Most olvasom, hogy az APEH nekimegy azoknak, akik valamelyik internetes árverező cégek (vatera, teszvesz stb) oldalain eladnak cuccokat. Ez megint milyen egy törvény. Ha újságban vagy on-line hirdetési újságban meghírdetem és úgy adom el a cuccot, akkor adómentes, ha ezt internetes árverező oldalon, akkor meg adóköteles. Ez már betegség, de jó tudni, hogy ne érje meglepetés az embert.
Pontosan ez zavar engem is. Eladtam egy használt számítógépet 3000ft-ért és ha most rámszáll emiatt az APEH, akkor kiakadok. Ha meghirdettem volna és úgy adom el, akkor nincs adó így meg van.
Az APEH leveleket küldözget ki, hogy bekérje a kifizetett jutalékot, amiből már ki tudja számolni az értékesített árut.
Ha jól olvastam, az áru értékének 25% után kell az adót kiszámolni, ami szintén 25%. Azaz, 6,25%-a az árunak, ami nem nagy összeg ugyan, de honnan találja ki az ember, hogy adózni is kell ilyen eladások után, nevetséges.
Volt egy példa is, hogy valaki 9 millióért adott el valamit és a bírsággal együtt már 10 milliót követel az APEH. Nem járt jól, veszekedhet az APEHal :(
Nyilván különbséget tesznek az alkalmi eladók és a nagy tranzakciószámú kereskedők között. Logikus és jogos, ha számla és adófizetés nélkül ebből él valaki.