik az EÜ színvonala....:( Ez sajnos tudatos lerohasztás! 

Előzmény: Töck Jenő (4829)
Töck Jenő Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4829

A rosszabbodó EÜ ellátás tán az orvosokon múlik, akik minél magasabb fizetést akarnak.

Előzmény: Aphelix (4828)
Aphelix Creative Commons License 2024.06.30 0 0 4828

Ugyanabban a törvénymódosításban átnyomták azt is, hogy kamerás arcfelismerős beléptetés lesz az EÜ dolgozóknak, és érdemes elgondolkodni, hogy ha erre költik a pénzt és nem a szolgáltatás fejlesztésére, akkor voltaképp mi is a céljuk.

https://www.economx.hu/belfold/egeszsegugy-modositas-korhazigazgatok-torvenyjavaslat-kamerak-beleptetes.791172.html

Ahhoz sem kell Nostradamusnak lenni hogy előre lássa az ember, az arcfelismerés előbb-utóbb mindenkire érvényes lesz, nem csak dolgozókra.

Mindenki panaszkodik, hogy az EÜ ellátás szar, tehát mire költi a kormány a milliárdokat? A rendőrállam kiépítésére, mert ugye nincs jelenleg fontosabb, mint kamerákat telepíteni a kórházakba.

Szibillia3 Creative Commons License 2024.06.28 0 0 4827

Ja, és hozzátenném, hogy millió kérdést fognak feltenni a "betegek".

Az orvosok nem igazán szeretik a kérdéseket, mert 

bunkók

lusták

nincs kedvük

nincs idejük

nem tartják partnernek a kérdést feltevőt

hülyének nézik a beteget és a hozzátartozót

kötözködésnek tartják

stb.

Hol lesz idő és alkalom a kérdésekre?

Ráadul az egyik orvos így gondolja, a másik úgy, az egyik lát bibit, a másik észre sem veszi, az egyik így gyógyítana a másik úgy,

az alternatív megoldásokat elutasítják, az egyik ötös volt, a másik kettessel biceget, stb. 

Itt az emberek be lesznek táblázva, menni kell, aztán, hogy milyen orvost fognak ki?

Hát lesznek szerencsések, és szerencsétlenek is. 

Szibillia3 Creative Commons License 2024.06.28 0 0 4826

Nem tehetnek kötelezővé ilyen vizsgálatokat, mert a magyar egészségügy nem bírja el ezt a terhet.

Kevés orvos,

kevés kórházi ágy, műtéti lehetőség (ha megérkeznek a betegek),

nincs empátia,

sem lelki segítség,

per esetén a betegeknek nincs arra pénze,

hol vannak elégséges vizsgálati időpontok, hogyan fogják a többi vizsgálatot elvégezni, ha így is több havi hosszúságú az időpont

kine van felesleges erre szánt szabadsága,

honnan lesz pénz felesleges műtétekre (amit A. is említett, illetve utána lehet nézni, mennyi van)

honnan lesz ennyi orvos

betegállományban töltés, esetleg munka elvesztés, mert hosszabban marad abban a "beteg", akiről aztán kiderül, hogy nem kellett 

volna

hol van annyi labor, ahol ennyi vizsgálati anyagot megnéznek

sajnos totálisan közömbösen elvégzett fájdalmas vizsgálatok, mert bár biztosan van még néhány kedves orvos, a legtöbb érzéketlen

Most sem bírnak a betegmennyiséggel, mi lesz, ha ilyen embertömeg rázúdul erre a katyvaszra, amit magyar egészségügynek neveznek? 

Egészen biztos sok nerlovag és nerlovagina fog erre állni, de az is idő, és egyébként már kurvára elég volt belőlük. 

Minden tiszteletem az emberséges, okos és tapasztalt ovosé, nővéré, takarítónővé, jól igyekvő szakácsnőé, ezt hozzáfűzném, de 

nem ők vannak többségben. Nagyon nem. 

Előzmény: Töck Jenő (4825)
Töck Jenő Creative Commons License 2024.06.28 0 0 4825

Van nekem is rossz tapasztalatom, de nem ennyi.

Előzmény: Szibillia3 (4823)
Szibillia3 Creative Commons License 2024.06.28 0 0 4824

Én tettem a - jelet, azért, amit írtál. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!