Keresés

Részletes keresés

apus61 Creative Commons License 2024.12.04 -1 0 2225
Előzmény: IsKol (2223)
apus61 Creative Commons License 2024.12.04 0 0 2224

Szia!

Köszönöm hogyan tudjuk felvenni a kapcsolatot?

Írjak telefonszámot?

Előzmény: IsKol (2223)
IsKol Creative Commons License 2024.12.03 0 0 2223

Egy kis Uvaferm 43-mal megtudlak támogatni...

Előzmény: apus61 (2222)
apus61 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 2222

Köszönöm a vàlaszt.Komárom - Esztergom vármegye.

Előzmény: IsKol (2221)
IsKol Creative Commons License 2024.12.03 0 0 2221

ennél az alkoholtartalomnál (ami nincs mérve) már "speckó" alkohol toleráns élesztő az ami segíthet...

 

Merre vagy piciny országunkban?

Előzmény: apus61 (2220)
apus61 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 2220

Tisztelt fórum társak!

Segítséget szeretnék kérni.Borom megállt a forrásban nagyon édes /cukorfokot nem tudtam megmérni/ az alkohol tartalma kb 6.6%. Próbáltam hidegtűrő fajélesztővel újra indítani,aztán melegíteni,de meg se mozdul.Valakinek valami ötlete még?

emberevics Creative Commons License 2024.10.24 0 0 2219

Nyugi, vannak fokozatok.

 

Ha vérbő a lány, és bejön neki a fickó, magától leveszi a bugyingót, nem kellenek a szeszek sem.

 

A másik véglet a 35 év monogámia lehetne, de mégsem az, mert 35 év után a fickó már tudja, hogy mikor nyissa a bárszekrényt. Előtte komolyan fel kell építeni a projektet, és pontosan időzíteni.

Az igazi másik véglet az, amikor fennmarad a ruhadarab, de erről nem tudok részleteket. Nekem is csak mesélték hogy van ilyen :-)

Előzmény: zsorsz (2218)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.23 0 0 2218

Tyű a mindenit, ennyire bonyolultak lennének?…. de olyan drágák tudnak lenni.😎

Előzmény: emberevics (2217)
emberevics Creative Commons License 2024.10.22 0 0 2217

Nőknél néha a forralt bor is hatásos. Már ha éppen kedvező a holdfázis, a csillagok állása, a frontok, Schumann-rezonancia, a havi agyi köd, stb. stb.

Előzmény: szervezkedő (2214)
IsKol Creative Commons License 2024.10.22 0 0 2216

Nem más-más csak 1 újabb hozzáadva a meglévő(k)höz.

Előzmény: szervezkedő (2215)
szervezkedő Creative Commons License 2024.10.22 0 0 2215

Ha mindig más más technológiával készíted a borokat, sosem tudod tökéletesre csiszolni egyik módszert sem!

 

(Engem teljesen beszippantott a szőlészkedés. 3 szomszedomnak tettem ajánlatot hogy átvenném a gazdálkodás terhét a vállukról. Egyre kisebb az esély hogy én bort készítsek jövőre.)

Előzmény: IsKol (2212)
szervezkedő Creative Commons License 2024.10.22 0 0 2214

Azért a bor túl komplex ital, ahhoz képest hogy egy egy összetevő módosítása után hipp hopp a rosszból jót lehessen varázsolni.

Sokszor akár egy házasítás sem egyszerű, pont a komplexitás miatt.

 

A lányokról finom borral lecsalogatni a bugyit nem egyszerű feladat, mert ahhoz finom bort kell önteni. A másik megoldás az alkohol egekbe emelése valami módon, de ezt a rafináltabb csajok 2korty után észreveszik felénk!

Előzmény: zsorsz (2213)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.22 0 0 2213

Ahogy ebben egy kicsit belemerültem, a portóin kívül sok ilyen bor van, szerteágazó kultúrával. A nőket ezzel biztos le lehet venni a lábukról. A haver savas borából egy kisérleti litert felcukrozva, savszegényítve, egy kis pálesszal megbolondítva, a zásszonynak mindjárt tettszett.

Előzmény: IsKol (2212)
IsKol Creative Commons License 2024.10.22 0 0 2212

Az ilyen jellegű borokért a harmad világ odavan.

 

Úgy hívják Portói...

 

Most érkeztem vissza egy "szakmai továbbképzésről" ahol találkoztam ilyen borokkal is (többek között). 

 

Beszélgetve 3-4. generációs borászokkal a technológiáról és én is akarok ilyet készíteni jövőre... (Kunsági néven ;-) és betörni vele az orosz piacra - felkészül szervezkedő!)

 

de

 

ehhez kell íz/zamat és egy rendes mennyiségű maradékcukor aminek a kierjedését a hozzáadott törkölypálinkával fogják meg

 

és

 

a nagy titok pedig az 6-10 éves tölgyfa hordóban való érlelés.

 

Mivel az ismerősöd borában ezek a paraméterek nem szerepelnek, én is elengedném az utólagos erősítést és odafigyelve a borra, "gyorsan elfogyasztanám" 

 

Amúgy sok 9-11°v/v bort is ittam odakint...

Előzmény: zsorsz (2199)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.15 0 0 2211

Persze tudom hogy a 16 fokosból is lehet egy könnyű finom bort csinálni, de azért az alkohol több védelmet ad.

Előzmény: szervezkedő (2208)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.15 0 0 2210

Nem voltam ott, telón hívott hogy mit csináljon, de nem csinálta amit mondtam neki, cukorfok mérés, szártalanítás, a kádat letakarni. Az ecet amire gyanakszom hogy a pincéjében állandó ecetszag van, több hl borecet van hordóban. Nem egyszerű a faszi.

Előzmény: van_Persil (2209)
van_Persil Creative Commons License 2024.10.15 -18 0 2209

én arra tippelek, hogy a foltosszárnyú muslica garázdálkodott és már a tökén ecetesedett az anyag, a 16°-os szüret pedig kármentö szüretre enged következtetni.

Előzmény: szervezkedő (2208)
szervezkedő Creative Commons License 2024.10.15 0 0 2208

Itt azért nem csak arról van szó hogy alacsonynak gondolod a kezdő mustfokot és egy gyengébb ital készült amin javítani szeretnétek. Ez egy hibás valami, amit ahogy így leírtad bornak sem neveznék.

 

Egy ilyen produkció arra jó hogy alapul lehessen venni és a következő szüret után tudjátok, mit kell biztosan másképp csinálni.

 

Szerintem ezt most "temessétek" el.

 

(Ha valóban ecet amit éreztek benne, akkor még az is lehet, kár a gázpalackot/villanyt/tüzelőt+ az időt elpocsékolni ilyen szarra a pálinkafőző mellett.)

Előzmény: zsorsz (2206)
van_Persil Creative Commons License 2024.10.15 -18 0 2207

ha így van, akkor tényleg fölösleges pénzkidobás ebbe még pálinkát tenni, inkább ezt is le kellene pároltatni.

Előzmény: zsorsz (2206)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.15 0 0 2206

A tökömöccse 4,5q szőlőt ledarált, szárastul hagyta kiforrni a nyitott kádban. Lett egy még hosszúlépésnek is ihatatlan savas enyhén ecetes beütésű bor. Mit lehet csinálni?… kisebb mennyiséggel próbáltam újraindítani, cukorral, tápsóval, fajélesztővel, savcsókkentővel, de semmi bíztató eredmény.

Előzmény: van_Persil (2205)
van_Persil Creative Commons License 2024.10.14 -18 0 2205

Ha az "ismerösöd" elbassza a borát, ne engem szidjatok érte! Meg azért számoljatok magatok is utána! Az egész egyszerü matematika

Előzmény: zsorsz (2204)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.14 0 0 2204

Köszönöm ezt az alapos, precíz levezetést!

Előzmény: van_Persil (2203)
van_Persil Creative Commons License 2024.10.14 -18 0 2203

most látom, hogy 50°-os a pálinka:

https://www.schnapsbrennen.at/tools/berechnungen/zucker-alkohol-umrechnung/?trigger=apv&oec=297.78&kmw=61.27&bri=70.07&zgl=909.30&apg=41.24&agl=371.91&apv=50&proof=94.00#result

akkor "csak" 16,73 l kell belöle.

(igazából valamivel több, mert ugye a hozzáadott pálinka növeli a lötty térfogatát, így az nem 300, hanem 316,73 l lesz.

Előzmény: van_Persil (2202)
van_Persil Creative Commons License 2024.10.14 -18 1 2202

16°-os must:

https://www.schnapsbrennen.at/tools/berechnungen/zucker-alkohol-umrechnung/?trigger=kmw&oec=144.47&kmw=16&bri=33.99&zgl=389.04&apg=16.52&agl=158.26&apv=20&proof=40#result

20°-os:

https://www.schnapsbrennen.at/tools/berechnungen/zucker-alkohol-umrechnung/?trigger=kmw&oec=77.76&kmw=20&bri=18.3&zgl=197.19&apg=8.12&agl=79.48&apv=10.04&proof=20.09#result

 

100 l borban, ami 20°-os mustból készült, 2,79%-kal több alkohol van, mint 100 l eredetlieg 16°-os mustból készültben (a 100 l a borra vonatkozik, függetlenül attól, hány l volt eredetileg a must)

innen már tiszta matematika, hogy mennyi pálinka kell bele annak, aki el akarja baszni a borát (pálinkának semmi keresnivalója borban, esetleg borpárlat (nem érlelt konyak!) mehet bele, ami ugye nem pálinka...), mert függ utóbbi alkoholtartalmától.

legegyszerübb amúgy g/l-ben számolni:

23844 g van 300 l eredeti borban, de az "ismerösödnek" 30465 g alkohol kell, a különbség 6621 g, azaz annyi pálinka kell pluszban, amennyi 5521 g alkoholt tartalmaz.

47°-os pálinka:

https://www.schnapsbrennen.at/tools/berechnungen/zucker-alkohol-umrechnung/?trigger=apv&oec=77.76&kmw=16&bri=18.30&zgl=197.19&apg=8.12&agl=79.48&apv=47&proof=20.09#result

371,91 g/l alkoholt tartalmaz pl., azaz kb 17 l pálinka kéne bele, ha valamit el nem rontottam számolás közben.

 

Én amúgy tuti nem viribülnék, hanem hagynám úgy, ahogy van. Nem véletlenül tilos ez a müvelet a bortörvény szerint duplán is (bor szezezése, ill. 19° fölé emelése).

Előzmény: zsorsz (2199)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.14 0 0 2201

Ja, és vörösbor.

Előzmény: zsorsz (2200)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.14 0 0 2200

Ja, a pálesz 50 fokos.

Előzmény: zsorsz (2199)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.14 0 0 2199

Segítséget kérnék! Egy haveromnak 3 hl bor lett 16 fokos mustból, nem cukrozta és szeretné az alkohol fokát emelni. Olvastam az erősített borokról, ahol szőlőpálinkával emelik az alkoholtartalmat. A kérdés hogy mennyi szőlőpálinkát lehet hozzáadni hogy olyan bort kapjunk mintha 20 fokos mustból erjedt volna?

zsorsz Creative Commons License 2024.09.24 0 0 2198

Az othelo szüret megvolt, úgy 1/5 q darálás után kapott 6g ként, aztán a héjon erjesztés sehogy se akart beindulni. Kezdtem f.sni hogy talán túl lett kénezve?… aztán 2. napra beindult. Bunda lenyomáskor, azt a forrást, gyönyörű szint, illatot, mondja valaki hogy a borászat nem szép szakma?

szervezkedő Creative Commons License 2024.09.08 0 0 2197

 

Ugye a bort nem csak szeretni kell, hanem bírni is!

 

:-))))

 

(...és szerintem ennél lehet hogy van ami édesebb!!!!)

szervezkedő Creative Commons License 2024.08.24 0 0 2196

A Zweigelt szüretet lekéstük (elnyaraltuk), így holnap Kékfrankost csinálunk belőle."

 

"Ez azt jelenti, mint a nagy borászatokban általában, hogy az dönti el, hogy zweigelt vagy kékfrankos, hogy a szalag mellett dolgozó hölgyike éppen milyen cimkét ragaszt a palackra?"

 

Ennél azért sokkal szigorúbb az eredet védelem Magyarországon.

 

Te is tudod, csak olyan bort lehet készíteni, amilyen szőlőről van származásid. Így a palackozaskori különböző cimkézés is csak városi legenda.

 

Erjesztőtorony szinten tekintve nem lesz akkora mennyiség, sőt talán még jól is fog állni neki. Ez a kettő fajta szinte testvérek.

 

(Annak a receptje, hogyan lehet zalgyongyebol Cabernet Sauvignont csinalni, az apáról fiúra száll, egy ilyen publikus felületen nem osztanám meg.)

:-D))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!