Én beleraktam az egész hajtást úgy, ahogy volt. Még érett termés is volt rajta, onnan tudom, hogy az edény alján összegyűltek a kiszóródott magok. Úgyhogy most van félretéve egy kis porcsinmagom.
Persze lehet, hogy csak lecsipkedett levelekből készítve még jobb, de nem fogom kipróbálni. Lustaság fél egészség.
itt az Otthonban kapunk néha adományként hibás, túlérett banánt, ez kiváló fagyialapanyag. Felaprítva lefagyasztani, felhasználás előtt ízesíteni ( lekvár, kakaópor, citrom, fahéj, bármilyen gyümölcs ami akad)- mehet rá fél óra kiengedtetés után a rúdmixer. Finom, krémes fagyi lesz belőle.
Hát akkor kipróbálom. Nekem citrom mentám van, idén még teát se főztem belőle, pedig az az enyhén citromos illata nagyon tetszik. Még eszembe nem jutott hogy ételt készítsek vele.
Holnap a porcsin pestóra is sort kerítek. A virága is mehet bele, vagy csak a levele?
Ma pirított sótlan földimogyorót vettem mert a krémet belőle édesen is használom. Mivel régen kívánok egy finom jégkrémet de nem veszek, viszont találtam egy mennyei receptet ezt is megcsinálom. Kell bele kis mogyorókrém is. Most pihen készítés közben az aprítóm.
Én nem csipkedtem le a leveleket, jó lett szárastul is.
Nálunk nő a virágcserepekben és az üvegházban is, a hajtások fölső részét szedem, megmosni se kell.
A gyenge pont a bitmixerem, 10 dkg volt most a porcsin, mixelés közben pihentetni kellett a gépet, nagyon melegedett, és hallatszott, hogy szenved. Egyszerre csak a felét szabad, csak az meg kevés.
Nóra, köszönöm az ötletet! most csináltam meg, sosem hittem volna, hogy a porcsinból pesto is lehet. Eddig csak csipegettem a kertben, finom, ropogós volt. Most szedtem egy vödörnyit, és itt vonom vissza hogy a tabulé macerás... a kert vágott fűvel mulcsozva van, a porcsin ez alól nől, tehát nem csak a leveleket kell lecsipkedni, de a fűnyesedéket is különválogatni. Félnapos munka volt, de megérte. Olajos magként csak tisztított szotyi meg kis tökmag volt itthon, +olivaolaj meg fokhagyma, bors ment hozzá. Szerintem isteni lett. Beviszem holnap a Down-otthonba, ha ízlik nekik, ott is csinálok majd
egyadagos kaját tekintve a rengeteg petrezselyem és menta leszedése/mosása/levelenkénti lecsipkedése (a szár nem jó ha benne marad bármiben), késsel aprítása, koktélpari aprítása, és a bulgur kizárásával a pirított fűszeres dara elkészítése nekem macerának tűnt. Itt hagyma helyett fokhagyma és lime ment még bele, nagyon finom és egzotikus volt, de ritkán csinálnám még egyszer.
van egy kollégám aki évekig dolgozott az araboknál, ahányszor petrezselymet lát, ezt emlegeti.
Egyszer ki kellett próbálnom, de mivel a bulgurnak még a szagát sem szeretem, pirított-párolt-fűszerezett morzsolt búzadara ment bele... ez amúgy is van itthon, és árban is töredéke a bulgurnak, kuszkusznak. Menta, petrezselyem, apró paradicsom is volt a kertben.
Ha szereted a petrezselymet, biztos jó lesz. Én nem túlságosan, ritkán használom.
Bár egyszer ettem egy örmény salátát, ami meglepően finom volt annak ellenére, hogy iszonyú mennyiségű petrezselyem és menta volt benne nagyon apróra vágva, ezek voltak a fő alkotói meg némi finom szemű bulgur és már nem emlékszem, még mi. Mintha paradicsom is lett volna benne, meg talán olaj. A mentáért sem rajongok, de a kettő együtt finom volt.
A kinézete valóban gusztusos, nekem csak az nem tetszik benne hogy nyálkás a belseje. De zöld, olívás kencének tökéletes lehet. Előny hogy sokáig eláll a hűtőben kis üvegekben. Sokszor nem tudom mit reggelizzek, ilyenkor szoktam elővenni a medvehagyma pestót. Még eszek hozzá sok paradicsomot vagy uborkát, salotta hagymát, amit kívánok. Ezek meg is teremnek.
Feltétlen megcsinálom a porcsinosat. Törni kell diót hozzá, olívám van. Kicsi fokhagymát teszek hozzá, mert kedvencem. Ebben a pestóban is van rengeteg vitamin, ásványianyag, élő enzim. Pont nekem való. Köszönöm.😀
Milyen lehet a petrezselymes pestó? Nem lehet ez sem rossz. Kis dió benne. Az olívás kenyeret szeretem, fokhagymát vagy petrezselymet szoktam rátenni. lehet, ilyet is készítek.
Bárhogy lehet fűszerezni, nekem most fokhagyma nélkül jobban esett. Ez így egy semleges ízű, jó olajos zöld krém. Nyilván az arányokon is lehet változtatni, eddig ezt a változatot próbáltam és nekem bevált.
Valószínűleg ma is csinálok, sajtos krumplihoz finom lesz.
Kisgyerekkorom óta vágytam rá, hogy megkóstoljam, lehet, hogy kissé elfogult is vagyok a porcsinnal. Olyan gusztusosak azok a húsos levelek.
Salátának nem szeretem a porcsint. De érdekel milyen lehet pestónak. Van is bőven, a dinnye között meghagytam hogy párát tartson. Kipróbálom. Nem kéne egy kevés fokhagymát hozzá tenni?
Én készítettem medvehagyma pestót, éppen ma fogyott el az utolja. Enyhén pirított dióval készült, nagyon finom volt. Jövőre sokkal többet csinálok.
A kísérlethez ezt az adagot használtam fe, így szárastul-termésestül. Ez 6 dkg volt.
Összeturmixoltam ugyanennyi olívaolajjal és pörkölt sós mogyoróval. A olajat még a medvehagymához vettük, de abból végül nem lett pesto. Ez a porcsinos változat nekem nagyon ízlik, sőt, a férjem is jóízűen ette. Úgyhogy most gyomlálásnál egy darabig megkímélem a porcsint.
A közönséges mahónia (M. aquifolium) nem lett jobb, csak elkezdett potyogni. Tehát az ilyen ehetetlenül savanyú.
A másikat, ami talán M. bealei, leszedtem, ennyi:
A termés egy része megaszalódott a bokron, ezek egész finomak. Van egy kis keserű utóízük, de nem zavaró. A legtöbb bogyó mag nélküli, így passzírozni se kell. Az a pár szem mag, amit találtam, elég nagy, ha sok lenne belőle, el kellene távolítani.
Egyelőre leszemezve betettem a hűtőbe, apránként használom. Az első kísérlet egy málnás-mahóniás körtekompót lett, szerintem nagyon finom, üdítő.
Erről a növényről van szó, szép is. A fotók februárban készültek.
Van kétfélénk, a gyakori aquifolium és egy sokkal korábban virágzó, magasabb, talán M. media vagy valami hasonló fazonú. Gyöngyvirágra emlékeztet a virágának az illata.
Olvastam, hogy ehető, megkóstoltam. Az aquifolium kegyetlenül savanyú, a ribizli elbújhat mellette, egyébként úgy tűnik, nincs kellemetlen íze, már amennyire a rengeteg savtól ezt meg tudom ítélni. Ezt egyelőre hanyagolom, pár hét múlva újra megkóstolom, hátha érik még, vagy marad a madaraknak.
A másik viszont kimondottan finom, nem savas, úgy képzelem, hogy nagyon jó dzsem vagy zselé lehetne belőle. Most pár napig nincs időm foglalkozni vele, bízom benne, hogy még kitart egy kicsit a bokron, de figyelem, és ha fonnyadni látszik, lefagyasztom, aztán majd valamikor feldolgozom.
Valószínűleg nyomkodni fogom, nem zavar, ha törés lesz benne. Az alma vagy a birs elszíneződése sem zavar, ezekből inkább kihagyom a citromlevelet, ami gondolom, a szín miatt kell az amúgy is savas masszákba.
Pont régi quodlibetem van nekem is, úgyhogy köszönöm a figyelmeztetést.
Igaz, hogy ezzel nem is szívesen állok neki, nem rozsdamentes, és szemmel láthatóan kölcsönhatásba lép a savas gyümölcsökkel. Kellene egy rozsdamentes.
Légy óvatos a ribizli passzírozásával. Nekem azzal sikerült végképp tönkrevágni a régi 'quodlibet'-et. Úgy beleszorult a magtömeg, hogy se ki, se be semmi.
Zselének szerintem mindig sűrű tüllön, vagy vásznon csepegtették le.
Van régi szakácskönyvem. Abban így van.
Összetörik, és mai fülnek meglepően sokáig hagyják állni (akár napokig ... szörpnek) és szinte biztosan erjedésnek indul. Zselének lehet elég egy éjszaka, lehet, akkor a pektin is jobban megmarad.(kis cukrot is szoktak mellé tenni)
Maga az állás és az erjedés is feltárja a levet a gyümölcsből, és így jobb a kihozatal.
Aztán vásznon átcsepegtetik.
Ha saját súlya miatt tud átcsepegni, akkor kristálytiszta, ha nyomkodva van, vagy csavarva, akkor azért törés lesz a lében.
Mivel lehet a málnát magmentesíteni? Csak a sűrű szita, textil jön szóba, vagy van valami gépesített lehetőség is, olyan, aminél nem kell menet közben kitakarítani berendezést?
Nagyanyámék csináltak málna-ribizli zselét, úgy emlékszem, szitán törték át. Nincs olyan finom szitám, amin a málna magja fennakadna. A ribizli talán megoldható a paradicsom passzírozóval, de a málna magja túl kicsi.
Leszedtem kb. 1,5 kg ribizlit a legkorábban érő bokorról. Első körben leszemezem és lefagyasztom, meg kell várni, hogy legyen fölös mennyiségű málna. Addig be lehetne szerezni a megfelelő eszközt.
Tavaly próbáltam meg először, hogy a fagyóban több hely maradjon. Levesnek és rakott karfiolnak. Az automatában hőkezeltem, s lehet, hogy a hőfok, vagy az idő nem volt megfelelő, mert kicsit puhább lett. Lehet, az is volt a baj, hogy először blansíroztam. Gondoltam, valaki már készített ilyet, s hasznos tanácsot tud adni. Miből? Mit? Mennyit? Mennyi ideig? stb.
Rántani panírozva teszem a fagyóba, s felengedés nélkül sütöm.
22.-étől a LIDL-ben lesz befőző automata, húsdaráló paradicsompaszírozo fejjel. Kézzel tekerős paszírozó is, meggymagozó és jégkása készítő ha érdekel valakit. Most láttam az akciós újságban.
Teljesen ártalmatlan anyag nincs, az ivóvíznek is van halálos dózisa. Nyilván a nátriumnak, és a glutamátnak is van valamekkora ajánlható határ-mennyisége.
Én azon gondolkodtam el, hogy vajon az az egyen-íz (felmerül az egykori reklámban Gobbi Hilda, aki talán csak a tortába nem tett az új Szilasból...) magának a nátrium-glutamátnak köszönhető, vagy valamelyik másik aromának, amit feltehetően minden ételízesítőbe bele szoktak tenni, és az umami legfeljebb kiemeli. Ha lesz lehetőségem, kipróbálom a tiszta glutamát használatát. Hátha valami kínai boltban még most is lehet kapni.
De, azt hallottam, hogy nem ártalmas, és az anyatejet is. Korábban azt is, hogy fejfájást okozhat, amiről most azt mondták, hogy csak akkor, ha tudsz róla, hogy etted, különben nem. Én fejfájós vagyok, vannak ételek, melyeket jobb, ha csak mértékkel fogyasztok (cékla, keserű csokoládé, vörösbor, újabban meg már minden alkohol), de ezzel nincs tapasztalatom. Kevés kínai ételt kóstoltam, de azok nem ízlettek, így aztán nem ettem többet.
Azt tudom, hogy a glutaminsav fontos, nátrium is kell valamennyi. A kettő alkotta vegyület ettől még nem feltétlenül ártalmatlan, de kész vagyok elhinni, hogy az, nem mélyedtem el a témában. Egyszerűen még soha nem ízlett olyan étel, amiben érződött az ételízesítő. Rengeteg ételből kiérzem, étteremben emiatt ritkán eszem jóízűen. Ezt viszont okozhatja a zellertartalom is, ki nem állhatom a zellert.
Egyébként is elég gyengén sózok, van, amit egyáltalán nem, pl. a főtt és a sült krumplit, emiatt a gyorséttermi nem is ízlik.