Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Sok rezisztens fajta van még, pl. elvileg kb a legtöbb TOP fajta az. Abból a háromból amit írtál, egyértelműen a Jogantát választanám. A Jojo rezisztens, de állítólag nem olyan jó az íze. Hagantát csak toleránsnak írják a vírusra, de az íze jobb, mint a Jojo. Jogantát egyébként a Jojo+Haganta keresztezéséből hozták létre. Joganta nálam bizonyította, hogy rezisztens és nagyon finom is. Írtam róla korábban (6999. és 7012. hozzászólások)
3 éve vettem két Penyigei/Nemtudom szilvafát a Gödöllői kertészettől. Az egyik termett idén 3 szemet, de iszonyat aprók voltak, meggy méretűek. Ez normális? Tudom, hogy ez aprószemű szilvafajta, de ennyire?
Vagy csak az első termés miatt lettek ilyen aprók?
2 db van benne, és kb fele annyiba kerül, mint a neten fellelhető másik, nevesebb szilvamolycsapda.
Így jártam el idén, és nagyjából be is jött: szilvafa virágzás végén (március vége) Mospilan, szilvadarázs ellen, meg tetves is volt. Ezt követően kb 1-2 hétre rá kiraktam egy fent linkelt szilvamoly csapdát, azt írják 2 hónapig hatásos a felbontástól kezdve. Már az első napokban fogott, és hetekig láttam, hogy gyarapodott a számuk a csapdában. Majd május elején még egy Mospilan, ezt követően már nem fújkodtam. Június elején (kb 2 hónapra az első csapda kihelyezésére), raktam ki még egy csapdát, amin ugyanúgy láttam, hogy folyamatosan fogja őket. Idén nagyon korán érett a szilva a korai tavasz miatt, július végére már leettük. 4-5 éves Joganta fajta.
De jó hogy a figyelmet a szilvamolyra irányítottátok, eddig a koraibb lepotika, szanley- nél nem volt gond, de a későbbi a jojóra rászoktak. Ma ráztuk le az utolsó szemeket és télleg nagyon finom ami nem kukacos. Jövőre a molyra jobban odafigyelek, még jó hogy a jojót nem vágtam ki, pedig már nagyon csalódott voltam benne.
Te a szilvadarazsra gondolsz. Szilvamoly (Grapholita funebrana) illetve keleti gyumolcsmoly (G. molesta) kartetele junius-julius-augusztus(-szeptember). Tipikusan "kukacos", panikban elobb ero gyumolcsok (a "barna, morzsalekos cucc" a fereg... ooo.. mellektermeke, na), korai hullas, stb. Erdemes az igy lehullott gyumolcsoket osszeszedni es allatokkal megetetni, mert ebbol maszik ki a fereg, es a talajban telel at.
Legjobb, bar egyertelmuen nem legolcsobb vedekezes valoszinuleg a hormonos legtertelites (OFM RossoFlex es/vagy OFM TT, bar utobbi nem tudom hat-e a szilvamolyra), esetleg az elso/masodik generaciot valami kemiai vedekezessel is megkinalva.
Értem, csak azért mondom, mert írtad, hogy féléretten potyog. Ez lehet a szilvamoly kártétele miatt is, vagy akár sharka vírus (bár a Jojo elvileg ellenálló a vírusra).
Hogy érted, hogy nálad nem játszik a szilvamoly? Bárhol megjelenhet, és meg is jelenik, honnan tudod, hogy nálad nincs? Jövőre vegyél egy csapdát és abból kiderül.
A sor elején van egy Topend Plus fám, valószínűleg naptejjel kéne kenegetni a szilváimat, mert felettem nagyon hiányos lehet az ózonpajzs . Napégés a gyümölcsökön.
Az én Jojo szilvám tele van gyümölcsel de ebben a szárazságban csak a egyesével kettesével levők érnek be ahol csokorban vannak a gyümölcsök ott nem igazán akar beérni. Némelyik ág kezd elszáradni ezért leszedem róla a félérett gyümölcsöket. Ősszel tervezem hogy körbe ásom ásóvillával az alját és vastagon 30-40cm beterítem istállótrágyával. jövőre a csokorban érőket megritkítom mert ami beérik az nagyon finom.
A jojót kérdezte valaki hogy milyen, hát idén se vagyok elájulva tőle. Roskadásig berakódva, hetek óta féléretten, íztelenül csak potyog és potyog és nem akar beérni, tavaly is ezt művelte. A szomszédnál ugyanez a fajta is ezt csinálja.
Jogantát szívesen ajánlom, nagyon finom, viszonylag nagy szemű szilva, szép hamvaskék színnel, vírusrezisztens. Szilvamoly ellen védekezni kell mindenképp (idén csak csapdával tettem ezt és beválni látszik), kiraktam egy szilvamoly csapdát április eleje-közepe körül, aztán még egyet 2 hónapra rá, nem nagyon láttam így kártételüket, ellenben a csapda sok molyt fogott. Kb 2-3 hete érett le, nagyon korai volt idén, a februári tavasz előrébb hozta egy hónappal. Volt 1-2 szem, amiben barna morzsalékos cucc volt, nem tudom pontosan mi lehet. De ha azt kivágta az ember, attól még ehető. Valamint annyi, hogy kicsit korán virágzik, legalábbis nálunk Dél-Dunántúlon, déli fekvésű részen, kb az őszi-és kopaszbarackkal együtt. Mospilan ment a szilvadarazsak ellen, valamint tetvek ellen is szükséges lefújni nálam, minden évben tetves, volt év, hogy a fél lombkorona tetves volt. Valamint monília ellen fújtam 2x virágzás környékén.
Az én a-ringlóm mindkét oldalról közrefogja egy-egy magasabb fa, tehát van olyan gyümölcs amit nem ér direkt napsütés mégis fekete a mag körül. Ha működne az árnyékolás akkor azok a gyümölcsök amik (nekem most) árnyékban voltak nem lennének rosszak, de azok is hibásak. Ezért nem hiszek az árnyékolásban, lehet az extrém napsugárzás, vagy a túl magas éjszakai hőmérséklet .
Ezen fáim alatt eperültetvény van amit állandóan csepegtetve locsoltam, (és még most is locsolom mert át szeretném őket ültetni az ősszel) ezért a fák gyökere sem szenvedett nedvesség hiányban (szerintem).
A fotó most készült, az árnyékból lehet következtetni a fekvésre.
Az a középen magasodó fa egy kuresia kajszi, a jobb szélen egy cseresznye na ezek között a szilva.
Itt jól látszik a három fa alatt az eper ami most is szép zöld.
Nekem Csákváron van Althann ringlóm. Pontosan ugyanez a gondom.
A gyümölcs belülről kifele, a magtól kifele sötétbarna, olyan mintha rohadt volna, de nem az.
Kifele átmegy zöldba, a héjánál lévő rész ehető, a többi ehetetlen.
MINDEN egyes gyümölcs ilyen.
A fa tökéletes állapotban van. Semmilyen problémája nincs. Folyamatosan locsolva volt, permetezve. Ép és egészséges.
Nem találok hasonló problémát sehol az interneten...
Az egész termés megy a komposztba, emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Az én verzióm az, hogy a gyümölcs a fán megfőtt, vagyis pontosabban a magas UV suárzás és a 38-40 fokos hőmérséklet hatására a mag felforrósodott, ami szétégette a gyömölcsöt - belülről.
Nektek mi a véleményetek erről a katasztrofális helyzetről?