Keresés

Részletes keresés

3x megszólaló kakas Creative Commons License 2016.02.02 0 0 334

"mi ennek a topiknak a konkluzioja ?"

A közös eszmecsere.

A Biblia az a gyümölcs, amit nevezhetünk a jó és a rossz tudásának fájáról származó gyümölcsnek.

Mindenki beleharap és ízlelgeti.

A kérdés az, hogy ki adta nekünk ezt a gyümölcsöt, a Sátán, vagy az Isten?

Mindenesetre érdekes az íze.

Előzmény: isabellee (333)
isabellee Creative Commons License 2016.02.02 0 0 333

Akkor most mi ennek a topiknak a konkluzioja ?

isabellee Creative Commons License 2016.02.02 0 0 332

Ráadásul szemben állt volna az első paranccsal: Szaporodjatok… Pedig Ő sokra tartotta a személyes példamutatást:

Szerinted Jezus nem is volt zsido. Ezert nem is voltak ra ervenyesek a zsido torvenyek (marmint szerinted). Akkor most mirol beszelsz ?

Mi ertelme ennek az egesznek, amit csinalsz, ha szerinted Isten sem letezik?

Előzmény: kitadimanta (329)
isabellee Creative Commons License 2016.02.02 0 0 331

Tanulságos történetekkel tele van a világirodalom, ezekért nem kell Bibliához fordulni.

Hat akkor ne fordulj! Ezt irom mar miota.

Előzmény: kitadimanta (327)
kitadimanta Creative Commons License 2016.02.02 0 0 330

Isabellee nevében is köszönöm.

Előzmény: 3x megszólaló kakas (318)
kitadimanta Creative Commons License 2016.02.02 0 0 329

„Kinek mondta Isten, hogy "szaporodjatok!" ? Adamnak es Evanak.”

Miután más nem volt, így ez a két személy jöhet szóba. De miután ők az Embert képviselték, így nemcsak rájuk vonatkozott, hanem utódaikra is. Különben elég nehezen sokasodtak volna…

„Szerinted ma is kotelezo ez a felszolitas, mindenkinek ?”

Folytasd a korábbi gondolatod: „Ha ok ezt nem teszik, akkor kihal az emberiseg.” Nos, ha ma nem tesszük, akkor ma hal ki az emberiség.

Ez egy általános parancs minden időre érvényes, és mondhatjuk, hogy mindenkire, mert nincsenek kivételek feltüntetve. Miért is lenne?

„Jezus mondta, hogy van aki a hazassagrol le tud mondani erte.”

Ebben az esetben igen rossz példával járt volna elől, hisz’ neki ott volt a felesége. Ráadásul szemben állt volna az első paranccsal: Szaporodjatok… Pedig Ő sokra tartotta a személyes példamutatást:

Mt5:19 „…valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.”

„Szerinted azt akarja Isten, hogy a gyerekek ne egy stabil parkapcsolatban (hazassag) szulessenek ?”

A házasság intézményesített párkapcsolat, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Kultúránként és időszakonként változik a párkapcsolatok legális formája. A stabil kapcsolathoz nem kell feltétlenül házasság. Igaz, hogy Jézus a házasság mellett voksolt, épp ezért nem illik a képbe, hacsak meg nem hazudtolja önmagát…Tehát az előbbi (fentebbi) kijelentés többszörösen is hamis, nem Tőle származó.

„Ezert mondtam, hogy a Bibliat igy kell ertelmezni. Nem ugy, ahogy te - meglatsz egy mondatot, es azt allitod, hogy ugy kell tenni.”

Most Te hoztál egy mondatot és arról is bebizonyosodott, hogy hamisítvány. (…”van aki a hazassagrol le tud mondani erte.”)  Pedig eszemben sem volt e célból elemezgetni. Azonnal észrevehető, hogy a kijelentés nem egyeztethető össze sem Isten parancsával, sem Jézus példájával, sem Jézus házasság-pártiságával.

(Persze előbb még a verset is meg kéne nevezned, mert szerintem ilyen kijelentése nincs Jézusnak. Bár az igaz, hogy ennél van sokkal rosszabb.)

Előzmény: isabellee (311)
kitadimanta Creative Commons License 2016.02.02 0 0 328

„Eddig azt hittem, hogy szerinted a nok jok, a problema a gonosz zsido/kereszteny maszkulin tarsadalommal van”

Ez most sem változott. Nem olvastad végig még azt a fél sort sem…

Előzmény: isabellee (310)
kitadimanta Creative Commons License 2016.02.02 0 0 327

„Azert is irtam ezt le, mert ki nem allhatod Palt, es sok rosszat tulajdonitasz neki”

Egy kitalált személyt nem lehet ki nem állni. Azt is írtam nemegyszer, hogy Pál leveleiben rengeteg Jézusra vonatkozó dolgot tudhatunk meg, ami sehol máshol nem szerepel. Pl . hogy Melkisédek rendbeli főpap volt.

„Igy viszont, ha az egeszben nem hisztek, tiszta folosleges a Bibliaval ervelnetek.”

Az egészben tényleg csak hinni lehet mert annyira nyilvánvaló, hogy két merőben különböző tanítás, szemlélet, ideológia fogalmazódik meg benne. Két lovat meg egyszerre nem lehet megülni, hiába próbálja a teológia (és az exegéták hada) kínkeservesen összemosni a dolgokat, az olvasó figyelmét nem kerülhetik el  ezek a ködösítések, mert a Bibliában világosan le vannak írva a kétféle ideológia lényege.

Itt pl. a kétféle tanításra utal:  Mt18:28. „Te vagy annak [Jézusnak] a tanítványa; mi pedig a Mózes tanítványai vagyunk.”

„Mar tobbszor leirtam: az Oszovetseg resze az Udvosseg tortenetnek. Ebbol ertjuk meg Jezus eljovetelet es kuldeteset.”

Ez a hitbéli értelmezés. Viszont a két szövetség között a történelmi háttéren kívül semmilyen kapcsolat nincs. Nem is lehet, hiszen az Üjszöv (Jézus) fő vezérgondolata az Ószöv tagadása.

„Es rengeteg tanulsagos tortenet van benne.”

Tanulságos történetekkel tele van a világirodalom, ezekért nem kell Bibliához fordulni.

„Pl. David kiralya, eki egy egyszeru pasztorbol lett kiraly (ismeros: utolsobol elso..).”

A magyar népmesék jó része is hasonló történetet dolgoz föl: Szegény legény legkisebb fia…

„Igen, mar egyre jobban kezdem erteni. Az Oszovetseg nem jo, Pal nem jo. Az evangeliumokban sok beszuras van, ezeket ki kell dobni. Es vegulis Jezus sem a szeretetrol beszelt, hanem tiszteletrol. A vegen ott tartunk, hogy semmi sem marad a Bibliabol - gondolom ez a cel.”

A cél az a tanítás, amit Jézus képviselt. Igaz, az nem töltene meg többet néhány oldalnál. No, nem azért, mert nem lehetne többet írni róla, hanem mert ennyi van a Bibliában belőle.

Előzmény: isabellee (309)
Kód 001 Creative Commons License 2016.02.02 -2 0 326

:))

Előzmény: 3x megszólaló kakas (324)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2016.02.02 0 0 325

" Minel magasabb mercet allit fel valaki, annal kevesbe gondolja, hogy jo "

Ez egy bibliai mondás, de nem célszerű alkalmazni, mert marhaság.

Pontosabban így lehet a jót is rossznak beállítani.

Ha így gondolkodunk , akkor ha megnyerek egy versenyt, én vagyok a leggyengébb a versenyzők között.

Előzmény: isabellee (323)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2016.02.02 0 0 324

"A Bibliat tudni kell ertelmezni."

Ezt javaslom Neked is.

Előzmény: isabellee (322)
isabellee Creative Commons License 2016.02.02 0 0 323

Hogy ki mit gondol magarol, az attol fugg, hogy milyen mercet allit fel. Minel magasabb mercet allit fel valaki, annal kevesbe gondolja, hogy jo - mert nyilvan egy magasabb mercet nehezebb elerni. De ez igy van mindennel, nemcsak erkolcsi dolgokkal. Ha akkor gondolom, hogy jo tanulo vagyok, ha minden testem 100%-os lesz, akkor van esely, hogy sokszor nem gondolom magam jonak. Ha az a merce, hogy csak atmenjek egy kettessel, akkor nyilvan azt gondolom, hogy jo tanulo vagyok.

Előzmény: 3x megszólaló kakas (320)
isabellee Creative Commons License 2016.02.02 0 0 322

Kinek mondta Jézus, hogy kövessetek? 

A  tanítványainak.

Tehát akkor nem nekünk.

A szoszerinti fizikai kovetest valoban csak a tanitvanyoknak mondta. Aztan van egy szelesebb ertelemben vett "kovetes": papok, szerzetesek, akik ugyanugy otthagyjak a csaladjukat, mint a tanitvanyok, es egesz eletukkel Jezusert elnek. Ez a meghivas sem szol mindenkinek. Es van a legtagabb ertelemben vett kovetes - hogy kovessuk Krisztus tanitasat. Erre mindenki hivatott. De ezt sokszor mondta, nemcsak amikor a tanitvagyokat hivta. "Jojjetek hozzam mindnyajan, akik megfaradtatok...." "En vagyok az Ut, Igazsag, es az Elet", "Aki hallgatja tanitasomat, es tettekre is valtja, az hasonlit arra az emberre, aki a hazat a sziklara epitette", stb.

A Bibliat tudni kell ertelmezni. De ez minden irodalmi muvel igy van. Ahogy ti olvassatok a Bibliat, ezen az alapon, pl. Kafka: Metamorfozis cimu regenyerol is azt gondolhatjatok, hogy a foszereplo valoban atvaltozott bogarra.

Előzmény: 3x megszólaló kakas (319)
Kód 001 Creative Commons License 2016.02.02 -2 0 321

Egyetértünk.

Előzmény: rhénai (317)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2016.02.02 0 0 320

"En nem gondolom magam jonak."

Miért nem? Mert az egyház ezt sulykolja a fejekbe?

Gondold magad jónak. és a világot is.

És ekkor több jó fog történni veled, és a világban is.

A jó és a rossz tudása, nem egyszerűen csak tudás, hanem hatás is.

Előzmény: isabellee (313)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2016.02.02 0 0 319

"Kinek mondta Isten, hogy "szaporodjatok!" ? Adamnak es Evanak. Ha ok ezt nem teszik, akkor kihal az emberiseg."

Nagyon hamis állítás.

Kinek mondta Jézus, hogy kövessetek? 

A  tanítványainak.

Tehát akkor nem nekünk.

Előzmény: isabellee (311)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2016.02.02 0 0 318

"Ez jó, de azért nem volt fer..."

Visszavontam.

Hülye állítás volt.

Előzmény: kitadimanta (306)
rhénai Creative Commons License 2016.02.02 0 0 317

Minden ember azonos LÉNYEGÜ.

Előzmény: Kód 001 (316)
Kód 001 Creative Commons License 2016.02.02 -2 0 316

"Te beszeltel a keresztenyekrol hogy rosszak, mert rossz dolgokban hisznek."

Így születik a vallás. Az egyik kitalál valamit - teker egy kicsit rajta - majd továbbadja a hazugságot.

Idézd légyszíves, hol írtam azt, hogy a "keresztények rosszak, mert rossz dolgokban hisznek."

Előzmény: isabellee (315)
isabellee Creative Commons License 2016.02.02 0 0 315

Te beszeltel a keresztenyekrol hogy rosszak, mert rossz dolgokban hisznek. Es hogy milyen sok rosszat tesznek. A dzsihadistakhoz hasonlitod oket.

Akkor - most rosszak vagy jok ? Te skatulyazol.

Előzmény: Kód 001 (314)
Kód 001 Creative Commons License 2016.02.02 -2 0 314

Te mindenáron be akarod skatulyázni a világot?

Egy megvezetett, ámde derék hívő miért ne lehetne jó ember?

A keresztények nagy többsége - akárcsak más vallás követői, mint pl. a kommunisták - alapjaiban jóindulatú, és derék emberek.

Nem jobbak és nem is rosszabbak az adventisták a Jehováknál, vagy Hgyseknél. 

"En nem gondolom magam jonak. "

Akkor saját mértzéd szerint te rossz ember vagy?

Előzmény: isabellee (313)
isabellee Creative Commons License 2016.02.02 0 0 313

De te azt hiszed, hogy a keresztenyek rosszak, nem?

OK, hogy azt mondod, hogy nem rosszak, csak az elveik teszik azza. De ez vegulis ugyanaz.

Akkor - szerinted a keresztenyek rosszak vagy jok ?

A világon szinte minden ember önmagát - kivéve néhány deviáns fura alakot - jónak gondolja.

Szerintem nem. En nem gondolom magam jonak. Jezus tanitasai jobba tesznek, de nem annyira jonak mint amennyire szeretnem.

Előzmény: Kód 001 (312)
Kód 001 Creative Commons License 2016.02.02 -2 0 312

A jó és a rossz emberi meghatározás szerinti - ámde relatív fogalmak.

Isten nem afféle uralkodó, a felhők tetején ül, és onnan ítél emberi mértékkel.

Foresst Gump igazsága:

A dzsungelben a tigris megeszi a majmot. Ez a tigrisnek jó, a majomnak rossz - a dzsungelben mégis minden rendben van.

A világon szinte minden ember önmagát - kivéve néhány deviáns fura alakot - jónak gondolja.

Al Capone éppúgy ezt hitte magáról, mint Hitler.

S mint a keresztények, természetesen. Ez utóbbiak azt hiszik, ha megeszik a Biblia meséit, még jobbá is válnak.

Ez persze nem igaz, csupán használhatóvá. 

Az "izmusok" szeretik a - ők így nevezik - "hasznos idiótákat".

Találó elnevezés, főleg, ha fénylő szemű Jehovák kopogtatnak, Őrtoronyt lobogtatva.....

Nem rossz emberek ők sem, de hasznosak a vallás számára.

Valláskárosultak.

Előzmény: isabellee (290)
isabellee Creative Commons License 2016.02.01 0 0 311

Kinek mondta Isten, hogy "szaporodjatok!" ? Adamnak es Evanak. Ha ok ezt nem teszik, akkor kihal az emberiseg. Mar megint nem latod, hogy OTT es AKKOR mondott Isten valamit az 1. emberparnak.

Szerinted ma is kotelezo ez a felszolitas, mindenkinek ?

Jezus mondta, hogy van aki a hazassagrol le tud mondani erte. Pal is hasonlot mondott (bar tudom hogy amit Pal mond, neked semmit sem szamit). Abban az idoben a hazassag kezdete az 1. szexualis kapcsolat volt. Tehat olyan nincs, hogy valaki el szexualis eletet, de nem kotelezi el magat. Es ott van a "Ne paraznalkodj" parancs a 10 parancsolatok kozott. Ez azt jelenti, hogy ne elj szexualis eletet csak a szexert - azzal elj szexualis eletet, aki mellett elkotelezed magad (hazassag). Szerinted azt akarja Isten, hogy a gyerekek ne egy stabil parkapcsolatban (hazassag) szulessenek ?

Ezert mondtam, hogy a Bibliat igy kell ertelmezni. Nem ugy, ahogy te - meglatsz egy mondatot, es azt allitod, hogy ugy kell tenni.

Előzmény: kitadimanta (307)
isabellee Creative Commons License 2016.02.01 0 0 310

Eddig azt hittem, hogy szerinted a nok jok, a problema a gonosz zsido/kereszteny maszkulin tarsadalommal van.

Előzmény: kitadimanta (306)
isabellee Creative Commons License 2016.02.01 0 0 309

Ezt ideig-óráig el lehet hinni, de egy gyászjelentés visszahoz minket az álomvilágból ide a Földre.

Ezt tanitja a keresztenyseg (marmint azt, hogy a lelkunk orokke el). De nem kotelezo hinni benne. Csak megmagyaraztam, hogy mi minden van Pal szeretet himnuszaban, a keresztenyseg szemszogebol nezve. Persze, aki nem hisz a keresztenysegben, az semmiben sem hisz, ami a Bibliaban le van irva.

Azert is irtam ezt le, mert ki nem allhatod Palt, es sok rosszat tulajdonitasz neki, es a tegnapi misen epp a szeretet himnusza volt az egyik olvasmany. Es azt is leirtam, hogy mit predikalt a pap (reszben), hogy lasd: mennyire nem masokkal foglalkoznak, hanem azzal, hogy hogyan tudnank teljesebb emberibb eletet elni - pl. a szeretettel.

Igy viszont, ha az egeszben nem hisztek, tiszta folosleges a Bibliaval ervelnetek. Azt kell mondanotok, hogy az egesz egy nagy hulyeseg, es ki kell dobni. En meg a Koranban es a Bhagavad Gitaban nem hiszek. Nincsen ezzel semmi baj.

Akkor mit keres az Isten (pláne Jézus) igéi között, mint  - értelemszerűen - követendő Szentírás?

Mar tobbszor leirtam: az Oszovetseg resze az Udvosseg tortenetnek. Ebbol ertjuk meg Jezus eljovetelet es kuldeteset. Es rengeteg tanulsagos tortenet van benne. Pl David kiralye, eki egy egyszeru pasztorbol lett kiraly (ismeros: utolsobol elso..).

Ami azt illeti többet tanultam Solohovtól (Emberi sors) Albert Schweitzertől (élete)...

Mar szamtalanszor leirtam: ha te semmi jot nem latsz a Bibliaban, semmi sem inspiral belole, csak a rosszat latod, akkor egesz egyszeruen nem kell olvasnod.

Ott és akkor a bibliai jézusi szeretetről beszéltem, ami sokkal inkább tisztelet lehetett, de akkor erre nem tértem ki, mert nem volt fontos.

Igen, mar egyre jobban kezdem erteni. Az Oszovetseg nem jo, Pal nem jo. Az evangeliumokban sok beszuras van, ezeket ki kell dobni. Es vegulis Jezus sem a szeretetrol beszelt, hanem tiszteletrol. A vegen ott tartunk, hogy semmi sem marad a Bibliabol - gondolom ez a cel. De hat akkor nem lenne egyszerubb kijelenteni, hogy az egeszet dobjuk ki, es olvassuk inkabb a Vedak konyvet?

Előzmény: kitadimanta (304)
kitadimanta Creative Commons License 2016.02.01 0 0 308

"Ebből látszik, hogy Isten férfi."

Nem Isten, hanem Jahve...

Előzmény: 3x megszólaló kakas (303)
kitadimanta Creative Commons License 2016.02.01 0 0 307

"Es szerinted ez mindenkire vonatkozik? Pl. arra is, akinek nem lehet gyereke? Vagy arra, aki valamilyen okbol lemond a tars kapcsolatrol ?"

Van kivétel felsorolva?  Nincs. Pont.

Mi az, hogy lemond? Ellenszegül Isten parancsának?

Egyébként nem kötelező a társas kapcsolat, csak a szaporodás.

"A 10 parancsolat kobe volt vesve - azert, mert ezeket kotelezo megtartani."

Nem nekem adta, hanem a zsidóknak, Nekem semmi közöm sem Jahvéhoz, sem Mózeshez.

Ha valakihez közöm lehet, az Jézus, de ő  megtagadta Jahvét, a körülmetélést, Mózes törvényét...

Előzmény: isabellee (302)
kitadimanta Creative Commons License 2016.02.01 0 0 306

"De ha tudta volna, hogy milyenek lesznek a nők, lehet, hogy máshogyan gondolta volna."

Ez jó, de azért nem volt fer...

Előzmény: 3x megszólaló kakas (301)
kitadimanta Creative Commons License 2016.02.01 0 0 305

"Ennek az egesz migracios politikanak a hattereben pedig nem a keresztenyek vannak."

Bizony nem...

Előzmény: isabellee (299)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!