Keresés

Részletes keresés

Christopher Moltisanti Creative Commons License 2012.02.05 0 0 325

Isten nyugosztalja! Halálos ágyából is küzdött Magyarországért és a magyarságért!

Nagy MAGYAR volt és szellemisége tovább él!!!

HierroF1 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 324

A közrádió szerint "a rendszerváltás kiemelkedő alakja".

Előzmény: toloba (321)
marcipannyuszi Creative Commons License 2012.02.05 0 0 322

ATV:

'A MIÉP volt elnöke'

És a Raszputyinozás is kimaradhatott volna...

Előzmény: toloba (321)
AntonMohl Creative Commons License 2012.02.05 0 0 319

1. Nyugodjon békében.

2. Igen, elképesztő!

Előzmény: Törölt nick (318)
csillag100 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 315

Tegnap minden respekt az M1 közszolgálati televizíóé, akik változtattva eredeti musorukon lejátszották a 82-es Katona József szinházi Dölött Aknák cimü darabot Iglodi rendezésében Major és Kállai előadásában.

Lehet, hogy a mai fiataloknak nem ültek a "poénok" és a szitú is furcsa volt, de akik megélték a kort azoknak akkor is is ma is nagyonis aktuális üzeneteket adtak.

Előzmény: Törölt nick (287)
HierroF1 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 314

Ha egy emlékezetes pillanatot kellene kiemelnem, akkor a 2002-es kampányból a TV2-n rendezett négypárti viták záróadása, amikor a pártelnökök szerepeltek (bár a Fidesznek eszébe jutott, hogy az MDF is ott van velük kötőjellel, és Dávid Ibolya képviselte őket).

Egymás szavába vágások, veszekedések, Csurka meg jobbára hallgatott, egyszer "szélsőséges" neveltetésére hivatkozott. Majd amikor látta, hogy itt nem nagyon juthat szóhoz, hozatott magának egy száraz fröccsöt.

Előzmény: HierroF1 (307)
Welcome on board Creative Commons License 2012.02.05 0 0 312

IGEN. Igen. Igen.

Előzmény: Törölt nick (308)
artcus Creative Commons License 2012.02.05 0 0 310

Nem halt meg, hisz művei itt maradtak. A keserű hátország című könyvében váteszként jeleníti meg a jelenkor történéseit.

Szinte minden bejött neki.

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.05 0 0 309

A legfontosabb mondat: „Élet! Ez most a hívó szó”

Köszönöm.

HierroF1 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 307

Nyugodjék békében!

Most ez nem helye annak, hogy politikusként minősíteni kezdjem. Maradjunk abban részemről, hogy annyiban hiteles volt, hogy az általa vélt igazságot képviselte. Ebben leginkább Thürmer Gyulához tudtam hasonlítani.

A darabot tegnap megnéztem az m1-en, ugyan nem abban a korban éltem, de azért jött át belőle valami.

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.05 0 0 306

köszönöm.

Előzmény: bugaci birka pörkölt (296)
nagyanyo05 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 300

Köszönöm!:)

Előzmény: bugaci birka pörkölt (296)
sörösgigant Creative Commons License 2012.02.05 0 0 298

R.I.P..

nagyanyo05 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 297

Istenünk nyugosztalja!

bugaci birka pörkölt Creative Commons License 2012.02.05 0 0 296

A megdobált halál – Csurka István emlékezete

Vannak titokzatos, nehezen magyarázható megérzések, amelyek a tudattalan rejtélyesen izgalmas mélyvilágából törnek olykor a felszínre – nemcsak azt bizonyítva, hogy igazából nincsenek véletlenek, hanem egyértelműen felmutatva a tényt: a Fennvaló pontosan tudja, mikor minek kell következnie.

Még nincs két hete, hogy utoljára beszéltem a legújabb kori magyarság egyik legnagyobb emberével. És szintén nincs még két hete, hogy Csurka István lapjában, a Magyar Fórumban hetente olvasható Hungarica varietas rovatomban egyféle – valamiféle! – sugallat hatására felidéztem az egykori kiváló erdélyi református püspök, Makkai Sándor egyik írását: a vidéki udvarházban sötét, baljós éjszakán az öreg kocsis a haldokló kisgyermekért eljött Halál nagykalapos csontváz alakjával találkozván a falu bolondjának hiszi a félhomályban az udvaron átosonó jelenést, s mivel nem köszön vissza, nem is válaszol néki – meséli a halálra rémült konyhaasszonyoknak –, jól megdobálja mérgében…

A megdobált halál példázatát a páratlan, ma már nyugodtan történelminek nevezhető január 21-i, minimum félmilliós demonstráció kapcsán írtam le, mondván, szemébe nevettünk a halálnak – a szándéknak, hogy el akarnak taposni bennünket. És ugyanennek a lapnak a legutóbbi, február 2-i számában Csurka István Döntetlen című írásában – utolsó írásában – ezt a hatalmas tömegmegmozdulást nevezte, igen nagy örömmel és megelégedéssel, a hazánk és a globális újimperializmus közötti háborúban előállt döntetlen egyik fő okának.

Hosszú hónapokkal korábban ő pendítette meg először ennek szükségét lapja hasábjain – megérte ötletének megvalósulását és fényes, nagy győzelmét. Megérte azt is, hogy február 1-jével a színház legnagyobb magyarországi hősszerelmeseként végre lehetett egy színháza, ami ha nem is övé, hanem a magyar drámáé és magyar kultúráé, de éppen így és ezáltal az övé is: ez volt talán legnagyobb vágya az utóbbi esztendőkben.

Akiket szeret a Fennvaló, nemcsak győzedelmesen veszi magához, nemcsak így engedi a közelébe, mint ahogyan most történt, de titokzatos környülállások bonyolult és áttekinthetetlennek tűnő labirintusain, különféle varázslatos áttételeken keresztül hagyja és engedi Lenni is. Így, nagybetűvel. Most, a magyarságot ért hatalmas veszteség első óráiban íme a vigasz: isteni akarat és egészen elképesztő mérvű Elrendezettség pompájában gyönyörködhetünk, felkavart lélekkel, mégis megnyugvásra ítélve.

Nem tudom, hogy Csurka István, az én jó Pista bátyám ismerte-e Makkai Sándor Pista bácsijának, az öreg kocsisnak a történetét a halállal – de szentül meg vagyok győződve róla, hogy e druszájával még akkor is rokonok, ha történetesen nem olvasta a szóban forgó írást. Csurka István ugyanis voltaképpen egyfolytában, Szent László-i vitézséggel és elszántsággal dobálgatta, hajigálta a nemzetére leselkedő halált, és – lásd az utóbbi idők történéseit – sikerült is jócskán megsoroznia. Nem volt éppen könnyű menet, fújtatott is belé, izzadt, akárcsak Szent László király, de másképp egyszerűen nem történhetett. És ha most csak a magyarságot ért csapásként értelmezzük, ami történt – „életének 78-ik évében” stb. –, akkor csak Pista bátyám rosszalló „hö-hö” megjegyzésére vagyunk érdemesek, semmi másra. Ugyanis akkor nem értjük a lényeget. „Élet! Ez most a hívó szó” – írta már 1992 augusztusában a híres-neves Néhány gondolat… utolsó mondataként. A minimum volt, hogy kiebrudalják az általa alapított MDF-ből, és már akkor két-három éve első számú közellenség lévén még húsz esztendőre azzá vált. Aki a halált megdobálta, aki ezt meg tudta tenni, az a férfiú, egy másik Makkai-címet idézve, az Élet fejedelme. Akinek öröklétbe távozása is győzelem.

Most itt van előttem, amint Csurka István vacsorázik, amint újabb fél liter bort rendel, amint lassan, tempósan, kevés szóval, tömören magyaráz valamit, és közben pontosan tudom, hogy ez az idős magyar férfi nemcsak a kortárs magyar drámának, de a magyar közéleti publicisztikának is a legnagyobb alakja: ki kell mondani, hogy a látó emberek, a kiválasztottak, a Fennvaló kedvelt emberpéldányai közé tartozott.

Nemrég írta – egyszer szóban is célzott rá, szép nyárestén kettesben beszélgettünk órák hosszat egy néptelen budai kerthelyiségben –, hogy „az idő méhébe tán valamelyest belelátó szeme és belehalló füle azt súgja, hogy…” Igen, akkurátusan, következetesen diktált neki az égi távíró, és ezzel pontosan tisztában volt. „El kell végeznünk, amire kiválasztattunk” – fejezte be pár éve egyik írását.

Utolsó éjszakáján azt mondta: tudja, hogy szép, tartalmas élete volt. És e nagy élet során mindvégig írt és írt és írt és írt. Nagyon-nagyon sokat. Értünk. A fajtájáért. Ki merészelné állítani, hogy Csurka István meghalt?

Domonkos László

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.05 0 0 291

Egy nyugtalan lélek örök békére lelt...

Morgó Sapiens Creative Commons License 2012.02.04 0 0 290

http://www.magyarvagyok.com/videok/listak/eloadasok/7813-Csurka-Istvan/

Pista bácsi utolsó nyilvános beszéde Szegeden, 2012, Január 14.-én.

Azt pedig csak remélhetjük, hogy az ott elhangzottakban ezúttal mégse legyen igaza.

takacsi Creative Commons License 2012.02.04 0 0 289

Megrendítő.

Lehet nácizni a magyart.

Isten veled Csurka István.

Előzmény: Törölt nick (288)
Neocortex Creative Commons License 2012.02.04 0 0 286

Örülnek, hogy levetíthetik. Amúgy is csak archivált anyagokat meg vetélkedőket adnak, most legalább abszolút legitim a dolog.

Előzmény: Törölt nick (284)
ALBI Creative Commons License 2012.02.04 0 0 285

Nyugodjék békében!

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.04 0 0 282

Érdemes nézni, Major Tamás, Kállai Ferenc.

Előzmény: Törölt nick (274)
Neocortex Creative Commons License 2012.02.04 0 0 280

Egyszerre múlik ki a nemzeti légitársaság és Csurka, ez már biztosan jelent valamit.

szivellaBella Creative Commons License 2012.02.04 0 0 278

Kedves Pista Bácsi!

Hiányozni fog a magyar nép életakaratával kapcsolatos minden optimizmusod, de inkább így mondom - illúziód.

Majd fönt találkozunk, mi magyarok és akkor megválasztunk téged Királyunknak. És mosolyogva nézünk le együtt a Kárpát medencére, amelyet akkorra már más népek laknak be.

sesebese Creative Commons License 2012.02.04 0 0 275

De jó, hogy szóltál! Imádom.

Előzmény: Törölt nick (274)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.04 0 0 274

Az m1 megváltoztatta műsorát. A döglött aknákat tűzi műsorra ma este.

feketekavics Creative Commons License 2012.02.04 0 0 273

(2 Timothy 4:8)

Nyugodjék békében...

Újraolvasom, újranézem a műveit.

Azokat is, amiket nem szerettem.

Azoknak is üzenete lett mára.

_FK

Előzmény: PrivatElek (201)
Nemirk Creative Commons License 2012.02.04 0 0 272

Majdnem jót írtál róla.

Nem kellett volna ide keverni a "polityikát" és föként azokat nem akiknek

az idejében - amikor hatalmuk volt - megkülünböztetett  figyelem és elismerés jutott osztályrészül

az elhunytnak!

Előzmény: Morgó Sapiens (9)
Nemirk Creative Commons License 2012.02.04 0 0 271

Ez a mondás latin eredetű és a pontos fordítása így szól:

HALOTTRÓL IGAZAT VAGY SEMMIT.

Előzmény: lujo2 (6)
Captain Dolby Creative Commons License 2012.02.04 0 0 270

Nyugodjék békében!

sesebese Creative Commons License 2012.02.04 0 0 268

Kösz, hogy betetted. Hihetetlen, mennyire kristálytisztán látott mindent. Tökéletesen bevált a jóslat.

Előzmény: Paulus Brain (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!