Az m1 Híradója úgy tudja, a gyanús halálesetek 2005-ben és 2006-ban történtek. -- Az m1 Híradó információi szerint csaknem 70 ember halála ügyében nyomoz a rendőrség.
http://www.hirado.hu/Hirek/2011/11/22/16/Hatalmas_szam__70_ember_halala_ugyeben_nyomoznak.aspx
Tehát a 2005-ös év adatai még valszeg megvannak (annak idén ketyegett le az 5 éve), a 2006, 2007 évnek meg meg kell lennie.
Meg emlékezetem szerint ilyenkor a nyilvántartó kartonra is rákerül a beteg neve, nem csak a kórlapra a gyógyszeré, tehát az külön is ellenőrizhető, meg ahol mindkettő megvan, ott keresztbe is. (ld rendelet, 6-s melléklet)
Mint már említettem alant, a gyanú felvetése vagy elvetése roppant egyszerű lenne, meg kell nézni az intézeti gyógyszertár illetve a kórháznak szállító gyógyszernagykereskedő kábítószer-nyilvántartását, pillanatszerűen kiderül belőle, hogy megtöbbszöröződött-e az ilyen tipusu szerek felhasználása az adott osztályon, avagy nem. Ennyi.
Hát ez nagy védelem... meg biztos kicsit sem elfogult :)
Úgy látszik, szereti őt támogatni a családja. Az Uzsokiba is csak azért vették föl, mert az anyja annyit könyörgött érte. Most jól megszívta, aki erre föl még egy esélyt adott neki.
Hosszú évek óta folyik az orvosok elleni aljas áskálódás. Ennek egyik oka a törpe alacsony származása, ezzel együttjáró kultúrálatlansága stb. Másik oka a mérhetelen irígység azokkal szemben, akik nap nap után a társadalom számára hasznos tevékenységet folytat, amit mindenm civilizált társadalom elismer.
Ez a mostani ügy is csak terelés. Minden hozzáértő tudja, hogy ma már semmi sem lenne bizonyítható. Csak megfelelő vallomásokat kell begyűjteni, más bizonyíték nem létezik!
Ezért végtelenül aljas az egész koncepció és az eljárás.
Én úgy tudom, már perbe fogták, hogy pontosan miért, azt nem tudom. Amúgy elég gyökér ahhoz, hogy magától legyen ilyen hülye, persze ettől még az igaz, hogy a hatalom ezt jól meglovagolja. Most maximálisan érdekük az orvosok társadalmi támogatottságát lerombolni, hogy rájuk haragudjanak a zemberek, amiért elmennek nyugatra tízszeres fizetésért és sokkal emberibb körülményekért, nehogy még a végén a kormány legyen a hibás, aki "megmentette" az egészségügyet.
Márkus Attilát személyesen ugyan nem ismertem, de túl normális nem lehetett azok alapján, amiket pl. betegekkel művelt. Fiatal nőkkel simán megcsinálta pl. azt is, hogy fül-orr-gégészeti vizsgálat címén egy kis "nőgyógyászati vizsgálatot" is lefolytatott. Mondjuk nem tudom, mit mondhatott nekik, miért szükséges ez, de aki nem ért hozzá, annak nyilván be lehet adni valami kamu indokot.
Amúgy is érdekes a viszonya a nőnemű embertársaihoz, mikor tetszett neki egy csaj, létrehozott a nevében egy kamu IWIW adatlapot és az ismerőseit furcsa üzenetekkel bombázta a nevében.
(További nevek említése nélkül, de olyasvalaki kért meg ezen információk megosztására, aki ismerte Márkus Attilát)
Azt nagyjából leszarjuk, hogy mi lesz ezzel a nyomival, de nagyon jó lenne, ha nem hurcolnának meg még több embert és nem tennék tönkre miatta azt az osztályt. Nagy kár lenne érte.
Még fiatalabb kölyök koromban, mondták a körzeti doki feleségéröl hogy rákos
Láttam hogy fekszik az ágyban és pasziánszozott
No, rákos és?
Nagybátyámat kisértem hév-vel haza Ráckevére, mondták rákos meg fog halni
Na és , rákos.
Amikor kölyök voltam, ministráltam
Ha megszólalt a falu lélekharangja, tudtam hogy temetés lesz, kapok 5Ft-ot
Ennyit fogtam fel akkor még az életböl, a halálbol. Ez igy volt jó a gyereknek
Mamár.....
Francba!
És még csak rákosnak sem kell lenni,szörnyű az öregségben elhervadni is, magatehetetlenül, eszméletlenül, csak kinlódva a felfekvésktöl
Álhumánum az egész, arra hivatkozva hogyhát az örökösök karják eltenni az öreget
meghát biztos akar még élni
Akar a francot, nem egy barátomtol, hozzátartozomtol hallottam az utolsó pillanatok elött,"éltem eleget, ez már nem kell" és nem ilyen kegyetlen fájdalmas betgségben szenvedtek
Az újsághírek szerint az Uzsoki kórházból eltűntek a 2005-2006-os ominózus esetek kórlapjai és egyéb dokumentumai. Ez igen érdekes, mert 2005 táján a kórházban már számítógépesen tárolták a betegekre vonatkozó adatokat, és ha megfelelően arhiválták a dokumentumokat, akkor igen nehéz eltüntetni a rendszerből az adatokat, nem elég csak kikapni pár papírt a szekrényekből.
Egy farmer bepereli a biztosító társaságot, hogy nem fizet neki baleseti kártérítést.
A bíró elolvassa az előzményeket, és így szól a farmerhez:
-Igaz az, hogy magát a baleset után a rendőr megkérdezte, hogy hogy érzi magát, és maga azt válaszolta, hogy "Soha jobban"?
- Bíró úr, az úgy volt....
-Válaszoljon igennel vagy nemmel.
-Igen.
-És maga mégis kártérítést akar?
-Igen.
-És mivel indokolja meg?
- Bíró úr, az úgy volt, hogy nekem jött az a kocsi, ott feküdtem az árokban törött bordával, mellettem kapálózott a lovam törött lábbal, a kutyám vonyított a fájdalomtól. Ekkor odajön a rendőr, és megkérdezi, hogy van a lovam? Mondom neki, hogy eltörött a lába. Erre ráfogja a pisztolyt és lelövi. Aztán megkérdezi, hogy van a kutyám? Mondom neki, hogy az is megsebesült, erre lelövi azt is. Aztán hozzámfordult és megkérdezte, én hogy vagyok.
Most egyéves a kolléganőm 780 grammal született kisfia. Egészséges, jár.
Tajgetoszról hallottál?
Egyébként furcsa, hogy a feljelentő nincs meg, vele együtt a kórlapok is eltűntek. Alkalmatlanság miatt nem hosszabbították meg a szerződését, büntetőeljárásba keveredett...
Ha én oda jutok, szeretném, ha hagynának, fájdalom nélkül (!) meghalni.
Mert igazándiból nem egy rendkívüli, médiaesemény-számba menő dolog... évente X eü. dolgozóról derül ki, hogy (gyakrabban) függő, vagy (ritkábban) így tesz szert némi mellékesre. Tudod, ott is csak emberek dolgoznak, ergo a függő is előfordul, meg az egykor az üzemi szarka műszóval tisztelt ember is.
gyanítom senki sem emléxik már a bő tíz évvel ezelőtti buktára...a XXI.ker. egyik kórházában egy fiatal doki nyúlta le a fájdalmat csillapító ampullákat, és passzolta tovább...egy kis porfelhő, aztán elült és mély csend...
Az eljárás létezik, Magyarországon is létezik, csak hát egyáltalán nem általános... (erre mellesleg igen jó a morfium, az injekciós adagnak kb tizedében, így majd 24 órás a hatása, csak hát - amennyire hallottam, ez nem up to date info - a hazai morfium készítmény nem alkalmas hosszasabb epidurális használatra, mert valami szulfidos tartósító van benne.. na mindegy, ez nyilván áthidalható) ... a gond azzal van, hogy egyfelől a technikát sem ismerik minden kórházi osztályon, másfelől meg az EDA kanül szettek drágák - asszem 2 éve volt az a botrány - nem akárhol, hanem az ÁEK-ben - hogy az ilyen érzéstelenítést kérő szülő nőkkel simán kifizetteték...arra hivatkozva, hogy nem futja a kórházi keretből..
Nyomozást folytat a katonai ügyészség, mivel a gyanú szerint a honvédséghez tartozó Állami Egészségügyi Központ szülészetén számos esetben 5-10 ezer forint ellenében adtak epidurális érzéstelenítést a vajúdó nőknek. Tovább »
Szóval szerintem az van, hogy létezik ez a fajta technika Magyarországon is... (én 1985-ben láttam először saját szememmel gerincközeli morfin-alkalmazást itt Magyarországon) csak éppen személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt - főleg a személyi a necces - messze nem általános.
Szóval visszatérnék ahhoz a kis magyar valósághoz, hogy anno szintén a 80-as évek elején írtak a Lenczék egy kis monográfiát Fájdalomcsillapítás címmel (
Jakab Tivadar - Lencz László (1982): Fájdalomcsillapítás. Medicina, Budapest) - uttörő munka volt atémában, és már abban is azon keseregtek a szerzők, hogy amíg az orvos feladatai között tradicionálisan az első helyen a fájdalom és szenvedés csillapítása áll, nincs ilyen kötelező studium az orvosképzésben, csak info-morzsák a különböző klinikai tárgyak (belgyo, sebészet, szülészet, orthopédia stb) tananyagában. Mint látható, azóta eltelt 30 év és volt egy gengszterváltás, és a mai cikkíró ugyanezen kesereg, a helyzet eszerint tök változatlan. (volt módom megtapasztalni ezt pár hónapja, tudottan gerincbeteg rokonom nem tudta az ügyelet ellátni ebből a szempontból, közölték, hogy Algopyrin, ha az nem használ, kórházi beutaló, mert hát nem tudnak mit csinálni...) Ez egy mellőzött téma... be kell látni.
Szóval mivel nem várható, hogy jövő hétre minden orvos naprakész legyen a kórházakban és körzetekben a fájdalomcsillapítás korszerű elméletében és gyakorlatában, valszeg az lenne a továbblépés most járható útja, hogy az antibiotikum-epidemiológia policity-khez hasonlóan minden kórházban legalább alakulna egy team mondjuk anesztesből, onkológusból meg kórházi gyógyszerészből, akik konziliumként javaslatot tennének a kórházban fekvő tartós fájdalomcsillapítást igénylő betegek esetén a terápiára a helyi lehetőségek figyelembevételével. És természetesen oktatni kellene végre az orvosnak ezt a fontos feladatát... (mielőtt valaki fennakadna, SZVSZ a gyógyszerész a nagyon fontos egy ilyen team-ban, mert ő egyfelől ismeri hivatalból a forgalomba kerülő új készítményeket is, másfelől meg tudja, hogy az elvben létező dolgok közül a gyakorlatban mi áll rendelkezésre)
Nem értek hozzá, de azt hittem ilyenkor a beteg kap valamilyen állandó kanült és azon kerezstül folyamatosan lehet adagolni fájdlaomcsillapitót, mintha olvastam volna, hogy az epidurális érzéselenitéshez hasonlóan gerinchez is be tudnak tenni . Ezek szerint az külföldön van...
Azért lásd be, eléggé balkáni körülmények lehetnek a kórházakban, ha a korszerü fájdalomcsillapitáshoz se értenek... vagy ennyire nem érdekli őket mi van a beteggel.
Abban se vagyok biztos, hogy a West Balkán vádlottjait elitélik
Nézd, a két sztori alapban más, a West Balkán egy gondatlan ügy, ez meg itten egy szándékos. A dolog nehézségét inkább az adja, hogy az emberölés tényállásához azt kellene bebizonyítani, hogy a beadott gyógyszer és a halál beálta között ok-okozati összefüggés van, ez meg úgyszólván lehetetlen az adott időtávban. Azt mondjuk elég könnyen be lehet bizonyítani, hogy valami nincsen rendben (mondtam már, elég megnézni az osztály morfium-felhasználását, akár a saját más időszakjaival, akár más hasonló profilu osztállyal összevetve), de hogy konkrét esetekre megálljon a szándékos emberölés, az tényleg totál problemásnak tünik.
Egyébként, ha van az ügynek már most levonható nagy tanulsága, az az, amit a 84-ben már beidéztem:
Az orvos szerint az egész ügynek talán az lehet a pozitív eredménye, ha végre sikerül ráirányítani a figyelmet arra, hogy Magyarországon az egyetemen sem kötelező a fájdalomcsillapítás tudománya. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a palliatív eljárások a továbbképzési kurzusok kötelező témájává váljanak.
Tudod, aki ma rutinszerűen vénás morfiumot ad krónikus fájdalomcsillapításra tumoros betegnek, azt SZVSZ úgy kellene valagba rugni, hogy az ánusza felcsússzon az agyalapjára... (hogy kicsit én is nagyarcúzzak:))
Emléxem, 80 táján a saját nagymamámra aki áttétes hasnyálmirigy-rákkal haldoklott a kórházban, jártam látogatni (gimnazista voltam akkor) és bizony én is azt tapasztaltam, hogy majdnem folyamatosan szenved... csak akkor még nem tudtam ugye, hogy az akkor ópiát-fájdalomcsillapítóként adott pethidin (dolargan) injekcióknak 3 óra a hatástartama, adtak ugye 3x1 ampullát, ergo nyilván 15 órát szenvedett a 24-ből, holott már akkor se kellett volna... na, a morfin ennél annyival jobb, hogy annak 4-4,5 óra, tehát a "klasszikus" napi 3 dózis morfin mellett már "csak" 10-12 órát szenved a beteg... na, és ez az a kép, ami az érzékenyebb lelkületű, enpatikusabb emberekből kihozza a "segíteni kellene meghalni"-t... csinálja a fekete angyalokat...
Holott csak az orvost kellene megtanítani a szakmájára... amikor a nagymamám agonizált, bőven forgalomban volt már Magyarországon 6-8 órás hatástartamu injekciós ópiát is - csak a jelek szerint az orvosa nem ismerte... ezt ma már tudom...
De ma már pláne, egész széles választéka létezik a hazai gyógyszerpiacon is a krónikus kezelésre megfelelő ópiátoknak tapaszok, tabletták, injekciók formájában, amivel tényleg hatásosan csökkenthető a fájdalom és szenvedés az esetek zömében. A morfinnak ebben az indikációs körben ma már semmi keresni valója... máshol persze van, akut fájdalmak, tüdővizenyő, stb...
(pletykaszinten hallottam, hogy a direkt erre szakosodott és szakértelemmel bíró Hospice házban fél év alatt 1 azaz egy beteg kapott klasszikus morfint - valszeg tüdőödémája léphetett fel vagy mittudomén...)
Szóval tudnám javasolni az ügyben valójában érintett szakembereknek, hogy az Ágnesasszony-tevékenység (véres lepedő mosás) helyett a szakmájukat tanulják meg.