Nyitotta:Garbai Sándor, 2010.12.01 22:20 |
A mentőknek, orvosoknak, tűzoltóknak, rendőröknek is járjon szabad vasárnap!
Senki ne merészeljen munkát adni nekik vasárnap!
A média munkatársainak is jár a szabad vasárnap, a politikusok ne nyilatkozzanak vasárnap! De ha lehet, a hét többi napján se!
"legy oly kedves hozz nekem peldat nalunk fejletlenebb banankoztarsasagokbol(svajc,olaszorszag,franciaorszag,spanyolorszag-ezek merultek fel)ahol a varosok kozepe tele van non-stop nyitva tarto plazakkal es multikkal..."
Azok a belvarosok ugy be vannak epulve,hogy hely sincs ilyenekre, parkolohazakkal nagy parkolokkal stb raadasul sok esetben vedett varoskep .A nagy mall-ok mindenhol leginkabb a kulvarosokban vannak,az usakoknal is vagy nem a szorosan vett belvarosokban Szegeden is a kulso koruton kivul vannak ezek, ami meg azon belul van azok meg a cucilizmus alatt epultek,mint pl a Szeged nagyaruhaz de ott meg iegncsak lerobbant randa hazak voltak amit jobb is ,hogy lebontottak.
Értelek, de akkor ilyen erővel kár volt bármilyen gyárat is létrehozni a múltban, hiszen a gyárak tönkretették a kézműves céheket. Milyen gáz például, hogy a cipőt már nem öreg csoszogós cipészek készítik, kis sámlin ülve, szögeket a szájukban tartva. De gáz!
Amúgy meg hülyeség amit írsz, a belváros tele van pl. kis élelmiszerboltokkal, közértekkel, nagyon sokan nem mennek ki ezért a plázákba. Ahogy a lakótelepi házak alja is tele van kis boltokkal, egyik sem zárt be csak azért, mert közel van egy Tesco.
Mellesleg ne offolj, nem tudom, hogyan jön jó vagy rossz helyre épült-e pár pláza kérdés ahhoz, hogy kapjanak-e a mentősök szabad vasárnapot.
De mivel elég rugalmas vagyok, felőlem bezárhat a pláza vasárnap, ha a kis bolt is bezár. Meg a benzinkút is.
egy iskereskedo soha az eletben nem fog tudni olyan aron adni semmit neked,mint egy multi,mert nem akkora tetelben gondolkodik(nem tud raktarozni peldaul)tehat nem is akkora tetelben rendel...ergo dragabban kapja meg az arut,dragabban is tudja adni...ezt probalja kompenzalni az eladas muveszetevel,amit te egy multiban vagy plazaban soha nem fogsz megkapni,leven ott arufeltoltok vannak...persze,majd mondod egybol,hogy neked nem is kell,hogy eladjak a dolgot...de bezzeg ha valamit nem ertesz es odamesz az arufeltoltohoz,aki ugyanuyg nem ert hozza,mint te,akkor te uvoltesz a leghangosabban es habzo szajjal irod a vasarlok konyvet es kommntelsz a homaron...
azzal,hogy mindenhol(irtam ezt is,eszre sem vetted,szokasos troll mentalitas)teret engednek a multinak pont hogy a munkanelkuliseget generelajak az okosok,dehat ez a multikulti,amiert ti hisztiztek a legjobban...
es mivel egyre kevesebb a munka(ego a bevetel is)azaz az emberek mennek,mint a birka az occsoert...se a minoseg nem szamit,se az,hogy ezzel ismet kiskereskedelmi boltokat zarnak be...
dehat magyarorszagon ez belefer...ugye...
legy oly kedves hozz nekem peldat nalunk fejletlenebb banankoztarsasagokbol(svajc,olaszorszag,franciaorszag,spanyolorszag-ezek merultek fel)ahol a varosok kozepe tele van non-stop nyitva tarto plazakkal es multikkal...
Garfielddel együtt állítom, hogy a hétfő a legszörnyűbb. Kedden már lehet várni a szerdára. Szerda a hét közepe, addigra beletörődünk, hogy robotolni kell. Utána jön a csütörtök, ami már majdnem az utolsó nap, a pénteket fél lábon is... :D
alapvetoen kevered a szolgaltatas es a kereskedelem fogalmat...
nezd meg butapesten,hogy a varosra raeroltetett(es tulzott szamu)plaza hogy olte meg a kiskereskdelmi egysegeket a koruton,rakoczi uton es majdmindenfele...
de tudod mit,legyen neked...ne legyen bezarva semmi...se az okmanyiroda,se a miniszterium,se az iskola(es a tanarok se szuneteljenek evi 4 honapokat),se a posta,se a vasedeny,a tomegkozlekedeben se legyen hetvegi menetrend...
mint modottam volt,vanmar errol egy topic,tan vegig kene olvasni azt,ott ez az egesz mar normalisan vegig lett ragva...
Az tény, hogy az Örökkévaló az alábbi szavakat írta kőtáblába a Sínainál negyedik parancsolat gyanánt. Hogy ezt egyesek meghamisították a hét első napjává, vasárnappá, az az antikrisztusi szellemről árulkodik. Döntsd el, hogy az örökkévaló, egyetemes erkölcsi törvényeket követed, avagy beállsz a sátán szekerét tologató tízparancsolathamisítók táborába.
Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; de a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt....
Teljesen egyetértek. Szerintem soha nem volt olyan, amióta a vasárnap = szabadnap keresztény hagyománya elterjedt, hogy vasárnap senki se dolgozott volna,
és ahogy fejlődött, és lett egyre bonyolultabb a társadalom életvitele, kapcsolatrendszere, és a tercier szektor (kereskedelem, szállítás, anyagi és nem anyagi szolgáltatások) egyre fontosabbá vált, úgy terjedt egyre inkább a vasárnapi munkavégzés.
Ez ellen lehet persze ágálni, mint ahogy szabad az út a fára való visszamászás előtt is... :)
Miért lenne "hőbörgés" az, hogy megpendítettem, hogy marhaság "Európa szerencsés felének" nevezni azt, ahol a hipermarketek vasárnap is nyitva tartanak ?!
Egyébként még mindig várom az "észérveket" (hogy szavaddal éljek) arra, hogy miért gázosabb, ha a kereskedelemben dolgoznak vasárnap, mintha pl. a szálloda- és vendéglátóiparban, vagy a színházakban és mozikban ?????
Üdv
Póli
(Az Opli tartalék nicknév, mert felségsértés - ti. Caligula lovához hasonlítottam a nyelvvédő közt. elnököt - miatt száműzték Pólit egy időre.)
Hát lehet, hogy ilyen is van, ahol a párom dolgozik, ott bizony egyáltalán nem fizetnek szabadságot. Cserébe viszont nem akkor mehet szabadságra, amikor akar, hanem amikor nincs munka. Akkor kényszerszabadságolják, persze pénzt se kap.
A vasárnapellenes törvényjavaslat is egy csúsztatásféle (már amelyiket a Jobbik adott be), mert leginkább a nagyobb üzletek ellen irányul:
"(3) A kereskedő köteles a munkaszüneti napokon, valamint vasárnap egész nap, illetv e december 24-én 14 óra után az üzleteket zárva tartani . (4) A (3) bekezdésben foglalt tilalom ellenére nyitva tarthat a) a kereskedő által meghatározott, legfeljebb évi 12 vasárnapon valamennyi üzlet ; b) vasárnap az az üzlet, amelynél a nyitva tartás maximum 2 fő munkavállaló foglalkoztatásával jár ;"
ha meg akarták volna vasárnapoztatni a kisebb üzletek alkalmazoottait is, akkor kijelentették volna a törvényben, hogy vasárnap csak a tulajdonos és családtagjai dolgozhatnak - 1945 előtt is ilyen törvény volt, bár akkor se mindíg tartották be.
Jó lenne, ha egyszer már elmagyarázná valaki, hogy miért gázosabb, ha a kereskedelemben dolgoznak vasárnap, mintha a szálloda- és vendéglátóiparban, vagy a színházakban és mozikban ?????