A devizahitelek elterjedésének okait 30 oldalon taglaló jelentés kerül az ügyben vizsgálódó parlamenti bizottság elé - Gyurcsány ellen olyan megdönthetetlen bizonyíték szól, mint például az, hogy a volt miniszterelnök 2005 végén egy állampolgári levélre válaszolva elismerte: a költségvetés egyensúlyát veszélyezteti a túlzott devizahitelezés. Továbbá , hogy erélyes szabályozói fellépéssel meg lehetett volna akadályozni a devizahitel-boomot. Azzal a megállapítással is nehéz lenne vitatkozni, hogy a Gyurcsány-kormány rövid távú politikai érdeke miatt nézte tétlenül a devizahitelezés terjedését. A jelentés nagyrészt Gyurcsányra húzza rá a vizes lepedőt.
Vitán felül áll hogy 2008 nyarán mikor a legolcsóbb 140 FT/1CHF árfolyamnál osztották szét a legtöbb hitelt....
Ősszel lassan mondta, "neeeeem leeeeesz válság" majd összehívott egy vita fórumot az ellenzékkel egy nagy asztal köré, ahol megalapították, hogy nincs mit tenni........
Ja.... meg volt valami kódexes marhasága is.......
Aztán elment tüntetni egy jegy iroda elé ahol a Kárpátia koncertre árusítottak jegyet....
aztán valahol vidéken összeveszett egy cigány asszonnyal.......úgy hogy csomó mindent csinált....D
Na Te se álltál sorba, mikor az észt osztották. 200 képvíselöről pampogsz, mikor alsóhangon is egymillió devizahíteles táncol a kötélen a törlesztőrészletei miatt. Szerinted a képvíselők ne is foglalkozanak a témával a törvényhozásba és a kormány tárja szét a kezét és érintettség révén nem tehetek semmit, mert akkor én is a törvény alá esek, vagy valamelyik kormányrendelet érint, s az rossz fényt vet rám, mint szintén hitelesre.
A bizottságban a hat képviselő átlagában kerek 11 millás hitele van, ami már egy fővárosi panellakás árát sem fedezi jobb környéken.
A deviza-eladósodást vizsgáló parlamenti bizottság kilenc tagjából hatnak van hitele, a testületet vezető Papcsák Ferencé a legnagyobb összegű. Tovább »
Időben kikerülhető lett volna a devizacsapda, mert Gyurcsány már 2005-ben tisztában volt azzal, hogy bajba sodorhatja az országot a devizahitelezés elburjánzása, de nem lépett fel a túlzott eladósodás ellen, mert rövid távú politikai érdekeit helyezte előtérbe állapítja meg az a jelentés, amelyik a devizaeladósodás okait kutató parlamenti bizottság részére készült.
A Nemzetközi Valutaalap szerint régiónkban a magyar kormány tette a legkevesebbet a devizaadósság visszafogásáért.
azt is magában foglalja hogy a bukott spekulánsokat az adófizetők mentik ki? meg a naked short selling-et és a HFT-t? mert ez így inkább amolyan szocializmus a saját pénzükhöz se értő gazdagoknak, bankároknak mint szabadpiac
Na egy kicsit érthetőbben: 220-on még úgy ahogy fenn tudom tartani magam.
Egyébként pedig foggal körömmel véded a védhetetlent. Nem hiszem, hogy valaha is védtem volna a bankokat.
Viszont ami dilettáns és ostoba, azt igenis támadom. És a jelenlegi ámokfutó vezetés bizony az. Már példák sora bizonyítja, mit jelent egy-egy meggondolatlan nyilatkozat, mégis elkövetik újra és újra. Na most akkor vagy idióták, vagy direkt csinálják. Döntsd el, melyik a jobb nekünk. Megjegyzem, hogy néhány haveron kívül senkinek sem segítenek ezek az intézkedések. Sokat segítene a tisztánlátásban, ha levennéd a narancs szemüveget.
Nem megfelelő, de még úgy ahogy szinten tudom tartani magam. A megfelelő a 176 ft lenne, amin felvettem. De én már azzal is megelégednék ezzel a dilettáns bandával az élenl, ha nem idiótáskodnák el azt a reálisan magától is beálló 220-at.
Nézd, tudom hogy szeretsz mindekit narancszombizni, akinek minden szava kormányellenes, de a helyzet az, hogy az olvtárs azt írta, hogy:
"Ha eülnének a seggükön, és nem akarnának állandóan nyilatkozni, régen 220 körül lenne már a frank."
Tehát a 220 Ft neki megfelelő (vidáman fizetné), annak ellenére, hogy vhol 150-170 között vehette fel, de a 235 már elviselhetetlen teher. Tehát az a +60 Ft nem zavarja, de a 15 (legyen) igen. És ti vádaskodtok pártzombisággal...
Persze gondolom, hogy a 60 Ft mind a világválság miatt volt, és semmi köze hozzá az akkori kormányoknak, viszont ezt a 15-öt mindet a mostani magyar kormány okozta.
És igaz, hogy a Medgyessy idején szüntették meg a támogatott forinthiteleket és kezdték el nyomni a sváci frank hiteleket, az ebből több év során felhalmozódott problémát azonnal meg kellene oldania az új kormánynak, de végüli si mindegy hogy milyen módszerrel, mert az nektek úgy sem felelne meg.
Én nem védem folyamatosan a magyar kormányt (több topikban is támadtam), de az már túlzás, hogy akármit csinálnak, annak nekimentek. Ha segítenének állami pénzzel a devizahiteleseknek az lenne a baj (miért az adófizetők fizetik meg mások feleőtlenségét), ha meg nem állami pénzen, akkor meg szegény bankok...
Természetesen nem tudom hazudik vagy nem. Kicsit most leegyszerűsítem, ha a gazdaság alig vagy nem növekszik, közben költségvetési hiány van, igaz nem nagy, akkor nő az adósság.
Ha a gazdaság nagyon növekszik és a költségvetési hiány kicsi, akkor is nominálisan nő az adósság, de százalékban kifejezve csökken. Nominálisan akkor csökken az adósság, ha egyáltalán nincs hiány.
Gyurcsány-kormány rövid távú politikai érdeke miatt nézte tétlenül a devizahitelezés terjedését.
Ezen az alapon majd OV is mehet a hűvösre, mert ő meg az államadósság túlzottan nagyarányú csökkentése érdekében, rövid távú politikai okok miatt, lenyúlta a magánynyugdíjpénztárak vagyonát. A hiány majd később 10-15 év múlva lesz észrevehető. Akkor majd OV is megy a börtönbe? :D
Ez csak össze-vissza duma. Közben hiteleket törlesztünk, devizát tartalékolunk rá, amikor a pénzügyi vezetés úgy érzi jobb kondiciókkal tudja megszerezni akkor vásárol. Az AKK adatok pedig a manyupot még nem tartalmazzák. Az év végi mérlegben lesznek tiszták a pozíciók, és akkor lesz csak benne a manyupból származó pénz is.
Az MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 (két ezer) milliárd (!) forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. 3 millió ember 12 évnyi megtakarítása vált ezzel semmivé és ért az államadósság[...] Bővebben!Tovább »
Az MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 (két ezer) milliárd (!) forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. 3 millió ember 12 évnyi megtakarítása vált ezzel semmivé és ért az államadósság új csúcsra.
Egyébként a fő felelős a svájcifrank hitelekért a Tell Vilmos (meg tán a stüszivadász), ha ő nem szabadságharcol, akkor Svájc se lenne, meg svájcifrank se, és csak euróban kapnánk hiteleket:-)
Sajnos a hitelek jelentős része nem vállalkozás-élénkítésre vagy valami hasonlóra lett elköltve (akkor is lett volna aki bedől), hanem közönséges fogyasztási hitel volt.
A hitelesek jó része messze erején felül vállalt, ezért alakult ki a helyzet. Nagyon gazdag országokban sincsenek ekkora lakásaik az embereknek, mint Magyarországon egyfajta standarddá váltak. Hasonlóan irreális volt a gépjárműpark minőségének a változása, ami aztán összemosódik a cégesautó-sumákolással.
Vagy még egy szembetűnő fogyasztási őrület: a mobiltelefonok minősége. Gyakorlatilag proliknál vannak százezres telefonok.