Az éréshez, meg a "meg kell csípnie a dérnek": tavaly direkt kipróbáltam, kamrában, hűvösben a keményen, de éretten leszedett naspolya finom édesre érett. Nem kellett sem fagy, sem sötét.
Valaki elkezdte ezt a hülyeséget, hogy nem lehet metszeni, mert a vesszők végén van a virág...
Gondolom nem láttak ilyet élőben... akkor úgy nézne ki, mint a hétágú ólmos ostor, gondolom...
Amúgy a valóságban a többi almatermésűhöz hasonlóan van ott bőven termőnyárs, és nem csak ágvégen nő virág...(És ritka ágas-bogas koronát képes fejleszteni, nálam pl. sok párhuzamos vesszővel, ritkítani kell.)
A másik, hogy a termésnek meg kell fagynia, meg sötét helyen kell utóérlelni... Persze, és ha világos helyen van, akkor fényt kap, mint a negatív, mi? A fán simán megérik fagy nélkül is, idén könnyű kipróbálni. Én végig fent hagytam, és csak a puhákat szedtem le az elmúlt években. Mert mint minden gyümölcs, megérik...
1. "bolgár fajták" (és szlovák fajták): nem olyan jók mint a lengyelek.
2. íz toplista: nekem is növekvőben vannak a somok, csak felnőtt (8-10 éves) fa ad
a fejtajelleget teljesen megmutató termést.
A zúj fajták nagyok, finomak. Leírások (és eddigi kóstolás alapján is) alapján a legjobbak:
Safer, Schönbrunner Gourmet, Matador, Starokijevskij, Elagantnij, de a többi új is biztos finom, mindegyiki kicsit más, érési időben, alakban, vagy hogy pl. aszalódik-e, cukortartalom, de ami savasabb az ízletesebb is...
nem tudom, de friss fogyasztásra nem szállítható, mert szottyosan jó. kicsit monyákolós összeszedegetni, mert nem egyszerre érik, cefrézni is így nehezebb és a lékihozatal sem jó.
A somot lehet dugványozni? Nem találok erről hiteles infót, bár gondolom, ha jó eredménnyel lehetne, nem oltással szaporítanák... Ha valakinek van tapasztalata, megköszönném ha megosztaná.
Kinevelt mindegyik 2-2 szemet, de nem mondok semmit a fajtákra, kerüljön igazi terméshozó korba.
Az ellenben a nagyszemű fajták mellett szól, hogy van egy japánsom bokrom, már pár éve nekiállt teremni, viszont olyan kicsi a bogyója, hogy elunom szedegetni. Ráadásul nem egyszerre érik.
egy marék termésért 15-20 percet molyolni... eluntam.
Az alábbi oldalon van kb. 30 fajta som felsorolva. Mivel a helyem és a pénzem is kevés, fel tudnátok sorolni az 5 legjobb fajtát, amit érdemes megvenni?