egy nap alatt siman meg lehet csinalni olyannak, aki sportol minimalisan, es tekert mar eleteben 60-80km-t egyhuzamban meghalas nelkul. tapasztalat.
a hozzaertes viszont nem art. ez sport igy, nem szorakozas - 200km 20-as atlaggal 10 ora. reggel 6-tol este 8-ig van 14 orad, tehat orankent 20 perc piheno jut, ha elcsuszol, kicsit belemesz a sotetbe a vegen - tudni kell az utat. utkeresgetessel nagyon sok idot el lehet cseszni. mi anno szereztunk mastol gps tracket, es azon mentunk vegig. a bringaut hol jo, hol nem, es egy csomo helyen egyszeruen elveszik, komoly melo megtalalni. - esszel kell enni es inni. ha akkor eszel amikor mar ehes vagy, akkor veged van. ivas detto. magneziumos pezsgotabletta erosen javasolt, szinten elore, nem akkor amikor mar gorcsol a combod.
de ez olyan, hogy fotozni sem nagyon lesz kedved. merthogy foleg egyfolytaban tekerni kell, es tekerni, tekerni.
Nem mentünk ugyan teljesen körbe, de én azt mondanám hogy három nap inkább a reálisabb, ha amolyan kényelmes "lángosozós-fürdőzős" kört szeretnétek tenni. Ami a menetidőt nagyban befolyásolja, az időjárás, valamint a cuccaitok mennyisége.
Mi egy elég meleg időszakot fogtunk ki, és sátrat is vittünk magunkkal. Jó ha van csomagtartóra szerelt oldaltáskátok, nagy zsákkal a hátatokon tekerni elég gyilkos dolog egy idő után. (Saját tapasztalat.)
Az északi parti szakasz pedig szerintem semmivel sem nehezebb, mint a déli. Nekem jobban kivette az erőmet egy Siófok-Fonyód szakasz a maga lapályával, végtelen hosszú üdülősoraival, mint a hasonló hosszúságú Balatongyörök-Zánka rész. Én úgy feltételezem hogy azért, mert sokkal kellemesebb változatos terepen haladni (felfelé hajtani kell, de aztán lehet pihenni a lejtőkön), és a táj is szebb, érdekesebb.
Mi 11 éves legfiatalabb résztvevővel kíséreltük meg anno, hogy részletekben körbetekerjük a tavat, kb. 25 km-es napi távokkal számoltunk (volna, ha sikerült volna annyi ismerőst összeszedni, hogy a kertben fölverhessük a sátrat). Persze, az egész a Balatonba fulladt, lévén, hogy a bicajozásra szánt időt a társaság elpancsolta a vízben. :)
Viszont egy jópofa honlapot mutattak a balatonföldvári topikban néhány hónapja, nem tudom, ismeri-e itt valaki. Ezen szó szerint végig lehet járni a tervezett útvonala(ka)t:
A "saját tengelyed" körül úgy tudsz megfordulni, ha az egér bal szemével rákattintasz a fényképre, aztán elhúzod valamelyik irányba. Szerintem hasznát tudod venni a tervezésnél. :)
Az a kérdés, mit szeretnél. Sportolni ,szórakozni, túrázni? Én túrázni szeretek, velük háromnapos túrán megyek körbe. Nem feszített tempóban, a társaság összetételétől függően csobbanás, sörözgetés, nézelődés is belefér, lassúbbakkal kevesebb. Ha ilyen dolgok nem érdekelnek, egy nap alatt is körbe lehet menni.
Köszönöm a válaszokat! Csak azért gondoltam 2 napra, mert akikkel megyek, az egyik Siófokon, a másik Keszthelyen lakik, nekünk meg van nyaralónk fenyvesen, tehát hogy a szállást ne kelljen fizetni. :)
Lazán meg lehet csinálni. Az öcsém minden komolyabb rákészülés nélkül körbetekerte nem egész egy nap alatt. Viszont ha komolyabban szeretnétek túrázni és esetleg a látnivalókat megnézni, akkor én biztosan rászánnék minimum öt napot. Ez a két nap szerintem teljesítménynek kicsi, ráadásul elég kevés programot lehet beiktatni.
Ez csak is az erőnlétetektől függ. Megállás nélkül meg lehet csinálni 10-12óra alatt is és van aki képes is erre. Én ifjú koromban 20-22óra alatt tekertem körbe a tavat. De a szüleim mikor kedvet kaptak hozzá 2 hét alatt tették meg ugyan azt az utat.
Tehát, persze meg lehet csinálni két nap alatt is, de ez rajtatok áll. Bár a a megállás nélküli biciklizésnek nem sok értelmét látom. Ha edzeni akartok, akkor van a forgalmas Balatonnál kedvezőbb hely is a folyamatos tekerésre. Ha meg a Balaton miatt mentek oda, akkor miért nem akartok megállni? Rengeteg szép, érdekes dolog van arra -a lányokról nem is beszélve ;-) (A google earth programot ajánlom előre felderíteni a látnivalókat! A panoramio alkalmazás segítségével megnézheted a mások által készített fotók alapján, hogy mi az ami érdekel és a helyét is könnyen megtalálod. Ezeket bejelölheted a térképeden (vagy betáplálod a GPS-be) és nem kell keresgéléssel töltened az időt.)
Én anno, mikor sokat bicikliztem napokon átívelő túrákon is, a napi távot az erőnlétemhez igazítottam. Tudtam, hogy ha haladni akarok, akkor kb 300km sík terepen, jelentős szembe szél nélkül a teljesítő képességem egy napra. Tudtam volna ennél többet is, de akkor másnap rá sem néztem volna a biciklire. Azokat a szakaszokat, amiket csak áttekerni akartam, azokat ideális domborzat esetén a megszokott haladási tempómhoz igazítottam (25-27km/h) Ahol viszont volt látni való, oda eleve csak 10-15km/h sebességet kalkuláltam és 3-4 óránként egy egy óra pihenést - nézelődést. Így többnyire tartható volt a tervem. Ha többen is tartottak velem, mindig a leggyengébbhez igazítottam a programot, de úgy hogy ő sem szakadjon bele. Élvezettel tudjon velünk tartani. Volt olyan barátnőm, akivel napi 30km-t mentünk a Duna Osztrák szakasza mentén és így szerette meg a biciklizést (nélküle kb 1.5-2óra alatt tettem meg máskor a napi szakaszt).
Ezért nagyon bonyolult válaszolni a kérdésedre, mert csak is rajtad, illetve a csapaton múlik, hogy mennyi is az annyi!
Barátomék 16-17 évesen egy nap alatt lenyomták. Versenybicajjal, jó erőnléttel. Kicsit idősebb barátaim tavaly 3 nap alatt, de szándékosan "öreguras" tempóban. Szóval, szerintem 2 nap az reális, de inkább menjetek 3-4 napra, és nézzétek meg a látnivalókat, fürödjetek, borozzatok!
Én és két barátom vonattal mentünk Balatonakarattyáig, és az északi parton tekertünk Keszthelyig. Ott volt a szállásunk, és másnap a déli parton jöttünk vissza Akarattyára, ahonnét hazavonatoztunk. Szerintem nem volt nagyon megerőltető, bár tény, hogy edzésben voltunk. (Előtte 1,5 hónapig a heti ~200 km megvolt, ha nem több.) Mi idén megkíséreljük, hogy ugyanezt egy nap alatt tesszük meg, szerintem bírni fogjuk :-)
A két naphoz visszatérve: az északi part kanyargós, hegyes-völgyes, míg a déli nagyjából sík, és az északihoz képest "nyílegyenes". A Balatonakarattya - Keszthely távolság a déli parton haladva kb. 90 km, míg az északi parton nagyjából 110. (útvonaltervező segíthet...).
Szóval, összegezve, szerintem célszerűbb a nehezebb tereppel, az északi parttal indítani, mert még mindig jobb nagyon fáradtan gurulni, mint kicsit fáradtan hegymenetben tekerni, nem? :-)
Nyáron barátaimmal tervezzük hogy körbebiciklizzük a Balatont. Keszthelyről indulnánk, a déli parton tekernénk Siófokig, majd másnap az északi part felé vissza Keszthelyre. 2 nap elegendő lenne erre?