akkor a szakemberek sokaságából csak megmondja nekem valaki, hogy konzervatív jegybanki viselkedést feltételezve, mi a szerepe a kért hitelhez viszonyítva is hatalmas tartaléknak?
Nézzük csak meg, hogyan keletkezik az MNB tartaléka.
Tegyük fel, hogy az MNB-nek nincs semmi pénze. Jön Herr Schmidt Németországból és bemegy a banka. Azt mondja: "Simor Úr, láttam egy csecsebecsét az ecserin. Itt van 100 Euró, adjon nekem érte forintot." Az árfolyam legyen 300 Ft. Azaz kab érte 30,000 Forintot.
De az sincs a bankban. Ezért szól Simor úr a hivatalsegédnek, hogy szaladjon már a pénzjegynyomdába és nyomasson 30,000 Ft-ot. A hivatalsegéd visszajön a 30,000 pénzzel. Azt odaadja Schmidt úrnak. A 100 Eurót pedig beteszi a mackóba.
Schmidt úr kimegy az ecserire, megveszi a feleségének a csecsebecsét és hazaviszi. A 30,000 pénz pedig ott van Kovács úrnál ( ő az árus az ecseriről).
Mi legyen most a mackóban hentergő 100 Euróval? Van ötleted?
Látom, hogy többen önkéntes jegybanki guruk a topicban, akkor a szakemberek sokaságából csak megmondja nekem valaki, hogy konzervatív jegybanki viselkedést feltételezve, mi a szerepe a kért hitelhez viszonyítva is hatalmas tartaléknak?
"Ha,a jegybank elnökének a fizujába beszólhat,a mindenkori kormány,akkor a jegybank nem szuverén."
És mivel most éppen az EU akar beleszólni......ooops!
Akkor most hogy is?
Amit leírtál, aszerint ezután sem lesz a jegybank szuverén, hiszen az elnök az EU ilyen-olyan biztosainak köszönheti fizetését, nyilván hozzájuk lesz lojális!
Ha viszont nem indítja be a bankóprést, akkor marad a görög út. Nem kellene a jegybanknak válság idején inkább a kormánypolitikát támogatni, a normál szabályzással szemben? Lehet-e különutas gazdaságpolitikája a jegybanknak?
Ne zavarjon, hogy véleményed igen távol van a realitástól, ami máskor sem zavart.
További jó hétvégét és vasárnapi szendergést, ábrándozást a tökéletes jegybankról!
Szépen őrzi a nemzet 38 milliárd EURO-ját, internacionalista szakmaisággal támogatva a HUF elleni támadássorozatot, amit segít az alapkamat indokolatlan emelgetésével, hátha belerokkanunk a kamatteherbe.
„én, Simor András esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom; a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; a Magyar Nemzeti Bank elnöke tisztségemből eredő feladataimat a Magyar Köztársaság fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem. (A megválasztott közjogi tisztségviselő meggyőződése szerint) Isten engem úgy segéljen!”
Sóéyom Lásló előtt tette az esküt, aki mellett ott állt a pojáca is.