Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2024.01.16 0 0 754

igen, beérik fagy nélkül is, sőt úgy jobb, mert eltartható.

ezért is kell leszedni időben, fagy előtt, hogy eltartható legyen sokáig.

bár a túl meleg hely meg gyorsítja az érést. hűvös, de szellős hely a legjobb.

a fán is lehet hagyni 20-40%-ot. még most is jó, bár már sokszor megfagyott,

de mivel most a környezet olyan mint a hűtő, nem romlik el.

nálam a "szedd magad-osok" a datolyaszilvával együtt a naspolyát (10+ fajta)

is leszedték (tudták mi a jó... :) :(

de 1 fán hagytak (nem a többi között volt), arről eszegetek még most is...

nem a legfinomabbat hagyták, a "Tűzelhalás álló" fajtát, ami leginlább a 

Nottingham-hez hasonlít, ami szintén kis-közepes termésú, és elég savanyú éretten is.

a kedvenc a Szentesi rózsa és a Delice de Vannes.

Előzmény: te_o (746)
diospyros Creative Commons License 2024.01.16 0 0 753

A fekete berkenye (Aronia spp.) tényleg jó cucc,

nagy része a leírásnak tényeleg így van, s

zupergyümölcs!

De "Fojtócska" (Fojtóska) néven a házi berkenyét (Sorbus domestica) nevezték régen.

Az igaz, hogy ettől is csókra áll a száj, ha nyersen esszük.

"És hogy ezt (az égetés szerű érzést) mi váltja ki?"

Elsősorban a csersav (tannin), persze sok más is közrejátszik,

de elsődlegesen a csersav.

Termesztés: sajnos nem olyan vidám a helyzet.

"Klímanövény", mint akár a málna. Nem bírja a nagy melegeket.

2023-ban minden jó volt neki, de 10 évből sajnos max. 2-4 ilyen év lesz.

Nem csoda, hogy érzékeny a kevés csapadékra, melegre, UV-re: északi(bb) növény.

Ha aszályos év lesz, rengeteget kell öntözni, és még akkor sem fog jól teremni, mert a

légköri aszályt nem viseli el, és az ellen nehéz tenni.

1-2 megoldás: félárnyékba ültessük, mulcsozás, párásítás pl. sok vízfelülettel (kerti tó vagy

"csak" sok vizeshordó kihelyezése, mulcs locsolása (párolog), ill. a sok növény is párologtat.

A Galicjanka fajta friss fogysztásra is finom (persze ha már feket, jól érett), ellentétben a többi

fajtával. (Van sok fajtám, 8 éves is, ez alapján írom.) Ha pl. Nyugat-Dunántúlon,

Északi khg-ben van a kert, akkor az jobb feltételeket fog biztosítani.

Jó kertészkedést!

Előzmény: Levestészta (751)
Levestészta Creative Commons License 2024.01.10 0 0 752

És még előny lehet a Fekete Berkenyénél az, ha kedveled a madarakat.

Amit ugyanis nem szüretelsz le, ősszel és inkább majd  télen a madarak 

előszeretettel látogatják meg és eszik a fekete berkenyét.

(Akkor, amikor már télen nem találnak egyéb élelmiszerforrást, átsegíti őket a nehéz időkön).

Ezért a "madárbarát" kert nem épülhet a Fekete Berkenye bokrok nélkül.

Előzmény: Levestészta (751)
Levestészta Creative Commons License 2024.01.10 0 0 751

Melyik berkenyére gondolsz, attól függ.

 

Ha a fekete berkenyére, akkor 6-700 ft/100 g szárítva a neten.

De, - ültethetsz magadnak bokrokat.

 

Nagyon igénytelen, szárazság, hő és fagytűrő, nincs gomás/vírusos betegsége,

sem bogárkártevője, és sövénynek is nevelhető, lombhullató, de cserébe ősszel nagyon különleges látvány a vörösre változó leveleivel.

És gyökérsarjairól jól szaporítható is.

 

Én ültettem vagy 10 évvel ezelőtt, de első termés után kivágtam, sajnos, sajnos..

Mert a bogyó nyersen nem finom, nyersen ilyen cigerettacsikk íze van, legalábbis amíg nem teljesen érett és kék.

Amikor feketére vált, akkor van teljes érésben, no akkor már érett és valamivel finomabb.

De nyersen nem az igazi, legjobb vagy aszalva fogyasztani

(kis bogyó, egy üvegtábla alatt kiaszalhatod, augusztus közepén érik, az erős napon akár néhány

nap alatt) Az aszalványból tea, bor, bármi készülhet. 

Vagy fagyasztás után a gyümölcshúst lepaszírozva. A gyümölcshúsból szintén tea, bor, lekvár, bármi készülhet.

 

Szóval idén rendeltem 4 bokrot, és újra szaporítom őket. Hogy miért?

Hát.. keress rá a beltartalmi értékeire, és akkor megértheted.

4* több polifenol van benne, mint a fekete áfonyában.

Hihetetlen sok jótékony hatású komponense van és iszonyatos töménységben benne.

Olyan mint egy roboráló szer, mint egy "koksz"

Csak ha ezt eszed kb. 20 évvel még tovább élhetsz.

Szóval újra ültettem.

"Fojtócska" néven is hívják a magyar, és az angol nyelvben is, utalva arra az érzésre,

amit érzel ha megeszel 5-10 szemet, de ehhez hozzá lehet szokni, és el is múlik ha rendszeresen

eszed.

És hogy ezt (az égetés szerű érzést) mi váltja ki?

Hát az a koncentrált polifenol, vitamin, antocianid, és egyébb bioaktív növényi komponensek

(kamferol, kverticin), amik ezekben a bogyókban 5-6 szemben annyi található,

mintha megettél volna 5-6 kg almát, és még akkor se tartanál ott.

 

Nagyon bánom hogy régen kivágtam a bokrot, mostanta már eghy egész ültetvényem lehetne belőle.

De... ami késik, nem marad el. Idén újratelepítem. 

Előzmény: Balage-81 (727)
te_o Creative Commons License 2023.12.01 0 0 750

Némelyik külső sérülésnek tűnik, némelyik kukac.

Nekem már tavaly is sok kukacos volt. Általában a magok körül és a szárnál rágják meg, a kimeneti nyílás is a felső részen szokott lenni.

Ezeken itt a képen biztosan nem mind kukac, a széles, mély horpadás pl. külső sérülés lehetett.

 

Amúgy kevesebb van idén, igen, de nagyobbak.

Előzmény: sesase (749)
sesase Creative Commons License 2023.12.01 0 0 749

Nálam is kevés naspolya termett idén  a min 60éves bokron/fán. Viszont van pár luk a héján. Mi lehet ez? , Eddig nem volt ilyen=vagy nem figyeltem.

Amita13 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 748

Az éréshez, meg a "meg kell csípnie a dérnek": tavaly direkt kipróbáltam, kamrában, hűvösben a keményen, de éretten leszedett naspolya finom édesre érett. Nem kellett sem fagy, sem sötét.

Előzmény: te_o (746)
te_o Creative Commons License 2023.11.27 0 0 747

Még a fagyok előtt, lassan érni kezdett:

 

 

Idén kevesebb van ebből is, lekvárt nem kell csinálni...

Előzmény: te_o (746)
te_o Creative Commons License 2023.11.14 0 0 746

Valaki elkezdte ezt a hülyeséget, hogy nem lehet metszeni, mert a vesszők végén van a virág...

Gondolom nem láttak ilyet élőben... akkor úgy nézne ki, mint a hétágú ólmos ostor, gondolom...

Amúgy a valóságban a többi almatermésűhöz hasonlóan van ott bőven termőnyárs, és nem csak ágvégen nő virág...(És ritka ágas-bogas koronát képes fejleszteni, nálam pl. sok párhuzamos vesszővel, ritkítani kell.)

 

A másik, hogy a termésnek meg kell fagynia, meg sötét helyen kell utóérlelni... Persze, és ha világos helyen van, akkor fényt kap, mint a negatív, mi? A fán simán megérik fagy nélkül is, idén könnyű kipróbálni. Én végig fent hagytam, és csak a puhákat szedtem le az elmúlt években. Mert mint minden gyümölcs, megérik...

Előzmény: diospyros (745)
diospyros Creative Commons License 2023.11.13 0 0 745
Amita13 Creative Commons License 2023.11.01 0 0 744

Köszi! 

Előzmény: pintjano (743)
pintjano Creative Commons License 2023.10.31 0 0 743

Nem lehet, még oltása sem egyszerű szabadban alig sikerül, ezért drága az oltvány. Magról jó sokat és abból kikelnek

üdv PJ

Előzmény: Amita13 (736)
diospyros Creative Commons License 2023.10.30 0 1 742

Üdv,

1. "bolgár fajták" (és szlovák fajták): nem olyan jók mint a lengyelek.

2. íz toplista: nekem is növekvőben vannak a somok, csak felnőtt (8-10 éves) fa ad

a fejtajelleget teljesen megmutató termést.

A zúj fajták nagyok, finomak. Leírások (és eddigi kóstolás alapján is) alapján a legjobbak:

Safer, Schönbrunner Gourmet, Matador, Starokijevskij, Elagantnij, de a többi új is biztos finom, mindegyiki kicsit más, érési időben, alakban,  vagy hogy pl. aszalódik-e, cukortartalom, de ami savasabb az ízletesebb is...

3. "lehet valahol berkenye termést kapni elfogadható áron?" ha házi berkenéyre gondolsz:

nem tudom, de friss fogyasztásra nem szállítható, mert szottyosan jó. kicsit monyákolós összeszedegetni, mert nem egyszerre érik, cefrézni is így nehezebb és a lékihozatal sem jó.

de amúgy a pálinkák királya :)

Előzmény: Balage-81 (730)
Mókuscic Creative Commons License 2023.10.21 0 0 741

Nem halt, csak remélem mindenki kint van a kertben :)

Balage-81 Creative Commons License 2023.10.08 0 1 740

Behalt a topik. :(

Balage-81 Creative Commons License 2023.09.18 0 0 739

Mit rendeltél még a somon kívül?

Előzmény: beetee (734)
Balage-81 Creative Commons License 2023.09.17 0 0 738

Az a baj, hogy nagyon sok fajta jelenleg nem elérhető. Pl. a nagytermésű Matador. De már a Szafer sem elérhető, pedig pár napja még volt!

Még csak most kezdődik a szezon és már alig van valami... :(

Szerinted később, október-november fele lesz nagyobb választék? 

Előzmény: beetee (731)
Balage-81 Creative Commons License 2023.09.17 0 0 737

15 ezer az korrekt ár. Van olyan HAZAI kertészet, amelyik 6 ezerért postáz, akkor is, ha csak 1 csemetét rendelsz. Na, az már túlzás!

Előzmény: beetee (734)
Amita13 Creative Commons License 2023.09.16 0 0 736

A somot lehet dugványozni? Nem találok erről hiteles infót, bár gondolom, ha jó eredménnyel lehetne, nem oltással szaporítanák... Ha valakinek van tapasztalata, megköszönném ha megosztaná.

beetee Creative Commons License 2023.09.13 0 0 735

a csomagról tettem fel képet régebben.

Előzmény: beetee (734)
beetee Creative Commons License 2023.09.13 0 0 734

8 tételre 182 zlotyi.

nem csak somot rendeltem.

Előzmény: Balage-81 (732)
Balage-81 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 733

Diospyros!

 

 

Tőled azért meghallgatnék egy top 10-es som listát. Abszolút laikus vagyok a témában.

A múltkori hozzászólásod alapján ezek már szimpatikusak:

 

 

Schönbrunner Gourmet

Szafer

Matador

Nikolka

Kostia

Svetlyachok

Nyizsnij 

 

 

 

Balage-81 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 732

De a lengyelek által árult cirka 30 fajta mind relatív nagyszemű? Amúgy nagyságrendileg mennyibe került a posta?

Előzmény: beetee (731)
beetee Creative Commons License 2023.09.12 0 0 731

Szafert és Wladimirszkijt ültettem.

Kinevelt mindegyik 2-2 szemet, de nem mondok semmit a fajtákra, kerüljön igazi terméshozó korba.

 

Az ellenben a nagyszemű fajták mellett szól, hogy van egy japánsom bokrom, már pár éve nekiállt teremni, viszont olyan kicsi a bogyója, hogy elunom szedegetni. Ráadásul nem egyszerre érik.

egy marék termésért 15-20 percet molyolni... eluntam.

 

Japánsom megy. más lesz a helyére. 

Előzmény: Balage-81 (730)
Balage-81 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 730

   Beetee és Diospyros!

 

 

 

Az alábbi oldalon van kb. 30 fajta som felsorolva. Mivel a helyem és a pénzem is kevés, fel tudnátok sorolni az 5 legjobb fajtát, amit érdemes megvenni?

Nekem a jó íz  legfontosabb, a méret másodlagos.

 

 

kielkowski-szkolka.pl/szukaj/cornus+mas

Előzmény: beetee (715)
Balage-81 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 729

Egyszer csináltam fagyasztott fügéből lekvárt és lekváron is érződött a mélyhűtő íz. A fagyasztott somnál is hasonló a helyzet?

Balage-81 Creative Commons License 2023.09.04 0 0 728

http://www.palesitsfaiskola.hu/?lap=arlista

 

Ők 7 fajta somot is árulnak, ami magyar viszonylatban széles választék. Többsége bolgár fajta.

Balage-81 Creative Commons License 2023.09.02 0 0 727

Lehet valahol berkenye termést kapni elfogadható áron?

Előzmény: diospyros (726)
diospyros Creative Commons License 2023.08.28 0 0 726

hétvégén megettem az első házi berkenyém a 2017-ben üktetett fáról, kb.

8-9 éves. valamikor beszéltük itt, hogy 8-10 éves korban fordul termőre

a sorbus domestica, de sajnos ez 2 fürtöt jelent,

5-6 szemet, a többit is remélem megeszem, mert több lehullott éretlenül már

(20 db is lett volna, ha mind megmarad).

 

az első kóstoló finom volt (enyhén szottyos, de nem fanyar, finom karamellás íz.)

pár éve már volt egy fám, ami termőre fordult, de azt kirágta valami :(

van most 5 db, de az egyik nem nő, 30 cm.

3 termő kor közelében, 1 (zengővárkonyi) 2-3 év múlva terem.

https://dmkert.hu/product/zengovarkonyi_hazi_berkenye

diospyros Creative Commons License 2023.08.28 0 0 725

...pl. nem fajtaazonos vagy nem jó minőség drágán.

 

Előzmény: Balage-81 (724)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!