Keresés

Részletes keresés

MageGuild Creative Commons License 2015.02.12 0 0 219

"A hitvilágom nem vet meg senkit."

- Ezt mondod, és nyilván gondolod is, de a vallásod ami mellett állsz, éppen az ellenkezőjét tanítja. Csak tessék egy kicsit a mantra homlokzata mögé látni... csak próbáld meg... 

Előzmény: jablonka4 (210)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.12 0 0 218

"Valóban nem. De nincs "tökéletes ember"."

- Mert isten elszúrta. Hát éppen erről beszéltem.

Előzmény: jablonka4 (209)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.12 0 0 217

"...sose igérte isten, hogy nem fogsz meghalni, nem fogsz szenvedni, nem fog igazságtalanság érni."

- Ez nem mentség Isten részére azért, hogy igazságtalan, szenvedéssel és halállal teli világot teremtett, mikor teremthetett volna olyan világot, ahol ezek nincsenek, és ahol egyszerűen csak jó lenni. Nagyon úgy tűnik, hogy nem is olyan isteni ez az isten.

"Szeretnéd ezt szugerálni miközben látványossan nem tudsz mit kezdeni azzal, (ahogy az elöző hozzászolásomban rámutattam) mennyire kibogozhatatlanul bele van szövödve jó és rossz harca a világunkba."

- De tudok mit kezdeni vele: Isten rossz világot teremtett, mert a rossz kibogozhatatlanul a része. Egyszerűen nem érted, hogy nem azért bírálom az állítólagosan létező istent, mert nem javítja ki ezt a világot, hanem mert nem tudott vagy nem akart eleve olyat teremteni, amiben nincs ilyen probléma?!

Előzmény: cenus (208)
jablonka4 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 216

Hát elég sokan vannak, akik szerint segített. Magam is úgy érzem soxor.

Másfelől az Isten jóságát vagy gonoszságát végérvényesen megítélni majd csak színről-színre, nem tükör által homályosan tudjuk.

Előzmény: püfffneki (214)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2015.02.12 0 0 215

"hisz végülis az ő képére vagyunk teremtve a hívők szerint."

A hívők ezt a részt teljesen félreértelmezik.

Az ember nem isten, nem képes úgy teremteni, mint Isten.

De Istenhez hasonlóan képes teremteni.

És itt a hasonlóan szón van a hangsúly, nem úgy, csak hasonlóan,

Tehát nem azt jelenti, hogy Isten is kinézetre (formára) hasonló az emberhez, hanem, hogy az ember is képes teremteni.

Az ember gondolata az, ami láthatatlan, amiből lesz a látható, az alkotás.

Ez a helyes értelmezés szerintem.

Zsid 11,3 "Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő."

Előzmény: püfffneki (214)
püfffneki Creative Commons License 2015.02.12 0 0 214

Hát akkor teszerinted a magasságos az gonosz. Mert bizony számos fájdalmon , szenvedésen nem enyhít hiába a buzgó imádság.

Sztem ő csak közönyös, mint az emberek tömege, hisz végülis az ő képére vagyunk teremtve a hívők szerint.

A gonosz az élvezi a fájdalmat amit a másikon lát, hogy kínozhat valakit.

Előzmény: jablonka4 (213)
jablonka4 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 213

A gonosz az aki élvezi a mások fájdalmát, szenvedését.

Nem csak. A szenvedés keletkezhet nemtörődömségből is.

Azaz ha valaki nem segít, csak elfordul, nem élvez semmit, mégis gonosz.

Előzmény: püfffneki (212)
püfffneki Creative Commons License 2015.02.12 0 0 212

Az hogy az ember és világ nem tökéletes, nem kellene gonosznak lennie.

A gonosz az aki élvezi a mások fájdalmát, szenvedését.

Ilyennek nem kéne lennie, ha van valóban felsőbb hatalom, akkor ezt gátolnia kellene.

Pl úgy hogy aki nagyon szenved az dönthessen úgy hogy csak úgy elalszik.

jablonka4 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 211

a végén:  sok = sem

(valami diszlexia vírust kaphattam el)

jablonka4 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 210

- Csak úgy süt a hitvilágodból az ember megvetése. Ez hozzátartozik az istenfétishez. Isten a jó, a tökéletes, az ember a szardarab, ami mindent elront.

A hitvilágom nem vet meg senkit. Az ember valóban olyan lény, aki gyakran keresi magának a bajt.  Kivétel nélkül.

De éppen ezért is ember, és éppen ezzel együtt szerethető. A hitvilágomban is nagyon fontos az egyre tökéletesebb, jobb, szolidárisabb, okosabb, ügyesebb ember, erre kell törekedni, de olyan hogy "szuperember", transzhumán homo sapiens az n-ediken soha nem lesz. A gonoszt valóban nem tudja magából kiiktatni. Sajnos. Baj-szenvedés mindig lesz. És persze öröm is.

Az Isten meg Isten. Nekem nem fétis, hanem az, aki az Életet kitalálta. Számot kérhetjük, szidhatjuk....mondhatjuk, hogy jobb lett volna nekünk, ha meg sem teremti az embert.

Én "félem" az Istent, úgy hogy nem mondom. Másfelől - Istentől függetlenül is  - se éreztem még soha, hogy jobb lett volna meg se születnem. Pedig az én életem sok volt, van és lesz fenékig tejföl.

Előzmény: MageGuild (207)
jablonka4 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 209

Valóban nem. De nincs "tökéletes ember".

Előzmény: MageGuild (206)
cenus Creative Commons License 2015.02.12 0 0 208

Hát nem. Magad ellen beszélsz, mert azt állítottad, hogy nélküle nincs változás, nincs semmi. Mostanra beláttad, hogy ez teljesen alaptalan érv volt.

???

Ezt a világot nem én teremtettem. A Cunamiba fulladt tömegek nem miattam szenvedtek és haltak meg értelmetlenül. Kezdesz egyre durvábban mellébeszélni.

Azt, hogy milyen vagy -és ahogy a világot és az embereket, a saját halálod szenvedésed, látod vagy viszonyulhozzá-  te teremted, sose igérte isten, hogy nem fogsz meghalni, nem fogsz szenvedni, nem fog igazságtalanság érni.

Nem az erő létjogosultságát vontam kétségbem hanem a gonoszságét. Most már egészen világosan szétesett az érvrendszered.

Szeretnéd ezt szugerálni miközben látványossan nem tudsz mit kezdeni azzal, (ahogy az elöző hozzászolásomban rámutattam) mennyire kibogozhatatlanul bele van szövödve jó és rossz harca a világunkba. Volta kép ezzel burkoltan elismerted hogy nem érted, nem látod át teljesen de vitatkozol rajta. :)

Előzmény: MageGuild (205)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.12 0 0 207

"De érdekes, hogy az ember mégis kevesli a kapott gyötrelmeit és pótlólagosan saját maga is csinál magának is és másoknak is."

- Csak úgy süt a hitvilágodból az ember megvetése. Ez hozzátartozik az istenfétishez. Isten a jó, a tökéletes, az ember a szardarab, ami mindent elront.... Megvetem ezt a szemléletet.

Előzmény: jablonka4 (204)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.12 0 0 206

"Nem. Akkor az nem ember lenne, hanem Isten."

- A tökéletesség önmagában nem az istenfogalom megfelelője, szóval: Nem.

Előzmény: jablonka4 (203)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.12 0 0 205

"Dehát ép ez a lényeg, a lehetőség bárki számára adott. "

- Hát nem. Magad ellen beszélsz, mert azt állítottad, hogy nélküle nincs változás, nincs semmi. Mostanra beláttad, hogy ez teljesen alaptalan érv volt.

"Ez te vagy, ahogy a világot érzékeled, amilyen világot teremtettél magadnak."

- Ezt a világot nem én teremtettem. A Cunamiba fulladt tömegek nem miattam szenvedtek és haltak meg értelmetlenül. Kezdesz egyre durvábban mellébeszélni.

"Ha szar világot teremtesz magadnak szenvedni fogsz."

- Meg azok közül is sokan szenvednek, akik egyébként mindent jól csinálnak. Ezért hibás isten, mert ő is szar világot teremtett, és mi az ő világában kényszerültünk.

"Ha nincs erő ami mozgassa a világot akkor nincs mozgás, kár ezen rugozni."

- Nem az erő létjogosultságát vontam kétségbem hanem a gonoszságét. Most már egészen világosan szétesett az érvrendszered.

Előzmény: cenus (202)
jablonka4 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 204

Ez a világ csak úgy van, és tele van gyötrelemmel.

Ja. De érdekes, hogy az ember mégis kevesli a kapott gyötrelmeit és pótlólagosan saját maga is csinál magának is és másoknak is.

Ki érti ez?

A Gonosz biztos.

Előzmény: MageGuild (200)
jablonka4 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 203

Isten teremthet rögtön tökéletes embert

Nem. Akkor az nem ember lenne, hanem Isten.

Az meg már van neki. Saját maga.

Előzmény: MageGuild (191)
cenus Creative Commons License 2015.02.12 0 0 202

Egyérszt nem mindenkit visz előre a "szorító cipő"

Dehát ép ez a lényeg, a lehetőség bárki számára adott. 

A jelenvaló világnak sincs semmi értelme. Ez a világ csak úgy van, és tele van gyötrelemmel. Semmivel sem jobb, vagy tartalmasabb egy olyan világnál, amiről én beszéltem. Sőt, rosszabb. Egy istentől én többet vártam volna... a hívők ilyen tekintetben lekicsinylik az istenüket. Ha számukra a tökéletes mindenhatónak csak ennyire és ilyen módon futja, akkor elég szegényes lehet a lelkük.

Ez te vagy, ahogy a világot érzékeled, amilyen világot teremtettél magadnak. Ha szar világot teremtesz magadnak szenvedni fogsz. Ennyire egyszerű és mindegy hogy van-e isten. A szegénység, jólét, relatív fogalmak. Jézus mondott valami olyasmit, hogy "a száj a szívbőségéből beszél" Nagyon igaz, akkor is ha nem volt isten és ép ezaz a fajta intelligencia/bölcsesség amire jól érzékelhetően nincs meg a fogékonyságotok. Pedig ez fontosabb dolog mint a realatív jólét és ép erről van szó feljebb is.

Megint a semmit állítod szembe a tökéletlen világgal. Nem vagy képes felfogni, hogy nem olyan világról beszélek, amiben nincs mozgás, hanem olyanról, amiben minden rendben van. Mantrázod ezt a "tökéletes világban nincs változás" dolgot, pedig már hatszor leszögeztem, hogy erről szó sincs. És akkor te vádoltál engem mellébeszéléssel...

Ha nincs erő ami mozgassa a világot akkor nincs mozgás, kár ezen rugozni.

Nem érted milyen szinten van bele szövődve a jó és rossz harca a mindennapjainkba. Ha nem lenne rossz, sose látnád szépnek a gyereked, nem szeretnéd, soha nem éreznél finomnak egy ételt se és lehetne sorolni. Egyáltalán létezhetne bármi, ami motivál bármire egy embert?

Nem elég árnyaltan látod a dolgot. Fogadok hogy egyikünk se tudja felfogni milyen mélységik van ez a dolog a világunkba szövődve, a különbség köztünk hogy én sejtem: ez a történet nem olyan egyszerű ahogy moricka elképzeli :)

Előzmény: MageGuild (200)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.12 0 0 201

"Mivel csak tömeg van, nem külön létező tömegek, vagy gócok, mindenhol egyforma a gravitáció.

Ez pedig nulla."

- Megint abrakadabra mellébeszélés.

Nem tudok ebben neked segíteni. Beszélj egy fizikussal, jó? Talán neki majd elhiszed, amit mondok.

Előzmény: 3x megszólaló kakas (198)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.12 0 0 200

"Számomra tapasztalati tény, "ha szorít a cipő" az előre visz a személyiség fejlődésbe de ez se törvényszerű, inkább opció."

- Egyérszt nem mindenkit visz előre a "szorító cipő", másrészt te magad is belátod, hogy ez még a pozitívan motivált embereknek is csupán opció. Van akit a "cipőszorítás" padlóra visz, vagy meg is semmisíti őket. Velük mi van? Járulékos veszteségként leírhatók isten nagy tervében?

Az érved helytelen. Morálisan mindenképpen, de racionálisan szemlélődve is.

"Az isten szempontjából nincs értelme tökéletes embereket teremteni akik jó létben élnek."

- A jelenvaló világnak sincs semmi értelme. Ez a világ csak úgy van, és tele van gyötrelemmel. Semmivel sem jobb, vagy tartalmasabb egy olyan világnál, amiről én beszéltem. Sőt, rosszabb. Egy istentől én többet vártam volna... a hívők ilyen tekintetben lekicsinylik az istenüket. Ha számukra a tökéletes mindenhatónak csak ennyire és ilyen módon futja, akkor elég szegényes lehet a lelkük.

"képzelj el egy költőt akivel sose történt semmi rossz, nem is hallott ilyenről és megalkotja az évszázad verses kötetét."

- Ha választhatnék a jelenvaló világ és egy olyan között, amelyikben nincsenek éhező leprás etiópok, de költők sem, akkor az utóbbit választanám. És nagyon remélem, hogy a költők is így látják, különben a pokolba a köteteikkel.

"Képzelj el világhírű rendezőket és színészeket akik olyan filmekben játszanak, amelyek nem szólnak semmiről."

- Megint a semmit állítod szembe a tökéletlen világgal. Nem vagy képes felfogni, hogy nem olyan világról beszélek, amiben nincs mozgás, hanem olyanról, amiben minden rendben van. Mantrázod ezt a "tökéletes világban nincs változás" dolgot, pedig már hatszor leszögeztem, hogy erről szó sincs. És akkor te vádoltál engem mellébeszéléssel...

Előzmény: cenus (197)
qpaq Creative Commons License 2015.02.12 0 0 199

"Mivel csak tömeg van, nem külön létező tömegek, vagy gócok, mindenhol egyforma a gravitáció.

Ez pedig nulla."

Ugyanezzel a logikával nincs jó és gonosz. Mindenütt egyforma a jóság és a gonoszság.

Ez pedig nulla.

Kivéve, ha valaki feljogosítva érzi magát, hogy ő mondja meg mi a jó és mi a gonosz.

Előzmény: 3x megszólaló kakas (198)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2015.02.12 0 0 198

"- Ez így abrakadabra félrebeszélés. Van olyan, hogy tömeg, és minden tömeg vonzó hatást gyakorol az összes többire."

Szerintem Tévedsz.

Mivel csak tömeg van, nem külön létező tömegek, vagy gócok, mindenhol egyforma a gravitáció.

Ez pedig nulla.

Előzmény: MageGuild (195)
cenus Creative Commons License 2015.02.11 0 0 197

Első: Számomra tapasztalati tény, "ha szorít a cipő" az előre visz a személyiség fejlődésbe de ez se törvényszerű, inkább opció.

Második: Az isten szempontjából nincs értelme tökéletes embereket teremteni akik jó létben élnek.  Nem mondom, hogy hiszek istenben úgy ahogy a biblia ábrázolja, mind ezt hipotetikusan mondom.  Lehet egy hívőnek legális érveket felhoznia a rossz értelmére szerintem. Ugyanakkor a jó és rossz nagyon szubjektív dolog.

Harmadik: képzelj el egy költőt akivel sose történt semmi rossz, nem is hallott ilyenről és megalkotja az évszázad verses kötetét. Képzelj el világhírű rendezőket és színészeket akik olyan filmekben játszanak, amelyek nem szólnak semmiről. Mert rossz dolog nincs. Nem történhet semmi baj, nem kell félni semmitő, nem lehetnek krízisek ahol kiderül a főhős jelleme. Mit csinálnál a szabadidődbe? Itt se lenne senki akivel vitatkozhatnál és közben formálódhatnál! Nehéz dolog igaz? :)

Hogy te nem találtál értelmet a jin-jangba személyes dolog. Azért fogad el: Nem biztos, hogy okosabb vagy mint az elmúlt évezredek bölcs emberei. 

A fizikában kell hogy valami feszültség legyen a munka végzéshez. A gravitációnál ezt helyzeti energiának nevezik ha jól emlékszem. Ha minden energia egyenletesen eloszlik az univerzum állókép lesz, akár az elképzelt világod. Ez tény!

Előzmény: MageGuild (191)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.11 0 0 196

"De honnét fogod tudni, hogy ez a fény, ha nem tudod, hogy mi a sötét?"

- Nem kell tudnom, hogy létezik. Bőven elég, hogy minden rendben van...

Előzmény: 3x megszólaló kakas (194)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.11 0 0 195

"Nem vagyok fizikus, de szerintem a gravitáció is duális jellegű."

- Én sem vagyok fizikus, csak éppen annyira képzett, hogy tudjam, tévedsz.

"Kell lennie egy adott tömegnek ami  eltér a környezetétől. (létrejön a duális jelleg)."

- Ez így abrakadabra félrebeszélés. Van olyan, hogy tömeg, és minden tömeg vonzó hatást gyakorol az összes többire. Ez nem duális jelleg. Nincs a jellegénél fogva kétféle gravitáció. Nincs olyan, hogy "pozitív" meg "negatív" gravitációs töltés...

"...de a fizikusok ehhez jobban értenek."

- Na ebben igazad van, és a fenti idézetek fényében azt hiszem jobban is teszed, ha rájuk hagyod a dolgot. :)

Előzmény: 3x megszólaló kakas (193)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2015.02.11 0 0 194

". Az hogy van éjszaka, nem abból következik, hogy szükség van rá a fényhez... Ez nonszensz érvelés."

Jó, induljunk ki abból, hogy csak fény van, nem létezik a sötét.

De honnét fogod tudni, hogy ez a fény, ha nem tudod, hogy mi a sötét?

Másképpen lefordítva:

Honnét tudod meg, hogy jót cselekszel, ha nem tudod, hogy mi a rossz?

Hogyan tudsz valakit felsegíteni a földről (jót tenni vele), ha előtte nem esik el?

Előzmény: MageGuild (174)
3x megszólaló kakas Creative Commons License 2015.02.11 0 0 193

"a fizikában nem minden mozgáshoz/változáshoz kell két pólus. A gravitáció teszem azt nem duális jellegű."

Nem vagyok fizikus, de szerintem a gravitáció is duális jellegű.

Kell lennie egy adott tömegnek ami  eltér a környezetétől. (létrejön a duális jelleg).

Ha mindenhol egyforma tömeg töltené ki a világegyetemet, nem lenne gravitáció sem, mert az mindenhol nulla lenne. Szerintem.

Na de a fizikusok ehhez jobban értenek.

Előzmény: MageGuild (192)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.11 0 0 192

Amúgy mit szólsz ahhoz a megjegyzésemhez, hogy a fizikában nem minden mozgáshoz/változáshoz kell két pólus. A gravitáció teszem azt nem duális jellegű... :)

A Jin-Jang izéről már hallottam egy-két előadást, és had mondjam meg, hogy süketduma volt mind. A világ nem duális jellegű. Nem az ellentétek hajtják a világot.

Előzmény: cenus (190)
MageGuild Creative Commons License 2015.02.11 0 0 191

Először is: A motiváció hiánya nem elzárás a fejlődés elől.

Másodszor: Isten teremthet rögtön tökéletes embert, és akkor nincs szükség sem a törzsfejlődésre, sem a morális nevelődésre.

Harmadszor: Nem a fejlődés az egyetlen mozgás/változás a világban. Erre mondtam, hogy elképzelhető olyan világ, amiben a legrosszabb, ami történhet, hogy nem történik semmi, de amiben mindenki kedve szerint alkothat.

Előzmény: cenus (188)
cenus Creative Commons License 2015.02.11 0 0 190

Nincs célja, a világban lévő jó-rossz örök körforgásáról van szó. Ismered a jin-jang szimbólumot? Minden feketében ott van a fehér csírájába és fordítva. Ahogy mondtam: a rossz magában hordozza a fejlődés lehetőségét. Egy rossz nélküli világban ez nincs meg, még akkor se ha ez igencsak relatív fogalom.

Előzmény: Pirand Úr (189)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!