Keresés

Részletes keresés

vf1 Creative Commons License 2010.03.22 0 0 42
"Körösi
(Penny)"

Főleg a csípős.....
Előzmény: bcontact (41)
bcontact Creative Commons License 2010.03.21 0 0 41
Körösi
(Penny)
ZsuR Creative Commons License 2010.02.10 0 0 40
Amit meg nem probaltam: ecettel izesiteni. Az ecetet fozni a sok izesitovel - darabosokkal - es amikor kesz a lefozott, besuritett paradocsom-hagyma-fokhagyma akkor adni hozza az izesietett ecetet es a cukrot..
Előzmény: dszysssz (39)
dszysssz Creative Commons License 2010.02.10 0 0 39

Bizony, hogy érdemes kísérletezni. A bóti tartalmaz mindenféle E betűket- ízfokozó, tartósító, zselésítő - ami nekem nem teccik.

Két kipróbált receptet írok, amik fínomak és különféle ételekhez használhatók:

 

Ketchup I.:

2,5 kg paradicsomot saját levében darabolva felforralom, átpasszírozom. (csalás: a leülepedett paradicsom tetején keletkezett vízszerű képződmény nagy részét leöntöm ( megiszom)) - hamarabb lekvárosodik. A paradicsompürét összefőzöm 1 kis fej vöröshagymával, 1-2 gerezd fokhagymával, 1-1 dkg fahéjjal, szegfűszeggel, pár szem szegfűborssal és feketeborssal, majd rövid állás után átszűröm.  Ehhez a masszához adok10 dkg cukrot, sót és 1 dl (tárkonyos) ecetet. Addig főzzük, míg lekvár sűrűségű lesz.

 

Ketchup II.

3 kg áttört paradicsomhoz adunk kevés petrezselyem- és zellerzöldet, 1 fej hagymát, 2 ek sót, 4 ek cukrot, 1,5 dl ecetet,1-1 ek darált mustármagot és törött borsot, 1/2 kk. törött szegfűborsot és fahéjat, 5 szem szegfűszeget.

Addig főzzük, míg lekvár sűrűségű nem lesz, ekkor leszűrjük, üvegekbe töltjük.

 

Idényben érdemes elkészíteni.

 

Előzmény: ZsuR (38)
ZsuR Creative Commons License 2010.02.10 0 0 38
Igen, ezert is nem csinaltam meg eddig. De... nem kell mindig mindent beletenni, lehet kiserletezni vele, mitol jobb a egyik mint a masik.
Előzmény: bcontact (37)
bcontact Creative Commons License 2010.02.09 0 0 37
ez már túl bonyolult.
A VH, FH, BL, SZSZG az egyik kedvenc kecsöpöm fűszerei.
Előzmény: ZsuR (36)
ZsuR Creative Commons License 2010.02.09 0 0 36
Ebben azert kicsit tobb is van :)).

... hagyma, ecet, egesz bors, szekfubors, egesz fahej, zeller mag, mustarmag, cayenne, barna cukor, so... :))


Előzmény: bcontact (35)
bcontact Creative Commons License 2010.02.08 0 0 35
fokhagyma, babérlevél, szegfűszeg
Előzmény: ZsuR (34)
ZsuR Creative Commons License 2010.02.08 0 0 34
... de hat ez sem lesz pizzaszosz... csak olajos paradicsom.

Itt van egy jo ketchup recept. Olvasom a neten a variaciokat - egyben megegyeznek: paradicsom (ha nem friss, akkor pure), es hagyma, barna cukor, ecet.

Aztan a fantazian mulik, ki mit tesz bele - mint a BBQ szosz is, ha hazilag keszitik, titok a receptje a jonak!!!

En is ki fogom probalni.
Előzmény: bcontact (28)
Tibeth Creative Commons License 2010.02.08 0 0 33
És ezt hol kapni?
Előzmény: Ormossy (19)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.08 0 0 32
Én is a heinzet preferáltam korábban, de egyre kevesebb helyen kapni már az igazi üvegest, inkább a műanyagost. Azóta a minősége sem az, mint régen, a múltkor megpróbáltam a globus átlátszó flakonos változatát és mondhatom, egészen jó.
Előzmény: disconnect (3)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.08 0 0 31
Hugomék megpróbálták... ha jól emlékszem, a jamie-félét is, meg volt még receptjük és hiába volt minden, a friss fűszernövények, a tökéletes alapanyagok, sajna a közelébe sem ért a boltinak.
Előzmény: Zitka (2)
bcontact Creative Commons License 2009.11.25 0 0 28
Egy olasz étteremben dolgozó pizzaszakács barátom azt mondta, hogy a pizzaszószba nem szabad tenni semmit, mert attól "magyaros" lesz.
Azaz paradicsom + olivaolaj + só. Ennyi.
Előzmény: Zitka (24)
zratkay Creative Commons License 2009.11.25 0 0 27
Latod, ezzel bajom van... elkezdunk valamit es utana szaladjunk at egy masikba. Ha meg ott eppne mas iranyt vesz a beszelgetes, akkor egy harmadik...

Allandoan bunosnek erzem magam az OFF miatt, de hogy a fenebe lehet ON lenni??? Nem akarok 2-3-4 topikon keresztul latogatva beszelgeni egy dologrol!!!

Mert most jonne a Chili sauce! Sokszor helyettesitem a mezei ketchuppal - Heinz. :((
Előzmény: Zitka (26)
Zitka Creative Commons License 2009.11.25 0 0 26

Régebben én is főzögettem, meg kísérletezgettem vele...

Aztán rájöttem, hogy egyszerűbb a feltétet fűszerezgetni. De innentől már OFF, ill. az olasz topikra tartozik. :-)

Előzmény: zratkay (25)
zratkay Creative Commons License 2009.11.25 0 0 25
...de tegyel bele legalabb oreganot...

Abban a pizzeriaban ahol en vasarolom a kedvenc pizzamat (ami nem jelenti hogy authentikus, csak azt, hogy nekem izlik) ott fott a szosz. Nem teljesen sima - ahogy szeretem - lehet latni, hogy "crushed" a paradicsom benne, de nem melegen teszik a pizzara, hanem hidegen. No es oregano...nem hiszem, hogy mast tesznek bele mint oreganot es fokhagymat.

A fokhagymat kicsit megfuttatjak olajon, tateszik a konzerv "crushed" paradicsomot, sozzak, oreganot bele es fozik lassan, kevergetes kozben. Gyakorlatilag mint a szosz a tesztakra, csak surubb. Ha en csinalok szoszt, en is surure fozom, mert ugy szeretem a szoszt. Pizzat nem csinalok itthon.
Előzmény: Zitka (24)
Zitka Creative Commons License 2009.11.25 0 0 24

Nincs sok varázslat abban! Sűrített paradicsomot (passata) összeturmixolsz kevés fokhagymával - ez az alapverzió. Lehet bele tenni esetleg friss bazsalikomot, ha szereted.

Előzmény: Törölt nick (15)
perselus Creative Commons License 2009.11.25 0 0 23
Nekem az univer is bejön. És mire kenitek? Fiatalkorom menüje: Sült virsli, rizs, kechup.
bakibaby Creative Commons License 2009.11.25 0 0 22
Előzmény: Ormossy (19)
Zitka Creative Commons License 2009.11.25 0 0 21

Nem vagyok nagy ketchup-fogyasztó, de az a fajta chilis v. currys (??) ketchup, amit az IKEA-ban lehet nyomni a hotdogra, nagyon ízlik.

 

Nem tudja valaki, milyen gyártmány, és lehet-e pont ezt a fajtát kapni itthon?

fehso2 Creative Commons License 2009.11.25 0 0 20
Felix
Ormossy Creative Commons License 2009.11.25 0 1 19

Az ukrán Chumak ketchup a legjobb, amit valah ettem. Többféle ízesítésű van belőle, tartósítószert nem tartalmaz és 2 év a szavatossági ideje.

Ettől jobbat még nem találtam.

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.25 0 0 18
Mustárban "tóthék" verhetetlenek.
Annyi fajta van nekik, és mind megbocsájthatatlanul finom.
Én úgy tudom, hogy a ketchup = paradicsom+borecet+fűszerek.
Ez alapján feltétlen költségkímélőbb, és finomabb, ha az ember otthon csinál,mert nem egy nagy mutatvány.
Előzmény: Törölt nick (16)
ftxpmj Creative Commons License 2009.11.25 0 0 17
Nekem a Spar sajátmárkás ketchupja jön be nagyon, egyszer vettünk Heinzet, az nem ízlett, mondjuk más se nagyon a Sparoson kívül.
tuutuu Creative Commons License 2009.11.24 0 0 14

Kőlevest...

Nem lettem pösze....}}}

Előzmény: tuutuu (13)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13

Hmm...

Úgy tűnik, Te ezt a sportágat legalább olyan lelkesedéssel műveled, mint én a kőleveszt...:}}}

Jól eltettem a recipét.

Pláne, hogy a hegyen irgalmatlan paradicsom tud teremni...

Előzmény: Törölt nick (8)
bcontact Creative Commons License 2009.11.24 0 0 12
Pizzaszószról is beszélgessünk?
Zitka Creative Commons License 2009.11.24 0 0 11
Nymmm....! :-)
Előzmény: Törölt nick (8)
dezső a menő Creative Commons License 2009.11.24 0 0 10
Ketchupokról szól a topic. Azok csak piros vizek. Globus csípős a legjobb.
Előzmény: bcontact (7)
Zitka Creative Commons License 2009.11.24 0 0 9

1. Ha jót akarsz csinálni, akkor ne számold az árát... Van 200 ft/liter áron TG kecsap. :-)

2. Nem ilyenkor kell csinálni, hanem mikor 50 ft a paradicsom kilója...

 

 

Előzmény: bcontact (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!