https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/03/interju_gyurcsany_ferenccel_a_demokratikus_koalicio_elnokevel_putyin_zsarolja_orbant/
El kell mondani, ha Orbán bűncselekményére utaló jeleket látunk
Ön nem csak Orbán Viktor politikáját támadja. Az egyik slágertémája volt az állítólagos titkos svájci bankszámlája, amelyről azóta se mutatott bizonyítékot. Mutat most?
Ha lesz új fejlemény, megosztom önökkel.
Fotó: Huszti István
Lehet új fejlemény még a választásokig?
Kevéssé valószínű.
Hol akadt el a folyamat, hogy bizonyítékot mutasson?
Önök is megírták, ott akadt el, hogy lehet-e hitelesíteni a dokumentumokat nemzetközi cégek, bankok által. Volt egy hosszú egyeztetés, ennek nem sikerült a végére járni. Nem hitelesített adatokat pedig nem fogok önöknek és Magyarországnak prezentálni.
Akkor azoknak a véleményét erősíti, akik szerint ön erről handbandázik. Mennyire hiteles és hihető, ha olyan dokumentumok alapján tesz állításokat, amelyek nincsenek hitelesítve?
Azt ajánlom minden politikustársamnak, hogy ha ilyen nagyon súlyos, köztörvényes bűncselekmény nyomára bukkan, első perctől kezdve ossza meg a választóival. Azzal a kitétellel persze, hogy még nem bizonyították a valódiságát. Annak van nagyobb kockázata, ha megtartok magamnak olyat, amely önmagában a kormány bukását okozhatja. Mert akkor utólag mutogathatnak rám: „mégiscsak Orbán embere vagy”.
Orbánt Putyin zsarolhatja
Van egy olyan népszerű elmélet, hogy Putyinnak Orbánra nézve terhelő információja lehet, ezzel fogja a miniszterelnököt. Ezt el tudja képzelni?
El. Arra a fordulatra ugyanis nincs racionális magyarázat, hogy az az ember, aki 2009–2010-ig Magyarország leginkább oroszellenes politikusa volt, egyszer csak kurtán-furcsán kirohant Szentpétervárra – ahol épp egy nagy konferenciát tartott Putyin –, és a korábbi „oroszevő” politikusból oroszbarát politikussá vált. Nem emlékszem, hogy erre a miniszterelnök magyarázatot adott volna, így elég természetes, hogy mindenki keres mögötte valamilyen racionális magyarázatot.
Fotó: Huszti István
Ön 2009 tavaszáig miniszterelnökként juthatott olyan – nem a nyilvánosságnak szánt – információk birtokába a titkosszolgálatoktól, amelyek alapján ellenzéki politikusok esetleg zsarolhatóak lehetnek vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Kormányfőként kapott olyan információt, amely alapján ki tudja jelenteni, hogy Orbán zsarolható lehet?
Soha nem jutott el hozzám olyan jelentés – sem szóban, sem írásban –, amelynek ilyen tartalma lett volna.
Közben mégis azt mondja, hogy Putyin zsarolhatja Orbánt.
Az a véleményem, hogy el tudom képzelni. Az volt a kérdés, hogy el tudom-e képzelni, hogy Orbán zsarolható-e. Azt mondtam, el tudom képzelni. Sőt! Ezt gondolom. De nem állítottam.
De mire alapozza ezt a véleményt?
Keresek egy racionális magyarázatot. A politikában szerintem három olyan dolog történhet, amiért valaki 180 fokos fordulatot vesz. Valakit vagy megvásárolnak pénzzel, vagy zsarolják információval. A harmadik eset, hogy az a politikai fordulat, amit megtett a partner, már tetszik nekem. Igen ám, de a politikai fordulat nem 2009-ben volt Putyinnál, hanem 2011–2012-ben. A putyini autoriter fordulatot Orbán pálfordulása legalább két évvel megelőzi. Nem zárom tehát ki, hogy politikai értelemben nem legitim okok húzódnak meg az orbáni fordulat mögött. Vásárlás vagy zsarolás.
Azért az elég ellentmondásosnak tűnik, hogy ugyan el tudja képzelni, hogy Orbánt zsarolják az oroszok, de amíg ön volt a miniszterelnök, nem találkozott olyan információval, ami ezt alátámasztaná.
Nem látok ebben ellentmondást.
Tehát az oroszok tudhattak olyasmit is, amit a magyar szolgálatok nem?
Természetesen.