Keresés

Részletes keresés

Ati356 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 8

Egyetértek!

Ez igazából egy bújtatott adóbevétel az önkormányzatoknak! Akkor vezessék be a füstadót ennyi erővel!

Itt Debrecenben olyan szabályozást léptettek érvénybe, amivel szinte nem lehetséges a vízszintes kivezetés. Az előírások szerint ha oldalalon akarja valaki kivezetni a égéstermék kivezetőt egy túrbónál, akkor az telekhatártól minimum 4m-re kell, hogy legyen, nyílászáróktól ugyancsak 4m-re és még van pár hasonló... Nos ha a ház egyik falára nem tesz az ember ablakot, és a telekhatár is elég messze van akkor ez megoldható elvileg...  De kérdem én, hogy egy 14-18m szélességű telekhatárbeépítésű háznál hogy lehet megoldani, hogy ne legyen a közelben ablak??? Nem túléletszerű!

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.26 0 0 7

Ezek a csövek ugye cső a csőben csövek. A belső a kipufogó, a külső a szívó. Ha tömítetlenség van, akkor a kipufogóból füstgáz kerül a szívóba. Innen be a kazánba. Ilyenkor nem áll le a kazán?

Más: ha ugyanez a cső vízszintesen van kivezetve, akkor már nem minősül kéménynek, így ha valaki sosem nézi/nézeti át a kazánját, akkor ez a cső sem lesz sosem ellenőrizve.

Ilyenkor nem fontos az életvédelem? Vagy mi a bánattal magyarázzák a kéményseprők a fontosságukat...

Előzmény: Dunit (5)
Ati356 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 6

A FÜTESZ a debreceni kéményseprő vállalat.

Az én Füstgáz elvezetőm dupla falu. A külső rétegben áramlik a kazánba a tiszta levegő, a belsőben pedig távozik az égéstermék a ventillátor segítségével. És bár tényleg lehetnének tömítetlenségek (de nincs elvileg...), de pl a belső füstgáz elvezető tömítetlensége csak azt eredményezné, hogy az égéstermék kiszivárog a külső szívó részlegbe és kicsit gyengébb lenne az égés.

A "kéményseprő" csak a külső a kazánba áramló levegő oxigénszintjét mérte, ami természetesen ugyanúgy majd 21% mint a lakás vagy a kinti levegő oxigéntartalma. Az a 1-2 perces procedúra csak szemfényvesztés és lehúzás!

Úgy tudom, hogy csak valós szolgáltatásért lehet pénzt kérni a törvény szerint. Nos felmerül a kérdés, hogy a kéményseprő vállalatok végeznek e valós szolgáltatást turbó és kondenzációs kazánok esetén? Törvényes e a pénz beszedése?

Egyébként a darazsakkal maximálisan egyet értek veled. Mit érdekel engem, hogy milyen rovar választja az önkéntes krematórium általi halált. Ősszel én mindig kiporszívózom a maradványaikat az égéstérből! Ezt még az egyik szaki mutatta meg, hogy ezért nem érdemes szakembert hívni...

Előzmény: Dunit (5)
Dunit Creative Commons License 2011.11.26 0 0 5

Na szóval a zárt égésterű kazánok lényege, mint a nevében is benne van : zártak azon helyiség felé, ahol éppen vannak.

Ez általában egy lakótér ( konyha, előszoba , fürdőszoba, kamra sőt elviekben egy lakószoba is lehet )

Viszont a rendszer a két végén nyitott.

Nyitva van a külvilág felé ott ahol a levegő beáramlik és ott ahol az égéstermék távozik.

A sematikus ábrája vonalasan :

külvilág   ----  levegő bevezető csövek néha könyökök  - a kazán tűz/égéstere, itt egy  bunsen rendszerű égőben találkozik a gázzal, ami  elég, a hőjének egy részét egy hőcserélőn a fűtővíznek adja át, majd az égéstermék egy ventillátor segítségével különféle csőidomokon keresztül ( mérő idom,könyökök, egyenes idomok ) a kéménybe és onnan a szabadba.

Ez egy rendszer,  aminek  elvileg végig tömítettnek kell lenni, úgy a kazán előtt mint a kazán után.

Amennyiben a kazán előtt tömítettlen,  különösebb baj nem lesz - Plusz levegőt szív  a lakótérből. Ez a rész ugyanis szivott, másnéven depressziós - negatív nomású.

Viszont ha  a kazán után bárhol is tömítetlenség van, az nagy baj. Túlnyomás lévén az égéstermék a lakótérbe távozhat, súlyos mérgezést, netán halált is okozva.

A gyártók erre fejlesztették ki a rendszerűket, ami elvileg tömör, na de ki garantálja ??

Ezt a tömítettlenséget csak méréssel lehet megállapítani ( vagy állandó CO méréssel ).

A kémény seprő a saját jól felfogott érdekében,  kihasználva monopol helyzetét, itt lép szinre.

Mérést végez, csakhogy az szakszerűtlen  és  megtévesztő,   mivel nem terjed ki a legfontosabb szakaszokra.

Mik ezek ??

Mint írtam:

"majd az égéstermék egy ventillátor segítségével különféle csőidomokon keresztül ( mérő idom,könyökök, egyenes idomok ) a kéménybe és onnan a szabadba."

ezek az idomok ugyan tömítéssel csatlakoznak egy máshoz, amik tömítetlenek lehetnek.

A kéményseprő méri egy   a mérőidomba és felül bedugott labdával  az e közötti rész tömítettségét, de a legfontosabb rész  a kazán égéstér  - hőcserélője, szétválasztó idomja és a mérőidom első része közötti tömítettséget ezzel a módszerrel nem tudja mérni

és nem is méri.

Itt is lehetnek tömítetlenségek  a legalább  3 néha 4 illesztésnél  is és a legkritikusabb részen.

Itt áramolhat ki CO,  mivel ráadásul ez nem egy szívott,  hanem nyomott tér.

Tehát az ő mérésük szakszerűtlen és ami a legfontosabb  megtévesztő.

De hát  az ő érdekük nem ez. Az érdekük a jelenlét ,  biztos ügyfélgárda, a biztos bevétel.

Még szerencse ,hogy a  kazángyártók eléggé megbizható rendszereket fejlesztettek ki, így a balaeset valószinűsége csekély, de előfordulhat.

Mint írtad :

"füstgázelvezető csonkján egy csavart és megmérte kb fél perc alatt a bemenő oxigénszintet,"

hát ott az égéstermékben lehet mérni egy kimenő oxigén szintet - meg sok más összetevőt, de minek. Nem hinném , hogy azok a rutin ellenőrők tudnának füstgáz elemzést ott végezni.

Fontoskodás az egész !!

Amúgy ez a FÖtüsz miféle szerzet, minek a rövidítése ??

Voltam a nyáron egy szaktanácsadáson a FŐKÉTÜSZ műszeres részlegén. Ott egy Önikő nevű hölgy állandóan arról papolt, hogy a darazsak beköltöznek a kazánom légbevezetőjébe. Ok. költözzenek.

Majd beszippantja őket a kazán és tűzhalált halnak és  a krematóriumon kertesztül a szabadba távozik  a belőlük keletkező égéstermék.

Ja hogy nem férnek át bizonyos nyiláson ?

Akkor viszont a kazán leáll.

Majd csak rájövök mi a baj.

Fogok  egy hokkedlit és benézek a levegő bevezető cső végén , az egész csak 41 cm, és kivül olyan 2,2 m magasan van a portámon.

Amúgy mi köze az Önikőnek az én kazánom müködési biztonságához. ??

Szerintem semmi !!

és hogy ki az az Önikő ?

Majd eljő annak az ideje is hogy megtudjátok !!

Ati356 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 4

Szerencsére nincs csengőm (engem ne zavarjon senki! :-D), így az idén első ittlétüket észre sem vettem, csak a postaládában volt egy papír, hogy majd jönnek megint.

Másodjára épp térköveztem az udvaromon egyedül, és beszólt a Füteszes fickó, hogy aktuális-e. Én meg nyakig sóderesen mondtam, hogy nem. Erre Ő: Szombaton  (azaz ma) aktuális lesz-e 8 és 10 között. Én meg mondtam, hogy nem tudom.

Ma aztán el kellett mennem a gyógyszertárba és 3/4 10-kor elmentem. Az utca felénél jártam, mikor látom, hogy ott áll a "kéményseprő" a kapumban. Na gondoltam álljon csak... Mire hazaértem, volt egy papir a postaládában, hogy hívjam fel őket, mert a többszöri próbálkozás ellenére sem tudták elvégezni a kötelező vizsggálatot. A kötelezőt bekaríkázták.

Nos azzal kapcsolatban semmi sincs a "hivatalos" cetlin, hogy ez rájuk vagy rám nézve kötelező-e.

Sőt az sincs rajta, hogy bármi féle következményekkel járhat-e.

Járhat egyáltalán bármi következménnyel, ha nem tudják az éves "kémény karbantartási vizsgálatot elvégezni"?

Előzmény: Dunit (2)
Dunit Creative Commons License 2011.11.26 0 0 3

Helló !

Van egy két szakmai hiba a felvetésedben, de majd egyóra múlva jövök !!

Előzmény: Ati356 (-)
Dunit Creative Commons License 2011.11.26 0 0 2

Bizony maffia !

Az esetem a következő volt 3 éve :

Az egyik családtag megkért, hogy legyek  nála, fogadjam a seprőket.

Elvállaltam.

Jönnek ,  csinálnak egy helyszini szemlének nevezhető valamit,  tán még a mérő nyilást is kinyították. Lényeg , beengedtem őket.

Írják a papírt, ami az szerepel, hogy minden megfelelt, aláírom, majd elő egy másikat,  egy számlát írnak ,arról a 7600 -7800 ft-ról.

És mondja, hogy írjam alá. Mondom nem írom. Szó szót követett, majd mondják, hogy akkor ők úgy tekintik, mintha itt se lettek volna. mit tehettem, ? aláírtam.

De ők ezzel elkövettek egy zsarolást, és egy okírat hamísítási kisérletet..

Ugyanis ha ők egyszer valamit jónak minősítenek, azt nem lehet csak úgy semmissé tenni.

Legközelebb :  természetesen a vízsgálatott tűrni kell, viszont a  papírra rá lehet írni, hogy a vizsgálat nem felelt meg a protokolnak, sőt szerintem csak úgy simán azt is rá lehet írni, hogy nem felelt meg a vizsgálat.

Amúgy hogy lehet őket még felbőszíteni : pl. tanúkat hívni  a vizsgálódásukkor, igazolványt kérni, felhívni a szolgáltatót, hogy tényleg ők e azok. Mondjuk annyit nem érnek, hogy a telefont pocsékoljuk értük, de lehet ezt a müveletet imitálni is,

Aztán mielőtt beengednénk őket részletesen kikérdezni mit is fognak csinálni stb.

Ja és a cipőjüket természetesen le kell vetetni ,hogy a mocskos lábukkal ne rongálják az állampogár lakását.

De mind ezt csak tanúk jelenlétében, mert  a hazugságban  ők élen járnak.

Egyéb tippek ?

Előzmény: KömKel (1)
KömKel Creative Commons License 2011.11.26 0 0 1

Nálunk 5400 Ft, ha jól emlékszem, és jön minden évben.

Kivédhetetlen maffia

Előzmény: Ati356 (-)
Ati356 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 topiknyitó

Új építésű debreceni kertes házban lakok és a rendeleteknek köszönhetően, csak a tetősík felett lehetett kivezetnem a túrbós kombi gázkazánom füstgáz-elvezetőjét. Így egyből kéménynek is lett minősítve, ami a gyártók szerint nem az. Sőt ez a füstgáz elvezetés szerves részét képezik a kazánnak, aminek megbontását csak és kizárólag az általuk hitelesített szakemberek végezhetik... Nos mivel, kéménynek minősítették a rendeletek alapján, ezért kötelező minden évben igénybe vennem a Fütesz kéményseprő vállalat "szolgáltatását", ami tulajdonképpen semmiből sem áll. Megmérik a kazánba beáramló levegő oxigénszintjét, ami ugyanannyi természetesen, mintha az utcán mérnék...

Mikor először eljöttek ezt a "szolgáltatást" elvégezni, meg kérdeztem, hogy miért és mit is csinálnak. Közölte a "kéményseprő", hogy az én érdekemben beméri a készüléket, nehogy szénmonoxid mérgezést kapjunk. Mire én visszakérdeztem, hogy ez hogy lenne lehetséges egy zárt égésterű (az égési folyamathoz kintről szívja be a kazánba a levegőt és kifele is távozik a füstgáz, hermetikusan elzárva a lakás levegőjétől) túrbókazánnál. Mire azt mondta, hogy akkor a kazán épsége érdekében méri meg az oxigénszintet, nehogy az tönkremenjen. Mire én közöltem, hogy a gyártó szervizesével  minden évben megvizsgáltatom a készüléket, és egyébként is leáll a készülék, ha pl eltömődne a levegőbeömlő nyílás, nehogy kár keletkezzen a készülékben. Erre már nem tudott mit mondani, csak, hogy neki ez a feladata. Majd kicsavart a kazán füstgázelvezető csonkján egy csavart és megmérte kb fél perc alatt a bemenő oxigénszintet, ami természetesen nem különbözött a kinti levegő oxigénszintjétől.

Mind ezt jópárezer forintért!

Ezt egy nagy mértékű lehúzás!

Nincs valós szolgáltatás és fizessek.

Vagy ha már kötelező igénybevenni a Fütesz szolgáltatását, akkor legalább valós szolgáltatást nyújtsanak a túrbókazánt gyártó cégek engedélyével ellátott szakemberek által pl az éves karbantartási munkálatok elvégzésével.

Vagy valakinél már végeztek turbókazánon kéményseprést?

Kinek mit szoktak mondani a kéményseprők, mikor a turbó vagy kondenzációs kazánjukat mennek "kéményseprésre"?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!