Keresés

Részletes keresés

Cicó_ Creative Commons License 2010.10.24 0 0 31

köszönöm szépen, sokat tanultam a válaszodból :)

 

akkor marad a bányászkodás és ezentúl langyosabb teába teszem majd a mézet

Előzmény: HollandExxonValdez (30)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.24 0 0 30
Azt nem tudod miért lett ilyen kemény?

mert az igazi méz az megkristályosodik.a méz nagyon sokféle cukorból áll melyet a nektármirigek termelnek a virágokban.legfőképpen szőlő és gyümölcscukrot.ezek egyszerű monoszacharidok(biokémia).

minél magasabb a mézben a természetes gyümölcscukor aránya annál gyorsabban kristályosodik meg.
ilyen mézek:

-repce
-hárs
-gesztenye
-dinnyeméz
-tökméz
-fenyőmézharmat

lassan kristályosodó mézek:
-akác
-napraforgó
-vaddohány

közepesen kristályosodó mézek:

-solidagó
-hóbogyó
-napraforgó

tehát az igazi méz az megkristályosodik.a hamis nem.


irtam a fenyőmézharmatról.a méhek gyűjtik a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot.ilyen a virággal nem rendelkező fenyő mézharmata.az egyik legkülönlegesebb méz főleg a Kárpátokban,Erdélyben Ausztriában ismert.
állaga kb 2-3hét alatt kacsazsirszerű lesz.
Előzmény: Cicó_ (28)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.24 0 0 29

minden egyes melegités árt a méznek.akár vizfürdős akár mikrós.a meleg megöli az enzimeket.


lehet most dobtok egy hátast,de a pergetés is árt a méznek.
a pergető feltalálása az 1860-as években betette a kaput a csurgatott méznek.
a pergetőt viszont muszáj volt feltalálni 1840 után mikor kitalálták a keretes kaptárt.addig a méhek kasban,köpüben éltek.a mézet a lépek kivagdalásával,csurgatással vették el.
nem távozott belőle enzim,természetes anyag.

ergo aki ma "biomézet" termel,valójában nem is termel biomézet hiszen a lépekből pergetővel távolitja el a mézet.

ha valaki nem hiszi kóstolja meg az ugyanabból a kaptárból származó pergetett méz és a zúgépitmény mézének az izét.

ui:a zúgépitmény a méhek által a kereteken kivűl épitett természetes lép melybe fiasitás vagy méz kerül.a méhészeti munkát akadályozza,ezért a méhész kaptárbontás után ezeket késsel eltávolitja.de a legfinomabb méz a zúgépitményben van.a régi kasos méhészek "veselépnek" nevezték azt az épitményt ami a legfrissebb tavaszi mézet tartalmazta.
Előzmény: Törölt nick (27)
Cicó_ Creative Commons License 2010.10.24 0 0 28

köszönöm

Ha vízfűrdőben melegítve hígabb lesz úgy is marad v visszakeményedik?

 

Azt nem tudod miért lett ilyen kemény?

Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.24 0 0 27
Mikróban???? Isten ments... Megváltoztatja az ízét (is).

Teába így is tökéletes, ha meg kenni akarod, állítsd melegvízbe az üveget, és úgy keverd meg a mézet.
Előzmény: Cicó_ (26)
Cicó_ Creative Commons License 2010.10.24 0 0 26

Sziasztok

Termelőtől is veszünk mézet, olyan volt már hogy megikrásodott, de most úgy jártunk hogy a 2 hónapja vett méz szinte belekötött az üvegbe.

Úgy kell kibányászni. Teába, kávéba jó így is de kenni nem lehet.

Érdemes felmelegíteni - mikróban? - vagy ezt használjam el így?

 

Vajon miért keményedett meg ilyen rövid idő alatt ennyire?

Zottjoghurt Creative Commons License 2010.10.17 0 0 25

elkezdett kristályosodni, ezért a kollégák már csak fitymálva vették volna

 

Az ilyeneknek való a bolti szirup. Csinálják, mert megveszik. A kristályos mézet meg fel  lehet melegíteni, utána nem lesz kristályos.

Előzmény: VegetAryan (24)
VegetAryan Creative Commons License 2010.10.17 0 0 24
50-60 liter házi mézsör készítéshez, kiválóan alkalmas az a vegyes virágméz ami már elkezdett kristályosodni, ezért a kollégák már csak fitymálva vették volna meg, a méheknek meg kiválóan alkalmas téli tápláléknak, nekem meg kapóra jött, hogy olcsón hozzájutottam némi alkudozás után.

Egy biztos olyantól aki látatlanul leszólja a másikat biztosan nem vennék semmit, mert az ilyen sumákol a termékével a legtöbbet, ezt több éves kereskedői tapasztalattal a hátam mögött bátran kijelenthetem.
Előzmény: HollandExxonValdez (16)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.17 0 0 23
igy van.páleszbe,sütibe elmegy,de nem a méh érzékeny szervezetébe.
Előzmény: Destroyah2 (22)
Destroyah2 Creative Commons License 2010.10.16 0 0 22
én ezzel a minőséggel a kifőzött pálinkát szoktam felütni...

apám óva intett az ilyen "mézzel" való teleltetéstől, tudtam, hogy igaza van...
Előzmény: HollandExxonValdez (13)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.16 0 0 21
a salaktartalma miatt a méheknek telelésre alkalmatlan


ezt kifejtem nehogy valaki félreértse.

a méhek 6hétig élnek.augusztus-szeptember folyamán születnek meg azok a méhek akik átmentik a méhcsaládot a következő tavaszra.ők 6hónapig élnek.
+10 C fok alatt a méhek nem jönnek ki a kaptárból.
0 C fok környékén a lépeken már fürtbe vannak húzódva és a fürt beljesében +20-+25C fok van,a fürttől 2centire meg akár -5C fok.
a méhek a mézből nyernek hőenergiát.igy vészeli át a méhcsalád a telet.de mivel ebben a baxxot hidegben nem tudnak kimenni "kakálni" igy "visszatartják".februárig.amikor bejön az első melegfront.ez a tisztuló kirepülés.
minél tisztább a méz amin telelnek minél kevesebb a salaktartalma nekik ez annál jobb,mert annál tovább birják hogy "ki kelljen menni WC-re".egy méhnek ez +10 fok alatt egyenlő az öngyilkossággal.(ugyanis a méh a kaptárban nem piszkit!!!)


szóval a napraforgóméz a salaktartalma miatt ezért nem jó a méheknek.
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.16 0 0 20
Ami nem kristályos, az pedig a szirup.

a napraforgóméz alul olyan lesz mint a kacsazsir felül meg folyósabb lesz.két részre válik.

a gond azzal van hogy 20éve azon sipákol a méhészszakma hogy a modern napraforgófajták nem akarnak mézelni.


anno 1988-1995 között július-augusztusban majdnem annyi mézünk bejött napraforgóról mint akácról.az igaz hogy ki kellett pergetni az utolsó cseppig mert a salaktartalma miatt a méheknek telelésre alkalmatlan de behozta az árát a télre való kristálycukornak.

de mióta a napraforgót is megkutyulták,ilyen hibrid olyan hibrid nincs belőle méz.
Előzmény: Zottjoghurt (18)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.16 0 0 19
a méz kristályosodási hajlama a benne levő szőlő és gyümölcscukor arányától függ.
ez növényfajonként eltérő.

a repceméz 3 nap alatt olyan lehet mint a beton az akác meg még 2év múlva is épp hogy ikrásodik.


ami tény: a belekeveredett répa vagy nádcukortól a méz SOSE fog bekristályosodni.

a magyarázat a biokémia:

a szőlő és gyümölcscukrok egyszerű cukrok
a répa és nádcukor összetett cukor hosszú szénláncokkal.

amúgy a méheknek még jobb is ám a répacukor mint a virágokban található cukrok!!!!:)))

azt ők kevesebb érlelési munkával dolgozzák fel "mézzé" mint amit a virágokból kénytelenek behordani!!!:)

nonszensz ugye?
Előzmény: Zottjoghurt (18)
Zottjoghurt Creative Commons License 2010.10.16 0 0 18

Boltokban látni olyan "mézet", ami félig ki van kristályosodva. A gyanútlan dzsungellakó ilyenkor azt hiszi, az a cukor, amit beleraktak... pedig az a méz. Ami nem kristályos, az pedig a szirup.

Igy megy ez. Egyébként a szirupos méznek van egyfajta szúrós szaga.

Előzmény: HollandExxonValdez (16)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.16 0 0 17
ennek a zárjegynek a feltétele az OMME tagság(Országos Magyar Méhészeti Egyesület).
a zárjegy mellé ha még gravirozott üveg is van,akkor garantált minőségi mézet kap a kedves vásárló.


egyébként nagyon szomorú hogy idáig jutottunk.

Magyarország évente 20-22ezer tonna mézet termel.ebből az akácméz kb 9-12ezer tonna lehet.a méhlegelők aránytalan kihasználtsága miatt további kb 15-50ezer tonna méznek való nektár beleszárad a virágokba.az sose jut kaptárba.

tőlem sokszor kérdezték már hogy lehet elkezdeni méhészkedni.elkezdtem sorolni hogy.aztán jött a következő kérdés: és mennyi pénzt hoznak?

ilyenkor szokott jönni a válaszom hogy "ha a pénzt nézed akkor már neki se állj".

a méhész az,aki karácsonykor méhrajjal álmodik,akinek a karácsonyfa a virágzó akácot jelenti,aki egy hokedlin képes órákig ülni a kaptársor előtt és lesni ahogy landolnak a méhek a szállódeszkán nagy virágporcsomókkal,aki alig várja hogy megjöjjön a tavasz és kaptárt bonthasson.


idézet Áigner Péter bácsitól,méhészmesteremtől,lassan 80 éves 11éves kora óta méhészkedik:

"a méhe kölcsönad,kisegit téged.de mikor a méhének kell a kölcsön te se sajnáld tőle"
Előzmény: Törölt nick (15)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.16 0 0 16
"Mivel a másik leszólására nem vagyok kíváncsi, így búcsút is veszek a topiktól."


miért sört azt szennyvizből,szennymalátából,szennyakármiből készitünk?


mit is mond az 1516-os Sörtisztasági Törvény?:)


félreértés ne essék: az általam emlegetett "puszedliméz" bármikor fogyasztható az ember számára.de mivel kristályos mézekről van szó,és a hazai fogyasztói izlés szerint azt "biztos a méhész becukrozta" kategória igy az én álláspontom az,hogy az ilyen méz az menjen süteménybe kekszbe mint természetes édesitőszer.


de az a méz,melyet 2009-2010-ben 300Ft-ért adnak,azzal a szesszel hogy az "úgyis a téli feletetésre volt" az minden csak nem méz.az egy lotya,megerjedt,az elmúlt 5év öreg mézkoszorúiban lapuló betelelési cukoretetéses akármit tartalmazó akármi.

mint méhész csak annyit mondok: mutasd meg a lépkészletedet és megmondom milyen mézet produkálsz....
Előzmény: VegetAryan (14)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.16 0 0 15

Üdv!

Amelyik termelő ilyen zárjegyes csomagolású mézet forgalmaz,attól nagy eséllyel tényleg mézet lehet venni.

 

VegetAryan Creative Commons License 2010.10.16 0 0 14
Én kimondottan sörhöz kerestem olcsó mézet. A mézsör készítés (nem mézes sör) nem túl elterjedt, norvégból fordított receptet használok, elég sok méz kell hozzá és nem vagyok milliomos.

Mivel a másik leszólására nem vagyok kíváncsi, így búcsút is veszek a topiktól. Édes perceket mindenkinek!
Előzmény: HollandExxonValdez (13)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.16 0 0 13
Több ismerősöm is perget, tavaly 300Ft-ért vettem olyat ami csak sörnek jó, a tulaj is már csak a téli etetéshez tartogatta.

képzelem milyen minőségű méz lehetett.a tulaj szakértelmét bizonyitja hogy a silány a méhek számára telelésre alkalmatlan mézet téli etetéshez tartogatta.
az ilyen mézeket szoktam "puszedliméznek" nevezni(pl repce és napraforgómézek),mert nem jó se a méhek érzékeny szervezete számára télire,nem jó a vajaskenyérre se,hanem mehet az édesiparba.

a hozzáértő méhész az ilyen mézet teljesen elveszi a méhcsaládtól,nem hagyja benn télire,pótolja a méhcsalád számára tiszta cukorsziruppal,és vagy hozzányomja a pálinkacefréhez vagy leadja a kereskedőnek hogy az az édesiparba nyomja el,de semmiképpen nem adja kuncsaft kezébe.
Előzmény: VegetAryan (9)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.16 0 0 12
sziasztok

mézet mindenképpen csak méhésztől szabad venni.jómagam 13évesen kezdtem a méhészkedést,(37 vagyok) de pár éve külföldi munka miatt el kellett adnom a méhészetemet.remélem eljön még az idő hogy majd újra lesz méhészetem:)

szóval a méz bizalmi termék.én gyakorlatilag alig adtam el nagykereskedőnek mézet,mert az évente az 50családdal megtermelt 15-25mázsa mézet az ismerősök,munkatársak főleg a téli influenzás megfázásos szezonban elhordták.

a lejjebb leirt akácmézes dologgal egyetértek,idén akác alatt olyan időjárás volt hogy hiába kezdett el virágozni az akác szerencsétlen méhek ki sem tudtak repülni gyűjteni,illetve a szeles esős idő pár nap alatt leverte az akácvirágot.

ha kérdésetek van nagyon szivesen válaszolok bárkinek.

üdv Attila
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.16 0 0 11
Vaddohány mézet egy ismerős méhésztől vesszük a szomszéd faluban, a másik nagy kedvencet, a fenyőmézet pedig egy bolgár hegyi faluban az út mellett ücsörgő mamókáktól, 1-1 arrafelé vezető fuvarom során. A fenyőméz mellett árulnak még kecske- és juhtejet és sajtot is. De a méz a fő cikk.
Mos éppen a mézkészlet vége felé járunk, így a következő fuvar során be kell vásárolnom :)
Zitka Creative Commons License 2010.10.16 0 0 10

A régi MÉZ topikban nagyon sok hasznos infót lehet olvasni:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9120265&la=102343083

 

 

VegetAryan Creative Commons License 2010.10.16 0 0 9
Rosszul fogalmaztam, természetesen én is olyantól veszem aki pergeti, egy idősebb nyugdíjas pártól. Tavaly még 800Ft-ért adták, illetve évek óta ennyiért kapom tőlük. Gondolom idén több lesz. Több ismerősöm is perget, tavaly 300Ft-ért vettem olyat ami csak sörnek jó, a tulaj is már csak a téli etetéshez tartogatta. Bocs, ha valamit rosszul fogalmazok nem vagyok szakértő, csak imádom a mézet.
Előzmény: Törölt nick (4)
VegetAryan Creative Commons License 2010.10.16 0 0 8
Az ár területenként változik, ráadásul kollégának, barátnak mindenki olcsóbban adja.
Előzmény: L.M.P. (5)
tavasz21 Creative Commons License 2010.10.16 0 0 6

mezfutar.hu

 

házhoz is szálítják. Termelő fia elviszi.

Előzmény: bcontact (-)
L.M.P. Creative Commons License 2010.10.16 0 0 5
Idén akácmézet nem nagyon pergethettek, pláne nem ilyenidőtájt. 1200-ért megkérdőjelezném a minőségét is....
Előzmény: Chewwbacca (3)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.16 0 0 4
Csakis méhésztől aki pergeti is.... a termelőnek nevezett emberek sem megbízhatóak, kitudja honnan szerzi az alapanyagot.
Chewwbacca Creative Commons License 2010.10.16 0 0 3
munkatársamék pergetnek: 1200/kila (ákác)
Előzmény: bcontact (-)
Destroyah2 Creative Commons License 2010.10.16 0 0 1
én elveszem a méheimtől...

ezt nem tudtam kihagyni, sry :)
VegetAryan Creative Commons License 2010.10.16 0 0 0
Ismerős termelőnél.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!