Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
Hát még mi így egyben nem próbáltuk, hájat már többször sütöttünk az jól sikerült. Felaprítod a hájat kb 5x5-ös darabokra és kis vízzel lassú tűzön. kisütöd.
Hoztam nektek egy nagyon jó mézes receptet ez igazán puha és az is marad. Nagyon sok
recept kering és szerintem mind jó, csak sokan abba a hibába esnek, túl sütik a mézest és azért lesz kemény. Már akkor ki kell venni a sütőből amikor teljesen világos és puha. Lapáttal óvatósan kiszedni és kicsit várni vele, mert hűlés közben is szilárdul.
Évek óta ezt a receptet használom, mindig jól sikerül, csak mindig hihetetlen gyorsan eltűnik:-)
Puha mézeskalács Hozzávalók:50dkg liszt, 15dkg margarin, 15dkg cukor, 12.5 dkg méz, 2 tojás, Reszelt narancshéj, Fél evőkanál szódabikarbóna, Pici só, 2 evőkanál mézeskalács fűszer, (Kotányi a legjobb) A mézet felolvasztjuk a margarinnal, nem szabad forralni. Félretesszük kicsit hűlni.A lisztbe belekeverjük a fűszereket, sót, szódabikarbónát.A tojásokat jól kikeverjük a cukorral, majd mindent összedolgozunk.. Hűtőbe tesszük pihenni a tésztát, akár egy éjszakára is, nálam egy órát pihent.Fél centire kinyújtjuk, és lehet szaggatni a különböző formákat. Ha dióval, mogyoróval, díszítjük, azt sütés előtt tegyük rá. Tepsire tesszük, de ne túl sűrűn, mert megnőnek. 170-180 fokon megsütjük. Gyorsan sül, ne hagyjuk magára. Kihűlés után lehet díszíteni, írókával.Ez az igazi puha mézes, fémdobozban tároljuk, de jól dugjuk el, mert különben gyorsan elfogy. Dísz csomagolva kitűnő ajándék lehet.
mindig van valami, amit muszáj megcsinálni, a hímzést sem vettem elő legalább 3 éve.. na mondjuk azzal inkább ellennék, minthogy ilyen időigényes sütivel pepecseljek.... a lusta asszony túrós sütije, na az pl. kimondottan nekem való.:))
de egyszer, ha brutál rossz idő lesz, és nem lehet a házból kimozdulni sem, akkor lehet, hogy megcsinálom, mert amúgy nagyon jól néz ki:)
Köszi, próbálkozom. Tudod, Limarától van, és ő aztán A-tól Z-ig leírja mit hogy kell csinálni, nem nehéz. Mondom ezt addig, míg el nem cseszek valamit...
Nehéznek nem nehéz, sőt, könnyű, szerintem, csak hosszadalmas. Este bekevered a tésztát, de csak lazán, semmi faxni, másnapig áll a hűtőben (vagy akár több napig is ellehet), másnap felhasználás előtt egy órával kiveszed a hűtőből, kinyújtod, 3x hajtogatod
(én is most csináltam ilyet először, és sikerült), 30 perc hűtő, megint kinyújtod, háromszögeket vágsz belőle, ráteszed a tölteléket, feltekered kifli alakúra, megint egy óra állás, lekened tojással, és 5-8 perc alatt kisütöd .
Szóval tényleg csak akkor kell nekiállni, ha van időd, a munka nem sok vele, csak sokat kell pihentetni a tésztát.
Az övé a garázs mellett van, egyik oldalán a garázs fala, másikon a kerítés beton alapja, harmadikon meg a garázs előtti betonozott kocsibeálló, úgyhogy nem nagyon tud hová terjedni, egyik oldala marad csak "szabadon", ahol folytatólagosan virágágyás van. szép terjedelmes bokor, de mindig is ilyen volt, nem nagyon látom rajta, hogy különösebben terjedne... lehet, hogy korából adódóan már nyugdíjas?:)
Ó, most veszem észre, hogy elszállt amit neked írtam. Szóval tényleg elég jellegzetes, é szép fa, de ilyet sem láttam még a környéken, nálunk nyírfák, nyárfák, fűzfák, juharok, szilfák és olajfák vannak főleg. Itt valószínűleg nem jó neki a talaj.
Apukám direkt úgy metszette, hogy fa legyen. Mint ahogy az orgonát meg a mályvacserjét is lehet úgy meteszeni. De gondolom, már csak idősebb korban, amikor vannak már olyan vastag ágai, amit ki lehet nevezni törzsnek. Én hiába próbáltam egyet kinevezni, a többit kivágni mellőle, mindig jöttek újak, és feladtam a küzdelmet egyenlőre.
Anyukádé nem foglalta el még az egész kertet? Mert ha körben mindig jönnek új hajtások, akkor terjed. Legalábbis a legnagyobb orgonabokrom körül minden ősszel ki kell tépni az új sarjakat, mert mászik :)
anyunál is bokros... az övé is nagyon idős már, már akkor ott volt az udvarban, amikor odaköltöztünk... akkor voltam 3 éves... és nem volt kicsi már akkor sem... úgyhogy szerintem az a bokor lassan 50 felé járhat... és bokor maradt.
A miénk is közönséges, bár anyukámé már fa alakot vett fel. A két bokorból én is megpróbáltam az egyiket fává nevelni, de egyenlőre ellenáll, és sarjad meg bokrosodik. Elolvastam a Wikin a törökmogyorót is, azt írja, 20 évesen terem először. Na, annyi időm nincs :)