A mogyoró és a mandula a legolcsóbban termeszthető növények közé tartozik, melyeknek termése értékes tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz, jóízű és sokféleképpen felhasználható.
Van pár mogyoró bokrom itthon, most fordulna termőre, már szép nagyok (talán túl nagyok is, tippre vagy 4-5 méter magasak), már van is a bokor alatt bőven lehullva termés, de a tesztképpen megtört szemek 100%-a rossz... Majdnem üres a belseje, csak valami szürkés elszáradt maradvány van benne termés helyett. Fúrás nyom nincs.
Annyit vettem még észre, hogy külső puha héja (kupacs) nagyon hozzá van nőve a mogyoró makkhoz, ez normás esetben mire megérik nem is kéne, hogy fogja, de ez nagyon erősen ragaszkodik.
Ahogy olvasgatom a tipikus betegségeit, egyikét sem tudom ráhúzni a jelenségre.
Nap ugyan süti, de nem non-stop, elég közel van a szomszéd melléképületének falához. Ráadásul pár éve leszakadt a csatornája, így a fél tetőről az összes csapadék oda csurog a mogyoró tövétől kb egy méterre, nagyon szárazságnak kell lenni, hogy ott száraz legyen a talaj (gilisztát is rendszeresen ások ott, ha lusta voltam horgászathoz csontit venni). Így ezidáig öntözés fel sem merült bennem. Új sarjat is annyit hoz, hogy nem győzöm pusztítani (de ezt a kutakodás közben kiderítettem, hogy valószínűleg túl mélyre sikerült ültetnem a sarjat, mikor hoztam, emiatt van).
Van ötletetek, mivel lehetne jövőre segíteni neki?
Tudnátok tanácsot adni, milyen mandulafajtát válasszak?
Zemplén, vulkanikus déli hegyoldal. Nyáron sivatag, iszonyú meleg és napsütés, víz kevés. Talaj kb. 30 cm vörös, riolit-andezit tufa vulkanikus, alatta csont szikla.
Ettől függetlenül a szomszéd kertben emberemlékezet óta szépen terem pár mandulafa, mindenféle gondozás és metszés nélkül. Senki nem tudja miféle-fajta lehet...
Szóval gondoltam én is ültetnék pár fát, szeretem a mandulát. De vajon melyik fajta bírja az ilyen mostoha körülményeket? Önbeporzás is jól jönne.
Frissítés. A 4 mandulából 1 marad csak meg a jelenlegi állás szerint. 2-nek már májusban elbarnultak az ágai. 1 még zöld, de kicsit elkezdett rügyezni, majd leszáradtak a rügyek. 1-en vannak csak pici levelek. Lehet, nem jó nekik a talaj? Kicsit meszesebb kellene? Ha találok konténerest, azt ültethetem ilyenkor, vagy már várjam meg az őszt? 1-et mindenképp pótolnom kell, hogy a porzás működjön. A másik kettő helyett még gondolkodok, hogy mi legyen. Vagy kajszi, vagy káki lesz.
Ugyanígy voltam én is, 2018-ban, márciusban ültettem a mandulákat, és csak májusban kezdtek hajtani. Következő években, ahogy most áprilisban is, már elvirágoztak, levelesek.
Arra a másik telkedre ültess porzónak egy Tuono-t, ennek hosszú a virágzási ideje, bepororozza azt a "szerencsétlen" fát is, és önporzó, vagyis így lesz 2 termő fád.
Hm... kérdezhettem volna előbb a fajtákkal kapcsolatban. Már mindegy. A legvédettebb gyümölcsösömbe ültettem. Itt még a kajszi se fagyott el. Remélem felélednek, ha egyszer kitavaszodik rendesen.
Urak, ültettem tavasszal 4 mandulafát. Tétényi bőtermőt, és rekordot. Nem nagyon akaródzik nekik elindulni. Ezek ennyire későn indulnak, vagy valami bajuk lehet. 4-ből kettőn látom, hogy kicsit megduzzadtak a rügyek, a másik kettő nem nagyon moccan. Ágat visszavágva zöld a belseje. Vizet kaptak rendesen ültetéskor, és azóta is. Talajt is rendesen elkészítettem.
Van egy másik mandulafám, ami már idősebb, egy másik telken, de az már lassan le is virágzik, és kb. 2 cm-es levelei vannak. (mondjuk annak a szerencsétlennek meg nincs a közelben porzója.
Sziasztok szakértők! Nőtt a kertemben egy mogyoróbokor, amit a madarak ültettek. Olyan 1,3 méter maximum. Eddig csak egy fa formájú bokor volt, egy törzzsel és onnan nyíló ágakkal. tavaly viszont a tövétől nyílegyenes hajtásokat nevelt, mint a mogyoróbokrok általában. Így nagyon csúnyán néznek ki. Az a kérdés, melyik részen lesz hamarabb termés? Az ágas-bogason, vagy a vesszőkön? Melyiket hagyjam meg?
Más lesz helyette, nem erőltetem egyelőre ezt a mandula témát. Ami kínlódást olvasni róla itt fórumon, nem sok jóval kecsegtet (tisztelet a kivételnek).
Inkább lesz helyette egy őszibarack, azzal azért csak-csak több sikerélményem lesz.
Őszintén, szerintetek van értelme háztáji kertbe ültetni mandulát? Ahol nyírott gyep van körülötte? (De legalább déli fekvésű a kert és szépen éri a nap) Nem lesz folyamatosan moníliás? Van egy szilvafám, egy nektarinom és egy kajszim. Ezek mellé szeretném ültetni, mert még maradt 1 hely 1 gyümölcsfának a hátsó kertben.
Egyszer lebeszélem magam róla. Aztán meg úgy vagyok vele, hogy ha nem terem, akkor is egy szép fa lesz a hátsó kertben. De ha folyamatosan moníliás lesz, akkor még ez sem biztosan mondható el róla. :( Nyilván permetezném tavasszal 2x monília ellen, ahogy a többi fát is, de hát az sem valószínű, hogy elég lesz. Plusz akkor ott van még, hogy a késői fagyok 10-ből 6-7x biztos elviszik majd a termést...
A monilia fertőzés ami a termést károsítja a virágon vagy nyílt sebfelületen jut be. Leginkább virágon. Lehet ellen védekezni, de mivel gomba, aligha létezik rezisztens fajta, legfeljebb ellenállóbb. Fontos a múmiák összeszedése, mert leginkább ott telel át, a másik hogy a szél viszi a spórát, az ellen nem tudsz mit tenni.
Nehéz eldönteni az öntermékeny fajtákból melyiket vegye az ember... Supernovát Robijnt többen is írtátok, hogy nem ért be, vagy elfagyott, nem fejlődtek ki normálisan a mandulák, lepotyogtak még mielőtt beérett volna, stb. Olyan kommentet talán egyet (ha) olvastam, hogy szépen, bőven termett. :( Tuono később virágzik, de webáruházakban mindenhol feltüntetik, hogy hajlamos a moníliára. Nyilván gondolom a Supernova és a Robijn is hajlamosabb a moníliára, mint a magyar fajták, de ha már így külön feltüntetik a Tuononál, akkor valószínű hajlamosabb, mint a másik két említett fajta?! Szóval fene tudja melyik a jó döntés. Tuono lenne most szimpatikusabb, mert az elég nagy előnye, hogy későn virágzik. Az az érzésem, hogy ha az ember nem permetezi őket egy évben minimum 3-4x (tavaszi-őszi lemosó, monília, stb ellen), akkor felesleges is álmodni róla, hogy lesz rajta termés és be is érik. Mondjuk sajnos manapság ez a legtöbb gyümölcsre igaz... Magyar fajtán is gondolkodtam, de azt most egyelőre azért nem akarok, mert 1 fának van hely az udvar azon részén, ahová ültetve lenne.
A Tuono így a tavalyi fagyok utáni tapasztalatból kiindulva nekem is szimpatikus lett, mondjuk a tavalyi évben nem túl sokat növekedett, de virágrügy most is sok van rajta. Ízre kifogástalan.