"Azt, hogy egészen pontosan mi történt az orgoványi erdőben, Hajdu nem tudta megmondani: „Nagyon nehéz pontos adatokat mondani, mert más tanú ott nem volt, csak a […] tettesek."
Akkor honnan tudni hogy tortént ott egyàltalàn valami és nem csak kinzàssal veréssel kicsikart vallomàsra épul?
Hejjas akkor néger volt a topiknyito szerint (akkoriban ugye nem nagyon volt arab az országban mert Horthy nem haverkodott velük)
1919 november közepén a románok kivonultak Kecskemétről. 19-én Héjjasék újra jelentkeztek a fogdában, az ügyész azonban nem engedte a foglyok elvitelét. „Nyilvánvaló volt, hogy vagy meg akarják ölni őket vagy minimum kegyetlenkedni akarnak velük” – fogalmazott Hajdu Tibor. Éjjel, amikor az ügyész már nem volt ott, visszamentek és „a helyi őrség ellen erélyesen föllépve” elhurcoltak harminchat embert. (Itt, a III. fejezet harminckettőt említ - a szerk.)
A történészprofesszor szerint a Francia Kiss 1957-es perében szereplő hatvanhatos szám azonban nem légből kapott. Ebben az akcióban harminchat embert vittek el, de a környékbeli tisztogatásoknak ez az eset csak az egyik fejezete. „Például leszedtek a […] Kecskemét-Budapest vonatról, nem kommunistákat, hanem néhány, gazdagnak látszó zsidót […], azokat kirabolták és megölték” - mondta.
Azt, hogy egészen pontosan mi történt az orgoványi erdőben, Hajdu nem tudta megmondani: „Nagyon nehéz pontos adatokat mondani, mert más tanú ott nem volt, csak a […] tettesek. Elképzelhető, hogy történtek ott csúnyább dolgok is. […] Biztos kínozták is őket, nyilván, már útközben is.” A nyakig történő beásást – akárcsak Ormos Mária – Hajdu Tibor sem tudta sem megerősíteni, sem megcáfolni. Szerinte az ilyetén eljárásra Erdélyben, egy évvel korábban volt példa, ahol a frontról épphogy hazatért katonák ástak be embereket a földbe nyakig.
Az orgoványi vérengzésnek Hajdu szerint az antiszemitizmus csak mellékszála volt, de „volt egy antiszemita hangulat és természetesen Héjjasék is antiszemiták voltak […] és ha volt köztük - mármint a kecskeméti foglyok közt - zsidó, akkor azt azért preferálták”. (Ezt Héjjas tizenkilenc év múlva, a Rongyos Gárda főparancsnokaként újfent bebizonyította, amikor a Felvidékre betörő szabadcsapatával egészen szadista módszerekkel félemlítette meg a helyi zsidó lakosságot.)
Hogyan tekintsünk száz év távlatából Héjjas Iván különítményparancsnokra, a nyugat-magyarországi felkelés egyik vezetőjére, rongyos gárdistára, „ébredő” magyarra, és nemzetgyűlési képviselőre? A magyar történelem egyik elfeledett legendás alakja, vagy tömeggyilkosságok felbujtója?
Ha kezünkbe vesszük Domonkos László nemrég megjelent könyvét (A Héjjas-nyárfa árnyékában, Kairosz, 2018.), akkor inkább az előbbi vélemény erősödhet meg bennünk. A szerző szerint ugyanis Héjjas „a XX. századi magyar történelem azon legendás alakjai közé tartozik, akikkel szemben az egyik leggyalázatosabb karaktergyilkosságot követték el”.
„utasítottam Danicsot és Zbonát, hogy ezt a három zsidót ki kell végezni, mert az ország érdekeire nézve kártékony hatással voltak”. Tehát nem rendelt el vizsgálatot, adott ki parancsot a kihallgatásukra, vagy a megfelelő nyomozószerveknek történő átadásra, hanem rögtön a kivégzésükről döntött.
„az a vallomás, melyet olvastam az újságokban, nem volt teljes vallomásom. Én más és keményebb dolgokat is mondtam, különben majd egyszer a nyilvánosság elé viszem. Amit tettem, okkal tettem. Vállalom érte az Isten és lelkiismeretim előtt a felelősséget.A parancsot, hogy ezeket az embereket ki kell végezni, én adtam. Nem ez volt az utolsó ilyen parancs,de minden ilyen parancsomnak mélységes, komoly indoka volt.”
Kádár személyes véleményeként hozzátette, hogy az esemény „nem tömeggyilkosság volt, hanem egy történelmi folyamat kezdetének jelentkezése, [...] mely szerepet adott Héjjas Ivánnak is a többi között, aki a maga területén azt cselekedte, amit mások a politika területein: segítette a magyarságot új hatalmi és gondolati pozíciókba állítani, hogy hatásosabban tudja megvívni a forradalmak tanulsága után köteles faji szabadságharcát”.
A védelem taktikája egyszerű volt: az áldozatokat és a zsidóságot úgy általánosságban kárhoztatták: „az az osztály, az a vallásfelekezet, a mely a magyar állam kebelén belül jogi és társadalmi egyenlőséget élvezett, miniszterek, magas bankvezérek lehettek soraik közül, hálátlan lett a magyarsággal szemben”– mondta védőbeszédében dr. Ciáky Ferenc, Zbona védője. Szerinte a zsidóság részvétele a Tisza-gyilkosságban, a Gallilei Körben és a Tanácsköztársaságban volt az oka, „mely védencemet, a hőst, idedobta a vádlottak padjára”. Úgy fogalmazott, hogy azoknak, akik „ezt a lavinát megindították a magyar államiság ellen, tudniuk kellett volna, hogy ez majd ártatlanokat is maga alá fog temetni”.
Fotó: Arcanum adatbázisa
A bíróság a védelem érvelését fogadta el és felmentette a vádlottakat gyilkosság vádja alól
Trump elnök rövid ideje tartó elnöklése hihetetlen negatív teljesítményt nyújtott: egyszerre tette magát szó szerint csimaszként utálttá a Clinton-Obama-Merkel oldalon, és ábrándultak ki belőle kerek e világon mindazok, akik valóságshow-s kinézete ellenére elhitték azt, amit a kampánybeszédeiben elmondott arról, hogy miként akar együttműködni, békés kapcsolatokat kialakítani Oroszországgal is, elsősorban az Iszlám Állam elleni harcot tartva szem előtt.
Trump alatt az amerikai Izrael lobbi sokfejű hidra
Trump idején ez az Izrael lobbi még a korábbinál is erősebb lett. Egyebek között maga mellé állította az alt-right mozgalmat és a szaúdi lobbit is. Az előbbi ugyan egyénenként utálja a zsidókat, de tetszik neki az, amit Izrael faji alapon tesz saját fehérségének megőrzésére.
csak nem azt, hogy ha egy keresztény többségű területen elkezdenek embereket irtani, és a keresztény többség ebben segédkezik, pontosabban ŐK CSINÁLJÁK, akkor az úgy rendben van...
A Figyelő figyelmeztetett, hogy a Political Capital egy Soros-szervezet, a Szegedi Tudományegyetem két hét múlva közölte, hogy vége az együttműködésnek
Új szintre jutott a civilek zaklatása a kormánypropagandista médiában: név szerint pellengérezték ki azokat, akik a Soros-bérencnek kikiáltott szervezeteknél dolgoznak, de kiderült, nem tudják alátámasztani azt a számot, amivel Orbán Viktor dobálózott.
Nem mindennapi „tényfeltáró” cikk jelent meg a Figyelőben. Orbán Viktor a kampányban azt állította, hogy kétezer ellenségét név szerint ismeri – a lap most ízelítőt adott abból, kikre is gondolhatott a miniszterelnök.
Mint írták, „megpróbáltunk utánajárni, pontosan kikről van szó”. Ez nem lehetett túl nehéz, ugyanis a végeredmény az lett: megnézték az összes olyan szervezetet, amelyet a kormány és a Fidesz pártmédiája ellenségesnek kiáltott ki, megkeresték a nyilvánosan elérhető információkat arról, hogy kik vállalnak náluk munkát,
majd egy kétoldalas cikkben felsorolták az ott dolgozók neveit.
A kétezer névtől így is messze járnak, de nagyjából kétszáz embert így is felsoroltak, akik egy-egy, ellenségnek kikiáltott szervezetnél vállaltak munkát.
...
Azt pedig a 24.hu és a Mérce vette észre a neveket böngészve, hogy olyan ember is felkerült a listára, aki 2012-ben, olyan is, aki 2005-ben, de olyan is, aki már 1995-ben meghalt.
neked mennyit fizettek a topikert? Elhiszem kínos most egyeseknek, hogy ALT-RIGHTOS volt a pasi...
Húszezer dollár jogdíjat kapott Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori főstratégájaa Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól a május 23-i fellépéséérta Várkert Bazárban – derül ki az Átlátszó birtokába került szerződésből. Az előadás költségeit végső soron az „Európa jövője” címmel megrendezett konferencia szponzora, a Külgazdasági és Külügyminisztérium fedezte. Az adatszolgáltatáshoz csatoltak egy 3 millió forintos hotelszámlát is – az nem világos, hogy ezt csak Bannon és stábja, vagy a konferencia több vendége hozta össze a budapesti Kempinskiben.
Az FPÖ vonakodik együttműködni Steve BannonnalBannon a jelenlegi európai intézmények ellen forduló pártok koalícióját szervezi
a meghívottak között ott van Steve Bannon, Trump ideológusa. Ma megnéztem, Bannon és Milo Yiannopoulos még mindig rajta van a listán.
Ezért a Közalapítvány úgy határozott, hogy a konferenciát a parlamenti választások utáni időpontra, május végére halasztja, és erről az előadókat értesítette.
Nem volt ismeretlen alt-rightos fórumokon az az antiszemita férfi, aki vérfürdőt rendezett szombaton a pittsburghi zsinagógában. Több sérült mellett tíz embert ölt meg, mielőtt a kommandósok megsebesítették és megadásra kényszerítették.