Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
de a levelek se hasonlítanak a vénusz leveleire, azok sokkal inkább hasoníitanak lapulevélre vagy uborkára, mintsem szölöére, a levélnyél meg "tüskés".
USA.fajta. (1977). Szülők: Alden x NY46000. (NY46000=Buffalo x NY340.06). Átlag feletti növekedésű. Érési idő: aug. közepe. Fürt: átlag 200 gr. hengeres, közepesen sűrű. Bogyó: 2-3 gr. kerek, sötétkék, húsos, lédús, könnyű eper ízű. Bőre vékony, magnélküli (I.oszt.). Cukor: 18-20 %, sav:6-7 gr./l. Óriási dekoratív levelei vannak. Hajtásai jól beérnek. Metszés: 4-6 rügyre. A bogyó ellenáll a darazsaknak, és a repedésnek. Betegség ellenállás: magas, rezisztens. Fagy: -26 C°.
Én korán leszedtem, már akkor érett volt, tényleg finom alig van direktermő ize
Ez a fürt sztem nem vénusz. Annak teljesen kerek a bogyója, ill. ilyenkorra már rég teljesen száradt a kocsánya, ennek meg zöld a kocsánya és a bogyók tojásdadok. Valamint: a vénusz nem magyar fajta, hanem amerikai (arkansasi), interspecifikus fajta.
Július 20.-án szedtem le a Vénusz szőlőt ~ kíváncsiságbók fent hagytam pár fürtöt : 3 hónap elteltével is fantasztikus íz semmi fonnyadás, semmi penészesedés, semmi darázs kártevés, semmi bogyó potyogás = csodás magyar rezisztens szőlőfajta.
A saszla eddig is elvolt ugyanott, nem hiszem, hogy meggondolta magát.
Első tipp a beteg oltócsap amit beletettél.
Második tipp: nekem is előfordult, hogy idős tőke átoltás után pár éven belül megadta magát. És nem volt baj az oltóanyaggal. Nagy sokk az átoltás, újra kellene indítania mindent, ami az idősebb tőkéknél nem sikerül 100%-ban.
Én pedig valami szívogató kártevő miatt kérdeznélek titeket - legalábbis erre tippelek. Több szőlő levelén látok világos foltokat - Othello és csemegeszőlők érintettek, de a vadalanyok (SO4) nem. Kis fehér szárnyas valamik rebbennek fel a lombozatból, én valami liszteskefélére tippelek, de nem üvegházi molytetű, mert ennek van két pötty a tarkóján meg foltok a szárnyán, és "laposabb kivitelű".
Látok továbbá vedlés után visszamaradt hatlábú (?) tetűszerűségeket, valamint nyeles petéket. Hogy ezek között van-e összefüggés, azt nem tudom, mert a liszteskének nem ilyen a lárvája, ha jól látom.
Mivel/mikkel állok szemben? Ilyen felszaporodás, ilyen kártétel nekem nem rémlik korábbról.
Ez nem a teljes töke, de ha így néz ki a hajtás, akkor felejtös, ha fitoplazma, ha nem, ebböl nem lesz használható rügy jövöre. Még a gyökeret is ki kell venni és elégetni.
Azt kell mondanom, hogy rejtély nem csak az Antillákon fordul elő!
Két éve itt háborogtam, hogy a Nagyezsdát senki sem tartja repedősnek, nálam meg a bogyók nagyobbik része már féléretten elcsattant. Most harmadik napja esik, lejött több, mint 60 mm víz, és az érett Nagyezsdának kutya baja. Erre varrjon valaki gombot!
Túl sok fotót tettem a hozzászólásba, nem mindegyik látszik. Elvileg van oldalt egy csúszka, azzal le lehet görgetni, vagy rákattintva a képre az összes lapozható.
A piros bogyós piros ceruzás elvileg Nizina, a fehér bogyós piros ceruzás lenne a Frumosa alba:
Én sem tudom indokolni de jó lett. Ugyanúgy beérett az érési sorban mint a többi, augusztus közepére, nem tudom fejből, fel van írva. De utána nem kapott sok esőt, illetve csak egy 25mm zivatart ami gyorsan felszáradt. Ez lehet az oka, hogy idén szinte semmi rothadás. Szedtem belőle de volt más is, nem is a kedvencem, kicsit meg is feledkeztem róla, de az utóbbi napokban ismét sorra került és az íze nagyon jó, héja eltűnt, állaga kiváló. Ha van rá igény készítek képet mert 1-2 fürt még van fent. Ha minden évben ilyen lesz...
Vannak más fajtáim is amik az első 5-6 évben teremtek még minden, de utána egyszercsak megtáltosodnak. Ilyen pl a Szultán is, már temettem, de az idén 7-8 gyönyörű fürt ránézésre 60-70dkg és jó állapotban. Valami 6. éves. Moldova is kezd kinőni a játékfürt kategóriából de ehhez idő kellett.
Még Irsaiból is van tőkén, szürreálisan muskotályos és édes, csípi a nyelvem.
Igen, Helikonra írtad, csak annyira találónak éreztem... nekem is az volt az első gondolatom mikor a muskotályokat megkóstoltam, hogy ilyen a természetben nincs is. :)
Palatina:
nekem nem áll össze amit írsz, mert ugye augusztusi muskotály a neve, idén minden előbb volt, hogyhogy még van neked belőle a tőkén? Mazsola lett belőle? :)
A csemegeszolok.hu-n pont azt írja Kulicz László, ha tovább fent marad, akkor lesz poloskaízű...vagy bizonyos idő után már lebomlik az is? :)
"sajnos egyes kertészetekben kapható bizonyos klónjai nem a legjobbak, ezek a klónok kifogás alá esnek: rágós héj, apró szemű, íze ha érés után hosszabb ideig a tőkén van poloska ízű, sok lombot növeszt, de keveset terem stb. Javaslat: próbáljunk beszerezni más kertészetből és ne adjuk fel, mert egy megbízható rezisztens, bőtermő fajta."
hát, amennyi esö jön még ahhoz, ami már eddig is eddig ezen a héten leesett (nálunk 56 mm), az nagyjából mindent le fog rohasztani, ami még fent van...