Mit használtok a 760d képei olvasására? Mert nem tudom megnyitni, van egy dng converter nevű progi amivel át tudom konvertálni a fájlokat, viszont észrevettem, hogy az eredeti 30-35mb-ból konvertálás után már csak 20-25mb lesz, ez a méretcsökkenés nem jár minőségromlással?
Közben megvilágosodtam valamelyest, de újabb kérdések születtek.
Kiderült, hogy most azért nem reklamált a gépem az utángyártott akksik miatt, mert menet közben leszereltem az utángyártott portrémarkolatot. De miután visszaraktam, így már megint nem tetszik neki az utángyártott akksi. Szóval a grip is befolyásolja a dolgot. Így még érdekesebb a dolog...
Panaszkodtam augusztusban, hogy a kamera milyen szemét módon kezeli az utángyártott akkukat. Képzeljétek el, a fényképezőgépem "beletörődött", hogy kap utángyártott akksit is és "leszokott" arról, hogy kérdezz-felelek játékot játsszon velem. Sőt! Már hajlandó mutatni az utángyártott akksik töltöttségi szintjét is. Ezt magyarázza meg nekem valaki!
Én sem akartam hinni a szememnek, eleinte hitetlenkedve kerestem, hogy mit számoltam rosszul... :-D
Tegyük hozzá, hogy a cuccom most alig három hónapos, szóval még új. Minden (váz, markolat, lencse, akkuk) gyári Canon, kivéve a Yongnuo YN-600EX RT II. rendszervakut és az abban lévő Eneloop akkukat. Belső vakut nem használok, így az nem eszi a váz akkuit, de mindig autófókusszal fotózom és gyakran nézegetem vissza a képeket, ennek ellenére minden várakozáson felüli képszámot tudok lőni akkucsere nélkül.
Idővel minden bizonnyal kevesebb expót fognak bírni, de a gyári 450-et várhatóan még akkor is többszörösen teljesíteni fogják.
Na, de most az releváns válasz szerinted, hogy 600, de 2db akksival? :))
Akkor azt rögtön felezzük meg, és mondjuk, hogy 300-nál még teljes töltöttséget mutat a gép. Ami - tegyük hozzá - inkább a gép tökéletlen iformációs rendszerét hivatott bizonyítani. Nem is értem igazán, hogy ha 15ezer forintos okostelefon is képes százalékosan (többé-kevésbé helyesen) megmutatni az akku állapotát, akkor egy 200ezres fényképezőgép miért nem? (természetesen marketing okokból, mit tennének akkor a milliós gépbe?)
Ugyanakkor az felvet egy kérdést - de erre én műszaki analfabétaként nem nagyon tudok válaszolni - hogy vajon két akku együtt több kép készítésére alkalmas mint külön 1-1 akku? Ez mondjuk kiderülhetne úgy, hogy ha két külön-külön lemerültnek ítélt akkut együtt beteszek a gépbe, akkor azzal sikerül-e életet leheni a gépbe?
Egyébiránt én egyesével szoktam használni az akkukat, éppen annak az elkerülésére, hogy azzal kelljen szembesülnöm, lemerült a gép és egyik akkum sem hadrafogható. Már ha nincs egy harmadik vagy negyedik pótakku. A dupla akkunak nálam akkor van/lehet jelentősége, ha netán kitartóan videózok valamit és tudom, hogy pontosan x percig/óráig kell üzemképesnek lennem, akkucsere nélkül.
Hát, nem tudom, egyszer majd veszem a fáradságot és számolom-ellenőrzöm a dolgot. De szerinted a gyári "kapacitás" majd harmada a valóságosnak? Ezt nehezen hiszem.
Be kell valljam, számomra teljességgel hihetetlen, hogy egy akkuval 1250 képet lehessen exponálni. Bár nem ellenőriztem ezt pontosan, de biztos, hogy az én gépem nem tud ennyit. A felét se. A canon tájékoztatójában 450 fotó szerepel, de tapasztalatom szerint ezek a számok is legfeljebb akkor tarthatóak, ha tényleg gyorsan elkattintgatja az ember fotókat é nincs visszanézés, nincs wifi, nincs belső vaku, stb. Szóval, nagyon hihetetlen amit írsz. Én meg - éppen azért mert óvatos vagyok, úgy fogalmaztam, hogy "250 RAW képnél többet lehet lőni vele..."
Ami pedig az eredeti és utángyártott kiegészítőket illeti: az utángyártottakkal olyan nagy tapasztalatom nincs, viszont elmondhatom, hogy a Canon gyártásminőségétől nem vagyok hanyattesve. Van három vázam, azokkal gond nem volt, de az L-es objektívjeimet már 3-szor kellett javíttatnom. A Canon vakum 3-szor adta meg magát, végül vettem egy Yongnuot, a két eredeti markolatból egy megadta magát idejekorán, szóval a statisztika nem olyan fényes mint gondolnánk...
Köszi! A gépek nyilván egyformák, a kérdés számomra inkább az lett volna, hogy melyik az a kártyatípus, aminél jobbat(drágábbat) nem érdemes venni, mert semmi előnnyel sem jár. A három kártyám, ami egyformán teljesített, mindhárom különböző osztályba tartozott class4 -6-10 (már ha egyáltalán van valóságtartalma ezeknek a jelzéseknek...
Tulajdonképpen arra lennék kíváncsi, hogy van-e értelme a Sandisk Ultra class10 80Mb/s kártyát venni, vagy elég a Sandisk Ultra class10 48Mb/s?
Vakuból csak Yongnuo van nekem, de lencséből, markolatból és akkuból csakis gyári Canon! Én 13 ezerért vettem a gyári akkuk darabját, a szintén gyári markolatban egy pár több mint 2500 expót bír, ami így is az ötszöröse az olcsó utángyártottnak. Arról nem is beszélve, hogy bekapcsoláskor nincs semmiféle kérdezz-felelek és a váz mindig korrektül jelzi a töltöttségi szintet. A tartósságról viszont csak néhány év múlva tudok nyilatkozni... :-)
Arra lennék kíváncsi, hogy a gépeddel és egy jobb memóriakártyával lehet-e nagyobb sebességet kicsiholni az alábbiaknál. (remélem nem játszottam el ezt már fél éve...)
Csináltam egy próbát a sorozatképek mentésének sebességéről. Annyit tettem, hogy sorozatlövésre állítottam a gépet és tisztán RAW formátumba (jpg nélkül) így csináltam egy sorozatot kb 1/120-as zársebességnél egy viszonylag részletgazdag valamiről. Helyzet a következő: 6db RAW-t képes a gép egymás után gyorsan leexponálni, utána gondolkodni kényszerül a gép, ha tovább is nyomnám az expo gombot, akkor az írás sebességének függvényében exponálgatna tovább de sorozatnak nem nevezhető sebességgel. Én a hat expo után felengedtem a gombot és vártam, hogy megjelenjen a kijelzőn az exponált kép. A gomb lenyomásától a kép megjelenéséig minimum 16,1mp telt el. Ha RAW+JPG-t fotóztam, akkor 21mp volt az eredmény. Ha pedig teljes felbontás mellett a gyengébb jpg-t választottam, akkor 15mp-ig hajlandó volt folyamatosan exponálni (kb. 58 kép készült) és utána történt a lassulás.
Feltételezem, hogy ez az eredmény a gép sebessége, mert a 4 különféle SDHC kártyámból három ugyanolyan eredményt hozott, egy volt csak lassúbb.
Egyformán teljesítettek:
Sandisk Ultra class10 80Mb/s 16GB (2016)
Panasonic class4 8Gb (2008)
Adata class6 4Gb (2007)
Gyengébben muzsikált (25,1mp):
(Aldis) Traveller "High speed" 8Gb (2010körül)
Ezek szerint nem érdemes a fentieknél drágább/gyorsabb kártyát venni, mert a képek beolvasását nem gyorsítja. Most tettem még egy olyan próbát, hogy M módban az objektívsapkában csináltam egy sorozatot és a 6 nagy fekete semmit 13,5mp alatt írta a kártyára, tehát valamivel gyorsabban.
Az én palettám nem ilyen specifikus, így a beleunás is kevésbé fenyeget. Az én "modelljeim" egyébként kamaszodnak és már nem szeretik ha fotózom őket :) Úgyhogy modellt kellene cserélnem :)
A 760D hülyeségeit továbbra sem szoktam meg, a ki-bekapcsológomb arra jó, hogy a tervezője anyukája forogjon az ágyában vagy a sírjában.
Még jó, hogy a gyári jó, látod, nálam az is megadta magát és rögtön kiderült, hogy bukta a dolog mert annyiba kerülne a javítás, amennyit nem ér meg az egész.
Ha az én utángyártott két akksimat egy gyárinak veszem, akkor is kiszámolható a jelentős árkülönbség, aztán majd meglátjuk hosszú távon mi a helyzet.
Ha már van itt élet, elmesélem, hogy hosszas dilemmázás után mégiscsak vettem kínai utángyártott akksikat. Konkrétan ezt, vagyis 2 akku+töltő 16dollár. Pontos adatokat nem tudok mondani, de az a tapasztalatom, hogy egy töltéssel 250db RAW képnél többet lehet lőni velük. És nekem ennyi elég is mert szinte kizárt, hogy így lemerülési problémáim legyenek.
A Canon viszont "kitesz" magáért szemétségből. Ha ezeket az akkukat teszem be a gépbe, akkor eljátssza a nagyon okos kütyüt és legalább 20mp-ig tartó kérdezz-felelek játékba kezd arra vonatkozóan, hogy tényleg akarom-e ezt az akkut használni és hogy nem vállal felelősséget a következményekért. mindezt azért, hogy fél percig véletlenül se tudjak fotózni. Szóval, ezt érdemes belekalkulálni az akkucserélésbe. Legyünk boldogok, akár minden ki-bekapcsolásnál is eljátszhatná ezt...
Vettem egy Meike portrémarkolatot is (36dollár), az egyetlen részlet, amire azt mondanám, hogy gyengébb mint a Canon, az a forgatható kis tárcsa "gomb". Egy kicsit "röcögősebben" forog mint a váz hasonló gombja, de úgy gondolom, hogy ezért nem fizetnék 20.000Ft-tal többet. Arról nem beszélve, hogy van már 2 korábbi eredeti Canon markolatom, amelyek közül a második már idejekorán megadta magát és csak irreális áron javították volna.
Sziasztok! Lehet hogy volt már, de melyik programmal lehet kiolvasni az expószámot? Mert az EOS Info nem ismeri fel a 760D-t, valami másik változata is csak a 750D-t, de expók számát annak sem tudja kiolvasni
Legalább értem, hogy miért kérnek annyi pénzt egy jó ha kétezer forintos akkumulátorért. Mert ennyi ért már egy autóba való indító akkut is adnának. Csak nehéz lenne cipelni a hegyekben... ☺
Így már remélem, tisztább a kérdésfelvetésem. Ami nem véletlenül nem az utángyártói fantázianévre vonatkozott, éppen annak az elkerülése érdekében, hogy eldönthetetlen vitát folytassunk arról, kinek melyik hangzik szimpatikusabban. Akinek viszont van konkrét tapasztalata, azt is tudni fogja melyikről beszél.
A fő kérdés egyébként az lenne, hogy létezik-e olyan utángyártott akku, ami a gyári töltővel tölthető? (a kérdés azért merült fel, mert állítólag bizonyos elektronika hiányában a töltő nem tölti az utángyártott akksit) És ezzel összefüggésben állítólag a fényképezőgép nem hajlandó tájékoztatást adni az utángyártott akksi töltöttségi állapotáról.
ennek pedig vannak hátrányai a használat során: + töltő megvétele, rizikózás azzal, hogy meddig bírja az akksi, mikor adja meg magát, mondjuk fájl írása közben (ami igazán videónál lehet végzetes)