http://nol.hu/kulfold/20090907-illuziok_nelkuli__europai_megoldas_kell
elég gáz. nincs például benne a szankció lehetősége, arra az esetre, ha nem vonják vissza a jogtipró nyelvtörvényt. Meddig tárgyalgat erről Ficóval. Semmi határidő.
Egy kicsit keményebbre kellett volna.
Egyrészt mert a nemzedék, amiről beszélsz, sehol sem tapasztalt másik Magyarországot, az efféle nosztalgiának nincs alapja, az csak az elégedetlenség egyik megfogalmazási módja. Ez pedig az éppen aktuális politikai/társadalmi/gazdasági stb körülményekből fakad, amik kőkeményen determinálják a dolgok menetét, akár tetszik neked, akár nem. A felnövekvő nemzedék egy dolgot tehet (és tesz), megérti ezeket a körülményeket és alkalmazkodik hozzájuk. Ha nem ezt teszi, megy a süllyesztőbe. Mint a jobbik. :-) A feketeseggűséget nem értem. Mit akartál mondani?
Bajnai ebben a dologban epizodista, de a jelenleg alkalmazott stílus diplomatikus és éppen megfelelő. Akinek van szeme hozzá az jókat szórakozhat és maga elé képzelheti a pozsonyi dühtől fuldoklást.
A korrekt viszonyról, esetleges kilátásáról persze továbbra sincsen szó, mert nem lehet. A szlovákok képtelenek lennének korrektül, a történelmi tények és nemzetek egyenlősége mellett rendezni a viszonyt, túl nagy falat az egy fiatal nemzetnek és túl nagy lemondást követelne tőlük a nemzeti mítoszok ábrándjait igen megritkítva.
Bajnai (tulajdonképpen a magyar külügy) szvsz. már előre megy, és a következő érában várható konfliktuskezelésnek ágyaz meg.
A fenét. Nincs olyan, hogy "feltörekvő generációk álláspontja". Egy párt vagy felismeri a körülményeket, vagy nem. A jobbik marhaságot beszél, marhaságot is cselekszik (hülyék álláspontja viszont létezik), de lehetnek kivitelezhető belpolitikai céljai, amelyek igazolják a létrejöttét és a pillanatnyi stratégiáját. De hosszútávon mindenképpen bukta.
Nem igaz, hogy nem érted a lényeget: Nyilván szerencsétlen ügyintéző olyan nyelven szólalhat csak meg, amilyet ismer. DE: ha történetesen a magyar ügyintéző beszél szlovákul, vagy a szlovák magyarul, akkor miért kell ezt betiltani/szankcionálni.
Egy ismerősöm egy adózási okból Dunaszerdahelyre telepített cégnél dolgozott. (Ez ugye nem szlovák többségű terület) A helyi APEH alkalmazottak (akik persze magyarok voltak) nem szólalhattak meg magyarul. Összefogtak a magyarországi tulajdonú cégek, hogy rendben, de akkor tolmács jár nekik: Mi lett? Hirtelen mindenki beszélt magyarul.
Kettős állampolgárságot. Azonnal. Aztán mint magyar állampolgárok beszélhetnének mindenütt magyarul.
"a neplelek, ugyebar nagyon relativ ... az dalolja, amire megtanitjak ...
es csak azt kell megnezni kik voltak itt a tanitok az elmult 60 evben ...
nyugodj meg, ha 1541 utan is ilyen tanitok lettek volna, akkor a kutya sem akarta volna visszavivni Budat, es mindenki a nemzetkozi jogilag elismert torok birodalmi hatarokban gondolkodott volna, mint a bekes egymasmellett eles egyetlen letetemenyese ... ennyit errol ..."
Mit is akartál ezzel? Ha tehát a néplélek azt dalolja, amire megtanítják, akkor most ugyebár kommunista szólamok vannak túlsúlyban szerinted, jól értelek? :-) Innentől tehát ezt állítod: amelyik kutya ugat, az nem harap, és a jobbik csak egy elenyésző kisebbség. Igen, ez így van, de az okokat illetően nem értek egyet. :-)
Vonáék azért nem hülyék (ha nem azok), mert felismerték (ha felismerték), hogy politikai tőkét tudnak kovácsolni az elégedetlenségből. Nem mondtam én sem, hogy aki ilyen vagy olyan érdekből a hülyék élére áll, az hülye. De amit képviselnek, az tarthatatlan, és nincs jövője.
rokikám, ha van Budapestnek vonzáskörzete, akkor vonzzon, ne pedig taszítson.
Minden szlovákiai magyar szabadon utazhat, élvezheti és igénybe veheti a magyar nemzeti intézmények szolgáltatásait, tanulhat nálunk, állást vállalhat, - ha akar, akkor gyorsított eljárással magyar állampolgár lehet, - mi kell még?
Hogy esetleg a szlovák többségű területeken szlovákul kell megszólalnia?
És nálunk hogy szólal meg a pilisszentkereszti polgár, ha ügyintézni jön Pestre?
És ki válaszolna neki, ha szlovákul próbálná inézni az ügyeit?
Megjegyzem, a jobbereket ismerve lehet, még meg is vernék...
Szóval csk türelmesen, és Bajnai stílusa roppant megfelelő egy korrekt viszony alapjainak lerakásáhgoz...
>>Értem, hogy arra gondolsz, hogy (a globaliáció következményeként) a határok jelentőségének csökkenésével elvileg elhárulnak az akadályok a nemzetegyesítő törekvések elől, de a jobbik nem ezt képviseli.
Nem erre gondolok, hanem áttételesen a Jobbik által képviselt álláspontra mondtam amit mondtam. Vonáék nem mind hülyék, még ha körülöttük ott is sündörög egy-két raklap idióta.
a neplelek, ugyebar nagyon relativ ... az dalolja, amire megtanitjak ...
es csak azt kell megnezni kik voltak itt a tanitok az elmult 60 evben ...
nyugodj meg, ha 1541 utan is ilyen tanitok lettek volna, akkor a kutya sem akarta volna visszavivni Budat, es mindenki a nemzetkozi jogilag elismert torok birodalmi hatarokban gondolkodott volna, mint a bekes egymasmellett eles egyetlen letetemenyese ... ennyit errol ...
Hogy a topik temajarol is szot ejtsek ...
Nos hogy a Slotapart kormanyra emelese, majd a megszuletett I. magyartorveny (2009) utan nincs mit targyalni a szlovakokkal, az evidens ...
Ebben tévedsz, az EU nem folyik le sehová, még ha a globális politikában csökken is a jelentősége. A nemzeti egység szerepének felértékelődése valóban lehet egy átmeneti zavar jele, de a globalizáció elég erős ahhoz, hogy ennek ne jusson fontos szerep. És azt jól is teszi, hiszen visszafejlődés lenne.
Hagyományokat és anyanyelvet ápolni még lehetne, azt nem bántja a globalizáció, de a Nagy Magyarország elképzeléseknek elejét veszi, amennyiben egységesíti a kultúrát (a nyugatit legalább és leghamarabb). Értem, hogy arra gondolsz, hogy (a globaliáció következményeként) a határok jelentőségének csökkenésével elvileg elhárulnak az akadályok a nemzetegyesítő törekvések elől, de a jobbik nem ezt képviseli. A jobbik önmagát valamivel (pl. környező nemzetek) szemben határozza meg, nem pedig egy nemzeti identitásérzéssel azonosítja. Mellesleg az egész párt egy pótcselekvés, ami a mainstream politika tehetetlenségével szembeni ellenérzések miatt jöhetett létre, nem is fejez ki semmi mást, mindössze ezt fordítja át (tévesen) melldöngető magyarkodásba. A magyar nemzet egyesítésének elképzelését én nem tudom hova tenni, mondj néhány funkciót, mi célt is szolgálna egy ilyesmi. Mi értelme lenne?
Elhiszem, hogy a külügyben jó ideje az elemzés sem működik, de ennek nem kellene ilyen kézzelfogható jelét adni.
Lehet pacsit kérni, de attól még Szlovákiában is választás lesz jövőre, kell egy patás, aki ellen választást kell és lehet nyerni. Bajnai kérdézze meg Fletót, hogy ez mennyire fontos, ha nekem nem hiszi!
Téves, a globalizáció erősíti őket, ugyanis a globalizálódó világban van realitása az elképzelésüknek.
Budapest az Budapest és van neki egy természetes vonzáskörzete, ami átnyúlik a határokon. Magyarország az Magyarország és geostratégiai helyzeténél fogva felértékelődőben van. Occsó ezt a felértékelődést másoktól visszavett zsákmányok igazságosságával rendezni.
Félreértések elkerüléséért nem Nagy-Magyarországnak van realitása, hanem a magyar nemzet egyesítésének.
>>Világossá kell tenni számukra, hogy ha nem vonulnak utcára, nem csinálnak útlezárásokat, akkor nem történik semmi változás.
Aha.
Értem, Te a határon túliak faszával szeretnéd veretni a csalánt. Szaladjanak neki a slotista puskacsöveknek és szolgáltassák mindazt az igazolást amire odaát olyan sokan vágynak. Természetesen utána lehajtott fejjel tűrjék a teljes asszimiláció követelésének minden apró gecizmusát.
>>(ráadásul Fico = Slota. Tehát mennyivel vagyunk beljebb, ha Fico elhatárolódik Slotától?)
Ennél az egyenlet sokkal súlyosabb a helyzet. A teljes, tulajdonképpeni szlovák politikai osztály azonos Slotával, csak vannak köztük olyanok, akik rendelkeznek a megkívánt szellemi képességekkel és nem mutatják ki. Ráadásul nincsenek is egyedül, mert széles nemzetközi érdekekkel rezonálnak, akik nem látják szívesen a maradék Magyarország ha alacsony intenzitáson is, de még megmaradt mindenkori komp szerepét.
Lófütty voltál te, nem a néplélek hangja. Pár idióta ácsingózik csak valami homályos romantika alapján Nagy Magyarországra, nem az uralkodó réteg . Ami nem a széljobb, és nem is lesz az mostanában, teccikérteni?