Köszi a lelkesítést. Igazad van, amennyibe került a gép, pár kiló elpocsékolt liszt meg vaj nem oszt, nem szoroz... Hétvégén összedobok egy káposztás-kolbászos pogácsát, meglátjuk mi sül ki belőle a szó szoros értelmében. Dolgomat nehezíti, hogy Norvégiában élek, így a jó magyar paraszt helyett valami chorizo féle kerül a tálba és a káposzta is valami génkezelt holland szemét lesz a házi helyett....
Azt hiszem, a legjobb a sajat tapasztalat. A jo recept leirja, hogy a tojas habot addig vered, amig kemeny lesz a habja, vagy puha... van video a youtube-on rola... de ha probalkozol vele, rajossz, nem kell a pontos ido. Par tojas feherje a talba, es vered. Megallitod, megnezed... biztos lesz olyan, hogy tulvered, legkozelebb jobban fogsz figyelni :))
A lenyege, hogy te erezed, ne stopperral csinald. :))
Általában ezt nevezik tapasztalatnak, Szerintem még senki se állt még a gép mellett stopperrel a kezében, hogy meddig tart a tojásfehérje felverése.
Általában a tojásokat (egybe,feherje,sárgája) lehet verni idötlen idökig, te hamarabb fogod megunni a gép zakatolasat.
A tejszin már érzékenyebb, amellet tapasztalatlanként nem árt ott állni, mert vaj lehet belöle, amugy meg látni fogod,hogy folyékony-e még vagy már szilárd. Arrél akkor nem is beszélek, hogy néhány mousseba meg félig felvert tejszin kell.:))
Jol összdolgozva, meg azt jelenti, hogy egynemü az anyag, ezt általában lassu fokozaton érdemes csinalni, mert utana lehet takaritani az egesz konyhát.
Igen, rosszul fogalmaztam. Igazából az idő tényező érdekelne.... Amitől kezdő férfi szakács/cukrász/pékként kiver a víz, azok a következő, szakácskönyvben olvasható szösszenetek: "majd jól összedolgozzuk"...."habosra keverjük" (mennyire????????)... "az élesztőt kicsit felfuttatjuk"....Szóval hülyegyerek recept kellene: x gramm y ....kettes fokozaton.....nyolc perc...
Szevasztok! Most tettem szert egy Kenwood KM020 tipusú konyhai robotgépre. A specifikáció alapján (1500W, 6.7 literes tál, dagasztó funkció...) alkalmasnak tűnik nagyobb mennyiségű tészta (pogi, pizza, linzer, piskóta...) elkészítésére. Ha valakinek van hasonlója, főleg az erősebb Kenwood Major/Chief sorozatból, kérem ne habozzon recept ötleteket megosztani velem. Szép napot mindenkinek és köszönöm!