Sőt én akkor voltam amikor vidáman dübörgött a délszláv háború.
Ennek csak abból volt jelentősége hogy a laktanyánk kvázi kiürült mert a 14. Rába légvédelmi rakétaezred mint a felderítő zászlóalj szépen összepakolt és elhúzott taszárra légvédelmi ügyeletet adni.
A brancs egyik fele lent dekkolt a másik fele meg pihenőn volt, alig lézengett pár szolgálatos katona a laktanyában.
De az alap kérdésre visszatérve.
A katonai kiképzés már akkor is egy kalap fos volt.
A lőgyakorlat annyi volt hogy kaptunk fejenként alighanem 6 db lőszert és ellőhettük. Majd fejenként elhajítottunk 1 db kézigránátot.
A harcászati gyakorlat egy vicc volt.
Amikor nagyritkánt paintballozunk a haverokkal az sokkal komolyabb.
Olyan hítech cuccaink voltak mint a "csapásmérő csepel" teherautó.
Azért csapásmérő mert ezzel max támadni lehetett de menekülni már bajosan.
Azzal a brigáddal amit akkor képeztek még egy kuplerájt sem lehetett volna eloglalni nemhogy a pirézek ellen megvédeni az országot.
Háát... ha a gyerekgyártást érted a "népismeret" alatt,igazad lehet.
Nem hiszem,hogy ha egy épp végzett fiatal szétnéz, sok kedve volna az említett tevékenységhez. Már kénytelen voltam elismerni,hgy nickem ellenére nincs unokám,a barátaiméit is udvariasságból dicsérem, de őszintén örülök annak,hogy nekem nincs . Nemtom,mire születne,3 éves GYED ide vagy oda.
Én Hódmezővásárhelyen voltam előfelvételis, de életemben nagyobb baromságot és hasztalanságot ami abban a 11 hónapban volt életemben nem tapasztaltam. Hogy ez egy operett hadsereg már rögtön az elején mgtapasztaltam amikor az ezredsorakozókor elhangó díszmenet kapcsán jópár tiszt kilépett és eloldalgott. Kérdem mi ez ? Azt mondják ezek föl vannak mentve.
Hogy ott micsoda lopások voltak az meg egyenesen elképesztő. Az ÉPK-ról hordták ki az anyagot belőle mint később kiderült sokan építkeztek.
Na Surranó Liziről tán hallott e valaki ? És a vásárhelyi szaró Leninről ? Ha már az ügyalról szó esett egyszer éjjel kellett sikáni mert valaki nemcsak WC paírt tett mellé hanem le is szarta.
Egyetem után sem úsztam meg : először 3 hónapot Kalocsán majd 3 hónapot Lentiben. Lentibe senki nem akart menni , nekem az otthonomhoz ez volta legközelebb. Szerencsére tojtak rám én is rájuk, de a legmegdöbbentőbb az volt ahogy szegény Dózsa két géppisztolyos szovjet katona közt állt ( kőszoborról van szó ) közel a kapuhoz és minden belépő díszlépésben haladt el előttük.
Szóval ha az egész csak arról szól, hogy ökörködés én semmi hasznát nem látom a honvédelmi ismeretnek. És tartok tőle hogy kifullad.
Végül is, ez is csak egy lelki defektus, ha még nem hatalmasodott el rajtad, keress szakszerű segítséget. Azt viszont továbbra sem értjük, mi köze van ennek az átalános hadkötelezettségnek. Elmehetsz katonának, vár a sereg.
Ők egyébként valami katonai középiskolások vagy micsodák voltak (akikről legalábbis én tudok), tehát törvényszerűleg pár évvel fiatalabbak, mint az előfelvételisek (normál vagy rigó, mindegy), hiszen ők már érettségi után voltak. De akkoriban már lehetett valami kis rangjuk (már tiszthelyettes, nem tisztes), tehát ha ők voltak a kiképzők, akkor az előfeltévelisek felett voltak.
a HATVANAS EVEKBEN AMIKOR BEVEZETTEK AZ ELOFELVETELIS RENDSZERT az elofelveteliseket mind tiszthelyetteskent szereltek le ,a tobbseget ormesterkent,aki kivalo katona volt azt torzsormesterkent aki ketszeres kivalo volt azt fotorzsormesterkent,aki meg sok fegyelmit kapott azokat tiszteskent ,vagy eppen honvedkent. Legalabbis 68-69-ben vasarhelyen igy volt ahol az ellatokon,soforokon es a harckocsizokon kivul minden harci alakulatnal a legenysegi allomany egyetemi elofelvetelis volt.
Rigó pont ugyanannyi idős volt, nagyjából az éves előfelvételis kontingens 5 százalékát oda irányították. Úgy szereltek le, hogy kaptak valami rangfokozatot nagyjából törm és alhdgy között. Egyébként pontosan ugyanolyan kényszersorkatonák voltak, mind mindenki más, és ugyanúgy tettek az egészre magasról.
Ugy latszik ezek a fogalmak valtoznak idonkent . A mi idonkben a rigoknak a tisztiiskolasokat hivtak akiket csapatszolgalatra kirendeltek bizonyos idokre a sarga csikok miatt az egyenruhajukon, a tartalekos tiszti sorkatonai szolgalatot teljesitoket akiket egy ido utan eloleptettek tiszthelyettese es kiraktak csapatszolgalatra hivtak gyokereknek. A 11 honapot tolto egyetemi elofelveteliseket hivtak tudosoknak aztan taposoknak.Akik aztan amikolr msodszor bemenytek mar tiszthelytetteskent szinten gyokerek voltak.
Valamit nem értek: Nálunk "rigó"nak a tartalékostiszt-jelölteket hívták, akik lehúzták egyetem (főiskola előtt) a 11 hónapot, az egyetem (főiskola) után 6-8 hónap alatt tartalékos tiszt lett belőlük.
(Nálunk kevés ilyen volt)
Ők viszont nemigen lehettek 5-6 évvel fiatalabbak nálad (nálam).
Nálam 5-6 évvel fiatalabb legfeljebb 1-2 hivatásos tiszthelyettes örmesterke volt, különösebben nem szivatott senkit.
Ja, igen. Nem feleslegesnek tűnik, hanem felesleges. És egy egyetemista úgy általában valóban nagyobb dologra hivatott, mint ágyútölteléknek lenni (mellesleg, szerintem egy nem egyetemista is).
"Nálam 5-6 évvel fiatalabb kádergyerek akart megfuttatni az akadálypályán. 16 hónapos pályafutásom alatt egyetlen egyszer sem futottam le a csütörtöki 3500 métert."
Hat ez mar csak igy van a seregben a rang szamit ,nem a kor.
Volt egy kollegam itt a veterankorhazban,mr Cox volt a neve,17 eves koraban onkent bement a hadseregbe es a 82.-es legideszant hadosztalynal volt ejtoernyos es megjart ket turat is vietnamban,o meselte 19 eves koraban mar ormester volt es az akkor bevonulok ,pontosabban a vietnami haboruba besorozottak tobbsege nala joval idosebbek voltak es ugyanugy zokon vettek hogy o 19 eves letere 23-26 eves embereket parancsnokol.a hadsereg marcsak ilyen