Keresés

Részletes keresés

trakisbandi Creative Commons License 2025.01.12 0 0 9086

Üdv

Azt pontosan meg tudnád írni, hogy mikor készültek a fotók ?

Csak az érési idő összehasonlítása végett .

Egy cimborámnak (tőlem 300 méterre) volt egy fája ami ilyen tüneteket produkált mint a te fád.

Ő Münchebergi-nek vette, másfél héttel előbb ért mint a sunburst-om.

Érés előtt próbáltuk permetezni Teldor 500 SC-vel ennek néhány napos az ÉVI-je.

Lehetetlen volt néhány szemnél többet megmenteni, 3 év kísérletezés után fűrész lett a vége.

Nekem júni közepe a szedési érettség a Sunburst-nál

2022 06 11. fotó, de az időbélyegen is látszik.

Én a cseresznye légy ellen védekezek, az ÉVI-t szem előtt tartva az 2hét.

A féreg elleni szerhez mindig teszek gombaölőt is, ezt május 26.-án szórtam, és kapott nitrogén lombtrágyát is.

Előzmény: firpoliono2 (9085)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 9085

Elképzelhető, hogy túltoltam a fa tápanyagellátását. Idén a tervem az, hogy semmilyen tápot nem adok neki és megnézem, akkor hogyan teljesít.

Előzmény: zoli1437 (9084)
zoli1437 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 9084

Leszámítva, hogy nekem csak egy öt fajtás fa egy kis ágán van én sem vettem észre a nagy repedési hajlamot.

2024.05.28.-án készült a kép. Egyébként nálam 06.10-20 között szokott érni csak tavaly minden sietett.

Nálam minden fajtánál az eső szokott gondot okozni. Ha érési időben jön már nem lehet permetezni, utána meg jön a monília.

Előzmény: firpoliono2 (9083)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 9083

A fotók lemaradtak véletlenül, most csatolom őket:

A fotók akkor készültek, amikor már legalább 4-5 nappal korábban, még rózsaszínű állapotban megrepedtek a gyümölcsök, ezért látható gyümölcsmoníliás fertőzés a terméseken.

Előzmény: firpoliono2 (9082)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 9082

Távol áll tőlem, hogy általánosítsam a nálam fennálló kellemetlen helyzetet a Sunburst fajtával kapcsolatban. Emiatt is írom a 9066-es hozzászólásomban a következőt: "Az is lehet, hogy vannak olyan termőhelyek, ahol a Sunburst nem reped és nagyon szépen terem. Nem tudom, ,miért van az, hogy nálam ennyire reped ez a fajta."

Az szinte biztos, hogy nálam valamilyen egyedi probléma is fennállhat, mert olyan mértékű a repedés, hogy ha mindenkinél ezt produkálná ez a fajta, szerintem be sem jegyezték volna az elismert fajták jegyzékébe. Egyedi probléma lehet esetleg a helytelen tápanyagutánpótlás. Csak tippelek erre, mert biztosat nem tudok. 

A két Alex cseresznyém is kifejezetten repedésérzékeny nálam. Eddig minden évben mindkét Alex nagyon repedt. Idén viszont úgy jártam, hogy az egyik Alexen az összes gyümölcs megrepedt, a másik Alexen azonban csak egy-két szem repedt meg.

A Sunburst fajtádhoz gratulálok, nagyon szép a termése! Még bizakodom abban, hogy én is elérem ennél a fajtánál ezt a szintet. Egyelőre sajnos csak ilyen gyümölcsöt tudtam szüretelni:

Előzmény: trakisbandi (9076)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.11 0 2 9081

Nekem csak 2024 tavaszáról van fotóm a fáról:

Előzmény: AmazingGecko (9079)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9080

Gondolom ez valamennyire szubjektív dolog. Az íze nekem nagyon ízlik.

Hosszú ideig a fán maradhat (repedés nélkül?) és már pirosan ízlett. Teljes érésben sötét bordó. Akkor már olyan édes, hogy a már leírt darazsak és nálam a hangyák is támadják, pedig kemény roppanós még ebben az állapotában is.

Csak amiben biztos vagyok, azt írom:

A nálam kipusztult Germersdorfi-val biztosan vetekszik az íze, minősége. Momentán nekem az repedt nagyon!

Az Alex-nél jobban ízlik.

Előzmény: AmazingGecko (9079)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9079

Ezért jó egy fórum, hogy több ember tapasztalatát is meg lehet ismerni. Nyilván számít a mikroklíma, talaj, időjárás stb.

Íz szempontjából milyen a Sunburst?

Előzmény: The Dark Side of the Moon (9078)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9078

Nem akartam beleszólni, mert nekem még korlátozottak a tapasztalataim a Sunburst cseresznyével.

Még csak két évben termett a fiatal fa. Az első évben csak kóstoló, pár szem. A másodikban termette a korábban már említett kb két kilót.

Konkrétan nem emlékszem érés közben vagy már éretten érkező esőre. Gondolom, hogy volt rá esély, ha másnál ez bekövetkezett (ezt írja).

Összességében csak jó tapasztalataim vannak vele. Repedés semmi.

trakisbandi Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9077

Bocs eltévesztettem, erre szerettem volna reagálni.

firpoliono2 7 órája    0 1 9071

A hivatalos fajtaleírások általában a fajták pozitív tulajdonságait emelik ki, a hátrányaikat meg vagy elhallgatják, vagy igyekeznek kisebb súlyt adni neki. Ha azt olvasod, hogy repedésre kissé hajlamos, az valójában azt jelenti, hogy repedésre nagyon hajlamos.

trakisbandi Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9076

Csak egy kis ellenvetés.

Sunburst nálam tökéletesen teljesít, mivel öntermő .

Sunburst nálam nem reped. (kicsit sem) (hetes eső után minden cseri reped )

Elhiszem, hogy nálad nem jól teljesít, de ezt általánosságban írod, mintha csak fajtajelleg lenne.

DE nálad lehet valami ami nem általános, mert akkor nálam is így lenne.

De NEM így van, mert nálam nem reped, még teljes érésben sem, és az ismerőseimnél sem.

Viszont vannak problémák, de azt a darazsak idézik elő.

Néhány fotó :

A termés mennyisége:

Itt még fiatal volt.

Ez viszont 2024 06 hónap végén, mikor a maradékot szedtem, szerintem már teljes érésben majdnem fekete a cseri, és nem reped, vagy csak nem látszik rajta.

Az nem elképzelhető, hogy OTT nálad valami van ami repedésre hajlamossá teszi cserit ???

Darazsak műve :

Előzmény: AmazingGecko (9072)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9075

Most már bánom, hogy kivágtam a Katalint és nem vártam meg, hogy az Alex mennyire porozza. Katalin helyére ültetettem a Sunburst fajtát. Nagyon rosszul sült el a csere.

Előzmény: AmazingGecko (9073)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9074

Sajnos a Jedinkai borostyánt és a Jedinkai fehér üvegcseresznyét nem  ismerem.

A Sunburst esetében állandóan próbálkozom valamivel, hogy csökkentsem a repedést, de nem járok sikerrel. Prosiliconon kívül már kalciumos lombtrágyát is bevetettem, de eredmény semmi. Én egyáltalán nem ajánlom az ültetését, hacsak nem hajt egyfajta óriási kíváncsiság a fajta iránt.

Előzmény: AmazingGecko (9072)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9073

A Katalint én nem vágtam volna ki. A leírások szerint sok porzója van:  ’Germersdorfi3, ’Hedelfingeni óriás’, 'Kavics', ’Linda’, ’Margit’, ’Solymári gömbölyű’, ’Stella’, ’Van’.

Ha a Germersdorfi nem vált be porzóként, lehetett volna másikat választani mellé, akár egy ág ráoltásával.

Egyik ismerősömnek Linda, Katalin, Margit fákból álló cseresznyeültetvénye van és elmondása szerint remekül porozzák egymást (nyilván ezért is ültette ezt a 3 fajtát) és nagyon piacos fajták.  Mindegyik a Germersdorfi óriásból lett nemesítve, ezáltal remek minőségűek és jóval többet teremnek annál.

Szóval ezt a 3 fajtát érdemes egymás mellé ültetni, vagy ha nincs elég hely, akkor egy alanyra ráoltani mindhárom fajtát.

Előzmény: firpoliono2 (9071)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.11 0 0 9072

Köszönöm a hasznos tanácsaid! Akkor a Sunburst kihúzva a listáról.

A Germersdorfi nálam is abszolút kedvenc! Szerintem a legjobb ízű.  A másik nagy kedvenc a Szomolyai, de a B. Burlat is nagyon finom, ha hagyjuk teljesen megérni június 5-10-ig. Addigra sajnos lezabálják a madarak, így takarni kell hálóval.

A Katalin nem csoda, hogy vetekszik a Germersdorfival, mert a 'Germersdorfi óriás' és a 'Podjebrád' sárga cseresznye keresztezésével állították elő.

A Jedinkai borostyán és a Jedinkai fehér üvegcseresznye ízre mennyire jók?

Előzmény: firpoliono2 (9071)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.11 0 1 9071

A hivatalos fajtaleírások általában a fajták pozitív tulajdonságait emelik ki, a hátrányaikat meg vagy elhallgatják, vagy igyekeznek kisebb súlyt adni neki. Ha azt olvasod, hogy repedésre kissé hajlamos, az valójában azt jelenti, hogy repedésre nagyon hajlamos.

Sunburst fajtára visszatérve, az egyik ismerősömnek is volt ilyen cseresznyéje. Bőségesen termett, de olyannyira hajlamos volt nála is a repedésre, hogy inkább kivágta a fát és ültetett helyette Germersdorfit. Az én telkem a Dunakanyarban van, erdő mellett, elég párás környezetben, az ő telke viszont Kecskeméten, és mégis ugyanazt tapasztalta, mint én.

Nekem az alábbi fajtákkal van személyes tapasztalatom:

Germersdorfi: nagyszemű, remek fajta, ha van mellette megfelelő porzó. Némely fajtaleírásokkal ellentétben a Katalin nem porozza, valamint az Érdi bőtermő és Újfehértói fürtös meggy sem segít a termékenyülésén. Az Alex oldotta meg a termékenyülési gondokat.A Germersdorfi termése tetszett eddig a legjobban az általam termesztett fajták közül. Sajnos a pontosabb nevét, tehát azt, hogy a 3-as, vagy 45-ös klónról van-e szó, nem tudom. Repedésre szerintem elfogadható mértékben hajlamos.

Katalin: vetekszik a Germersdorfi minőségével, nagyszemű, lehet sokáig a fán hagyni. Kilenc év alatt repedt gyümölcsöt nem láttam rajta egyszer sem. Nálam összességében azért nem jött be a fajta, mert még gyengébben kötött, mint a mellette lévő Germersdorfi. Vaníliás cukros permetezés sem segített. A vége a sok próbálkozásnak az lett, hogy megváltam tőle.

Alex: itt nincs gond a termékenyüléssel, hihetetlen bő a terméshozama. A gyümölcs minősége szerintem nem annyira jó, mint a Germersdorfinak, vagy Katalinnak, de azért elfogadható. Nagyon nagy hátránya és bosszantó tulajdonsága a repedésérzékenysége. Ebből a szempontból alig jobb, mint a Sunburst. Most már bánom, hogy két fát is ültettem Alexből. Prosiliconos permetezés ennél a fajtánál sem segített, pedig úgy végzem el a permetezést, ahogy az útmutatóban szerepel. Egyedül azért tartom őket, mert a Germersorfit kiválóan porozzák. 

Sunburst: annyira reped, hogy teljes érésben lehetetlen a szüret, mert az összes gyümölcs szétdurran. Már akkor le kéne szedni, amikor megjelenik a termésén a rózsaszín színeződés. Akkor is reped, amikor legfeljebb csak átlagosnak mondható esőzések vannak. Az az érzésem, hogy már egy erősebb hajnali pára is képes megrepeszteni. Amúgy bőtermő, jó koronaszerkezetű, de ezekkel a tulajdonságokkal nem megyek semmire, ha nem tudom érettem megkóstolni a gyümölcsét.

Gondold át, mi a fő szempont nálad, ha cseresznyét ültetsz. Nekem az a legfontosabb, hogy legyen bőséges a terméshozam és nagyon jó gyümölcsminősége a termésnek. A cseresznyelégy támadása nem különösebben izgat, mert szerintem ellene jó időzítéssel lehet eredményesen védekezni. Eddig nyűves cseresznyém gyakorlatilag nem volt. Természetesen másnál lehet fontos szempont, hogy ne fertőzze a termést a cseresznyelégy, mert nem szeretne permetezni, de nekem a repedések elleni permetezések eddig sokkal több munkát okoztak. 

Előzmény: AmazingGecko (9067)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.10 0 0 9070

Ha meggyre oltok cseresznyét, azt ugye közvetlenül a föld felett kell oltani? Azt hallottam a cseresznye rész vastagabb lesz, mint a meggy alany és ha feljebb oltom, akkor hülyén fog kinézni.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.10 0 0 9069

Több helyen olvastam, hogy a német Schneiders späte Knorpelkirsche megegyezik a Germersdorfival.

Viszont az egyik hazai kertészet árul Germersdori 3-at, Germersdorfi 45-öt és Schneiders späte Knorpelkirsche-t is. Mi a különbség ezek között? A 3-as és a 45-ös klónok közt gondolom pár napnyi érési idő, de a német fajta miben más? Valami hajszálnyi különbségnek kell lennie, ha már más a neve.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.10 0 0 9068

3 éve rendeltem két Napóleoni ropogós sárga termésű cseresznyefát egy átlagosnál megbízhatóbb kertészettől. Legalábbis az évek során nekem mindig fajtaazonos növényeket küldtek. Ez sajnos nem lett az...

Mivel piros színű cseresznyét termett. Ki lehetne valahogy deríteni, hogy milyen fajta?

Az érési idő alapján le lehetne szűkíteni a kört, de mivel több száz cseresznyefajta van, még így is több tucat fajta maradna versenyben.

Hallottam, hogy Angliában van valmilyen cég, aki vállalja növények genetikai vizsgálatát, így kiderülhetne milyen fajta, de ez fizetős, nekem nem ér meg 30-40 ezer ft-ot...

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.10 0 0 9067

Ez hasznos tanács, sosem olvastam még a Sunburst repedésérzékenységéről. Főleg a Rita fajtáról olvastam ezt eddig. Biztos számít a termőhely is. Itt az Alföldön van, hogy 2 hónapig nem esik egy csepp eső sem.

Utánaolvastam: https://www.gyumolcsvadasz.hu/gyumolcsok/cseresznye/sunburst

Azt írják: "repedésre kissé hajlamos"

Itt https://tunderkertek.com/webaruhaz/gyumolcsfa-csemetek/cseresznye/sunburst-cseresznye-479 viszont azt írják, hogy "Gyümölcseinek többsége az esőtől se reped meg."

Előzmény: firpoliono2 (9066)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 9066

Ugyan nem hozzám szólt a kérdés, de van Sunburst fajtám. Az egyik legnagyobb melléfogás kertészkedési pályafutásom során, mert elképesztő mértékben reped. Tavaly a néhány kilós termésből az összes gyümölcse megrepedt, tavalyelőtt ugyanez volt a helyzet. Ahogy elkezd rózsaszínű lenni a termés, már rögtön reped is. Hiába kezeltem Prosiliconnal többször is, semmit se használt. Ha idén is ezt produkálja, megválok tőle, mert ennek így semmi értelme nincs.

A Germersdorfi ehhez képest fényévekkel jobb. Ott is van repedés, de nagyságrendileg kisebb mértékben.

Az is lehet, hogy vannak olyan termőhelyek, ahol a Sunburst nem reped és nagyon szépen terem. Nem tudom, ,miért van az, hogy nálam ennyire reped ez a fajta.

Előnye a fajtának, hogy nagyszemű, nagyon bőtermő, viszont az ízéről alig van tapasztalatom, mert érés előtt szétdurran mindegyik. Halvány rózsaszín szemeket tudtam eddig csak kóstolni.

Előzmény: AmazingGecko (9064)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.09 0 0 9065

Van Sunburst nalam es teljesen rendben van. Sweetheart helyett kaptam. Onnan jottem ra, hogy nem stimmel valami, hogy junius elejetol mar erik. Csak egyszer permeteztem cseresznyelegy ellen majus vegen es nem volt benne kukac. Lehet, hogy ez meg eppen tul koran erik nekik, de az biztos hogy mindenkeppen konnyebb megvedeni!

Kesobb sikerult venni Sweetheart-ot is.

A Sunburst most 4 eve lett telepitve es mar termett ugy ket kilot. A Sweetheart tavalyi, de konteneres volt.

Ezek egyutt most pont jok, mert van (lesz) egy korai es egy kesei cseresznyefam.

Előzmény: AmazingGecko (9064)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.09 0 0 9064

Köszi a tippet! Akkor az beszerzésre érdemes.

A Sunburst fajtáról mit godolsz? Valaki dícsérte az ízét korábban és még öntermékeny is. Ez utóbbinak nálam nem sok jelentősége van, mert sok cseresznye és meggyfám van a kertben.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (9063)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.09 0 0 9063

Sweetheart egy relative uj es kifejezettenkesei jo izu ontermekeny fata. Ezt nezted?

Előzmény: AmazingGecko (9062)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 9062

Még a Kordia és a Techlovan cseresznye érdekelne, hogy ízre milyenek?

A Reginához hasonlóan ez a kettő is a kései érésük miatt érdekelne, de csak ha nagyon jó ízűek. Tehát ha nem is érik utól, de közelítik a Germersdorfi ízét.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 9061

Még a Regina fajtáról érdeklődnék, hogy mennyire jó? Elsősorban azért érdekelne, mert ez az egyik legkésőbbi cseresznyefajta, így kitolná a szezont.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 9060

Köszönöm szépen!

Előzmény: Ali-bá (9058)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 9059

Bigarreu Reverchon fajtája van valakinek?

"Bigarreau Reverchon" egy Olaszországban őshonos cseresznyefa, amely nagyon erős és szívós, különösen a szélben és a tengerben. Önmeddő, a "Burlat", "Hedelfingen" vagy "Napoléon" bigarreau cseresznyefa fajtáival kell beporozni. "hogy gyümölcsöt teremjen.. Az április közepétől kezdődő virágzás kevésbé érzékeny a tavaszi fagyokra. Gyümölcse nagy, repedésálló, sötétvörös színű, vörös húsa tömör, kellemes ízű, nagyon jó ízű. A "reverchon" bigarreau cseresznyefa közepesen termő fajta, a betakarítás június végétől július elejéig tart. Frissen fogyasztott cseresznye, süteményekhez, lekvárokhoz is használják."

"A bigarreau 'Reverchon' cseresznyefa gyönyörű sötétvörös-lila cseresznyét kínál majd június végén, amely jól megállja a helyét a fán. Értékelni fogja rózsaszínes fehér húsukat, nagyon kemény, ropogós, finom édes/fanyar egyensúlyban. Alkalmas minden formájú gyümölcsfához (szár, 1/2 szár, stb.). Ez a kicsi, felálló fa bármilyen könnyű talajban, még mészkőben is jól boldogul, ha védett az északi széltől. Botanikai eredete: Kertészeti; Olaszországból, Firenze mellett importálta 1855 körül Reverchon lyoni pomológus."

"A vigorous variety producing large, sweet fruits with firm and crunchy flesh, with a dark red skin. These cherries are resistant to splitting. The flowering starts in early April. To ensure good fruiting, this self-fertile variety needs to be associated with a Napoleon, Burlat, or Hedelfingen Bigarreau Cherry tree nearby, within a radius of 20 to 30m (66 to 98ft). Planting is preferably done in autumn for a harvest starting from mid-June."

Ali-bá Creative Commons License 2025.01.05 0 1 9058

GiSelA  :  kisebb termetű fa, koraibb termőre fordulás

Vadcseresznye: nagobb termetű fa, későbbi termőrefordulás

Sajmeggy : kettő között

Előzmény: AmazingGecko (9057)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 9057

Melyik a legjobb alany a cseresznyének?

Sajmeggy, vadcseresznye vagy GiSelA 17?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!