Segítséget szeretnék kérni.Borom megállt a forrásban nagyon édes /cukorfokot nem tudtam megmérni/ az alkohol tartalma kb 6.6%. Próbáltam hidegtűrő fajélesztővel újra indítani,aztán melegíteni,de meg se mozdul.Valakinek valami ötlete még?
Ha vérbő a lány, és bejön neki a fickó, magától leveszi a bugyingót, nem kellenek a szeszek sem.
A másik véglet a 35 év monogámia lehetne, de mégsem az, mert 35 év után a fickó már tudja, hogy mikor nyissa a bárszekrényt. Előtte komolyan fel kell építeni a projektet, és pontosan időzíteni.
Az igazi másik véglet az, amikor fennmarad a ruhadarab, de erről nem tudok részleteket. Nekem is csak mesélték hogy van ilyen :-)
Ha mindig más más technológiával készíted a borokat, sosem tudod tökéletesre csiszolni egyik módszert sem!
(Engem teljesen beszippantott a szőlészkedés. 3 szomszedomnak tettem ajánlatot hogy átvenném a gazdálkodás terhét a vállukról. Egyre kisebb az esély hogy én bort készítsek jövőre.)
Azért a bor túl komplex ital, ahhoz képest hogy egy egy összetevő módosítása után hipp hopp a rosszból jót lehessen varázsolni.
Sokszor akár egy házasítás sem egyszerű, pont a komplexitás miatt.
A lányokról finom borral lecsalogatni a bugyit nem egyszerű feladat, mert ahhoz finom bort kell önteni. A másik megoldás az alkohol egekbe emelése valami módon, de ezt a rafináltabb csajok 2korty után észreveszik felénk!
Ahogy ebben egy kicsit belemerültem, a portóin kívül sok ilyen bor van, szerteágazó kultúrával. A nőket ezzel biztos le lehet venni a lábukról. A haver savas borából egy kisérleti litert felcukrozva, savszegényítve, egy kis pálesszal megbolondítva, a zásszonynak mindjárt tettszett.
Most érkeztem vissza egy "szakmai továbbképzésről" ahol találkoztam ilyen borokkal is (többek között).
Beszélgetve 3-4. generációs borászokkal a technológiáról és én is akarok ilyet készíteni jövőre... (Kunsági néven ;-) és betörni vele az orosz piacra - felkészül szervezkedő!)
de
ehhez kell íz/zamat és egy rendes mennyiségű maradékcukor aminek a kierjedését a hozzáadott törkölypálinkával fogják meg
és
a nagy titok pedig az 6-10 éves tölgyfa hordóban való érlelés.
Mivel az ismerősöd borában ezek a paraméterek nem szerepelnek, én is elengedném az utólagos erősítést és odafigyelve a borra, "gyorsan elfogyasztanám"
Nem voltam ott, telón hívott hogy mit csináljon, de nem csinálta amit mondtam neki, cukorfok mérés, szártalanítás, a kádat letakarni. Az ecet amire gyanakszom hogy a pincéjében állandó ecetszag van, több hl borecet van hordóban. Nem egyszerű a faszi.
én arra tippelek, hogy a foltosszárnyú muslica garázdálkodott és már a tökén ecetesedett az anyag, a 16°-os szüret pedig kármentö szüretre enged következtetni.
Itt azért nem csak arról van szó hogy alacsonynak gondolod a kezdő mustfokot és egy gyengébb ital készült amin javítani szeretnétek. Ez egy hibás valami, amit ahogy így leírtad bornak sem neveznék.
Egy ilyen produkció arra jó hogy alapul lehessen venni és a következő szüret után tudjátok, mit kell biztosan másképp csinálni.
Szerintem ezt most "temessétek" el.
(Ha valóban ecet amit éreztek benne, akkor még az is lehet, kár a gázpalackot/villanyt/tüzelőt+ az időt elpocsékolni ilyen szarra a pálinkafőző mellett.)
A tökömöccse 4,5q szőlőt ledarált, szárastul hagyta kiforrni a nyitott kádban. Lett egy még hosszúlépésnek is ihatatlan savas enyhén ecetes beütésű bor. Mit lehet csinálni?… kisebb mennyiséggel próbáltam újraindítani, cukorral, tápsóval, fajélesztővel, savcsókkentővel, de semmi bíztató eredmény.
100 l borban, ami 20°-os mustból készült, 2,79%-kal több alkohol van, mint 100 l eredetlieg 16°-os mustból készültben (a 100 l a borra vonatkozik, függetlenül attól, hány l volt eredetileg a must)
innen már tiszta matematika, hogy mennyi pálinka kell bele annak, aki el akarja baszni a borát (pálinkának semmi keresnivalója borban, esetleg borpárlat (nem érlelt konyak!) mehet bele, ami ugye nem pálinka...), mert függ utóbbi alkoholtartalmától.
legegyszerübb amúgy g/l-ben számolni:
23844 g van 300 l eredeti borban, de az "ismerösödnek" 30465 g alkohol kell, a különbség 6621 g, azaz annyi pálinka kell pluszban, amennyi 5521 g alkoholt tartalmaz.
371,91 g/l alkoholt tartalmaz pl., azaz kb 17 l pálinka kéne bele, ha valamit el nem rontottam számolás közben.
Én amúgy tuti nem viribülnék, hanem hagynám úgy, ahogy van. Nem véletlenül tilos ez a müvelet a bortörvény szerint duplán is (bor szezezése, ill. 19° fölé emelése).
Segítséget kérnék! Egy haveromnak 3 hl bor lett 16 fokos mustból, nem cukrozta és szeretné az alkohol fokát emelni. Olvastam az erősített borokról, ahol szőlőpálinkával emelik az alkoholtartalmat. A kérdés hogy mennyi szőlőpálinkát lehet hozzáadni hogy olyan bort kapjunk mintha 20 fokos mustból erjedt volna?
Az othelo szüret megvolt, úgy 1/5 q darálás után kapott 6g ként, aztán a héjon erjesztés sehogy se akart beindulni. Kezdtem f.sni hogy talán túl lett kénezve?… aztán 2. napra beindult. Bunda lenyomáskor, azt a forrást, gyönyörű szint, illatot, mondja valaki hogy a borászat nem szép szakma?
A Zweigelt szüretet lekéstük (elnyaraltuk), így holnap Kékfrankost csinálunk belőle."
"Ez azt jelenti, mint a nagy borászatokban általában, hogy az dönti el, hogy zweigelt vagy kékfrankos, hogy a szalag mellett dolgozó hölgyike éppen milyen cimkét ragaszt a palackra?"
Ennél azért sokkal szigorúbb az eredet védelem Magyarországon.
Te is tudod, csak olyan bort lehet készíteni, amilyen szőlőről van származásid. Így a palackozaskori különböző cimkézés is csak városi legenda.
Erjesztőtorony szinten tekintve nem lesz akkora mennyiség, sőt talán még jól is fog állni neki. Ez a kettő fajta szinte testvérek.
(Annak a receptje, hogyan lehet zalgyongyebol Cabernet Sauvignont csinalni, az apáról fiúra száll, egy ilyen publikus felületen nem osztanám meg.)