Keresés

Részletes keresés

imre2018 Creative Commons License 2025.01.14 0 0 11848

Okés,köszönöm szépen a segitséget.

Előzmény: Old Salt (11847)
Old Salt Creative Commons License 2025.01.13 0 0 11847

A lényeg az hogy ne legyen opálos a 37,5 re hígított vodka.

Nekem az első lefőzés kb 35-37%-os szokott lenni. A harmadik (és ha van 4-ik) főzés előtt visszahígítok 50 %-ra, a "késztermék" 85% általában.

Előzmény: imre2018 (11846)
imre2018 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 11846

Igen a szőlösi féle kozmaolaj szűrő.És ha az első főzés kevesebb mint 25 fokos az sem baj ugye?

Előzmény: Old Salt (11845)
Old Salt Creative Commons License 2025.01.11 0 0 11845

Hali!

1. Nem tudom. én szüröm, nem használok kozmaolajfogót (Szöllősi féle?)

2. Rézeleje csak a neve. tképen csak nem kívánt rész.

3. Vékony sugár kb 1-2 mm

4. Igen

5. nem

Élesztő sima szárított élesztő, ha van turbó élesztő akkor gyorsabb az erjedés de én ráérek.

Korpát a sejtfalak feltárásáért kell főzni.

Nekem bevált az élesztő tápsó, (az utolsó főzésemnél a kihozatal 4 kg cukorból 5,9 lit 38%  alszesz)

Üdv:

oldsalt

Előzmény: imre2018 (11843)
imre2018 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 11844

Akkor ennél a Ted's Fast Fermenting Vodka cefrénél a  keserűsó,multivitamin és a diammonium-foszfát helyett elég csak az Unikén élesztőtápsót használni?Akkor a recept 4  kg cukorhoz ¼ kg korp, 8-10 g citromsót, 10 g élesztőtápsó,és milyen élesztőt kell használni?Milyen tipusut?

És még ezt szeretném megkérdezni,hogy a korpát miért kell főzni?

Előzmény: Old Salt (11791)
imre2018 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 11843

Üdv.Szeretnék egy pár dolgot kérdezni a lepárlással kapcsolatban.

1,A szürés a kozmaolaj miatt kell a fagyasztóban?Ha igen,nem elég ha kozmaolaj fogót használok?

2,Ha nincs rézeleje,akkor is fel kell fogni azt a 1,5-2 % -ot?

3,Ha már elkezdem másodszor főzni,akkor itt hogyan kell eljárni az elején amig el nem veszem a fejét?Milyen sugárral jöjjön le?csepegtetve engedve mint a gyümölcscefrénél?

4,Ha a fejét és a farkát összeöntöm és elkezdem a kármentő főzést akkor is ezek a számok érvényesek ugye?8 térfogat % feje. 65⁰-ig szíve 30⁰ -ig farka.-csak innen a feje és a farka már kuka.

5,Mennyire számit a deflegmáció ezeknél a cefréknél?Ugyanugy mint a gyömölcspálinkánál?

Előzmény: Old Salt (11787)
barbárállat Creative Commons License 2025.01.09 0 4 11842

Tennessee stílusú, Jim Tom féle sour mash moonshine kukorica "whiskey"

Marvin "Jim Tom" Hedrick az Appalche-hegység legendás zugszeszfőzője. Kiváló minőségű rozs moonshine-ja mellett, erős tájszólásáról, vidám, bohókás személyiségéről is híres. De világhírnevet a Discovery Channel Moonshiners doku-dráma sorozata hozta meg neki. Az egyik legtapasztaltabb szeszfőző, és lepárló építő mester, és szeszcsempész. Gyerek kora óta űzte a mesterséget, hét évtizedes pályafutása alatt, tudását moonshinerek több generációjának adta tovább.

A híres rozsos receptjére sokan áhítoztak, amit megmondta, hogy a sírba viszi magával, és úgyis lett. Még életében, a Sugarlands lepárló cég kiadott egy a nevével és arcával fémjelzett rozs moonshinet, ám ezt nem lehet komolyan venni. Sajnos csak egyetlen receptje maradt ránk, amit ő maga árult el nekünk a róla készült, Moonshine című dokumentum filmben: https://www.youtube.com/watch?v=utOPsCYvUrs

Metrikus rendszerre átváltva, így néz ki a cefre:

180 L cefréhez:

3 kg kukorica maláta

27kg cukor

162 L víz

Ebből egyszerre 2-4 hordóval készített. Különlegessége a receptnek az arányaiban rendkívül kevés gabona, kizárólag kukoricamalátából, ami az egyszerű kukoricához képest jóval több ízt és az erjedéshez szükséges tápanyagot biztosít. Popcorn Suttonhoz hasonlóan nem használt élesztőt. A kukoricát egy szövet zsákba kötve patakba helyezte. A mozgó patakvíz a kukoricát a nedvesség mellett, oxigénnel is ellátta, így gyorsan megindult a csírázás. Egy nap elteltével kivette a vízből, avar közé temette, ami nem engedte kiszáradni. Néhány nap alatt elkészült. Valószínűleg így kerülhet a malátára vadélesztő, ami beindítja az erjedést.

A csíráztatás otthoni körülmények között bonyolultabb folyamat, és eltart egy jó hétig. Az árpamalátához való módszer a kukorica esetében nem működik. Számos módszert kipróbáltam, mire sikerült.

Így készül házilag a jó kukoricamaláta:

Egész, egészséges kukoricaszemekre van szükség. A törött vagy penészes szemeket ki kell válogatni. Ezután egy szűrőbe téve folyóvíznél átmossuk, annyi vízbe tesszük, hogy bőven ellepje, az uszadékokat lefölözzük a tetejéről, majd 24 óra áztatás következik.

Másnap leöntjük róla a vizet, újra átöblítjük, lecsöpögtetjük, 1,5-2 cm vastagon tálcára terítjük és egy megnedvesített konyharuhával letakarjuk. Naponta 2-3 alkalommal megforgatjuk, hogy elegendő oxigénhez jussanak a szemek, Így egyenletes lesz a csírázás. 16 óra elteltével újabb áztatás következik, 8 óra hosszán át.

Várhatóan a harmadik napon megindul a csírázás. A 16 óra tálcázás és 8 óra áztatás módszerét ezután is alkalmazzuk nagyjából egy hétig.

A cél, hogy a szemek legalább 90%-a kicsírázzon, a gyökér csíra a mag hosszának 2x-ese, a levélcsíra pedig akkora legyen mint a mag. Ha nem elegendő a csírázás, akkor a cefre tápanyag híján nem fog kierjedni.

Amire még érdemes figyelni: fontos, hogy a csíráztatás alatt a kukorica végig fénytől védve legyen, 15-25 fok körüli hőmérsékleten. A tálcán soha ne álljon a víz, az áztatástól szétrepedt szemeket távolítsuk el, hogy ne okozzon rothadást. Ne is hagyjuk kiszáradni, mert megszakadhat a csírázás. Ezért a konyharuhát ha szükséges újra nedvesítjük. Az áztatások félidejében jó, ha frissre cseréljük a vizet.

Ha készen van a maláta, megszakítjuk a csírázást. Száríthatjuk napon, mint Jim Tom, vagy aszalógépben (40 fokon 350w kb.10-12 óra),  esetleg légkeveréses sütőben maximum 50 fokon.

Cefrézés:

Dara állagúra őröljük a malátát, és 40-50 liternyi 50 fokos vízbe (vagy már amúgy is meleg backsetbe) keverjük. Folyamatosan keverés mellett melegítjük tovább 63 fokig. Itt elzárjuk a fűtést, néha megkeverjük, egy óra elteltével belezúdítjuk a cukrot, keverjük amíg feloldódik, majd hozzáadunk 122 L vizet. Ha nem több, mint 32 fokosra hűlt, (de minimum 25 fokon) hozzáadjuk a 2 kocka friss, vagy 6 tasak szárított pékélesztőt. Mi ne rizikózzunk vadélesztővel! A ph-t ha még nincs backsettünk, citromsavval 4,5-re állítjuk. Mivel ez a gabona mennyiség épphogy elegendő a teljes erjedéshez, ajánlom tápsó használatát, különösen, ha elsőre nem lett kifogástalan a maláta.

20 fokon kb. 10 nap alatt erjed ki a 8,5%-os cefre.

Lepárlás:

A kierjedt cefréről levödrözzük a levet, és csak azt főzzük ki. A rendkívül kevés gabona előnye, hogy minimális, kb 10 liternyi zagy marad a hordó alján. Így a leégés veszélyével nem kell számolni.

Főzés thumperrel egy menetben, ha az nincs, akkor 2x sima üsttel. Az elválasztás a pálinkakészítés módszere szerint történik. Jim Tom Tennessee módon, a középpárlathoz érve juharfaszénnel megrakott tölcséren át gyűjtötte a kifolyó szeszt. A tölcsért ki kell bélelni szövetdarabbal, és a szenet előtte vízzel leöblíteni.

A utópárlatot a következő cefrelepárláshoz hozzá kell adni. Ezzel jelentős mennyiségű alkoholt és ízeket sikerül visszamenteni a következő párlatba.

A főzés végeztével, az üstben maradt léből, a következő cefre 25-50%-át pótolhatjuk. A kész moonshinet 50 fokra hígítva, fehéren fogyasszuk.Az eredmény frissen is elég jól iható, könnyed, mérsékelten gabonás ízvilág Azonban a backsetnek köszönhetően, a második cefrénél már érezhető a sour mash okozta többlet íz.

Egészségünkre!

"Ugyanolyan könnyű jó whiskeyt készíteni, mint rossz whiskeyt." - Jim Tom

barbárállat Creative Commons License 2024.12.13 0 1 11841

Szia!

Jelenleg nincs jó forrásom, a készletemet évekkel ezelőtt szereztem be innen: https://vetpluspatika.hu/Equimins-Molasses-Melasz-5-liter

Igencsak megdrágult azóta, de ahogy néztem, máshol is ennyibe kerül, vagy többe.

Viszont ha azt nézzük, hogy 1 L bolti rum árából el lehet készíteni 5 liter minőségi rumot, akkor még így is bőven megéri az árát.

Előzmény: Dezodoros Ede (11840)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2024.12.13 0 0 11840

Megadod a melasz beszerzési forrásodat?

Előzmény: barbárállat (11830)
barbárállat Creative Commons License 2024.12.13 0 0 11839

Az üveg thumper kezdetleges megoldás, de meglehetősen jó hatásfokkal működik. A rossz hővezetése miatt sokkal több folyadékot tart vissza, mint az acél vagy a réz. Így nem csak rektifikálóként, hanem mondhatni deflegmátorként is megállja a helyét. Egyedül a hamar elhasználódó befőttesüveg tető késztetett a lecserélésére.

Azért csak próbáld ki a fejét a thumperbe rakni, de az erős farok is ugyanolyan jó.  A gyenge farkot én inkább az üstbe tenném. Whisky iparban bevett szokás, a leggyengébb frakciót a következő cefréhez rakni, mert csak többszöri újrafőzéssel lesz belőle elfogadható minőségű, kvázi töltelék szesz.

Slobber boxszal (+ 1 thumper) én is tettem néhány kísérletet, rosszabbnak bizonyult, mint a semmi.

Köszönöm az olvasnivalókat.

Előzmény: Vapor53.898 (11837)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.12.12 0 0 11838

Tudom. Meg is lékeltem minden páracsövem. Kicsit megbántam, mert nehezebb így takarítani őket.. Sima főzővel, pálinkafőzéskor pont elég a sisakhőt ismerni, hogy tudjam, hol állok. És mert Magyarországon a legtöbb helyen kb 200 m-rel vagyunk a tengerszint felett, a forráspontok is lejjebb kerülnek egy kicsit, mint ami a szeszfok táblázatban van:

https://www.zmg.hu/aloldalak/fizika/forraspont.pd

Előzmény: öreg_néne_b (11836)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.12.12 0 1 11837

Kösz!

Eddig csak egy 2,2 literes üveg thumperral volt tapasztalatom, amit összekötöttem a Pistoriussal:

https://www.youtube.com/watch?v=dwvz8uzDJQM

Igazából fordítva kellett volna: először a thumper és csak azután a Pistorius, mint ahogy itt is csinálták, ez tetszik:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=167788102&t=9206163&openwith=5

A thumper jobb oldalán látszik a kis szintjelző cső, meg a thumperből az üstbe a felesleget visszavezető cső.

Már az üveggel megtanultam, hogy nagyon nem mindegy, mit rak az ember a thumperbe/thumperekbe. Itt a fórumon másképp van leírva, mint a rumos oldalakon. Itt azt mondjátok, hogy az előző főzés feje a második thumperbe kerül, a farka meg az elsőbe. Rumos tanulmányokban a fejét mindig visszarakják az üstbe, az első thumperbe a gyenge farok (kb 40-20%), a második thumperbe az erős farok (UP határtól 40%-ig) kerül. Ez hasonló mint amit konyak főzéskor is csinálnak. 

Volt, hogy az üveg thumpernél a bejövő csövet levágtam, így slobber box lett belőle. Azt reméltem, hogy pálinkafőzésnél a cefre főzésnél (Pistorius nélkül használva) legalább a felesleges kozmaolajokat kiszedi. De nem csinálta meg, csalódás volt. 

Rum témában megkerülhetetlen a Boston Aphotecary, https://www.bostonapothecary.com/tag/rum/ Rafael Arroyo az isten + meg itt írnak a "birektifikátor"-ról, amivel annakidején érzékszervi alapon tudták elemezni a szeszes italokat. Érdekes módon erről írt Osztróvszky Antal is 1943-ban, az Ipari Likőrgyártás c. könyvben a 129. oldalon (bár csak egy mondatot: Micko-próba) de aztán elfelejtődött az egész

http://www.mek.oszk.hu/18700/18714/18714.pdf

Előzmény: barbárállat (11833)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.12 0 0 11836

A hőmérő helye a páracső legmagasabb pontján van, a hűtőnél. Amit ott mér, az már az, ami kifolyik a végén.

Előzmény: Vapor53.898 (11835)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.12.12 0 0 11835

Legalább a második thumper gőzterébe egy hőmérő nem felesleges, legalább tudod, hogy hol állsz a főzéssel. Az üst sisak hőmérő messze van, felejtős, epruvetta a kis főző és a kis mennyiségek miatt szintén nem ideális. A hűtő előtti páracső végébe bele lehetne rakni egy hőmérőt, de ha már van egy lik a thumperen, akkor miért ne oda? 

Előzmény: öreg_néne_b (11832)
barbárállat Creative Commons License 2024.12.12 0 0 11834

A hőmérő nem felesleges. Egy jó támpont, hogy mikor kell utópárlatra váltani. A két thumper hőmérsékletében bizonyos esetekben 4-5 fok eltérés is lehet.

Előzmény: öreg_néne_b (11832)
barbárállat Creative Commons License 2024.12.12 0 0 11833

Megjártad a hadak útját rendesen. De jó lesz az, a nehezén már túl vagy. Érdemes befejezni, meg fogod szeretni.

Annak ellenére, hogy buboréksapkás tornyom van, szívesebben főzök thumperrel. Főleg mióta kettő van. Ettől tényleg azt az ízt kapom amit vártam. Jó átmenet a karakteres ízű kisüsti, és az illatos oszlopos között.

Kitartást a folytatáshoz!

Előzmény: Vapor53.898 (11831)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.12 0 0 11832

hőmérő csatlakozás, vagy nyomásmérő óra

Na, ezek nem kellenek a thumperbe.

Előzmény: Vapor53.898 (11831)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.12.12 0 0 11831

November elején a nagy részét megcsináltam a dupla retortának, de aztán elengedtem, egyelőre. Ugye el akartam kerülni a kukta tetőbe forrasztást, mert féltem, hogy ki-be szereléskor idővel elválik a forrasztás + a hosszú bemenő cső miatt nem tudom a tetőt ki-be szerelni.  Így aztán oldalról jönnek be  a csövek.

Na mind1, végül is ez lett vesztem. 

A kukta peremében belül van ugye a gumi tömítés, amit nem tudtam kiszedni forrasztás előtt, (szinte) rá van peremezve a lemezszél. Gondoltam, hogy forrasztás előtt letakarom agyaggal, hogy ne érje hő, de lustaságból ezt kihagytam.

Lusta, hanyag emberek, mint én, főleg ha nincs "szépérzékük" sose álljanak neki forrasztani, mert a forrasztás "azonnal büntet", minden apró hibát, nemtörődömséget, előkészítés hiányt sokszorosan visszafizet... 

Vigyáztam rá, de az egyik tömítést csak elégettem... Vettem hozzá tömítést, de mire beraktam, vérhólyagok lettek a kezemen.. a vége az lett, hogy fogóval szépen kihajlítottam a kukta lemez-peremet és úgy raktam be az új tömítést... így meg persze a visszapattanó kukta tető nem tömít jól :) édesistenem.. 

Aztán láttam, hogy gyárilag ezeken a rugalmas kukta tetőkön milyen egy nulla alumínium tömítések vannak a szelepeknél és hogy oda is ki kell találjak valamit (pl hőmérő csatlakozás, vagy nyomásmérő óra csatlakozás vagy csak egyszerűen bedugózni). egyelőre elengettem az egészet, majd ha lesz türelmem hozzá, folytatom..

Előzmény: barbárállat (11830)
barbárállat Creative Commons License 2024.12.11 0 0 11830

Nem vagyok biztos benne, hogy élesebb az elválasztás. Szerintem ugyanaz a gőzmennyiség haladna át dupla olyan vastag csövön is. Csak így szűk keresztmetszettel, nagyobb nyomással. Inkább spórolásra tippelnék.

Hogy állnak a thumpereid? Készül már a rumod? Én most cefréztem be egy adag melaszt.

Előzmény: Vapor53.898 (11828)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.18 0 0 11828

Nekem nem is a vastag, thumperbe vezető páracső tűnik fel, hanem a thumperből kivezető vékony. Ha nem lenne thumper, csak egy sima kisüsti főző lenne, ahhoz is - ránézésre - brutál vékony lenne. Ne legyen igazam, de az elválasztás élesebb lehet azzal a vékony csővel, mintha végig ugyanakkora csőátmérő lenne.

Előzmény: barbárállat (11827)
barbárállat Creative Commons License 2024.10.17 0 0 11827

Valóban. A moonshiner főzőknél a páracső az üst és a thumper között kb kétszer olyan átmérőjű, mint a thupertől a hűtőig. De nem azért amiért gondolod.

Nyomáskiegyenlítés miatt kell a vastag bemenő ág. Ha ugyanaz a vékony páracső futna végig, mint ami a thumper után van, széttolná a csöveket a nyomás. Ugyebár a hagyományos moonshiner főzők idom nélküliek. Csak össze vannak dugva a csövek, és csak a illesztésekhez kent csiriz miatt nem fúj ki a gőz. Ez persze nem igazán tényező a 17 literes üstödnél, de többszáz vagy több ezer literes főzőknél viszont nagyon is számít. Tolják is neki a fűtést rendesen, mert a lefülelés veszélye miatt nincs idő fél napig főzőcskézni. Előfordul az is, hogy kövekkel súlyozzák le a sisakot, vagy leláncolják, hogy a nyomás ne emelje meg.

Előzmény: Vapor53.898 (11825)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.17 0 0 11826

A thumper után jelentéktelen mértékben kisebb a gőzmennyiség. Hasonlítsd össze a párlat mennyiségét a thumperben visszamaradó folyadékkal! 

Előzmény: Vapor53.898 (11825)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.17 0 0 11825

Nem értek vele egyet, más a tapasztalatom. Egyre inkább úgy tűnik, mint ahogy egy seggel nem lehet két lovat megülni, úgy a cefre és tisztázó főzéshez sem jó ugyanazt a páracsövet használni. A 30 literes főződnél 22-essel főzném a cefréket és 15-össel tisztáznék. De te ismered a főződet, ha elégedett vagy vele, akkor nincs kérdés.

Ha thumperrel főzésről beszélünk akkor meg méginkább az van, hogy thumper után jobb vékonyabb csövet használni. Gondolom azért, mert thumper után erősen lecsökken a párlatmennyiség a kiinduló cefre mennyiségéhez képest. Három példa:

https://www.youtube.com/watch?v=5Ma9vUqwpcc

https://www.youtube.com/watch?v=SfOL60CsF9U

https://www.youtube.com/watch?v=hBqN44S1oIQ

Előzmény: öreg_néne_b (11823)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.17 0 1 11823

Teljesen jó volt a 17 literhez a 18-as cső.
(Én a 30-ashoz 22-esre cseréltem a "gyári" 15-öst. Tisztázáshoz is jobb a vastagabb páracső.)

Előzmény: Vapor53.898 (11822)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.17 0 0 11822

Köszönöm a válaszod! Szóval működött volna a tetőbe forrasztva is.. Egyébként azóta is áll a projekt idő hiányában, meg más lett fontos (pl. az, hogy két lépcsőben főzéshez a 17 literes főzőnek a gyári 18-as páracsöve baromira nagy, ezért készítettem egyet 12-es csőből. Cefre főzéshez még oké a 18-as cső, nem kell nagy deflegmáció, meg biztonságosabb is ha az eldugulás veszélyét nézzük, de tisztázó főzésnél az EP elválasztás sokkal jobb egy vékonyabb csővel). A thumpereknél amit mindenképp akartam (és lesz) az egy (vagy mindkét oldalon egy-egy) rézkorong ráforrasztása, a nagyobb forrasztási felület érdekében, mint ahogy itt csináltam:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166488249&t=9007484

A réz korongok miatt gondoltam, hogy nem fogja bírni a kukta tető mozgását nyitogatáskor, de akkor úgy néz ki, korong se kell és mehetett volna simán a tetőbe a cső...

Előzmény: barbárállat (11821)
barbárállat Creative Commons License 2024.10.16 0 0 11821

Bocsánat a megkésett válaszért, de jó egy éve nem jártam a fórumon.

Ha neked már nem is, de másnak még hasznos lehet. A kukták gyári furatát használtam, amit kibővítettem, hogy a 18-as páracsőhöz stimmeljen. Elegendő a csöveket csak beforrasztani, de belülről is de rendesen. Több százszor főztem a kukta thumperekkel, ezalatt csak egyszer kellett az egyik forrasztás javítanom.

A kukta felrakása a tetőre nem okoz problémát, pedig a hosszú bemenő ág csak fél centire van az aljától. Mindig szétszedem a kuktát feltöltéshez, visszlé kiöntéshez, kitakarításhoz.

Előzmény: Vapor53.898 (11816)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.16 0 0 11820
Előzmény: cefi924 (11819)
cefi924 Creative Commons License 2024.10.16 0 0 11819

Üdv klubtársak! Öregmuslica hozászólásaiban keresném a gabona savas hidrolizissel elcukrositása leirását. Segitsetek már hogy hol találom meg. Vagy ha tudja valaki leirhatná. Köszi szép napot .

Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.02 0 0 11818

Kösz a választ! Végül kifúrtam.. Képekben a terv, plusz amit rumfőzésről összeszedtem (bár nem tudok/tervezek/szeretnék rumot főzni).

tudok/tervezek/szeretnék 

Előzmény: öreg_néne_b (11817)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.02 0 0 11817

Ugyan nem engem kérdeztél:
És menetes idomokkal vezettem át a csöveket, FBS tömítéssel. (22-es csövet használok.)
A benyúló csővel ellentétes oldalra kell billenteni, akkor kijön.

Előzmény: Vapor53.898 (11816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!