Keresés

Részletes keresés

Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.06 0 0 131

"Nyissak egy új rovatot?"

Igen. Különféle prognózisoknak tárhelyet nyitni szerintem ugyanis mindenképp nagyszerű cselekedet. 

Előzmény: ábmrus (130)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.05 0 0 130

Az élővilág legmagasabb szintjére, szerintem a jégkorszakok sorozata emelte az emberiséget.

Azt is vélelmezem, hogy voltak kevéssé érintett területek ahol nem történt komolyabb fejlődés.

A jégkorszakok utáni időkben a felmelegedés után mindig kirajzott a magasabb szintre jutott népesség ezek mindig keveredhettek a többiekkel ez adja az emberi faj sokszínűségét, észbeli (IQ), mentális és kulturális különbségeit.

A mostani felmelegedés leállítja a tengerek áramlatait, rövidesen jégkorszak következik. A népesség nagy kihívás előtt áll. De ez már egy új rovat nyitását indokolja.

Nyissak egy új rovatot? 

Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.30 0 0 129

ha hírt kapok, hogy tűz van a szomszédban - valami olyan történik a szervezetemben, ami miatt

az ágyból kipattanva és rohannni kezdve nagy lármát csapok.

Ezt hormonok okozzák.

És ha járókelők még azt is mondják, hogy csecsemő sír a szomszédék égő házában, erőm megsokszorozódik (amit szintén hormonok okoznak).

Előzmény: Bétaverzson (128)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.30 0 0 128

Cselekvésre engem csak számomra meglepő/meghökkentő hír képes ösztökélni.

Pl. ha hírt kapok, hogy tűz van a szomszédban ...

Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.30 0 0 127

jöttem csak rá,  inkább így írom: feleszméltem, megvilágosodtam!

Előzmény: Bétaverzson (125)
Elminster Aumar Creative Commons License 2017.05.30 0 0 126

"Szerintem nem dőlt meg, csak megkérdőjeleződött."

Még azt sem.

Paleontológiai és paleoantropológiai körökben évtizedek óta köztudott, hogy az emberszabásúak kialakulása és szétválása a bezáródó Tethys-tenger körül zajlott, úgy (Észak)Afrikában mint Európában. Nem véletlen, hogy például az egyik emberszabású pont Délkelet-Ázsiában él. Azért ott él, mert az emberszabású közös ős valószínűleg nem Afrikában, hanem Dél-Eurázsában volt elterjedt.

Egyébként ilyen emberszabású ősmajmunk nekünk is van: Rudapithecus hungaricus

Előzmény: Bétaverzson (123)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.30 0 0 125

"érhetnek még minket meglepetések."

Na az jó lesz! (Pár éve jöttem csak rá, hogy meglepetések nélkül élni aligha volna érdemes)

Előzmény: ábmrus (124)
ábmrus Creative Commons License 2017.05.30 0 0 124

érhetnek még minket meglepetések.

Előzmény: Bétaverzson (123)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.27 0 0 123

"Megdőlt az ember Afrikából származásának elmélete, figyeljetek a hipotézisem igazolódni fog!"

Szerintem nem dőlt meg, csak megkérdőjeleződött.

Előzmény: ábmrus (122)
ábmrus Creative Commons License 2017.05.26 0 0 122

Megdőlt az ember Afrikából származásának elmélete, figyeljetek a hipotézisem igazolódni fog!

ábmrus Creative Commons License 2017.05.26 0 0 121

Vélhetően Európában vált ketté a csimpánzok és az ember evolúciós fejlődési vonala, nem pedig Afrikában, ahogyan azt sokan feltételezik.

Ez az evolúciós lépés ráadásul valószínűleg az eddig hittnél néhány százezer évvel korábban történt. Az elméletet Madelaine Böhme, a tübingeni Senckenberg Kutatóintézet munkatársa és kutatótársai mutatták be a PLOS One című tudományos lapban. A kutatók két korábban ismert fosszíliát vizsgáltak meg újra és elemezték a lelőhely akkori környezeti adottságait.

Az, hogy mikor és hol fejlődtek ki az első előemberek, egyelőre nem tisztázott. Ma a csimpánzok az ember legközelebbi rokonai. Sok kutató abból indul ki, hogy a csimpánzok elődeinek fejlődési vonala és az emberi fejlődési vonal 5-7 millió éve Afrikában vált el. Böhme és csapata két leletet vizsgált újra, melyek a Graecopithecus freybergi nevű emberféléhez (hominidához) köthetők – a kutatók az El Graeco becenevet adták az előembernek. A leletek egyike egy Görögországban, Athénban 1944-ben talált alsó állkapocs és egy Bulgáriából származó fog, melyet 2009-ben találtak.

Forrás: Telegraph

A fosszíliák körüli üledék elemzése révén a szakértők az állkapocs korát 7,175 millió évre, a fogét 7,24 millió évre becsülték. A leletek így régebbiek, mint az eddig ismert legrégebbi, az afrikai Csádból ismert előember, a Sahelanthropus, melynek korát 6-7 millió évre teszik. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy az előemberek és a csimpánzok fejlődési vonala korábban és nem Afrikában vált szét, hanem a Földközi-tenger térségének északi részén.

Heves reakciókat, sok ellentmondást várok"

– mondta el Böhme az elmélet bemutatásakor Tübingenben. Kifejtette: elméletét további kutatásokkal fogja alátámasztani, elemezni fogja az El Graeco táplálkozását. Emellett Irakban, Iránban és lehetőség szerint Libanonban is újabb arra utaló nyomokat fog keresni, hogy az előember Afrikán kívül fejlődött ki.

A részletes vizsgálatok alapján a tudósok azt feltételezik, hogy a Graecopithecus egy eddig ismeretlen előemberféle. Foggyökerei nagy mértékben egybeolvadtak, ami az emberre és kihalt rokonaira jellemző. Az emberszabású majmoknál a foggyökerek többnyire különállóak.

Minket is megleptek az eredményeink, mert eddig kizárólag Afrikából, a Szaharától délre fekvő térségből származó előembereket ismertünk"

– mondta Jochen Fuss, a kutatásban részt vevő egyik szakértő.

A tudósok szerint elképzelhető, hogy a körülmények drasztikus változása mozdította elő a fejlődési vonalak szétválását. A lelőhelyek üledékrétegében egyrészt vörös, finomszemcséjű iszapot találtak, amely a sivatagi porra jellemző, vélhetően Észak-Afrikából származik. Másrészt nagy mennyiségben találtak különböző sókat.

"Ezek az információk a Szaharára utalnak, mely 7,2 millió éve alakult ki, sivatagi viharai pedig vörös, nagy sótartalmú port fújtak az akkori Földközi-tenger északi partjára" – magyarázta Böhme.

Európában is a szavannavidék kiterjedéséhez vezethetett a klíma változása - tette hozzá a tudós. Az üledékben erre utaló jellegzetes növényeket és rendszeres tüzek nyomait találták.

Összességében szavannára utalnak a jelek. Ehhez illeszkedik, hogy a Graecopithecuséval együtt mai zsiráfok, gazellák, antilopok és orrszarvúk elődeinek fosszíliáit is megtalálták – mondta Nikolaj Szpaszov, a Bolgár Tudományos Akadémia munkatársa. Azt, hogy az előemberek hogyan néztek ki, hogy már felemelkedve jártak-e, nem tudni – mondta Böhme. Az állkapocs méretei alapján az El Graeco mintegy 40 kilogrammos lehetett és olyan nagy volt, mint egy mai csimpánznőstény.

A kutatók ugyanakkor kiemelték: a leletek semmilyen formában nem kérdőjelezik meg azt, hogy az emberi faj, a Homo sapiens először Afrikában jelent meg mintegy 200 ezer éve és később onnan vándorolt a világ más részeibe. Elődei azonban nagyon úgy néz ki, hogy Európából bandukoltak el Afrikába.

(Telegraph, MTI)

OLVASTAD MÁR?

LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.05.20 0 0 120

Nyugi....:-)

Ma mar kib@sznak "tudosokkal is"!!!!!!

https://www.nature.com/news/the-secret-war-against-counterfeit-science-1.21960

Előzmény: ábmrus (119)
ábmrus Creative Commons License 2017.05.20 -1 0 119

Komolytalanok vagytok!

LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.05.20 0 0 118

En is Foldhozragadt hulye vagyok, de szerinted a Szuper-Civilizacio (ISTENEK) fizikailag vagy "Intelligenciaban" erosek? (kerdes nincs....:-)))

Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.20 0 0 117

Az én komolytalan elméletem szerint őseinkben tök véletlenül kialakult a tolerancia.

Ez vezetett  ahhoz, hogy a túléléshez nekünk már nincs szükségünk bitang erős állkapocsra, hanem csak okostelefonra, és mikrohullámú sütőre!

Előzmény: ábmrus (116)
ábmrus Creative Commons License 2017.05.20 -1 0 116

A tomboló jégkorszak idejei teleken kevés disznóval találkozhatott az itt tengődő népesség, legfeljebb egy egy enyhébb hajnalon az "obszervatóriumában" vizsgálgathatta az eget, számolgathatta, hány nap még az ínség, hányan élték túl a telet, mennyi még a raktár jól tartósított élelmiszer készlete, elegendő e  hátralévő fagyos napokra, kitart e az a rövid nyár beköszöntéig? Talán jegyzetelgetett is némi ákom-bákomot, de az is lehet, hogy írogatott??? 

Előzmény: Bétaverzson (114)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.05.20 0 0 115

Hat, en nem, de nagyapam-nagyapjanak "legendas" allkapcsa. es fogai voltak s ez halal-komoly !!!

Előzmény: Bétaverzson (114)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.20 0 0 114

"Ez se igaz, mert nekem csak a fogaim gyengultek...:-)"

Ácsi! Tök fiatalon képes lettél volna halálra harapni mondjuk egy vaddisznó anyukát?

Előzmény: LifeIsGood101 (113)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.05.20 0 0 113

Ez se igaz, mert nekem csak a fogaim gyengultek...:-)

Előzmény: Bétaverzson (112)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.20 0 0 112

E topik bevezetőjében olvasni:
"Az ember felemelkedésének nagyon komoly mozgatórugójának kellett lennie. "

Felemelkedésének komoly mozgatórugója talán az volt, hogy elgyengült az állkapcsa.

(Van olyan feltevés, mely szerint állkapcsa "születési rendellenesség" folytán satnyává vált ....)

ábmrus Creative Commons License 2017.05.19 -1 0 111

Itt a glaciálisok emberfejlesztő hatásaira vonatkozó elméletemet vetettem föl. Úgy látom erről nem sokan gondolkodtak eddig. Hogyan lehetne a tudományos kutatás területére becsempészni a gondolatot?

ábmrus Creative Commons License 2017.04.23 0 0 110

A múltszázad kezdete idején minden fejlettebb országban komoly ember kísérletek folytak, kicsivel később kiképzett személyek által vezérelve - nagyobb léptékben - egész nemzetek, társadalmak váltak kísérlet tárgyává. Ezek különféle szintű nép-irtásokkal is tarkítva voltak.

A rabszolgatartás az ókor elején, Európát elérő első migrációs hullámot követő időkben, 1-2 évszázaddal később kezdődött. A tanított, hamis, uralkodók által jegyzett "történelem" erről nem tájékoztat. 

Előzmény: Bétaverzson (109)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.04.23 0 0 109

" ... ez teremtette meg az egyenlőség elvét, emelte, fejlesztette az emberi létezést egy magasabb erkölcsi szintre,  .... "

Mikorra tehető a rabszolgatartás tündöklése, majd bukása?

Mikorra tehető a más küllemű, de szintén érző lények kísérleti célú megbetegítésének (tömeges halálra kínzás ...) korának leáldozása?

Előzmény: ábmrus (108)
ábmrus Creative Commons License 2017.04.22 0 0 108

Nem találkoztam olyan anyaggal amelyben taglalták volna a jégkorszakoknak az emberiség fejlődésére gyakorolt hatását.

Barabási László, Az emberiség története című négy kötetes művében arról ugyan írt, hogy az Európai térségben egy mellérendelői  jellegű őstársadalom létezett - egyenrangúak csoportjai - a keletről jövő bevándorlások előtt (migrációk), amely azután alá-fölé rendelő jellegűvé vált (törzsfő, vezér, király stb.). 

Azt gondolom Barabási történész valós tényeket írt, a feltevésem szerint az emberiség az utolsó jégkorszak idején jutott el a "demokrácia" szintjére, ez teremtette meg az egyenlőség elvét, emelte, fejlesztette az emberi létezést egy magasabb erkölcsi szintre, ebből adunk le egyre többet ahogy a migrációk "sűrűsödnek". 

/A szopással meg menny a Husz-ba./

Előzmény: Bétaverzson (89)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.04.15 0 0 107

"Ez oké, de ezt a neurális hálózatoknak és hasonlónak kell produkálnia időnként magától, nem egy sima szokásos programnak."

Ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, mert a neurális hálózatokról nagyon-nagyon keveset tudok.

Ennek oka talán az, hogy eddigi életem során nem találkoztam ez irányú érdeklődésemet felcsigázó "guru"-val . (Engem általában  "kockafejűek" - mármint a digitális technika hívei/megszállottai oktatgattak.)

Előzmény: Helem (106)
Helem Creative Commons License 2017.04.15 0 0 106

Ez oké, de ezt a neurális hálózatoknak és hasonlónak kell produkálnia időnként magától, nem egy sima szokásos programnak.

Előzmény: Bétaverzson (105)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.04.14 0 0 105

"Szerintem az elme a heuréka élmény elején egyszer csak egyetlen lépéssel letér a megszokott útról. Ekkor lavinaszerűen a kezdő gondolatból vadiúj gondolatsor fut le."

"Véletlen-generátor" magas prioritású - "nem maszkolható interrupt"-ja téríti le a megszokott útról. A vezérlés joga ekkor rövid időre átadódik az "asszociatív tár"-at kezelő "asszisztensnek".

Ha e folyamat eredményeként használhatónak tűnő - eddig ismeretlen elgondolás/meglátás születik, az pozitív meglepetésként hat.

(bennem legalábbis ez szokott lezajlani - érzésem szerint)

Előzmény: Helem (102)
Helem Creative Commons License 2017.04.14 0 0 104

Mondjuk a számítógépben a neurális hálózatokban a tanulás esetén a súlyok módosulnak. Amik számok. Amint megszűnt a tanulás a súlyok bekonvergáltak, már nem módosulnak komoly mértékben a számok.

Az agyban is valami hasonló lehet. Amikor az agy hálózatai olyan új állapotokba kerül amibe még soha nem volt, akkor a súlyok a neuronok között változnak. Ezek a szinapszisok, amikben a neurotranszmitter molekulák viszik az információt idegsejt és idegsejt között. Na, most ha itt valami változás van, azaz az egyensúly ki van billenve az új állapottól, akkor felszabadulnak a jutalmazó anyagok. Normál esetben Heuréka nélkül ilyesmi nincs. Szerintem mindig van ilyen endorfin, dopamin felszabadulás, de Heurékakor sok lehet. Biztos kutatják ezeket.   

Előzmény: Helem (102)
Helem Creative Commons License 2017.04.14 0 0 103

Kreativitásról jó pár könyv azért van. 

Előzmény: Creativus (100)
Helem Creative Commons License 2017.04.14 0 0 102

Heuréka élmény. 

Az elme járja a normál gondolatait útjait. Egyik követi logikailag a másikat. Ez általában olyan, mint a kitaposott ösvény. Szerintem az elme a heuréka élmény elején egyszer csak egyetlen lépéssel letér a megszokott útról. Ekkor lavinaszerűen a kezdő gondolatból vadiúj gondolatsor fut le. Ezt az agy valami hormonnal, neurotranszmitterrel jutalmazza. Megerősíti, megtanulja az új gondolatsort. Igen, új útra tévedtél, tanultál valamit itt egy kis endorfin vagy dopamin.

Én ezeket számítógépben csináltam. Egy másik,a mesterséges intelligenciás, topikban sokat írtam ezekről.  

Előzmény: Creativus (101)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!