Keresés

Részletes keresés

Brummogo Creative Commons License 2009.12.02 0 0 33
Meg pl. Belgiumban...
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 31
Egy fenét. A bolsevikok alatt volt kötelező, sehol a világon nem az. aki nem megy el szavazni, annak mindegy. Tőle az van, amit a többiek döntenek.
Előzmény: Brummogo (30)
Brummogo Creative Commons License 2009.12.02 0 0 30
Demokráciát akartok?
Kisebb Parlamentet?

Akkor:

1 Kötelező részvétel.
2. Bevezetni az "Egyik Se" nevű jelöltet és az "Egyik Se" pártot.
3. Az Egyik Se által megszerzett mandátumok betöltetlenek maradnak az OGY-ben.
4. A feles törvényekhez a mandátumok 50%-a +1, alkotmánymódosításhoz 66% +1.

Ez lenne a népakarat de legalábbis a többség akarata.
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.12.02 0 0 28
Alapíts pártot, csinálj programot és szavazz magadra.
Előzmény: Vállalkozás Hátráltatási Iroda (-)
arnys Creative Commons License 2009.12.02 0 0 27

Akinek egyik párt sem tetszik, az ikszelje be a Fideszt és az MSzP-t is a szavazólapon, lehetőleg különböző színű tollal. Ezzel nemcsak érvénytelen lesz a szavazata, de sok bosszúságot is fog okozni a számlálóbizottság tagjainak.

...valószínűleg én is fogok szavazatot számlálni...

szani Creative Commons License 2009.12.02 0 0 25
Szerintem is jó lenne egy "egyik sem" rubrika
Én jelenleg azt tervezem, hogy tavasszal elmegyek és érvénytelent szavazok egy szöveges megjegyzéssel, hogy egyértelmű legyen a véleményem.
(bár sajnos így is az "ahhoz is hülye, hogy szabályosan xeljen" kategóriába fog kerülni)
RogerWilco Creative Commons License 2009.12.02 0 0 24
Nem tartózkodni kellene, hanem olyan rubrika, hogy "egyik sem" - ez pedig teljesen egyértelmüvé tenné a helyzetet. Talán Oroszo-ban van ilyen.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 23
Nem mész el. Azzal már tartózkodtál is, a szavazástól.
reneg6 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 22

Maga az ötlet nagyon jó, és érdekes lenne a tartozkodó szavazatok százalékát megnézni. Azt biztosnak tartom, hogy egyes pártok nagyon meglepődnének, főként akik állandóan a szavazókra, a népre hivatkoznak.

Az biztos, hogy a javaslatodat az életben nem fogják bevezetni, hiszen ők a "törvényhozók" nem pedig a választók.

Az eddigi hozzászólásokból is kitűnik, hogy többen nem értették meg az érvénytelen szavazatok hatását. Ez csak érzelmi hatás kifejezése, de értéke a választásban résztvevők arányának megállapításában van. Ez pedig, ha magas, azt jelzi, van politikai érdeklődés, és érvényes lehet a választás eredménye.

Előzmény: Vállalkozás Hátráltatási Iroda (21)
Vállalkozás Hátráltatási Iroda Creative Commons License 2009.12.02 0 0 21
Ez a töredékszavazat felhasználás jól hangzik, csak arányosítani kell a körzetenként szavazók számával, hogy a nagy kerületekben indulók ne legyenek esélyesebbek.

Azt a részét nem értem, hogy aki pl. kap 49%-ot az miért kellene eltűnjön és miért ne indulhatna a második körben? Következő körben másodvonalbeli ember elvihetné a helyét kevesebb támogatással, ez nem logikus.

Előzmény: Waladár (17)
Óvakodj a törpétől! Creative Commons License 2009.12.02 0 0 20
Vállalkozás Hátráltatási Iroda Creative Commons License 2009.12.02 0 0 19
A korábbi felreppent verziók pont ellentétesen gondolkodtak, hogy úgyis pártra szavaz mindenki, egyéni mandátum ne legyen.
Ez amúgy szerintem mindig így fog működni, az emberek ha Viktorra akarnak szavazni akkor ha nincs ő a lapon megszavazzák Kovács 23 Jánost, csak azért mert narancssárga attól függetlenül, hogy valaha hallottak-e már róla :)
Előzmény: Waladár (18)
Waladár Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18

Ezzel el lehetne hajtani azokat a politikusokat, akikkel nem vagyunk megelégedve.

Még annyit, hogy csak azok kaphatnának mandátumot, akik egyéniben indulnának, igy meg lehetne szüntetni az örökös képviselői állásokat, ill. lazulna a pártvezérektől való függőség.

Előzmény: Törölt nick (16)
Waladár Creative Commons License 2009.12.02 0 0 17

Legyen a választásra jogosultak száma a mérce. Ha kevesebb mint 50 %  szavaz valamelyik pártra akkor legyen érvénytelen a választás, tehát ha a nem szavazók és a tartózkodók többen vannak, mint a pártokra szavazók.

Ekkor kiirnék egy második fordulót, amelyen nem vehetnének részt az első fordulóban szerepelt képviselő jelöltek. Nem lenne több forduló, hanem a legtöbb szavazatot nyert képviselő jelölt vinné a direkt mandátumot (abban a körzetben a nyertes képviselő pártjára leadott szavazatokat nem számolnám be a töredék szavazatokba), és a töredék szavazatokon az egyéniben kiesett jelölteket eredményeik alapján sorban állítva osztanám szét a képviselői mandátumokat. Az eredményeket nem %-osan mérném, hanem a szerzett szavazatok száma alapján.

Egyébként a második fordulót most is igy rendezném.

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 16
Elgondolkoztato.
Ugyanis, ha az ervenytelen szavazatok aranya magasabb lenne az ervenyesen leadottaknal, akkor az egyertelmuen azt jelenti, hogy az egesz jelenlegi politikai garnitura megbukott.
A kerdes csak az, hogy mi a teendo ilyenkor.
Gondoljuk csak ezt tovabb.
Vállalkozás Hátráltatási Iroda Creative Commons License 2009.12.02 0 0 15
végre egy biztos pártválasztó :)
Előzmény: getdownonit (14)
getdownonit Creative Commons License 2009.12.02 0 0 14
Javaslatom.

Mindenki, aki szerint "Mindegy ki van hatalmon, mindenki lop" illetve a csalódott MSZP-sek is érvénytelen szavazatot adjanak le van ne menjenek el szavazni.

Ezt a hülye megoldást, hogy pártot kell választani meg hagyják meg a jobbosoknak és a Fidesz-Jobbik szimpatizánsoknak. Aztán ha megvan az eredmény, könyveljék el, hogy "Jól megmutattuk".

Támogatom
Dr. Ákói Sz. Igor Creative Commons License 2009.12.02 0 0 13
A választási eredményeket nézve (részvételi arány) a választópolgárok többsége tartózkodna és ezzel egyik párt se szembesülne szívesen a szavazólapokat nézve. 1-1 magasabb részvételi aránynál a választók cca. 50%-a szavaz, azok között is megoszlanak a bal- és jobboldalra adott szavazatok. A másik kb. 50% meg nem megy el szavazni.

Portugáliában egyébként évek óta működik is e gyakorlat, ott a szavazólapon lehet tartózkodni.
Linux fan Creative Commons License 2009.12.02 0 0 12
Minden választás után annyi százalékkal kéne csökkenteni a Parlament létszámát, amekkora a tartózkodók aránya.
Előzmény: Terra Kotta (10)
Vállalkozás Hátráltatási Iroda Creative Commons License 2009.12.02 0 0 11
Nekem már az is elég lenne ha senki nem beszél rólam úgy, mintha az ő %-ában lennék :)

Amúgy egy vicces verzió lenne, ha a tartózkodók arányában szép üres helyek lennének patkóban :) Bárki beláthatja, ezzel mindenki csak nyerne:)))
Előzmény: Terra Kotta (10)
Terra Kotta Creative Commons License 2009.12.02 0 0 10

Nekem tetszik az ötlet. Finomítaná a képet a nemszavazók táboráról. A kis pártoknak persze nehezítené a küszöb elérését. Azon gondolkodom, valami oka azért biztosan van annak, hogy ez a megoldás nem került be a választható lehetőségek közé. Talán technikai. Mert pl. ha lenne mondjuk egy 20 %-nyi "tartózkodó", mi lenne az erre a szavazatmennyiségre jutó mandátumokkal?
pert1 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 9
Ez csak a szavazatszámlálás Hátráltatná, egyéb értelme nem volna.
NattyDread Creative Commons License 2009.12.02 0 0 8
Én a következőre gondoltam: letöltök egy goatse fotót a netről, és kinyomtatva az üres szavazólapok mellé teszem a borítékba. Ez sem jó megoldás, de jobbat nem tudok.
Előzmény: Vállalkozás Hátráltatási Iroda (5)
WYW Creative Commons License 2009.12.02 0 0 7
Ez igaz.

(bár aki áthúz az tudatosan teszi, legfeljebb valóban más és lehet az indítéka)
Előzmény: Vállalkozás Hátráltatási Iroda (5)
wok Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6

Elolvastam.

Hogy érdemben szóljak a kérdéshez: én legutóbb berajzoltam egy plusz karikát "minden párt egyenként menjen el a picsába" címmel és beixeltem.

Előzmény: Vállalkozás Hátráltatási Iroda (4)
Vállalkozás Hátráltatási Iroda Creative Commons License 2009.12.02 0 0 5
WYW: pont ezt próbáltam kifejteni, hogy a tudatosan áthúzott és az értelem hiány miatt áthúzott szavazólapot sajnos nem számolják külön.
Előzmény: WYW (3)
Vállalkozás Hátráltatási Iroda Creative Commons License 2009.12.02 0 0 4
Szar lehetett, amíg Gyurcsány volt az illetékes és nem volt benne "o" betű :D

Gondolom elolvasni csak nullázás után. Köszönöm, ha megteszed.
Előzmény: wok (2)
WYW Creative Commons License 2009.12.02 0 0 3
Átlósan húzd át a szavazólapot oszt jónapot!
wok Creative Commons License 2009.12.02 0 0 2
bazeg, ennyi erővel azt is ráértem volna leírni hogy G0rd0n Vikt0r miatt
Előzmény: MGperY (0)
wok Creative Commons License 2009.12.02 0 0 1
nulláért

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!