És pontosan ez az első nem tud megszületni, mert nincs miből.
Az eddig is kevés még kevesebb lett, az eddigi távoli lakáslehetőség még távolabbi.
Arról már nem is beszélve, hogy a kiskeresetűeknek meg hiába a horribilis adókedvezmény, ha nincs miből realizálni.
Azt meg ne mesélje nekem senki, hogy a jól keresők azért fognak 3. gyereket vállani, - és ezzel feladni a jó keresetüket - hogy majd milyen sokat kompenzálhatnak, az akkor már semmiből.
azt mondod, te sem vagy már fiatal. ezek szerint átélted az adórendszer bevezetését. tapasztaltál fizetéscsökkenést? nem? akkor mégsem vették el a fizetésed felét.
papíron valóban úgy tűnt, de érdekes módon a pénztárcád nem ezt tapasztalta.
azóta mi változott?
amikor fizetésemelés van, a bruttó emelését mondják, de (nyilván) a nettó is emelkedik.
az évek során a magasabb jövedelmek egyre jobban távolodtak az alacsonyabbtól. azaz hiába a nagyobb adó%, annyival több emelést is kapnak a nagyjövedelműek, azaz a magasabb adóbefizetés jelentősen kompenzálva van.
ezt a szakadékot a mostani új adórendszer még jobban szétnyitja, a nagypénzűek többletmunkája nélkül.
ha annak idején lehetett úgy felbruttósítani, hogy a nettók nem változtak, most is lehetett volna 'lebruttósítani' ugyanúgy. és akkor nem lenne vita. vagy mégis?
Úgy tűnik, nem érted a bruttósítás lényegét. Nem baj, légy nyugodt, annak idején mi sem értettük elsőre.
Úgy van ez, hogy kerestél 3000 Ft-ot. Ez volt a bérpapírodon, és ennyit is kaptál kézhez. A bruttósításnál is ennyit kaptál kézhez, csak a papírodon ott állt, hogy bruttó 4300 Ft, nettó 3000 Ft.
Viszont annak, aki korábban nem 3000-et keresett, hanem 6000-et, ezentúl az volt a papírján, hogy bruttó 12 000 Ft. És így keresett 6000-et. Játék a számokkal. Ez volt eddig az adórendszer alapja. És ehhez képest az az igazságtalan, hogy most aki eddig nettó 6000-nek megfelelően keresett (arányosítva), az most nem 6000-et keres, hanem 8000-et, míg aki eddig 3000-et keresett, csak 2000-et fog keresni. Azaz valójában burkolt fizetésemelést kaptak azok, akiknek magasabb a bruttója.
Igen, csak ha ott adót csökkentenek, akkor mindenkinek csökkentenek, nemcsak a jól keresőknek, ha emelnek, akkor mindenkinek emelnek, nemcsak a csóróknak.
Ha ott egy a munkáját tisztességesen elvégző ember a létminimum szintjén élne, akkor sokkal hamarabb lenne forradalom ezt is elhiheted.
Bár mostanság mindenhol vannak bajok, de azok más jellegüek. Viszont igaz, hogy azok zöme is a gazdagok mértéktelen kapzsiságából fakad.
Ezzel az egykulcsos adóval csak az a probléma, hogy a szegényektől vesz el és a gazdagoknak adja! 300 ezer ft fölötti kereseteknél 16%-al kevesebb adót fizetni nekem is tetszene, csakhogy nincs annyi bérem. A gyerekek utáni adókedvezményt is a gazdagok tudják maradéktalanul igénybevenni!
"ez kicsit ledegradálóra sikerült. lehet, én értem félre, de mintha többre tartanád magad azoknál, akik kevesebbet keresnek."
A lényeget értsük: ha így lenne az se számítana, nem én döntöm el, ki mennyit keressen, de nem is az állam dolga leszámítva a saját alkalmazottait.
A mihez képest elvvel meg az a bajom, hogy feltételezed, az úgy volt jó ahogy volt. Szerintem meg nem volt jó senkitől elvenni a fele fizetését amit a munkájáért kapott, mert ez tragikomikus volt így.
körbehordozzátok a progresszív adót, mint véres kardot, csak mert az új kormánynak ez az egyetlen komolyabb változtatása - most erre lehet mutogatni, hogy akkor biztos minden rossznak ez volt az oka
De a szociális rendszert ne keverd bele az SZJA-ba, mert így az elvégzett és kifizetett munkát bünteted.
Ezt a már rég kapitalista rendszerben működő országok dolgozói nem igy látják. Nem hinném, hogy okosabbak lennének a magyarnál, talán csak kevésbé kapzsik, irigyek.
Ott vagytok eltévedve, hogy az államnak nincs saját pénze, csak az adókból befolyt összegeket osztja szét! Ezért aztán az adórendszer igenis a szociál politikát is szolgálja.Ahelyett, hogy nyugat felé orientálódnánk ezzel az egykulcsos rendszerrel ugyancsak kelet felé megyünk! Nyugaton ugyanis mindenütt több kulcsos adórendszer működik, ezzel müködik a társadalmi szolidaritás is!
az állam nem állítja, hogy ez vagy az a munka ennyit vagy annyit ér. azt a (szuper)bruttó béred mondja meg. az állam tudomásul veszi a piac ítéletét a munkád felett, és annak függvényében kér tőled részesedést a közteherviselésből