Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1289

A cimlapon lévő irás szerint Szócska Államtitkár ezt nyilatkozta :

"A szülészethez hozzátartozik az abortusz is, amelyből évente negyvenháromezret végeznek Magyarországon. Ezzel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: semmilyen jogszabályt nem fognak támogatni, amely a művi terhességmegszakítást segíti."

Izé .. ez mintha abortusz szigoritást jelnetene, nem?

Itt a nagy lehetőség, aranyáron lehet majd abortusztablettát eladni....

Hansági. Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1288

Ez nem genetikai kérdés.

Előzmény: Der Beste (1287)
Der Beste Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1287

Ha valakit ez a művi meddővé tétel fele terel, s nem a fogamzásgátlás (örökbeadás) fele, akkor talán jobb is, ha ez a valaki nem örökíti tovább a génjeit.

Előzmény: Törölt nick (1273)
cicuskacicu Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1286

Nem lehetne ebbe az alkotmánytervezetbe belevenni azt is hogy kötelező kiherélni minden kereszténydemokrata politikust az élet védelmében? Szerintem úgy sokkal jobban mutatna.

zsuzsa Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1285

Bocsáss meg, de az szerintem nem igaz nőkre, hogy müvi meddővététel után 1-2% esélye lesz , hogy szülhessen. A müvi meddővététel laparoszkóppal a petevezetékek elzárása , nem?

Utána még simán lehet lombikterhessége, annak kb 30% a sikeressége első alkalommal, tehát ha egyébként egészséges, simán leszivhatnak 10-20 petesejtet is, utána meg lefagyasztják. Szülhet amennyi jólesik. Többszázezer forintjába fog fájni, de ennyit megér annak, aki valami miatt nem tud tablettát szedni.

Előzmény: Törölt nick (1274)
Gabiiiiii Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1283

hol latod ezt?

Előzmény: Törölt nick (1282)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1281

Értem én, értem. Sarkadi óta értem... (Elveszett paradicsom, ha nem ugrana be, mire gondolok.)

Előzmény: Törölt nick (1280)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1280

nem is kell abortusztpártinak lenni ahhoz, hogy ezt a valós veszélyt megértsük.

Előzmény: Hansági. (1278)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1279

én is mondtam, hogy pusztán elméleti a kérdés:-)

Előzmény: Törölt nick (1276)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1278

Hogy máshova menjenek abortuszra. Megindul majd az abortuszturizmus Ausztriába vagy Romániába. Akinek erre nem futja, marad az illegális magzatelhajtás. Abban mindig jók voltunk mi, magyarok... Kis hibaszázalékkal. Így majd nemcsak magzatok halnak, hanem fiatal lányok is. Noha nem vagyok abortuszpárti, nagyon nem. Sőt! Akit csak lehet, lebeszélek róla. De nem tiltanám be soha.

Előzmény: Törölt nick (1275)
Maccskacico Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1277

vagy művi meddővé tétel, vagy pedig mindenképp szülni kell ha tudja vállalni ha nem akkor ez nem tereli a művi meddővé tétel felé a lányokat?

Biztos, hogy nem. Ilyet csak nagyon kevés nő tenne. Ha már valami felé terelné, akkor az illegális abortusz felé. Az egy valós veszély. 

Előzmény: Törölt nick (1273)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1275

"akkor sajnos sokan a végleges nem mellett döntenének - ezt miből gondolod? Van erről valami felmérés?"

nem lehet még felmérés, hiszen még senkit sem kényszerítettek akét végleges döntés latolgatására.

"Amit erről olvastam úgy két éve, az arról szólt, hogy évente kb. nyolcvan-száz nő és tíz-tizenöt férfi (nem emlékszem a pontos számokra) választja a sterilizációt. Nem tudom, azóta hogy alakultak a dolgok."

nem is az a kérdés, hogy most hogyan dönthetnek:

van ugye választás:

művi meddővé tétel akár 18 és fél éves kortól.

van az abortusz lehetősége ha ( akár védekezett akár nem) terhes lesz.

és van a gyermekszülés vállalása.

ebből a középsőt ha kivennék és maradna a művi meddővé tétel vagy a gyerekszülés.

No akkor szerintetek mire lesznek motiválva a fiatal nők?

Előzmény: Törölt nick (1272)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1274

arra viszont nem reagáltál, hogy csupán 1-2 % esélye lesz a terhességre a művi meddővé tétel után és nem lehet "visszacsinálni".

vártam volna egy forrást, hogy mire alapoztad azon állításod, hogy ha drága is, de lehetséges.

Előzmény: vizinikk (1271)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1273

mivel most nincs visszavonhatatlan következménye ha nem teszi meg.

ha véletlenül teherbe esne akkor választhat abortuszt is ha úgy látja szükségét.

De amennyiben elveszed tőle ezt az alternatívát és két választás elé állítod:

vagy művi meddővé tétel, vagy pedig mindenképp szülni kell ha tudja vállalni ha nem akkor ez nem tereli a művi meddővé tétel felé a lányokat?

Előzmény: vizinikk (1271)
vizinikk Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1271

az, hogy valaki 18 évesen nem akar szülni, nem jelenti azt, hogy elrohan elköttetni a petevezetékeit, csak azért, mert ez nem tilos.

ne spilázd túl ezt a témát, nem érdemes. az emeberek nagy része még vérvételre sem megy szívesen, nemhogy önként sterilizáltatni magát.

Előzmény: Törölt nick (1270)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 1270

nem felejtem ki, tehát 18 és fél évesen már dönthet arról, hogy akar-e valaha szülni.

18 évesen még én sem akartam.

De az a baj, hogy ha a két törvény egy időben lenne életben akkor sajnos sokan a végleges nem mellett döntenének akik mostanság nem teszik, hisz az abortusz is ott van választási lehetőségnek.

és az, ha emlegetjük, hogy 1-2%-nyi esélye még lehet gyerekszülésre az kinek bíztató?

Előzmény: Törölt nick (1267)
Biga Cubensis Creative Commons License 2010.12.01 0 0 1269

"Mikor foglalkozik már valaki végre a megszületett, már élo gyerekekkel is?"

Hát ez az, b@sszameg.

Ugyanaz a baromság folyik, mint a NENYI esetében, a felülről kikényszerített dolgok nem fognak hosszútávon működni, illetve még több bajt okoznak.

A gyereknemzéshez a kedvet és a lehetőséget kell meghozni, nem véletlenül összejött, nem kívánt, szeretetlenségben felnőtt, elhanyagolt, intézetbe adott gyerekekre van az országnak szüksége!

Előzmény: Babco (837)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 1266

"A művi meddővé tétel azon típusát, melynek során elzárják a nőknél a petevezetéket, illetve férfiaknál a spermavezetékeket, írásban kell kérni, s a jelenlegi szabályozás szerint ezt már 18 évesen is meg lehet tenni. A jelentkezőt minden esetben fel kell világosítani arról, hogy vannak más fogamzásgátló módszerek is, és tudatni kell vele azt is, hogy a sterilizálás majdnem biztosan visszafordíthatatlan következményekkel jár, gyermeke már csak a költséges lombikprogram segítségével lehet - ezzel kell szembesülni annak, aki a családtervezés ezen formáját választja."

Előzmény: vizinikk (1265)
vizinikk Creative Commons License 2010.12.01 0 0 1265

helyreállító műtétre van lehetőség. nem olcsó és nem könnyű, de lehetséges.

Előzmény: Törölt nick (1264)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 1264

a művi meddővé tétel nem visszavonhatatlan?

Előzmény: vizinikk (1263)
vizinikk Creative Commons License 2010.12.01 0 0 1263

te leányka: a szülőnek sincs jogi lehetősége beleszólni a 18 éven felüli gyereke döntéseibe, max csak javasolhat, vagy tanácsot adhat, feltéve, ha a nagykoú gyermek erre igényt tart.

akkor miért is veszed rossznéven a néhai szdsz-től, hogy engedte volna, hogy a nagykorú állampolgárok visszavonhatatlan (mondjuk, ez nem is visszavonhatatlan) döntést hozzanak?

Előzmény: Törölt nick (1251)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1261

majd ha erre jársz kíváncsi leszek azért a reakciódra, hogy mégiscsak 18.

Előzmény: voks02 (1258)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1260

"A 35. §-hoz
A tervezett új szabályozás értelmében az Eütv. 187.§-a helyébe lépő új rendelkezésnek megfelelően művi meddővé tételre irányuló beavatkozás a 18. életévüket betöltött korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképes személyek kérelmére végezhető el – kivéve az egészségügyi indokból végzett beavatkozást és a meghatározott, szigorú feltételek mellett, cselekvőképtelen személyeken végzett beavatkozást.
A javaslat következtében tehát bővülne azon személyek köre, akik e tekintetben fennálló önrendelkezési jogukkal élhetnek.
A Polgári Törvénykönyv szerinti cselekvőképesség és az önrendelkezési jog teljes körű gyakorlásához egységesen előírt életkori határ a 18 életév. Ez az az életkor, amelynek betöltése után az egyént megilleti, hogy önállóan, felelőssége tudatában döntsön – például valamely egészségügyi beavatkozás, ellátás elfogadásáról, visszautasításáról vagy a terhesség-megszakítás kérdésében -, vagyis ezen életkor betöltésével a jog értelmében az egyének az ügyeik viteléhez szükséges belátási képességgel rendelkeznek."

ez Pixinek szól eredetileg, de itt is jó.

ez Molnár Lajos törvényjavaslata.

forrás:

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1093. számú törvényjavaslat 

www.eum.hu/download.php?docID=1017

és a hatályos törvény amit megszavaztak:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/4022/a-muvi-meddove-tetel

"

gy 2006 júniusától Magyarországon már a 18. életévüket betöltött nők is dönthetnek arról, elköttetik-e petevezetéküket.Mi a teendő, ha a döntés megszületett?

Aki eldöntötte, hogy meddővé tételét kéri, az végleges döntést hoz. Fel kell keresnie egy nőgyógyászati intézményt ahol e szándékáról nyilatkozatot ír alá.

Ekkor az orvosnak jog által kirótt feladata a kérelmezőt tájékoztatni az egyéb fogamzásgátlási lehetőségekről, a férfi ondóvezeték elkötést is ide értve, illetve ismételten kiemelni a kért beavatkozás véglegességét. Tájékoztatja még a beavatkozás lehetséges szövődményeiről, és válaszol a felmerülő kérdésekre.

Az írásban tett nyilatkozat után törvény által előírt várakozási idő van. Ezt a döntést ugyanis nem szabad hirtelen felindulásból, bosszúból, szerelmi csalódásból meghozni. Ha a kérelmező nő 26 év alatti, akkor az első nyilatkozat aláírásától számított hat hónap múlva ismételheti meg újból szándékát.

Ha újabb hat hónap elteltével megjelenik a kórházban, és még mindig igényli a beavatkozást, akkor elvégezhető a műtét. 26 év felettieknek mindez kétszer 3 hónap. A kiírt várakozási időt nem kell kivárni, ha egyéb műtéti beavatkozás (például császármetszés, vakbélműtét) miatt hamarabb elvégezhető."

Előzmény: voks02 (1258)
voks02 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1258

Na de hiszen nem lehet 18-tól... Becsszóra, nem értem, mit nem lehet ezen nem érteni. Senki nem szavazott meg soha ebben az országban 18 éveseknek meddővé tételt.

Előzmény: Törölt nick (1253)
voks02 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1257

Figyelj, beidéztél egy újságcikket. Ezzel szemben, ami ténylegesen történt, az az volt, hogy a kormány (valóban SZDSZ-es eü miniszterrel) meghozta az új törvény 26-ról. Vagyis a 18 nem az SZDSZ és nem a kormány miatt volt, hanem az AB miatt, és a kormány lépett, mert kellett. Többé-kevésbé úgy, ahogy egyébként a többi párt is vélekedett: a Fidesz és KDNP nem a kormány, hanem az AB döntése ellen ágált az itt lentebbi szövegben. Szóval, valamit nagyon összekeverhettél, azt hiszem, ez tipikus osztogattak-fosztogattak...

Előzmény: Törölt nick (1251)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1254

mert az abortusz utána a nőkre vonatkozna.

Előzmény: Törölt nick (1252)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1253

18 éves kortól már lehet, de szigorú felvilágosítás mellett.

de továbbra sem értem, mi bajod van?

az olvtárs megemlítette ezt az egyébként feledésbemerült törvényt és összepárosítottuk Semjén terveivel.

mijjafrancot rugózol?

Előzmény: Törölt nick (1250)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1251

mert 18 évesen is kérhették.

és az SZDSZ engedte volna, hogy 18 évesen visszavonhatatlan döntést hozzanak.

ja. és megszavazták amúgy.

de nincs jelentősége, nem is jött volna elő ha nem párosítjuk a másik törvényjavaslattal ami felmerült. miszerint ha már teherbe esett szülni kell, ha akar ha nem.

akkor viszont ha ez a két törvény együtt lenne ( természetesen ennek morbidságán kezdtünk el elmélkedni anélkül, hogy egy percig is komolyan vennénk az eshetőségét), akkor bizony már az első esetleges teherbeesés előtt végleges döntést kellene hozni.

de ezen kívül a téma nem érdekelt, hiszen elméleti kalandozás volt csupán.

Csak van aki úgy viselkedik, mintha megcsíptem volna és rögtön tisztázni akarta azt a törvényt!

Előzmény: voks02 (1246)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1249

mire?

Előzmény: arnys (1245)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 1248

http://www.fn.hu/belfold/20060720/meddo_vita_muvi_meddove/

"Az SZDSZ nem szabna alsó korhatárt a művi meddővé tétel kéréséhez, az MSZP a késleltetésben látná a megoldást, a jobboldali pártok viszont egységesen elutasítják a mesterséges meddővé tételt. A pártoknak hamar egyezségre kéne jutniuk, mert egy jogi anomália miatt jelenleg bármelyik nagykorú kérheti a műtétet."

Előzmény: Törölt nick (1241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!