Keresés

Részletes keresés

panthera negra Creative Commons License 2015.07.24 0 0 1727

Következőleg a fekete párduc is szerencsét hoz. (Főleg ha fegyver nélkül találkozol vele: életed minden baját megoldja egy párduc, de oroszlán is jó erre a célra).

Előzmény: panthera negra (1726)
panthera negra Creative Commons License 2015.07.24 0 0 1726

A fekete cica is (Amerikában).

Előzmény: vsa (1725)
vsa Creative Commons License 2015.07.23 0 0 1725

Cicás képek nagyon jók!!

Ráadásul a háromszínű cica szerencsét hoz!:-)

Előzmény: panthera negra (1724)
panthera negra Creative Commons License 2015.07.23 0 0 1724

Igen vsa,

(Legalább te nem tűntél el és ennek örülünk). Nem tom Tom mi a xart csinál abban az eltemetett topikban.... 

Na szval, igen Isztambul a kutyák és macskák városa. A képet láthattad párszor, mert 2011-es és talán többször is beraktam és örülök hogy emléxel. 

Egy kis anzix az isztambuli kutyákról és macskákról (anno 2011). Neked és mindenkinek. 

.

Előzmény: vsa (1721)
vsa Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1723

Luzern-ben!

Bocs a hibáért!:-(

Előzmény: vsa (1722)
vsa Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1722

Többször jártam Luzern-be tényleg csodás városka!

Előzmény: panthera negra (1696)
vsa Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1721

Nekem a nyolcas kép tetszik a legjobban!!
Már többször láttam!:-D

Előzmény: panthera negra (1715)
Spoli senior Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1720

Azt a palotát nem láttam még Jr. I. képei között sem, vagy csak nem emlékszem. (Jr. I. momentán Portugália déli tenger - Óceán - partján csavarog, remélem lesz jó pár képem Portugáliáról is).

Előzmény: Spoli senior (1719)
Spoli senior Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1719

Valóban, a város történetét többé-kevésbé ismerem. Az vezetett félre kicsit, hogy arra koncentráltam, hogy az oszmán-török hatalom idején - illetve hát azóta - a keresztény alkotásokat átfestették, eltüntették. De valószínű, hogy ezt csak az ő szakrális helyeiken tették. Konstantinápolyt azt tudom, szerintem a 16 sz. közepén mifelénk egyaránt használták a Konstantinápolyt, és a Sztambul elnevezést egyaránt. (Hogy miként lett Isztambul, az nem tudom.. A Sztambult még gyerekkoromban is több helyen olvastam.).)

Előzmény: panthera negra (1718)
panthera negra Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1718

A 3. és 4. kép a Topkapi palota két pavilonját ábrázolja. Ezt a szultánok Isztambul-Konstantinopolis-Byzantium elfoglalása után kezdték építeni 1453-tól.

A Dohlbamahce palota elkészültéig ez az épületek és pavilonok sokaságából álló fellegvár, ami önálló városrész is volt a szultáni lakhely és székhely itt székelt a szultáni udvar. 

Előzmény: Spoli senior (1716)
panthera negra Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1717

"én stílusában igazából nem tudom az "iszlám"-ban elheklyezni, "

Akkor az a bizonyos 7. kép.

Azért Spoli, mert nem iszlám. Isztambulról azt kell tudni, hogy három réteg egymásra rakódása.

1. Alapítástól Kr. e. 657-től .Kr. u. 395-ig ógörög és római kor

2. 395-től 1453-ig bizánci Birodalom

3. és csak a néhány utolsó évszázad az iszlám.

Ez Konstantin császár oszlopa, aminek tetején a császár szobra áll. Konstantint szokás Isztambul alapítójának is tekinteni, mert ő tette át ide a Római Birodalom fővárosát és magáról elnevezte Konstantinápoly (Constanineapolis "Konstantin Új Városa) néven 330 május 11-én.

De ez nem igaz, mert előtte is állt egy igen jelentős város mielőtt Konstantin ide tette volna a székhelyét és Isztambul valódi alapítása ilyen módon Krisztus 657-ben történt ógörög telepesek által ők Byzantium-nak nevezték Isztambult. 

Innen ered aztán a későbbi hatalmas Bizánci Birodalom elnevezés ami Róma továbbélését jelentette egész 1453-ig. 

Konstantin császár oszlopára visszatérve a földrengések döntötték le és s zultánok állították helyre megvasalva. 

Előzmény: Spoli senior (1716)
Spoli senior Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1716

Szia Hungarosiculo!

Hát mondjuk engem érdekelne a 3-7 ig képek, és az utolsó kép is. A 7-ik képet én stílusában igazából nem tudom az "iszlám"-ban elheklyezni, meglehet, nem is odavaló, vagy én tudok keveset. Valójában a 6.ikat sem, bár az egészmás, mint a 7-ik. Az épületeket nem tudom mik - amiker írtam - és az utolsó képről - nyilván az én hibám - nem sikerült kitalálnom micsoda. Szóval köcce, ha leírod!

Előzmény: panthera negra (1715)
panthera negra Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1715

Most csak össze vissza... Isztambuli pillanatok még 2011-ből saját képek... ha érdekel valami majd elmagyarázom....

.

panthera negra Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1714

Jól látod Spoli, a vár ( vagy kastély) nem nagy, két szintes. Belül dísztelen (egy teremben maradtak fenn a stukkók).

Többnyire zárva, kivéve amikor egy egy időszaki kiállítás foto, makett vagy képzőművészeti kedvéért megnyitják a nagyközönség előtt, hogy ne csak Milazzoban és Messinában legyen valami, hanem itt is. A vár meg jó  arra is, hogy közösséget kovácsoljon össze, akár csak egy sörfesztivál erejéig is róka ide vagy oda. 

Előzmény: Spoli senior (1713)
Spoli senior Creative Commons License 2015.07.16 0 0 1713

Érdekes épületegyüttes, bár valójában valóban nem gigantikus, de egyszerűsége ellenére érdekes, és szimpatikus! Hanem hallod Hungarosiculo, a család meglehetősen hosszú időre vezethetivissza a családfáját, ha még ma is élnek a leszármazottak! Gratulálok nekik, és bizony, megérdemlik a sörfesztívált, bár a "kísérőjelenség" a tornyok tövében valójában azért gondolom számukra sem túlzottan kívánatos. Na de ez evvel jár! Azért bámulatos. Nekem az! Kortárs képzőművészetet mutatnak be... Itt még Budapesten is elvétve teszik... Legfeljebb a szállodák haljában, már akinek van pénze megfizetni. És hát nem nagyon tudom, hogy az mekkora művészet.. Khhhmmm....

Előzmény: panthera negra (1712)
panthera negra Creative Commons License 2015.07.14 0 0 1712

Egy hozzánk közel eső vár, kb. 15-km-re, Spadaforában. Eredetileg erődnek épült. (fotok saját).

Castello di Spadafora

Ott van mellettünk talán úgy 15 km-re nyugatra Milazzo és Messina között.

Spadafora család építette a tengerpart védelme céljából az 1500-as években.

Az alaprajza szimmetrikus a négyezetes erődöt 4 kis oldaltorony szegélyezi.

Építésze Camillio Camilliani Firnezei építész.

Inkább családi rezidenciául szolgált mintsem erődként.

A 18. és 19. században az épület elhagyatott volt néha riktán a Milazzo-Messina között vonulo katonák időnkénti szállásául szolgált.

A 19. század végén a Spadafora család leszármazottainak szolgált ismét családi rezidenciául.

Ma a család megnyitotta a nyilvánosság számára. Kertjében néha sörfesztiválokat szerveznek, jól be lehet rugni és a tornyok sarkába gyakorta hánynak. Belül kortárs képzőművészeti és grafikai kiállítások is vagynak időnként.

A kortárs képzőművészeti kiállítások a sörözéssel jól összekapcsolandó és az alkohol adja a kortárs művek elvont élvezetét.

Belül amúgy teljességgel dísztelen. A sörfesztiválok viszont nagyon jók. Házi sörök vagynak ottan szicíliai termelőktől és grappát is mérnek hozzá. 

.

panthera negra Creative Commons License 2015.07.14 0 0 1711

Látom, a járdára boruló sátortetők érdekes és szvsz. hasznos színfoltjai voltak az utcaképnek. Tűzó napban árnyékot adtak, esőben védelmet. 

Előzmény: Spoli senior (1709)
Spoli senior Creative Commons License 2015.07.11 0 0 1710

No, ezt köszönöm, nézem a képeket, de mellé kell tennem már a "történelem könyvet", meg egy Róma térképet is. A képek a szokottan kitűnő Hungarosiculo képek, köcce ám!

Előzmény: panthera negra (1707)
Spoli senior Creative Commons License 2015.07.11 0 0 1709

Akkor még a Nagycsarnok mellett a Duna parti oldalon, és szemben, a volt, és ma is Vámház téren, ami néhány évtizedig Dimitrov tér volt - egész egyszerűen piac volt, ma azt mondhatnánk őstermelői kis piac. Százával állták körül a Csarnokot, mivel a benti bérleti díjat nem tudták, vagy nem akarták megfizetni, vagy nem állandó standot akartak, és a külső részre a napi helypénzt ki tudták fizetni.  A Váci utca - a végén a ma is emléktáblát viselő második Nádor kávéházzal - csak később lett itt "nyüzsgő" utca, jóval később. A mai "Váci utca" jellege ennek a résznek csak atlán manapság van, az én gyerekkoromban, sőt, ifjú koromban is - elég forgalmas, autók, buszok járta rész volt, a 15-ös busz is innen kanyarodott ki. A belvárosi része - a Kígyó utcától - 1890-ben így nézett ki:

Előzmény: panthera negra (1706)
Spoli senior Creative Commons License 2015.07.11 0 0 1708

:-DD

Nem, nem Hungarosiculo, a fotós neve rajta van a képen, és a villamostípus elég régi, ma már nem jár ilyen tuja. Egyébként a 70-es 80-as években több neves külföldi fotós járt rendszeresen Budapestre a villamosokat, és a közlekedést fotózni. Nekem hirtelen Tom Boric és Ab van Donselaar neve jut eszembe, meg John Howardé. Ez a kép egy Donselaar kép, Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből. Rákospalotán az akkori Czabán Samu téren egy 55-ös villamos. 

Előzmény: panthera negra (1705)
panthera negra Creative Commons License 2015.07.11 0 0 1707

Róma...... korai kor, még a Köztársaság időszaka...

A képeken két épületet látsz. A timpanonos négyszögletes épület a Tempio di Portuno (Purtunus isten temploma). Épült Kr. e. 70 és 80 között, nagyjából a Spartacus féle felkelés idején.

.

A másik, rotunda alakú templom (körtemplom) pedig még ősibb templom, a Tempio de Ercole  Vincitore (A Győzedelmes Hercules temploma). Kr. e. 120 körül. Építését Lucius Mummius Achiaus praetornak tulajdonítják aki a  korinthosi csata győzője volt, 146-ban a Acháj liga erői felett való győzelmének emlékére emeltetett a templom, miáltal Róma uralma alá vette Görögországot. Ilyen módon ez egy világtörténelmi jelentőségű emlék is. 

Mindkettő a Foro Boarion található (Forum Boarium) a Tiberis mellett. Ott ál az a szép reneszansz kút is talán az 1500-as évekből, még nagyon fiatalka az ősi római templomok mellett...

foto saját.

.

panthera negra Creative Commons License 2015.07.11 0 0 1706

A Nagycsarnok mintha ma lenne...... az életkép előtte annál érdekesebb: határozottan nem a Váci utca végének nyüzsgő turista forgataga, hanem valami mást látok ami sokkal izgalmasabb, vajon mi és kik azok az emberek? 

Előzmény: Spoli senior (1702)
panthera negra Creative Commons License 2015.07.11 0 0 1705

Nyárban a tél. hangulatos, és hirtelen azt gondoltam saját foto...

Előzmény: Spoli senior (1704)
Spoli senior Creative Commons License 2015.07.10 0 0 1704

1980

Előzmény: Spoli senior (1703)
Spoli senior Creative Commons License 2015.06.28 0 0 1703

És még egy kép, 1900 körül, a Csarnok is, és a Sóház utcán járó villamos is megtalálható rajta, valamint a református templom is a háttérben.....

Előzmény: Spoli senior (1702)
Spoli senior Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1702

Ez pedig a Nagycsarnok, 1900-ban

Előzmény: panthera negra (1700)
Spoli senior Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1701

A Sóház utcai villamos... Az a villamos hajdanán - a múlt század egészen elején - az Eskü tér (ma Március 15-e tér) és a Boráros tér közötti villamosjárat volt, a BVVV nevű villamosüzemeltető járata, amely a BKVT társaság Lónyay utcán áthaladó, és a Közvágóhídig közlekedő járatának a versenytársa volt. Az útvonala az Eskü tér- Belgrád rakpart,- Sóház utca - Közraktár utca - Boráros tér volt. Ezek a vonalak kis eltéréssel 1897-98-ban indultak, és a Sóház utcai vonal a Közraktár utcában 1912 táján lett kétvágányos. Valójában ez a két vonal, és a Nagykörúton járó villamos tette a Boráros teret nagyforgalmú közlekedési csomóponttá. Ebben az időben - különösen a századfordulón - még több "vaspálya" társaság működtette a pesti és budai villamosvonalakat, de főképp Pesten volt jellemző a villamos pályák építése. Valamennyi viszonylat, ami 1-el kezdődik, annak idején Pesten járt, de ebben az időben, amikortól ez a kép származik, még nem volt egységes számozás, sőt, különböző színű tárcsák jelölték a villamos viszonylatokat. A Sóház utcai viszonylat azután az első nagy háború után megszűnt, de a Lónyay utcai viszonylat még 1950 után is járt, valamikor 1950 és 1960 között szűnt meg. 1925 körül a Nagycsarnok előtti terület így nézett ki a Ferencz József - ma Szabadság - hídról nézve, a háttérben látható az általad is lefotózott Kálvin - téri Református templom tornya.:

Előzmény: Spoli senior (1698)
panthera negra Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1700

Ezt várom és ne talán legyen!  Tom jól eltűnt.... vsa fórumtársunk szerencsére jelentkezett pár Luzerni képpel.... csodás helynek tűnik..... 

panthera negra Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1699

A nagycsarnok változatlan, az épületek is állnak, szerencsére ez a rész érintetlen maradt. A macskakő és a magányos villamos valami nosztalgikus charmot kölcsönöz az egész életképnek... 

Spoli senior Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1698

Ösmerősek ám! Főképp a Nagycsarnok, a Kálvin téri reformátustemplom...

A Nagycsarnokról van pár régi képem..Egy közülük: Akkor még a Sóház utcán is járt villamos.. Talán este többet róla, érdekes történet..

Előzmény: panthera negra (1697)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!