Még annyit, hogy a veteményesbe is érdemes kora tavasszal vetni sorba, úgy, hogy majd pl. a paradicsompalántákat a sorok közé lehessen ültetni jó korán. Nem kicsit védi majd őket a hidegtől/széltől. Utána pedig le lehet sarabolni, és nagyon jó takarásnak. Ezen a képen már ott vannak a paradicsomok közötte. Amikor begyökeresedett a paradicsom, a palackot le lehet venni, és még mindig csak április közepe:
A 13-ai vetéshez képest már igen, amennyiben volt a talajban elég nedvesség. Ha száraz volt a talaj, akkor egy hét után lassan már kell mutatkoznia. Nálam talán azért kel gyorsabban, mert én a veteményesben sorba vetem jó sűrűn, olyankor talán gyorsabban kel, mert jobban segítik egymást a kelésben. Nagy zacsiból vetem a sorokba, ezért nem tudtam a nm/dkg arányra válaszolni. Ha már kikelt, nagyon gyorsan nő, még van remény, hogy a fagyok előtt lombot növeljen. De ha nem lenne már a fagyokig jó nagy lombja, akkor is a gyökerek "dolgozni" fognak a talajban.
Én a zöldség ágyásokba sorba szoktam vetni. De gyümölcsösbe simán szórnám, ahol nem járkálunk már az idén ha van bőven mag, lehet jó sűrűn is. Ha jó a talaj, szép nagyra megnő hamar, talán virágot is hoz, szép nagy zöldtömeg fogja takarni a talajt egész télen, a gyökerek meg szépen átszövik. Gyümölcsösben szerintem meg lehet hagyni a virágot, ott nem baj, ha elszórja a magját, illetve nem szokás káposztaféléket sem ültetni.
Tavaszra csak egy pókháló finomságú takaróréteget hagy a talajon. Én vetés előtt ezt a gereblyével simán félrehúzom, de a gereblye alatt is szinte elporlad.
Nekem, csak nagyon későn szabadulnak fel helyek a kertben, ezért örülök, hogyha kikel egyáltalán. Azt hiszem, hogy Mariska néni ebben nagyobb szakértő lehet.
Nem telel át! Be lehet forgatni a talajba, vagy csak levágva rajta hagyni. De azt is lehet, hogy nem csinálsz semmit és szépen megfagy, rádől a talajra és védi azt télen az esőveréstől/kiszáradástól.
Már azért kérdezem, mert sehol nem találtam jegyárakra vonatkozó közleményt az idei OMÉKról, a honlapon is üresen volt hagyva ez a rész, (vagy elkerülte a figyelmemet):
Előzőleg többen érdeklődtetek a mustár vetőmaggal (zöldtrágyának) kapcsolatban. Most jött hírlevél, hogy a soroksári tangazdaságban újból kaphat: 500 Ft/kg. Ha valakinek kellene, akkor jelezze és azt is találja ki, hogy miként jut el hozzá. (Postázni nem annyira szeretnék!) Aki közvetlenül szeretné megvenni, annak elküldöm az elérhetőségeket.
Egyébként itt lesz megrendezve szeptember 13-án a 2015. évi BIONAP
A negyedik mondatodra szeretnék reflektálni, amelyben azt írod: "Nagyon nagy baj ha a veteményes topicban arról olvasok,hogy meleg van a sütő előtt,majd receptekre térünk." Olvastam én már ugyanabban a topikban a tolladból arról, hogy cukrot, pektint, vagy mit rakjunk a lekvárba, vagy pl. hogy a grízes tésztát cukor nélkül szeretitek. Egyáltalán nem éreztem bajnak, egy eszmecsere része volt, elolvastam, továbbmentem. Fel sem merült bennem, hogy ettől bunkó lennél, sőt, ha valaki előtte pont ezekért a "sok tudálékos okoskodó" egyikének aposztrofált volna, na ott már felmerülhetett (volna).
Neked lehet hogy nem, de másnak talán igen. Ha van rá megoldás, miért ne? Én kicsiben nézem meg okostelón, szóval nekem sem fontos, de sosem lehet tudni.
Arra gondoltam, hogy vajon el lehetne-e tüntetni nagyobb felbontású monitoroknál a szegélyt úgy, hogy ugyan ezt a kinézetet feltennénk még egyszer, csak a nagy felbontáshoz tartozó méretekkel? Akkor a felhasználó választhatna terratorium ki felbontás, és terratorium nagy felbontás közt.
Ne is mond, én most Ali-bá egy hozzászólását keresem, de azt sem tudom melyik fórumra írta, nem még azt hogy melyik topikba. Természetesen nem találom.
Arra rá fogok kérdezni a fórumszerelőnél, hogy nem lehetne-e esetleg automatikus nyújtást csinálni valahogy. Te mindig látod ezeket a szegélyeket ugye? Fórum módban is?