A topik egy notesz,illetve sokunk notesze egy helyen.Az elv az hogy mindenki beírja az eseményeket amit fontosnak tart:mit mikor ültetett,mikor oltott fát,mivel trágyázott,mivel permetezett,stb.Amiket egyébként a saját kis noteszébe ír hogy jövőre ne felejtse el.A különbség egy hagyományos notesszel összehasonlítva hogy itt mások jegyzeteit is olvashatjuk.A hozzászóló nevére kattintva és ott ezen topic-ban történt hozzászólások számára kattintva listázhatjuk a bejegyzéseit úgy hogy másoké nem látszanak.Így könnyű szűrni a jegyzeteket.Ezen okok miatt kérek mindenkit hogy napló szerűen írja hozzászólásait és a megbeszélést hagyjuk a Házi veteményes topicra.Remélem tavaszra már komoly segítséget jelenthetnek ezek a jegyzetek mindannyiunk számára.Jó jegyzetelést és sok sikert kivánok mindenkinek a kertészkedéshez.
Bocsánat, elkerülte a figyelmemet! Köszönöm szépen nem kérek, vettem ugyanis 7 féle ZKI-s paprikamagot (többek közt Greygo-t), ráadásul 4 félét már vetettem a tavalyról maradottakból. Csak paprikából 11 félém lesz (ha mindegyik fajta kikel), nem is tudom hova teszek ennyit:( Mondjuk a lótücskök majd ritkítani fognak...
A Rapiresről azt írják, hogy 3-4 cm széles, 16-22 cm hosszú. Gála vetőmagot vettem, a zacsin nagyon jól néz ki, szép zöld, intenzíven csípős, F1. A Rotundát fórumtárstól kaptam tavaly, alakra olyan mint a pritamin, de sokkal finomabb, ezért is szedtem meg a magját. A Táltos pedig nagyon jó sárga húsú, ezt esszük frissen, és lecsót is ebből főzünk. Ez a fő paprikánk, ebből és az édesalmából vetettem 2-2 ZKI-s zacsival, ami nem kevés, de el szokott fogyni.
Akkor majdnem egyszerre, mert én 19.-én vetettem:) Mi az a Rotunda paprika? Nem hallottam még róla és a neten se találtam semmit. A Rapires és a Táltos mennyire vált be neked (ha ültettél már korábban)? Nem írják a Rapiresnél se a hosszúságát, se azt, hogy vastag vagy vékony-e a húsa.
Február 20-án elvetettem az első adag paprikámat dobozokba: Kurtovszka kápia, Bocskor, Rotunda, Kaliforniai, Édesalma, Elefántormány, Rapires, Csili, Faludi. A Táltos és a Bogyiszlói hétfőn lesz elvetve, mert hétvégére ígértek fagyisdobozokat.
Szétszórom az elsimított palántaföldön, vékonyan betakarom (kb 0.5cm vastagon) Semmi extra, jó sok mag van egy tasakban, lehet sűrűn szórni.Tavaly is jól kikelt, idén is, pedig melegtalp sincs. Tavaly valaki azt mondta hogy csak a drága fiolás mag kel ki, tavaly vettem olyat is, meg kaptam Mariska nénitől sima szórósat, egyformán keltek, egy tasakból teleszórtam egy 30x60-as ládát, idén meg egy tortás dobozt, és még jövőre is marad.
Igen, nem tudom, remélem. Ma a petúniák is el kezdtek leni. Már úgy kezdem mikor hazaérek munkából mint régen a rádiós vetzélkedőt kezdték, csak én azt mondom, "ki kel ma?"
A paprikák szépen kikeltek a radiátoron. Átraktam őket ablakpárkányra. A Dél fele néző ablakban teljes megvilágítást kapnak. (Lehet még tükröt is teszek mögéjük.)
Kelleni nem kell, de lehet. A visszaszámolós módszer a legjobb szerintem. Ha van fűtetlen fólia ahol éjszaka ha fagy van be lehet valami hősugárzót indítani, akkor oda március 20 körül kimehetnek a palánták. A paprika keléséhez kb 3 hét kell. Kelés után egy hetet minden gond nélkül elvannak ablakban. Szóval március 20 - 4 hét. Ez a vetés ideje. Én 3 héttel korábban vagyok, de hónap vége felé fognak kelni, ezután vagy sikerül beindítani a sátor fűtését, vagy 3 hetet világítok nekik bent.