"A készülő európai bankbiztonsági direktíva valóban azt fogja tartalmazni, hogy a bajba jutott bankok helyzetének rendezése során akár a 100 ezer euró feletti nagybetétesek is áldozatvállalásra késztethetők - erősítette meg a múlt héten már elhangzott információt egy mai finn televíziós nyilatkozatban Olli Rehn. "
- középosztály: az tartozik ide, aki képes komolyabb tartalékot képezni, nem kell aggódni állása elvesztése miatt, ha már egy ideig félretett. Érdekérvényesítésre képes a tartalékaiból. Jellemzően jól menő kis és közepes vállalkozók.
tehát akinek ez a megtakarítása kevesebb mint évi 15 milla, az nem középosztály
mottó:
"Mondjuk ha mindkét fél dolgozik, össze tud jönni."by Tahó Süsü (30 milla megtakarítás SchiSa megj.)
két példát tudok mondani, egyik az ismerősöm: van egy gyógyszergyári anyagokat beszerző, és gyártó kiscége néhány alkalmazottal. Ő mondjuk tud költeni, és nem is tesz félre annyit, de van egy 60 milliót érő háza, 8 milliós kocsija, és valamivel 50 millió alatti megtakarítása.
A másik, egy idős úr, mára már nyugdíjas. Körmenden volt az EGIS gyáregység igazgatója (néhány száz ember dolgozik ott). Őt személyesen én nem, de egy barátom ismeri. Neki is tip-top kis háza van, jó kocsija.
Én őket jómódú középrétegbelinek mondanám, nem többnek. Kérhetsz több példát, de nekem csak ennyi van.
Értem, hogy őket van aki besorolná felső kategóriába, de ne tévesszen meg senkit a látszat, ez még nem a "felső 10000". Innen még egy ugrás az igazi befolyásos üzletember típus.
Ez lesz az utolsó szög at európai középosztály koporsójában
Szerintem meg az egész uniónak. Már Putyin fenyegetőzik h. hozzák haza az oroszok a pénzeiket,Ha a bankrészvények is elértéktelednek, nyilván az sem tesz jót a tőzsdének
Nagyon úgy néz ki, h. a 2008-as válsággal sokkal többet buktak a bankok, mint amennyit bevallanak s ezt már nem tudják kezelni
de kitartok amellett, hogy 15 milliós éves megtakarítással még nem leszel a felső 10000 tagja. Pláne, ha ezt munkával szerzed, és nem mindenféle parlamenti "utazási" és "lakhatási" költségtérítéssel.
Szoktam olvasni, nem is keveset. Klasszikus értelemben egy tanító középosztálybeli? Neee, vannak tanár, tanító ismerőseim, ha nem örököltek volna egy lakást, most kettejük fizetése épp elég lenne kajára a lakbéren felül.
Akárhonnan nézzük definiáljuk jól a fogalmakat, ez most csak az anyagiakra vonatkozó vázlat:
- alsóbb osztály: az tartozik ide, aki máról holnapra él. Ki van szolgáltatva munkaadójának, és nem képes annyit félretenni munkabéréből, hogy komoly tartalékot képezzen.
- középosztály: az tartozik ide, aki képes komolyabb tartalékot képezni, nem kell aggódni állása elvesztése miatt, ha már egy ideig félretett. Érdekérvényesítésre képes a tartalékaiból. Jellemzően jól menő kis és közepes vállalkozók.
- felsőbb osztály: az akinek van annyi tőkéje, hogy tetszés szerint meghatározza, mihez kezd vele, jellemzően közép és nagyvállalati vezetők, az ország döntéshozói.
Mi az érdekérvényesítés? Tegyük fel, hogy perelned kell valakit. Az akinek nem nagy teher az ügyvédi költség, az jellemzően nem havi 30-40 ezreket tesz félre. Civil kezdeményezés? Nem fogsz belefogni, ha néhány havi vagy fél éves munkából kiesés egyenlő az éhhalállal.
Plusz gondoljuk csak meg mennyivel többre képesek ehhez képest azok, akik nap-mint-nap mossák az emberek agyát a televíziós adásaikkal, fizetett reklámjaikkal, "civil" kezdeményezéseikkel. Széles, Simicska, Leisztinger?
Kinek van pénze echo tv-re, atv-re, hirtv-re, elfogult újságokra, miegyébre? Kinek van pénze felhúzni 3-400 milliós lakóparkokat, majd ezeket haszonnal értékesíteni? Ezt nem tudja megtenni egy középosztálybeli. Ők az urak.
A ciprusi közember addig a haszonélvezője volt a felfújt bankrendszerüknek, mondhatni hitelből élt, azt a - nem létező - pénzt élték fel amit most vissza kell fizetniük. A ciprusi bankok valójában nem a görög állampapírok miatt dőltek be, az kb. 5 milliárd Eurot tett csak ki, az még kezelhető lett volna, kásd most a csődhelyzetnek csak a pillanatnyi elkerüléséhez kell ennek a 3-szorosa. A 4-5%-os betéti kamatokkal idecsábított pénzt nem tudták ennél magasabb kamatszinten biztonságosan kihelyezni, ezért beindult egy piramisjáték, egyre több betét kellett, hogy a kifizetéseiket teljesíteni tudják. Ilyen kifizetések voltak például az alkalmazotti fizetések, el lehet képzelni, hogy amikor 5-6.000 embert kellett elbocsájtani, azok havi 3-4.000 EUR fizetést kaptak, akkor az mekkora havi/éves fix költséget jelentett a bankank, amit lehetetlen volt kitermelni.
A ciprusi emberek szimplán feléltéka jövőjüket, s most fizetik a cehhet.
Ez lesz az utolsó szög at európai középosztály koporsójában.
A pénzügyi elit megpróbálja eliminálni azt a réteget, amelyik a legnagyobb eséllyel tudná felvenni ellene a harcot.
Ezért beáldozták a magántulajdon sérthetetlenségét.
Már ha Európa nem borul lángba a hír hallatán.
HA lángba borul, akkor viszont a pénzügyi elitet lehetne eliminálni... számszerint kevesebb áldozattal, és anyagilag nagyobb haszonnal mindenki jobban járna.
A bankok bokázzák el folyamtaosan, akiket aztán megmentenek a nép pénzén, vagy mint most, a betéteseket nyúlják le. Ez aztán a negytív kamat. Az nem mentség, hogy többnyire tolvajoktól loptak most a tolvajok, mert a ciprusi közemberek látják a kárát.
Kádárt ne említsük. Távol álljon tőlem, hogy dicsőitsek egy diktátort, akinek van épp elég bűne, de azt ne kössük a nevéhez, hogy a nép azért élt szarul, mert rakta zsebre a lóvét. Ezt bizony az új magyar kapitalizmus termelte ki. Kádár nem élt látványosan, pofátlanul jobban, mint a nép. Nem úgy, mint például Kim Jong Il.
hát... pedig akárhogyan is nézzük, efelett van még egy réteg. Ha tetszik, ha nem.
Lehet, hogy nem precíz, hogy 30 milliót félre tud tenni valaki, legyen elég akár 20 is. Teljesen mindegy, vannak olyanok, akiknek egy millió aprópénz, és nem azoknak az, akinek a havi keresete majdnem ennyi.
mert most mi is van? oba garancia eddig az összegig.
mennyi pénz van az oba-ban? (semenyi, relatíve. mondjuk ha az otp betétállományához nézzük). akkor mi van ha dől az otp /persze az nem dől, ez csak elméleti fikció/.
ki is fogja állni a számlát?
(senki).
de az ingatlanpiac az tuti profitál ebből a baromságból (mármint abból, hogy az eu felelőtlen vezetői elkezdték feszegetni a témát).
szerintem egyébként még jól is elsülhet a kérdés. ha lesz élénk reakció erre a kijelentésre, lehet az a vége hogy deklarálják hogy NEM, MÉGSEM.
Szerintem jól látod, meg ezt a 100e eurót bármikor le lehet vinni 10e-re, hisz ciprust is egyszeri esetnek állították be, ha bankról van szó nem néznek ezek se istent se embert
egy középosztálybeli család meg tud takarítani 30 millió forintot? biztos?
nem nézted el egy nullával? bár az is kétséges, Magyarországon"
egyáltalán nem. Mondjuk ha mindkét fél dolgozik, össze tud jönni. A baj ott kezdődik, hogy ez a réteg Magyarországon marha vékony. Van aki az alsó osztály tetején van, mint én is. Nekem van normálisnak mondható fizetésem és tudok eltenni egy keveset. Vannak akik viszont évente százmilliókat vagy épp milliárdokat zsebelnek be szinte nulla munkával, ezek a felső rétegbe tartoznak. És (t. a kivételnek) szinte egytől egyig állami lecsusszanókból, kétes ügyletekből.
Nem az állítással van baj, hanem a magyar valósággal.