mert az igazi méz az megkristályosodik.a méz nagyon sokféle cukorból áll melyet a nektármirigek termelnek a virágokban.legfőképpen szőlő és gyümölcscukrot.ezek egyszerű monoszacharidok(biokémia).
minél magasabb a mézben a természetes gyümölcscukor aránya annál gyorsabban kristályosodik meg. ilyen mézek:
lassan kristályosodó mézek: -akác -napraforgó -vaddohány
közepesen kristályosodó mézek:
-solidagó -hóbogyó -napraforgó
tehát az igazi méz az megkristályosodik.a hamis nem.
irtam a fenyőmézharmatról.a méhek gyűjtik a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot.ilyen a virággal nem rendelkező fenyő mézharmata.az egyik legkülönlegesebb méz főleg a Kárpátokban,Erdélyben Ausztriában ismert. állaga kb 2-3hét alatt kacsazsirszerű lesz.
minden egyes melegités árt a méznek.akár vizfürdős akár mikrós.a meleg megöli az enzimeket.
lehet most dobtok egy hátast,de a pergetés is árt a méznek. a pergető feltalálása az 1860-as években betette a kaput a csurgatott méznek. a pergetőt viszont muszáj volt feltalálni 1840 után mikor kitalálták a keretes kaptárt.addig a méhek kasban,köpüben éltek.a mézet a lépek kivagdalásával,csurgatással vették el. nem távozott belőle enzim,természetes anyag.
ergo aki ma "biomézet" termel,valójában nem is termel biomézet hiszen a lépekből pergetővel távolitja el a mézet.
ha valaki nem hiszi kóstolja meg az ugyanabból a kaptárból származó pergetett méz és a zúgépitmény mézének az izét.
ui:a zúgépitmény a méhek által a kereteken kivűl épitett természetes lép melybe fiasitás vagy méz kerül.a méhészeti munkát akadályozza,ezért a méhész kaptárbontás után ezeket késsel eltávolitja.de a legfinomabb méz a zúgépitményben van.a régi kasos méhészek "veselépnek" nevezték azt az épitményt ami a legfrissebb tavaszi mézet tartalmazta.
50-60 liter házi mézsör készítéshez, kiválóan alkalmas az a vegyes virágméz ami már elkezdett kristályosodni, ezért a kollégák már csak fitymálva vették volna meg, a méheknek meg kiválóan alkalmas téli tápláléknak, nekem meg kapóra jött, hogy olcsón hozzájutottam némi alkudozás után.
Egy biztos olyantól aki látatlanul leszólja a másikat biztosan nem vennék semmit, mert az ilyen sumákol a termékével a legtöbbet, ezt több éves kereskedői tapasztalattal a hátam mögött bátran kijelenthetem.
a salaktartalma miatt a méheknek telelésre alkalmatlan
ezt kifejtem nehogy valaki félreértse.
a méhek 6hétig élnek.augusztus-szeptember folyamán születnek meg azok a méhek akik átmentik a méhcsaládot a következő tavaszra.ők 6hónapig élnek. +10 C fok alatt a méhek nem jönnek ki a kaptárból. 0 C fok környékén a lépeken már fürtbe vannak húzódva és a fürt beljesében +20-+25C fok van,a fürttől 2centire meg akár -5C fok. a méhek a mézből nyernek hőenergiát.igy vészeli át a méhcsalád a telet.de mivel ebben a baxxot hidegben nem tudnak kimenni "kakálni" igy "visszatartják".februárig.amikor bejön az első melegfront.ez a tisztuló kirepülés. minél tisztább a méz amin telelnek minél kevesebb a salaktartalma nekik ez annál jobb,mert annál tovább birják hogy "ki kelljen menni WC-re".egy méhnek ez +10 fok alatt egyenlő az öngyilkossággal.(ugyanis a méh a kaptárban nem piszkit!!!)
szóval a napraforgóméz a salaktartalma miatt ezért nem jó a méheknek.
a napraforgóméz alul olyan lesz mint a kacsazsir felül meg folyósabb lesz.két részre válik.
a gond azzal van hogy 20éve azon sipákol a méhészszakma hogy a modern napraforgófajták nem akarnak mézelni.
anno 1988-1995 között július-augusztusban majdnem annyi mézünk bejött napraforgóról mint akácról.az igaz hogy ki kellett pergetni az utolsó cseppig mert a salaktartalma miatt a méheknek telelésre alkalmatlan de behozta az árát a télre való kristálycukornak.
de mióta a napraforgót is megkutyulták,ilyen hibrid olyan hibrid nincs belőle méz.
Boltokban látni olyan "mézet", ami félig ki van kristályosodva. A gyanútlan dzsungellakó ilyenkor azt hiszi, az a cukor, amit beleraktak... pedig az a méz. Ami nem kristályos, az pedig a szirup.
Igy megy ez. Egyébként a szirupos méznek van egyfajta szúrós szaga.
ennek a zárjegynek a feltétele az OMME tagság(Országos Magyar Méhészeti Egyesület). a zárjegy mellé ha még gravirozott üveg is van,akkor garantált minőségi mézet kap a kedves vásárló.
egyébként nagyon szomorú hogy idáig jutottunk.
Magyarország évente 20-22ezer tonna mézet termel.ebből az akácméz kb 9-12ezer tonna lehet.a méhlegelők aránytalan kihasználtsága miatt további kb 15-50ezer tonna méznek való nektár beleszárad a virágokba.az sose jut kaptárba.
tőlem sokszor kérdezték már hogy lehet elkezdeni méhészkedni.elkezdtem sorolni hogy.aztán jött a következő kérdés: és mennyi pénzt hoznak?
ilyenkor szokott jönni a válaszom hogy "ha a pénzt nézed akkor már neki se állj".
a méhész az,aki karácsonykor méhrajjal álmodik,akinek a karácsonyfa a virágzó akácot jelenti,aki egy hokedlin képes órákig ülni a kaptársor előtt és lesni ahogy landolnak a méhek a szállódeszkán nagy virágporcsomókkal,aki alig várja hogy megjöjjön a tavasz és kaptárt bonthasson.
idézet Áigner Péter bácsitól,méhészmesteremtől,lassan 80 éves 11éves kora óta méhészkedik:
"a méhe kölcsönad,kisegit téged.de mikor a méhének kell a kölcsön te se sajnáld tőle"
"Mivel a másik leszólására nem vagyok kíváncsi, így búcsút is veszek a topiktól."
miért sört azt szennyvizből,szennymalátából,szennyakármiből készitünk?
mit is mond az 1516-os Sörtisztasági Törvény?:)
félreértés ne essék: az általam emlegetett "puszedliméz" bármikor fogyasztható az ember számára.de mivel kristályos mézekről van szó,és a hazai fogyasztói izlés szerint azt "biztos a méhész becukrozta" kategória igy az én álláspontom az,hogy az ilyen méz az menjen süteménybe kekszbe mint természetes édesitőszer.
de az a méz,melyet 2009-2010-ben 300Ft-ért adnak,azzal a szesszel hogy az "úgyis a téli feletetésre volt" az minden csak nem méz.az egy lotya,megerjedt,az elmúlt 5év öreg mézkoszorúiban lapuló betelelési cukoretetéses akármit tartalmazó akármi.
mint méhész csak annyit mondok: mutasd meg a lépkészletedet és megmondom milyen mézet produkálsz....
Én kimondottan sörhöz kerestem olcsó mézet. A mézsör készítés (nem mézes sör) nem túl elterjedt, norvégból fordított receptet használok, elég sok méz kell hozzá és nem vagyok milliomos.
Mivel a másik leszólására nem vagyok kíváncsi, így búcsút is veszek a topiktól. Édes perceket mindenkinek!
Több ismerősöm is perget, tavaly 300Ft-ért vettem olyat ami csak sörnek jó, a tulaj is már csak a téli etetéshez tartogatta.
képzelem milyen minőségű méz lehetett.a tulaj szakértelmét bizonyitja hogy a silány a méhek számára telelésre alkalmatlan mézet téli etetéshez tartogatta. az ilyen mézeket szoktam "puszedliméznek" nevezni(pl repce és napraforgómézek),mert nem jó se a méhek érzékeny szervezete számára télire,nem jó a vajaskenyérre se,hanem mehet az édesiparba.
a hozzáértő méhész az ilyen mézet teljesen elveszi a méhcsaládtól,nem hagyja benn télire,pótolja a méhcsalád számára tiszta cukorsziruppal,és vagy hozzányomja a pálinkacefréhez vagy leadja a kereskedőnek hogy az az édesiparba nyomja el,de semmiképpen nem adja kuncsaft kezébe.
mézet mindenképpen csak méhésztől szabad venni.jómagam 13évesen kezdtem a méhészkedést,(37 vagyok) de pár éve külföldi munka miatt el kellett adnom a méhészetemet.remélem eljön még az idő hogy majd újra lesz méhészetem:)
szóval a méz bizalmi termék.én gyakorlatilag alig adtam el nagykereskedőnek mézet,mert az évente az 50családdal megtermelt 15-25mázsa mézet az ismerősök,munkatársak főleg a téli influenzás megfázásos szezonban elhordták.
a lejjebb leirt akácmézes dologgal egyetértek,idén akác alatt olyan időjárás volt hogy hiába kezdett el virágozni az akác szerencsétlen méhek ki sem tudtak repülni gyűjteni,illetve a szeles esős idő pár nap alatt leverte az akácvirágot.
ha kérdésetek van nagyon szivesen válaszolok bárkinek.
Vaddohány mézet egy ismerős méhésztől vesszük a szomszéd faluban, a másik nagy kedvencet, a fenyőmézet pedig egy bolgár hegyi faluban az út mellett ücsörgő mamókáktól, 1-1 arrafelé vezető fuvarom során. A fenyőméz mellett árulnak még kecske- és juhtejet és sajtot is. De a méz a fő cikk. Mos éppen a mézkészlet vége felé járunk, így a következő fuvar során be kell vásárolnom :)
Rosszul fogalmaztam, természetesen én is olyantól veszem aki pergeti, egy idősebb nyugdíjas pártól. Tavaly még 800Ft-ért adták, illetve évek óta ennyiért kapom tőlük. Gondolom idén több lesz. Több ismerősöm is perget, tavaly 300Ft-ért vettem olyat ami csak sörnek jó, a tulaj is már csak a téli etetéshez tartogatta. Bocs, ha valamit rosszul fogalmazok nem vagyok szakértő, csak imádom a mézet.