A devizaállamadosság számítása is forintban van együtt a forintosakkal is összekalkülálva. (jelenleg ez 26%-os arány) A három évvel ezelőtti forintárfolyam sokkal alacsonyabb volt, majd minden devizában mint ma (kevesebb forintért lehetett szerezni), ami számít az állam szempontjából, legyen az EUR, USD, JEN. Mi is történik az államadósság abszolút összegével forintra átszámolva? Na erre gondoltam. Remélem így már érthetőbb. Vagy nem. Az egy dolog, hogy nem romlott tavaly tél óta sokat (akkor volt ugye 290 felé is). Jobban mondva hol romlott, hol javult. Abban igazad van hogy annyit nem romlott. Sőt. De pl. a jelenlegi kalkuláció alapja 265 mondjuk, egy előző stat. szám meg pár hónappal ezelőtt 260 bázison is készülhetett volna. És ettől 3 hónap múlva lehet 270. (Az is rendben van, hogy átlagárfolyamokkal szoktak számolni, de csak 3 hónapossal max.) Na ha 3 hónap mulva az előző 3 hónap árfolyama 275-re adódna, akkor mi is lesz az államadósság abszolút összegével? Nő vagy csökken? Most éppen nem ez a helyzet. Ezt elismerem. De arról se feledkezzünk meg, hogyan is állunk a hiányunkkal most? 126%-os túlteljesítés ezidáig? Július végéig? Én mielőtt ítélkeznék, megvárom a januárban kiadott éves tényadatokat. Azaz? Roppant elnéző és türelmes vagyok a mostani kormányzattal szemben.
sejtésem szerint a zembereket a következő foglalkoztatja: miért nő egyáltalán, amikor szíjkészítő sok éven át megmondta, hogy a kerítés is kolbászból lesz, és hát az államadósság, az tutira nem nőhet úgy, mint a nemzetrontók alatt. azt most mégis, sőt
Viszont az iszonyt. Azt írtam (megpróbálom másként), hogy az államadósság abszolút összege, mindaddig nőni fog, míg a költségvetési hiány plusszban van. Az arányai csökkenhetnek a GDP-hez képest. Sőt magát a hiányt is ebben az adatban mérjük. A manyupvagyonnak annyi köze a folyó hiányszázalékhoz mint macisajtnak a brummogáshoz. (valami van, de nem sok, csak közvetve - mert a manyuppénze az nem készpénzben, hanem értékpapírban gyütt, amivel nem lehet közalkalmazotti béreket közvetlenül kifizetni) Az abszolút összeghez úgy volt köze, ami 4%-al csökkent a GDB-hez hogy a lenyúlt államadósság papírokat leírták. Az már nincs. 1350 milliárddal. És láss csodát onnantól kezdve, a hiány miatt pont növekedésnek indult az abszolút összeg. A hiányt ugyanis csak és kizárólag újabb hitelek felvételével lehet fedezni. Mi ebben az érthetelen? A manyup lenyúlás előtt több mint 21.000 milliárd volt, és most újra majd 20.000 milliárd fölé fog nőni. Úriember persze erre nem fogad, mert a biztosra, arra sosem. Ti meg ezen rugóztok, hogy nő. Mi a fészkes fenétől csökkenne vagy nem nőne?
szóval a lényeget kivonatolva: hiába a huss, elkommunizált magánnyugdíj lóvé, a zemberek által felhatalmazott nemzetmentő kúrmány alatt növekszik az államadósság, nem csekély mértékben
Hat arrol a megromlott forintrol beszel szvsz amelyik budos a fidexeseknek, nem veletlen hogy minden fidex fellegvar svajci frankban adosodott el, pl debrecen, pecs...
Fel vagyok háborodva! Folyamatosan növeli az adósság abszolút összegét plusszos költségvetési hiánynál és megromlott forintnál. Ejnye! Mégis mit képzel ez!? :-))
Mert nem lássátok az eredményeket. Pedig ők megmondják a tutit, csak ti nem értitek azt.
Nem baj, nektek majd akkor lesz nyilvánvaló, hogy mennyire jó nektek, ha 2014-ben is megszavazzátok őket. Az igazi eredményeket majd akkor habzsolhatjátok...
Kilenc év után először jelentősen csökkentettük az ország adósságát, és ezzel megnyitottuk a stabil adósságcsökkentés korszakát – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.
Az első hét hónapban az állam a forint erősödése következtében 285,5 milliárd forint árfolyamnyereséget ért el a devizaadósságon, ám a magas államháztartási hiány miatt ennek ellenére 160 milliárd forinttal nőtt az államadósság júliusban, így az elérte 19738,3 milliárd forintot – írja a napi.hu. Augusztusban a mutató újra 20 ezer milliárd forint fölé kerülhet.