Igen, az a furcsa, hogy leves-főétel-desszert, ez így ritka szerintem. Maximum két fogáshoz vagyunk szokva, furcsa, hogy valaki minden nap ragaszkodjon a harmadikhoz is, különösen, ha minden nap újat kell főzni. Ahhoz se vagyunk szerintem hozzászokva, hogy valaki ne akarjon egyszerűsíteni. :) Különösen, ha anyagi korlátok is vannak. :)
De azért értékelhetnéd a pozitv hozzáállást is többünknél, nem csak azt kellene felemlegetni, ami nem tetszik. :) Bocsi.
Amúgy szerintem nem minden étel "viseli el" a levest. Pl. chili con carne, milyen levest lehet elé tenni? Utána viszont lehet adni egy sűrű forró csokit. Talán sütőtök-krémleves elé?
Krémlevesek: sütőtöktől a brokkoliig (zöldség, gyümölcs) – sajttal, pirított kenyérkockával, vagy csak levesgyönggyel
Tészták: akár az előző napok maradék feltéteivel (bolognai, raguk), vagy nevesített formájukban (káposzta, krumpli, brokkoli, sajt, mák, dió, tojás...)
Maradékokból: brassói, rakottak rizzsel, tejföllel leöntve, némi sajttal megszórva
Már ugye, csakezen rém egyszerű fogások is, egy évszakban kimeríthetetlen változatosságú étrendet biztosít(hat)nának; naponta max. 1,5 órányi elfoglaltság mellett – konyhai bravúrok nélkül.
Bár én kikérném az ellátott véleményét; ha ugyan meg tudná fogalmazni, tételesen megnevezni kitüntetett igényét – már csak ugye a miheztartás végett, hiszen, ha egy heti menüt nem tud összeállítani, akkor… kinek nem mindegy?:-)
Az jutott eszembe, te is nagy ínyenc lehetsz, különben nem vállalnád, hogy minden nap 4 fogás. :)
Tetszik a mai menüd, én is szeretem ezeket, de valszeg a sztrapacskát estére hagynám.
Imádom a töltöttpaprikát! Ha levest is tennék elé, akkor valami nem savasítót, hanem valami "darabosabb", sokszínű zöldséglevest, pl. zöldbab vagy zöldborsó.
Nálam a reggeli a "főétkezés", délelőtt egy marék szilva. Tegnapról maradt egy kis tepertős túróstészta, az volt az ebéd. Vagy, ha van leves, azt szoktam délben enni. Most fogok főzni vacsorára egy tökös-lecsót csípős kolbásszal, ami holnapra is elég lesz.
Egész nyáron nem sütöttem süteményt, mert meleg a konyha, és ott az a sok finom, változatos gyümölcs. Néha egy kis fagyi az édesség.
Nálunk is úgy volt, ami érett azt használtuk. Most újra ezt javasolják a hozzáértők, meg azt, hogy 50 km-en belüli távolságban termő dolgok. Lehet azt is változatosan, a zöldbabból lehet leves, főzelék, rakott, stb. Amikor érett a cseresznye, két hétig az volt a gyümölcs.
Tudom már, hogy nem segítséget vársz. Az azért biztos, hogy kis adagokban, maradékokkal főzni, és naponta desszert is legyen, miközben nincs sütő.... ezek bizony nem passzolnak ahhoz, hogy a költségvetésre is figyelni kell.
Ha van egy tartalmas leves, kevés hússal nagyon kiadós, finom levesek vannak, pl. gulyás, csirkeaprólék, ragu, frankfurti, stb. akkor a második és a desszert nálam egy. Lehet rizskoch, palacsinta, dióstészta, császármorzsa....
Igen, mondjuk ha ilyen helyzetbe kerülnék, főleg az érdekelne, hogy milyen praktikákkal tudom megoldani egy személynek ezt a változatosságot, merthogy ennyiket főzni olyannak, aki ilyen szigorúan nem akar maradékot enni...
De itt tényleg nem ez a lényeg, hanem olyan menük, amiknek a fogásai jól kiegésztik egymást, klasszak együtt... Ami azért nehéz, mert én erre soha nem láttam mintát. A nagymamám, aki minden nap mást főzött, vacsorára és másnap ebédre a nagyapámnak, a kertben termett-udvaron nevelt alapanyagokkal dolgozott, vagyis azt tette egymás mellé, ami éppen érett meg amilyen húsnak épp szezonja volt. Én, amikor utoljára naponta főztem, az akkor volt, mikor a gyerekeim kicsik voltak, és akkor meg olyan szabályaim voltak, hogy egy héten háromszor főzelék+feltét vagy rakott zöldség, egyszer valami krumplis vagy rizses és egyszer tészta. Levest meg csak kétszer-háromszor főztem egy héten, azt több napon át ettük. És nálam meg emelett a fő rendezőelv az volt, hogy amit szvesen megesznek a gyerekek. Szóval olyat én még nem láttam, hogy csak úgy, az összeillés kedvéért rakunk össze egy menüsort. :) De attól még érdekes.