A legtöbb ital eredetileg szükségből alakult ki úgy ahogy, és utólag tökéletesítették az ízét. A skót whiskynél sem azért terjedt el (és lett mára kötelező) a használt hordó érleléskor, mert 200 éve úgy találták finomabbnak:) A coca-cola egy korábbi kokainos borból alakult ki, amit főleg gyógykészítményként árultak. Ma meg kokainmentesített levelekből készítik a kivonatot. Nem véletlen az, hogy nem sikerül leutánozni, és hogy a 80 forintos kóla nem az igazi... ha egy aromákból összepancsolt dolog lenne, akkor bárki bevihetné a laborba és lemásolhatná.... de ehhez valószínűleg túl sokféle anyag van benne, mivel természetes. A kukoricaszirup meg valószínűleg egy dekával sem mesterségesebb a kristálycukornál:)
Erről a kukoricaszirupról tudok én is, én is úgy tudom, hogy elvileg ez a fő különbség. Ezeknél a cukros löttyöknél tényleg lényeges mivel édesítik, mert lássuk be, azon kívül, hogy baromira édes, nem sokat nyújtanak. De ennyi erővel a magyarországi kóla lehetne "nemesebb", mert az még igazi cukorral készül, és nem olyan "műsziruppal" :D
Ez a kólaízű szénsavas üdítőital meg elfogadható kategóriaként, de mondjuk valójában tudtommal nem a kóladió ízét kívánták utánozni, hanem régen abból tudták kivonni a koffeint.
Szerintem ha nem megyünk le a 2000 Ft-os márkákig, akkor nem különösebben kiemelkedő a bourbon ár-érték aránya. A fehér JB már jellemzően drágább a márkás fiatal scotchoknál, de hogy jobb-e, az ízlés kérdése: erős gabonaíz, de mellette vastagabb mellékíz. Én pl. inkább innék piros Johnnie Walkert, mint a fehér JB-t. Vagy még inkább egy Raynal VSOP brandyt ugyanennyiért.
Ha feljebb megyünk, a jobb JB-k áráért már ott van a Raynal XO brandy: semmivel nem rosszabb színvonal. Kb ugyanitt jönnek be az olcsóbb 12 éves scotchok, amik állítólag szintén nem rosszak. Ha elérjük a 6-7 ezres kategóriát, ott meg végképp nincs mit szégyellnie a scotchnak, vagy épp a cognacnak. 2000 Ft-os bourbönt viszont mindenképp vennem kell ezek után:)
Thermonuclear:
egy amerikai magyartól olvastam egyszer, hogy lényegében ugyanaz, csak ott cukor helyett kukoricasziruppal édesítik és ettől kicsit más íze van. A kólaízű szénsavas üdítőital meg azért van rajta, mert törvények által ismert fogalmakkal is rá kell írni, hogy mi van az üvegben...:) Olyan ital, hogy „kóla” meg hivatalosan tudtommal nincs.
Tényleg sokkal jobb az "eredeti" kóla? Hol az igazi? Csak Amerikában vagy Ausztriában már jobbat kapok? Mondjuk el tudom képzelni, hogy így van, licenc sörök is sokszor elég "érdekesek".
Alapból szeretem a kólát, de a Coca Colán az utóbbi időben valami érdekes mellékízt érzek, habár belegondolva néha van annyira zavaró, hogy az már nem is mellékíz. Lehet, hogy eddig is ilyen volt, csak nekem mostanában tűnt felt. A Pepsi meg eléggé szirupos, de konzisztens ízvilágot ott se sikerült összehozni. A Dr Pepperből meg valamiféle kontinentális európai változatot kapni, elsőre eléggé bejött, de aztán felváltotta a "Now with less sugar" változat, pedig ennek a löttynek véleményem szerint az a lényege, hogy jó szirupos legyen. Milyen lehet a diet változat? Brrr.
Azért amerikai szemétnek kicsit durva nevezni, maradjunk a ,,munkáswhiskynél''. :) Én is sokallom amibe kerül a minőségéhez képest, de egyáltalán nem ihatatlan, nézd meg vele arányosan mondjuk skótból mit kapsz. Én a cloaked által mutatott Blanton's-t is kóstoltam, annyira nem jött be, kicsit erősnek találtam az égetett hordóízt. A No. 7-es Jack Daniel's én mindkettőnél jobbnak találom. Mellesleg a bourbon a whisky-k közül még mindig a legjobb ár/minőség arányú termék, vegyél meg egy skótót és egy bourbont 2000 Ft-ért és hasonlít őket össze a műfajukon belül.
Egyébként az itthoni Coca Cola (és a Pepsi is) az igazi magyar szemét, az eredeti kólához mégcsak közük sincs. Nem is kóla, csak kólaízű szénsavas üdítőital.
Azért prémiumnak nem szeretem őket hívni. Eddig az egyetlen épkézláb amerikai whisky amit ismerek (amit csak az ízérért is érdemes inni), az a Blanton's. Legjobb helyeken 7 ezer alatt van. Fergeteges bourbon. Persze a két jobbik fajta jack daniel's (Gentleman Jack és a Single Barrel) is biztos jó, de nem annyira, amibe kerül.
A Metaxa számomra 7 évtől iható. Én azt 4 ezerért tudom venni, ennyit bőven megér.
A Raynal bradyket én se tartottam rossznak, de egy igazi cognac (Hennessy VS) után utólag megkóstolva kicsit gyengének találtam a Raynal XO-t is. Persze azt a 4 ezret, amiért nálunk árulják, szintén megéri. De azért a végét nem szégyelltem café royale-ban meginni.
A Johhnie-ból még csak az első hármat kóstoltam, de szerintem a black és green teljesen jó a saját árában. Illetve 3 ezerért a red is jó, végülis. Az idősebb Grant's-et és Label5-ot is megkóstolnám egyszer. A Ballantines-ból viszont asszem sosem fogom megvenni a 12 évest sem, hiába olcsó...
De hogy az igazi kedvenceimről is szó essen, az egyik legjobb abszint, hígítva, ahogy kell:
Valóban nagyon jók a prémium amerikai bourbon-ok (Jack Daniels, fekete Jim Beam). Skót whisky-ből a kommersz fajtákat (piros Johnnie, Ballantines, Passport, stb.) nem érdemes inni, akkor már tényleg jobbak a pálinkák (bár a pálinkák drágábbak).
A kedvenceim.
Grant kapitány gyermekei:
Az abszolút kedvencem a Metaxa:
Titkos tippem a Raynal konyak (tudom, hogy ez hivatalosan csak brandy, de szerintem van olyan jó, mint pár igazai konyak):
Persze a Johnnie testvérek is elfogynak, ha úgy adódik :-))
jól sikerült házi pálinka de csak 50 alatt! :) meg a sajátom, nekem pl az is tetszik :)
saját whiskim is egész jó bár nagyon szigorú vagyok magamhoz nem hasonlít a bótira... egyedül a Canada Specialt verem szerintem illetve a black velvetet de az nálam nem is viszki..... blááááá....
BOLTIBÓL a Jamison szeressem, a Baliból csak 12évest, az alsó kategóriások tényleg szemét. Nekem speciel a JB nagyon gáááz, nem szeretem, van egy mű szirupos szörpös íze- a fehérnek, a többihez nem volt szerencsém. Csivava spec nekem is bejön 12évesben. A piros botos csávost meg se tudom inni a fekete JD valóban fincsi, de abban is van valami mű, szirupos íz.... Van az az aldis 8éves zöld emblémás, épp most akciós, már bocs de szerintem a 2000 forintos árához képest nagyon jó! teachers és quin margot szerintem elég karcosak, utobbi ondjuk szintén árához képest (talán 1600 szintén lidl) simén elfogadható kategória. már ilyen zwackos xarokshoz képest..... Egyébként ömmel tudok egyetérteni, aki nem snobságból iszik whiskit hanem izből annak teljesen más véleménye van bizonyos italokról.
Pálinka.... valóban tulzásba viszok egyesek ezt a hogy is mondjam csökönyösséget hogy csak pálinka.... egy részt pálinkából sokkal könnyebb vackot inni mint whiskiből másrészt mondjon mér nekem valaki egy pálinkát amit bárhol a világon ismernek, ahogy mondjuk a JD-t vagy JB-t.... ez van, ez nem azt jelenti hogy én nem szeretem a pálinkát, sőt, csak azért egyenlőre kezeljük már helyéán a dolgokat és legalább magunkhoz legyünk őszinték-már ha egyszer el szeretnénk mondani a pálinkáról azt amit a JD, a JB vagy akár a Bali............
A Jack Daniel's típusa (Tennessee Whiskey) pont abból a bourbönből fejlődött ki, amit amerikai szemétnek neveztél:) A Jim Beam „tradícionálisabb” a JD-nél.
A „pálinka” kifejezést korábban „égetett szesz” értelemben is használták, és ez a jelentés még nem tűnt el a magyar köztudatból. Szótárakban is megtalálható volt más szeszes italok meghatározásakor, például a „burgonyapálinka”, „gabonapálinka” (vodka és a whisky), vagy az „ürmöspálinka” (abszint esetén).[5]
– hu.wikipedia
Ma a pálinka egy gyümölcspárlat neve, amit nem csak másból, hanem másképp is főznek, mint a whiskyt. Próbálj meg gabonacefrét megfőzni pálinkának, hát az minden lesz, csak nem whisky.
Az abszintot hagyományosan (tehát sokszor a mai minőségi márkákat is) borpárlatból főzik. Persze nem azt a kölnivizet, amit az áruházláncok árulnak, mert az mezei kommersz.
A Jim Beamből mindenki csak a fehér címkés „munkásviszkit” ismeri. A rozswhiskyjük már egész jó, a JB Black pedig jobb a sima Jack Danielsnél. A Chivast kb. szemétnek találtam két másik 12 éves skót whisky után. Nem igazán rossz, de az árát nem éri meg. Az alig drágább 12 éves johnnie walker szerintem körözi, a single maltok meg főleg.
Az itthon kapható ouzók nagyon gázak, kb mint valami béna ánizsos vodka. Még az Ouzo 12 is. Léteznek elvileg nagyon jók (szőlő alap, teljes lepárlás, hozzáadott anetol nélkül, stb), de ezeket még külföldi webáruházban sem láttam. Egy jó török rakıt érdemes venni helyette, azt rendesen megcsinálják, kétfélét is lehet itthon kapni (plusz még egy rossz német gyártmányt). Persze egy jó ánizsos szeszt sosem szabad hígítás nélkül inni, túl sok benne az íz.
Keress olyat, ami 100% agávé és lehetőleg érlelt valamennyire, azok jók. Ósanban szoktam látni. Amire nincs ráírva, hogy 100% agávé, az majdnem mind ízetlen sz*r... pont ezért isszák őket sóval, citrommal meg egyebekkel.