Amit meg nem probaltam: ecettel izesiteni. Az ecetet fozni a sok izesitovel - darabosokkal - es amikor kesz a lefozott, besuritett paradocsom-hagyma-fokhagyma akkor adni hozza az izesietett ecetet es a cukrot..
Bizony, hogy érdemes kísérletezni. A bóti tartalmaz mindenféle E betűket- ízfokozó, tartósító, zselésítő - ami nekem nem teccik.
Két kipróbált receptet írok, amik fínomak és különféle ételekhez használhatók:
Ketchup I.:
2,5 kg paradicsomot saját levében darabolva felforralom, átpasszírozom. (csalás: a leülepedett paradicsom tetején keletkezett vízszerű képződmény nagy részét leöntöm ( megiszom)) - hamarabb lekvárosodik. A paradicsompürét összefőzöm 1 kis fej vöröshagymával, 1-2 gerezd fokhagymával, 1-1 dkg fahéjjal, szegfűszeggel, pár szem szegfűborssal és feketeborssal, majd rövid állás után átszűröm. Ehhez a masszához adok10 dkg cukrot, sót és 1 dl (tárkonyos) ecetet. Addig főzzük, míg lekvár sűrűségű lesz.
Ketchup II.
3 kg áttört paradicsomhoz adunk kevés petrezselyem- és zellerzöldet, 1 fej hagymát, 2 ek sót, 4 ek cukrot, 1,5 dl ecetet,1-1 ek darált mustármagot és törött borsot, 1/2 kk. törött szegfűborsot és fahéjat, 5 szem szegfűszeget.
Addig főzzük, míg lekvár sűrűségű nem lesz, ekkor leszűrjük, üvegekbe töltjük.
... de hat ez sem lesz pizzaszosz... csak olajos paradicsom.
Itt van egy jo ketchup recept. Olvasom a neten a variaciokat - egyben megegyeznek: paradicsom (ha nem friss, akkor pure), es hagyma, barna cukor, ecet.
Aztan a fantazian mulik, ki mit tesz bele - mint a BBQ szosz is, ha hazilag keszitik, titok a receptje a jonak!!!
Én is a heinzet preferáltam korábban, de egyre kevesebb helyen kapni már az igazi üvegest, inkább a műanyagost. Azóta a minősége sem az, mint régen, a múltkor megpróbáltam a globus átlátszó flakonos változatát és mondhatom, egészen jó.
Hugomék megpróbálták... ha jól emlékszem, a jamie-félét is, meg volt még receptjük és hiába volt minden, a friss fűszernövények, a tökéletes alapanyagok, sajna a közelébe sem ért a boltinak.
Egy olasz étteremben dolgozó pizzaszakács barátom azt mondta, hogy a pizzaszószba nem szabad tenni semmit, mert attól "magyaros" lesz. Azaz paradicsom + olivaolaj + só. Ennyi.
Latod, ezzel bajom van... elkezdunk valamit es utana szaladjunk at egy masikba. Ha meg ott eppne mas iranyt vesz a beszelgetes, akkor egy harmadik...
Allandoan bunosnek erzem magam az OFF miatt, de hogy a fenebe lehet ON lenni??? Nem akarok 2-3-4 topikon keresztul latogatva beszelgeni egy dologrol!!!
Mert most jonne a Chili sauce! Sokszor helyettesitem a mezei ketchuppal - Heinz. :((
Abban a pizzeriaban ahol en vasarolom a kedvenc pizzamat (ami nem jelenti hogy authentikus, csak azt, hogy nekem izlik) ott fott a szosz. Nem teljesen sima - ahogy szeretem - lehet latni, hogy "crushed" a paradicsom benne, de nem melegen teszik a pizzara, hanem hidegen. No es oregano...nem hiszem, hogy mast tesznek bele mint oreganot es fokhagymat.
A fokhagymat kicsit megfuttatjak olajon, tateszik a konzerv "crushed" paradicsomot, sozzak, oreganot bele es fozik lassan, kevergetes kozben. Gyakorlatilag mint a szosz a tesztakra, csak surubb. Ha en csinalok szoszt, en is surure fozom, mert ugy szeretem a szoszt. Pizzat nem csinalok itthon.
Nincs sok varázslat abban! Sűrített paradicsomot (passata) összeturmixolsz kevés fokhagymával - ez az alapverzió. Lehet bele tenni esetleg friss bazsalikomot, ha szereted.
Mustárban "tóthék" verhetetlenek. Annyi fajta van nekik, és mind megbocsájthatatlanul finom. Én úgy tudom, hogy a ketchup = paradicsom+borecet+fűszerek. Ez alapján feltétlen költségkímélőbb, és finomabb, ha az ember otthon csinál,mert nem egy nagy mutatvány.